Kunnanhallitus, kokous 17.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 94 Leader-ryhmien yhdistyminen ja kuntavastuiden siirto

HOLDno-2020-447

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Etpähä ry pyytää liitteenä olevalla kirjeellä Hollolan kunnan sitoutumista Leader-toimintaan ja Leader -kuntarahan maksamiseen tulevalla EU:n ohjelmakaudella (2021-2026),   sekä ohjelmakauden viivästymisestä johtuvan siirtymäkauden 2021-2022 rahoitukseen.

Siirtymäkauden rahoitus tulee jatkamaan hankerahoituksen  ja yritystukien myöntämistä edellisten vuosien tapaan (Etpähä ry: toimii siirtymäkauden ajan normaalisti).

Liitteenä asiaan liittyvä esitys/kirjelmä, rahoituslaskelma 2021-2026 sekä käynnissä olevan kauden toteuma/rahoituksen jakautuminen eri hankkeille.

Leader-toiminta Päijät-Hämeessä 2014-2020

Leader –toimintatapaa on toteutettu Päijät-Hämeen maakunnassa ja Etelä-Savoon kuuluvan Pertunmaan alueella kahden Leader -toimintaryhmän: Päijänne-Leader ry:n ja Etpähä ry:n toimesta. Yhdistykset edistävät paikallista omatoimisuutta, yhteistyöhön perustuvaa kehittämistyötä ja verkostoitumista eri toimijoiden välillä. Yhdistykset toimivat paikalliskehittäjinä, kannustavat asukkaita omatoimisuuteen, lisäävät kehittämiseen liittyvää osaamista, vahvistavat ja kehittävät toimijoiden välistä yhteistyötä. Yhdistykset edistävät elinkeinotoiminnan ja työllisyyden yleisiä edellytyksiä, sekä edistävät ja vaalivat paikalliskulttuuria ja alueellista kulttuuriperintöä.

Leader-toiminnan lisäksi Päijänne-Leader ry on vastannut kalatalouden kehittämisestä hallinnoimalla Päijät-Hämeessä, Keski-Suomessa, Etelä-Savon Pertunmaalla, sekä Kymenlaakson Kouvolan seutukunnalla toimivan Sisä-Suomen kalatalousryhmän toimintaa. Samoin Päijänne-Leader ry on vastannut vuodesta 2019 lähtien maakunnallisen kylä- ja kansalaistoiminnan kehittämisestä Päijät-Hämeen Kylien kyläjaoston kautta.

Kuluvalla ohjelmakaudella alueen Leader-ryhmien yhteenlaskettu Leader-rahoitus / julkisen tuen myöntövaltuus on ollut 9,2 miljoonaa euroa (Päijänne-Leader 5,2 ja Etpähä  4 miljoonaa euroa). Leader-rahoituksen lisäksi ryhmät ovat kanavoineet alueen kehittämiseen myös muuta EU ja kehittämisrahoitusta (Kalatalousrahasto, Maaseuturahasto, kylätoiminnan valtionavustukset yms.) siten, että aluekehitykseen käytetty kokonaisrahoitus nousee noin 9,7 miljoonaan euroon.

Maaseutuohjelman kautta toteutettavan Leader –toimintavan rahoitus jakautuu Euroopan unionin rahoitukseen 42 %, valtion rahoitukseen 38 % ja alueen kuntien rahoitukseen 20 %. Julkisen rahoituksen lisäksi Leader –toimintatavalta on edellytetty 35 %:n yksityistä rahoitusta (hankkeiden talkoot + omarahoitus). Yksityinen rahoitus huomioiden alueen Leader –hankkeiden ja yritystukien kokonaisrahoitus ryhmien toiminta-alueella on noin 14,15 miljoonaa euroa.

Leader –toimintatavan toteuttaminen alkavalla EU-ohjelmakaudelle 2021-2027

Päijänne-Leader ry ja Etpähä ry ovat päättäneet yhdistää voimavaransa kilpailussa vuosien 2021-2027 maaseudun kehittämisvaroista. Yhdistymisen taustalla on maaseudun kehittämisrahoituksen oletettu leikkaus ja yhdistysten toiminnan kehittäminen entistä kestävämmäksi.  Toiminnan sulauttaminen yhden organisaation alle tullaan nykyisen päätöksen mukaisesti tekemään vaiheittain.

