Kunnanhallitus, kokous 7.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 274 Kuntalaisaloite - Ukrainan sota kohottaa elintarvikkeiden hintoja ja aiheuttaa jopa elintarvikepulaa - Hollolan kunnan tulee omalta osaltaan lisätä kuntalaisten omavaraisuusastetta

HOLDno-2022-146

Valmistelija

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Perustelut

Kuntaan on saapunut 20.3.2022  liitteen mukainen kansalaisaloite koskien Ukrainan sotaa, elintarvikkeiden hinnannousua ja elintarvikepulaa. Aloitteessa esitetään, että kunta ryhtyy toimenpiteisiin, joilla lisätään kansalaisten omavaraisuusastetta mm. palstaviljelyin. 

Kyseessä on Kuntalain 23 § mukainen kunnan asukkaan aloiteoikeus. Aloitteen tekijälle on ilmoitettava aloitteen johdosta suoritetut toimenpiteet ja valtuuston tietoon on saatettava vähintään kerran vuodessa sen toimivaltaan kuuluvissa asioissa tehdyt aloitteet ja niiden johdosta suoritetut toimenpiteet.

Vastauksena aloitteeseen todetaan seuraavaa:

Kunnalla on palstanviljelyalue Hedelmätarhan-Kartanon alueella Salpakankaalla.

Uusia palstanviljelyyn soveltuvia alueita voivat yksityiset toimijat esittää kuntaan käsiteltäväksi seuraavasti 

1. Hankkeen edistämiseksi perustetaan yksityisen toimijan/ryhmän johdolla epävirallinen työryhmä, joka ottaa hoitaakseen mahdollisen toimintaa harjoittavan organisaation perustamisen.

2. Kyseinen työryhmä tai ryhmän toiminnan kautta perustettava yhdistys pyrkii järjestämään toiminnalle rahoituksen.

3Hollolan virkamiesten johdolla, mutta suunnittelualan amk/yo-oppilaitosten opiskelijoiden opintoprojekteina laaditaan tarvittavat sijoitusvaihtoehdot ja yleissuunnitelmaluonnokset.

Mikäli vähintään kohdat 1 ja 2 täyttyvät sekä kyseinen organisaatio/ryhmä tekee hakemuksen alueen kaavoittamiseksi, voidaan siirtolapuutarha-alueen asemakaavoitus ottaa mukaan kaavoitusohjelmaan erillisellä päätöksellä.

Keskeinen toimija elintarvikehuollon osalta poikkeusaikoina on Huoltovarmuuskeskus. Sen toimintaan kuuluu turvata väestön ja tuotannollisten kotieläinten ravinto häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Hallinnon varautuminen perustuu valmiuslakiin.

Yhteiskunnan kokonaisvarautumisen kannalta keskeisiä ovat kansallinen maataloustuotanto ja kotitalouksien omakohtainen varautuminen.

Kuntalaisten omatoimisen varautumisen osalta (72 h) on järjestetty yleisötilaisuus Hollolan kirjaston tapahtumatorilla 18.10.2022. Väestönsuojeluun liittyvä iltaa järjestetään 29.11.2022 (aiheen varautuminen yleisesti ja väestönsuojat).

 

 

 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus hyväksyy osaltaan vastauksen kuntalaisaloitteeseen ja antaa sen tiedoksi edelleen valtuustolle.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Aloitteen tekijä.

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.