Kunnanhallitus, kokous 7.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 255 Jätelautakuntasopimus, Lahden seudun jätehuoltoviranomainen

HOLDno-2021-270

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Perustelut

Jätelautakunta esittää yhteistoimintasopimuksen hyväksymistä viranomaisen yhteistyökuntiin ja pyytää kuntia nimeämään toimielimeen jäsenet.

Ylikunnallisten luottamuspaikkojen hoidosta on käyty keskustelua kuntajohtajien kokouksessa. Kuntavaalien siirron vuoksi nykyisten valtuustojen toimikausi pidentyi kahdella kuukaudella. Kuntavaalit järjestetään 13.6. ja uusien kunnanvaltuustojen toimikausi alkaa 1.8.2021. Kuntavaalien jälkeen käydään neuvottelut ylikunnallisten luottamuspaikkojen jakautumisesta vaalituloksen perusteella. Neuvottelut käydään kesän aikana, kuitenkin niin, että heinäkuussa on neuvottelutauko. Neuvotteluiden tulokset lähetetään kuntiin elokuussa kuntien päätöksentekoa varten. 

Kuntalain mukaan luottamushenkilö pysyy toimessaan sen ajan, joksi hänet on valittu, ja sen jälkeenkin siihen saakka, kunnes toimeen on valittu toinen.
 
 

Ehdotus

Esittelijä

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta esittää kunnanhallitukselle Päijät-Hämeen jätelautakunnan yhteistoimintasopimuksen hyväksymistä ja jätelautakunnan jäsenen nimeämistä kuntavaalien jälkeen.

Miikka Lönnqvist jatkaa Hollolan kunnan edustajana Päijät-Hämeen Jätelautakunnassa, kunnes uusi edustaja vaalien jälkeen nimetään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Jätelautakunta esittää muutetun  yhteistoimintasopimuksen hyväksymistä viranomaisen yhteistyökuntiin ja pyytää kuntia nimeämään toimielimeen jäsenet.


 

 

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus hyväksyy Päijät-​Hämeen jätelautakunnan yhteistoimintasopimuksen.

Jätelautakunnan Hollolan edustaja nimetään kuntavaalien jälkeen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Kunnat ovat siirtäneet jätelain 43 §:n mukaisesti kunnan jätehuollon palvelutehtävät Salpakierto Oy:lle. Tällöin sopimuskuntien tulee jätelain 23 §:n mukaisesti muodostaa yhteinen toimielin jätehuollon viranomaistehtäviä varten.

Päijät-Hämeen jätelautakunta on lähettänyt sopimuskuntiin lausunnolle sopimuksen. Lausuntoa pyydetään 31.3.2022 mennessä.

Sysmän kunta on päättänyt irtautua Salpakierto Oy:stä. Samalla päättyy Sysmän kunnan jäsenyys Lahden seudun jätelautakunnassa. Jätelautakunnan paikkajakoa on tämän vuoksi tarpeen päivittää.

Liitteen 1 sopimus tulee voimaan, kun Sysmän omistajuus Salpakierto Oy:ssa on päättynyt.

Sopimusluonnoksessa esitetään Asikkalan ja Kärkölän kunnalle pysyvää paikkaa jätelautakunnassa. Padasjoki, Myrskylä ja Pukkila vuorottelisivat edelleen siten, että kahdella kunnalla kolmesta on samaan aikaan paikka jätelautakunnassa.

Liitteen 2 sopimus tulee voimaan, mikäli Sysmän eroneuvottelut eivät ole ratkenneet 17.9.2022 mennessä, (yhteistoimintasopimus jätehuoltoviranomaisena toimimisesta Sysmän eroneuvottelujen aikana) tulee voimaan 18.9.2022, jos Sysmä ei ole vielä eronnut Salpakierto Oy:stä.

Sopimusluonnoksessa esitetään, että Sysmän tilalle jätelautakunnan kokoonpanoon tulee Asikkala. Sopimus on voimassa siihen asti, kun Sysmän eroneuvottelut ovat käynnissä.

Mikäli Sysmän kunnan ero Salpakierto Oy:sta ei toteudu 17.9.2022 mennessä, on tarpeen muuttaa jätelautakunnan kokoonpanoa eroneuvottelujen ajaksi. Jätelautakunta päättää syksyn 2022 aikana kiinteän jätteen kuljetusjärjestelmästä sekä jätelain ja -asetuksen toimeenpanosta vuosina 2023-2025 jätelautakunnan alueella. Valmistelu ja päätöksenteko ei koske Sysmän kuntaa. Tämän vuoksi on tarkoituksenmukaista, että Asikkala saa jäsenen Sysmän tilalle jätelautakunnan kokoonpanoon.

 

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus toteaa, ettei sillä ole huomautettavaa sopimusluonnoksiin.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi

Perustelut

Kunnat ovat siirtäneet jätelain 43 §:n mukaisesti kunnan jätehuollon palvelutehtävät Salpakierto Oy:lle. Tällöin sopimuskuntien tulee jätelain 23 §:n mukaisesti muodostaa yhteinen toimielin jätehuollon viranomaistehtäviä varten.

Jätehuoltoviranomaisena toimimisesta laaditun yhteistyösopimuksen sopimuksen sopijaosapuolina ovat seuraavat Salpakierto Oy:n omistajakunnat: Lahden kaupunki, Asikkalan kunta, Heinolan kaupunki, Hollolan kunta, Kärkölän kunta, Myrskylän kunta, Orimattilan kaupunki, Padasjoen kunta ja Pukkilan kunta.

Yhteistyösopimuksessa (liitteenä) tarkoituksena on sopia sopijakunnille kuuluvasta jätelain (646/2011) mukaisesta jätehuollon viranomaistehtävien järjestämisestä jätelain 23 §:n mukaisesti. Jätehuollon yhteistoiminta-alueen kuntien yhteisenä jätehuoltoviranomaisena toimii Lahden seudun jätelautakunta. Lautakunta toimii kuntalain 51 §:n tarkoittamana kuntien yhteisenä toimielimenä. Yhteistyösopimus määrittää toiminnan päätöksenteon ja hallinnon, jätelautakunnan tehtävät, sekä rahoituksen.

Kunnanhallitus on käsitellyt sopimusluonnosta kokouksessaan 28.3.2022, eikä katsotun aiheelliseksi esittää muutoksia luonnokseen.

Valtuusto kokouksessaan 16.8.2021 valitsi toimikaudeksi 1.8.2021- 31.5.2025 Lahden seudun jätelautakuntaan jäseneksi Mari Kurisjärven ja varajäseneksi Anne Suomäen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus hyväksyy Päijät-​Hämeen jätelautakunnan yhteistoimintasopimuksen.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Merk. 

Tiedoksi

jäsenkuntien kirjaamot, elinvoimajohtaja

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Hollolan kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hollolan kunta.

Hollolan kunta / Kirjaamo
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, 15870 Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Faksinumero: 03 880 3474
Puhelinnumero: 044 780 1427

Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon vaaditaan oikaisua
  • miten päätöstä vaaditaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite, puhelinnumero ja muut asian hoitamiseksi tarvittavat yhteystiedot. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.