Ensimmäisessä vaiheessa ryhmät laativat toiminta-alueelleen yhteisen kehittämisstrategian ja jättävät Päijänne-Leader ry:n nimissä yhteisen hakemuksen vuosien 2021-2027 Leader -toimintaryhmäksi.  Tavoitteena on, että Päijänne-Leader ry aloittaa “yhdistyneenä” Leader -ryhmänä uuden ohjelmakauden alussa (2023). Etpähä ry:n toiminta ajetaan alas vuoden 2023 aikana, tai heti kun se on kuluvan ohjelmakauden ja siirtymäkauden rahoituksen velvoitteiden kannalta mahdollista.  Toimintaryhmien nykyiset työntekijät jatkavat yhdistyneen toimintaryhmän palveluksessa.

Osana uuden ohjelmakauden valmistelua Maa- ja metsätalousministeriö on avannut 6.4.2020 haun paikalliseksi Leader –ryhmäksi ohjelmakaudelle 2021-2027. Hakuohjeen mukaisesti Leader –ryhmien on jätettävä maaliskuussa 2021 ensimmäinen hakemus Leader -toimintaryhmäksi. Hakemuksen mukana pitää olla hakemuksen jättävän Leader -toimintaryhmän toiminta-alueen kuntien sitoumukset Leader –toimintatavan toteuttamiseen alueellaan, sekä sitoumukset 20 % Leader-kuntarahasta.

Päijänne-Leader ja Etpähä ry ovat alustavasti päättäneet hakea uudelle ohjelmakaudelle 10,5 miljoonan euroa Leader -myöntövaltuutta. Tämän lisäksi ryhmät sitoutuvat Sisä-Suomen kalatalousryhmän (ns. Kala-Leader) toimintaan. Leader –kuntaraha laskutetaan kunnilta liitteenä olevan suunnitelman mukaisesti. Vuosien 2021 ja 2022 kuntarahat laskutetaan ns. siirtymäkauden kuntarahoina.

Hollolan kunnan osalta siirtymärahoitus vuosien 2021-22 osalta on 45 404 e/vuosi ja vuosien 2023-2027 70 797 e/vuosi. Yhteensä kunnan rahoitus vuosina 2021-2027 on 444 790 euroa eli 90 089 euroa enemmän kuin edellisellä rahoituskaudella.

Tarkemmat laskelmat kuntarahoituksesta liitteenä.


Siirtymäkauden rahoitus

Euroopan unionin uuden ohjelmakauden alku tulee viivästymään vuodelle 2023. Maa- ja metsätalousministeriö (MMM) on päättänyt jatkaa nykyisen ohjelmakauden toteuttamista “uuden ohjelmakauden varoista” vuosina 2021 ja 2022.  Käytännössä tämä tarkoittaa toiminnan jatkumista nykyisellään vuoden 2022 loppuun. Siirtymäkauden myöntövaltuus tulee sisältymään uuden ohjelmakauden kokonaisrahoitukseen.  Tämän hetken tietojen mukaan toimintaryhmien tulee toimittaa MMM:lle kuntien sitoumukset siirtymäkauden kuntarahoituksesta 31.10.2020 mennessä. Siirtymäkauden rahoituksen pohjana on käytetty molempien Leader –ryhmien nykyisen ohjelmakauden myöntövaltuutta.  

Tarkemmat laskelmat siirtymäkauden rahoituksesta liitteenä.     

Päijänne-Leader ry:n ja Etpähä ry:n esitys alueen kunnille:

  1. Kunta/Kaupunki sitoutuu osallistumaan vuosien 2021-2027 EU ohjelmakauden rahoitukseen ja Päijät-Hämeen valmisteilla olevan Leader -strategian toteuttamiseen.
  1. Päijät-Hämeen Leader-strategiaan sisällytetään Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta (EMKR) rahoitettava elinkeino- ja matkailukalatalouden kehittäminen osana Sisä-Suomen kalatalousryhmän toimintaa.
  1. Kunta/kaupunki tekee omalta osaltaan päätöksen sitoutua maksamaan osan Leader- strategian toteuttamiseen vaadittavasta 20 % Leader-kuntarahasta liitteenä olevan taulukon mukaisesti.  Kaksi ensimmäistä vuotta (2021 ja 2022) Leader -kuntarahat laskutetaan kunnilta nykyisen strategian toteuttamisen jatkamiseen ns. siirtymärahoituksena. Siirtymärahoituksen laskuttamisesta vastaavat omien toiminta-alueidensa osalta Päijänne-Leader ry ja Etpähä ry erikseen. Uuden ohjelmakauden ja uuden Leader -strategian toteuttamiseen vaadittavien kuntarahojen laskuttamisesta laaditaan kuntien kanssa erillinen sopimus.

Etpähä ry:n toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Jauhiainen tulee esittelemään asiaa kunnanhallitukselle.

