Kunnanhallitus, kokous 7.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 261 Kuntalaisaloite - Hälvälän koulu säilytettävä 2022-10-31 28,534 osallistujat

HOLDno-2022-466

Valmistelija

  • Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi

Perustelut

Hollolan kunnalle on jätetty kuntalaisaloite Hälvälän koulun toiminnan jatkamiseksi.

Kuntalain 23 § mukaisesti: Kunnan asukkaalla, kunnassa toimivalla yhteisöllä ja säätiöllä sekä sillä, joka omistaa tai hallitsee kiinteää omaisuutta kunnassa, on oikeus tehdä aloitteita kunnan toimintaa koskevissa asioissa. Aloitteen tekijälle on ilmoitettava aloitteen johdosta suoritetut toimenpiteet. Hollolan kunnan hallintosäännön 113 § on linjassa kuntalain kanssa. Hallintosäännön 114 § mukaan: Jos aloitteen tekijöinä on vähintään kaksi prosenttia kunnan asukkaista, aloite on kuuden kuukauden kuluessa vireille tulosta otettava toimivaltaisen viranomaisen käsiteltäväksi.

Jätetyn aloitteen mukaan:

Hollolan kunnanvaltuusto on päättänyt lakkauttaa Hälvälän koulun kevätlukukauden 2023 jälkeen. Kunnanvaltuustolle on jätetty valtuustoaloite koulun säilyttämisen puolesta kesäkuussa 2022.

Tällä kuntalaisaloitteella me allekirjoittaneet osoitamme tukemme Hälvälän koulun säilyttämisen puolesta.
Hälvälän koulu pitää säilyttää ja koululle rakentaa tarvittava lisäosa, jossa on vähintään ruokasali, liikuntasali ja teknisen työn tila. Tai vaihtoehtoisesti rakentaa Hälvälään kokonaan uusi koulu, jonka
kokoluokassa huomioidaan oppilasmäärän lisääntyminen Kukonkankaan alueelle tulevien tonttien myynnin kautta.

Jätetyn kuntalaisaloitteen on allekirjoittanut 474 Hollolan kotipaikakseen ilmoittanutta ja 42 muun kuin Hollola kotipaikakseen ilmoittanutta henkilöä. Allekirjoittajien yhteismäärä on 516 henkilöä. Hallintosäännön 114 § mukaan: Jos aloitteen tekijöinä on vähintään kaksi prosenttia kunnan asukkaista, aloite on kuuden kuukauden kuluessa vireille tulosta otettava toimivaltaisen viranomaisen käsiteltäväksi. Kunnan asukasmäärä 31.12.2021 oli 23.090 henkilö, joten allekirjoittaneiden kunnan asukkaiden määrä ylittää hallintosäännön määrittämän 2% rajan.

Kuntalaisaloite on asiakokonaisuudeltaan yhtenevä valtuustossa 20.6.2022 Aakalan ensin allekirjoittamana jätetty aloite Hälvälän koulun toiminnan jatkamisesta. Kunnanhallitus on kokouksessaan 21.6.2022 lähettänyt kyseisen valtuustoaloitteen hyvinvointivaliokunnalle valmisteltavaksi. Asiakokonaisuutena yhtenevät aloitteet tulee käsitellä yhtenä kokonaisuutena ja siksi on luontevaa, että nyt vastaanotettu kuntalaisaloite lähetetään myös hyvinvointivaliokunnalle valmisteltavaksi.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus merkitsee jätetyn kuntalaisaloitteen tiedoksi ja lähettää sen hyvinvoinnin palvelualueelle valmisteltavaksi, sekä valtuustolle tiedoksi.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Palvelualuejohtajat.

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.