 

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus merkitsee asian tiedokseen. Asiaan otetaan kantaa syyskuun aikana, kun taloustyöryhmä on osaltaan valmistellut talouden kokonaistasapainoa ja tehnyt siihen liittyvät esityksensä.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Etpähä ry:n toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Jauhiainen esitteli Leader-toimenan tulevaisuutta.

Elinkeinopäällikkö Sari-Anne Vilander osallistui asian esittelyyn.

Valmistelija

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Talouden tasapainotusesitys ei ole kohdentunut Leader-rahoitukseen. Valmistelussa on todettu, että rahoituksella on merkittävä vipuvaikutus kylien rahoitukseen ja kylien elinvoiman vahvistamiseen.

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

1. Hollolan kunta sitoutuu osallistumaan vuosien 2021-2027 EU ohjelmakauden rahoitukseen ja Päijät-Hämeen valmisteilla olevan Leader -strategian toteuttamiseen.

Päijät-Hämeen Leader-strategiaan sisällytetään Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta (EMKR) rahoitettava elinkeino- ja matkailukalatalouden kehittäminen osana Sisä-Suomen kalatalousryhmän toimintaa.

2. Hollolan kunta sitoutuu maksamaan osan Leader- strategian toteuttamiseen vaadittavasta 20 % Leader-kuntarahasta liitteenä olevan taulukon mukaisesti. 

Uuden ohjelmakauden ja uuden Leader -strategian toteuttamiseen vaadittavien kuntarahojen laskuttamisesta laaditaan kuntien kanssa erillinen sopimus.

Päätös

Kohta 1: Hyväksyttiin

Kohta 2: Hyväksyttiin

Valmistelija

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Päijänne-Leader ry ja Etpähä ry pyytävät jäsenkuntien kuntarjhoitusosuuden tarkistusta EU:n vuosien 2023-2027 ohjelmakauden Leader-toimintatavan toteuttamiseen. Leader-toimintatapaa on toteutettu Päijät-Hämeen maakunnassa ja Etelä-Savoon kuuluvan Pertunmaan alueella kahden Leader-toimitnaryhmän: Päijänne-Leader ry:n ja Etpähä ry:n toimesta. Päijänne-Leader ry ja Etpähä ry ovat päättäneet yhdistää voimavaransa kilpailussa vuosein 2023-2027 maaseudun kehittämisvaroista. Yhdistymsien taustalla on yhdistysten toiminan kehittäminen entistä kestävämmäksi. Päijänne-Leader ry aloittaa ”yhdistyneenä” Leader-ryhmänä uuden ohjelmakauden alussa 2023.

Päijänne-Leader on hakenut Leader-ryhmäksi Maa- ja mmetsätalousministeriön hakuohjeen mukaisesti 22.6.2022 yhteisellä kehittämisstrategialalla ”Hyvän eleämän Päijät-Häme”, mikä asiakirja on liitteenä. Kehittämisstrategialle tavoitellaan 12,9 milj. euron Leader-kokonaisrahoitusta. 

Rahoitusesitys rakentuu strategisten teemojen ympärille seuraavalla tavalla:

  • pitovoimainen Päijät-Häme 30 %
  • vetovoimainen Päijät-Häme 40 %
  • lumovoimainen Päijät-Häme 30 %

Toiminta-alueen kunnat ovat jo syksyllä 2020 päättäneet Leadeer-ohjemlan rahoituksesta sitoutuen sekä siirtymäkauden 2021-2022 Leader-rahoitukseen, että alkavan ohjelmakauden rahoitukseen ministeriön edellyttämällä 20 % kuntarahoitusosuudella silloin esitetyn rahoitussuunnteilman mukaisesti.

Valmistelun aikana saadun palautteen mukaisesti  valmistelijat esittävät, että jo sovitun kuntarahasitoumukseen tehtäisiin 10 % korotus, mikä mahdollistaisi n. 800 000 euron lisäyksen hankerahoitukseen. Lisärahoitus nähtiin mahdollisena, koska Itä-Hämeen kunnat ovat siirtyneet korkeamman tukitason tukialueeksi sekä Leader-ryhmien yhdistyminen.

Esitys tarkoittaisi, että Hollolan kunnan aikaisemman vuosille 2023-2027 kohdentuva sitoumus kuntarahasta yht. 353 982 euroa nousisi 77 876 euroa yhteensä 389 380 euroon ohjelmakaudella.

Hollolan kunta on pyytänyt lisäselvitystä esitykseen. Lisäselvitys liitteenä.

Lisäselvityksessä on tuotu esille, että Hollolan kunta on viimeisen kahden EU-ohjelmakauden aikana ollut Leader-rahoituksen nettohyötyjä. Ohjelmakauden 2007-2013 hankerahoitusuudesta Hollolaan (sis. entinen Hämeenkosken kunta) kohdistui kokonaisuudessaan 37 % Etpähä ry:n kautta myönnetystä hankerahoituksesta yhteensä 1,32 milj. euroa (1:6,80) ja ohjelmakaudella 2014-2020 Hollolan kunnan osuus Etpähä ry:n myöntämästä hankerahoituksesta oli 43,5 % eli 1,711 milj. euroa (1:5)

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Hollolan kunta sitoutuu Leader-ohjelman jo sovitun kuntarahoitusosuuden nostoon 10 % osuudella, mikä tarkoittaa vuosien 2023-2027 osalta 389 380 euroa.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Osana vuonna 2023 alkavaa EU-ohjelmakautta Lahden seutukunnalla toiminut Leadertoimintaryhmä Etpähä ry on päättänyt yhdistyä toisen Päijät-Hämäläisen toimintaryhmän PäijänneLeader ry:n kanssa. Yhdistyminen toteutetaan siten, että Etpähä ry:n Leader-toimintaryhmätyöhön liittyvät tehtävät, varat ja vastuut siirretään vuonna 2023 Päijänne-Leader ry:lle, joka toimii tämän jälkeen Iittiä lukuun ottamatta ainoana päijäthämäläisenä Leader-toimintaryhmänä.

Osana yhdistymisprosessia Etpähä ry:n vuosikokous päätti 30.11.2022 pitämässään kokouksessa purkaa Etpähä ry:n. Jäljellä jääneet varat on päätetty lahjoittaa Päijänne-Leader ry:lle. Osana purkamisselvityksen tekemistä Etpähä ry tarvitsee velkojien luvan siirtää Maaseudun kehittämisohjelmaa koskevat kuntarahat Päijänne-Leader ry:lle.

Vuoden 2022 tilinpäätöksessä pitkäaikaista kuntarahavelkaa on yhteensä 348 748,35 € ja se jakautuu vuosien 2014-2020 kuntarahavelkaan 141 898,52 € ja siirtymäkauden 2021-2022 kuntarahavelkaan 206 849, 83 €. Velka jakautuu Etpähä ry:n jäsenkuntien (Hollola, Lahti, Orimattila, Kärkölä) välillä kuntarahan maksuosuuksien mukaan seuraavasti: Hollola 39,97 %, Kärkölä 7,96 %, Lahti 25,04 € ja Orimattila 27,03 %. Siirrettävä kuntarahavelka pitää sisällään ohjelmakaudelta 2007-2013 peräisin olevia kuntarahoja yhteensä 37 418,03 €. Nämä varat ohjataan kuntien maksuosuuden mukaisessa suuruudessa Päijänne-Leaderin NuorisoLeader-toiminnan käynnistämiseen purkautuvan Etpähä ry:n toimintaalueen kunnissa.

Päijänne-Leaderin NuorisoLeader on nuorten omien projektien rahoitusväline, jonka tavoitteena on tehdä Leader- ja hanketoimintaa tutuksi alueen nuorille. Tavoitteena on myös kannustaa nuoria käynnistämään uutta omaehtoista vapaa-ajan toimintaa. NuorisoLeader tuki myönnetään nuorten itsensä suunnittelemille ja toteuttamille projekteille. Tuettava projekti voi olla esim. yhteisten harrastusvälineiden hankintaa, tapahtuman järjestämistä, taideprojektin toteuttamista, kokoontumispaikan viihtyvyyden parantamista ym. Nuoriso- ja kautta tukea voi saada 100 – 500 €/hanke. 

Liitteenä Etpähä ry:n selvitysmiehen esitys siirrosta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus päättää antaa, osana purkamisselvityksen tekemistä, Etpähä ry:lle luvan siirtää Maaseudun kehittämisohjelmaa koskevat kuntarahat Päijänne-Leader ry:lle. Ohjelmakaudelta 2007-2013 peräisin olevat kuntarahat tulee ohjata kuntien maksuosuuden mukaisessa suuruudessa Päijänne-Leaderin NuorisoLeader-toiminnan käynnistämiseen purkautuvan Etpähä ry:n toimintaalueen kunnissa.

 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Päijänne-Leader ry, Lahden kaupunki, Orimattilan kaupunki, Kärkölän kunta, Hyvinvoinnin palvelualue/vapaa-aikapalvelut/nuorisopalvelut

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.