Kunnanhallitus, kokous 17.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 82 Keskustakorttelit; päätös kehittämissuunnitelman hyväksymisestä ja siirtymisestä kaavoitusvaiheeseen

HOLDno-2021-602

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi
Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Elinvoimavaliokunta päätti kokouksessaan 19.4.2022 § 33 hyväksyä keskuskorttelien kehittäjäkumppaniksi Wasa Group Oy:n, jonka projektiorganisaatioon kuuluvat alihankkijoina Muuan Arkkitehdit Oy ja WSP Finland Oy. Kehittämisvaihe alkoi aloituspalaverilla kesäkuussa 2022. Kehittäjäkumppanin toimesta on laadittu konsepti-idean pohjalta kehityssuunnitelma, joka sisältää näkemyksen kehittämisalueen mahdollisuuksista.

Tavoitteen mukaisesti hanke ottaa huomioon mm. mahdollisuudet majoitukselle, asumiselle, kaupalle, ravintoloille, liikehuoneistoja erilaisille palveluntarjoajille sekä tiloja kuntalaisaktiviteetteihin (liikunta, harrastukset ja kulttuuri). Suunnitelman keskiössä on torielämä ja hyvä saavutettavuus. Liikenne ja pysäköintiratkaisujen osalta on tavoiteltu toimivuutta ja palveluiden esteetöntä saavutettavuutta. Kehittämissuunnitelmassa on otettu huomioon kunnan tilatoiveet.

Työtä on edistetty aktiivisesti kehittäjäkumppanin kanssa. Suunnitteluryhmä on kokoontunut 9 kertaa ja ohjausryhmä 4 kertaa. Ohjausryhmässä on ollut edustettuna kaikkien poliittisten ryhmien puheenjohtajat, jotta kehittämissuunnitelmassa on tullut huomioon otetuksi myös poliittinen tahtotila kuntakeskustan uudistamisessa. Työhön sisältyi ideoiden ja tarpeiden koonti kuntalaisilta ja keskeisiltä sidosryhmiltä. Kunnan toimitilojen tilaohjelma on määritetty henkilöstölle tehdyn tarvekyselyn ja ohjausryhmän kannanottojen mukaisesti.

Ohjausryhmä hyväksyi kokouksessaan 7.3.2023 liitteenä 1 olevan kehittämissuunnitelman käsiteltäväksi päätöksentekoelimissä. Kehittämissuunnitelmaa esiteltiin valtuustoseminaarissa 16.3.2023.

Kaavoitusvaihe

Keskustakortteleiden kaavoitusvaiheen alue on määritelty hyväksytyssä kaavoitusohjelmassa 2023. Kaavoitusvaihetta edistetään kehitysvaiheen pohjalta.

Sopimuskumppanin kanssa on aloitettu tammikuussa neuvottelut kaavoitus- ja suunnitteluvaiheeseen siirtymisestä. Kaavoitusvaiheen kaavoitustyön ja siihen liittyvien selvitysten kustannusarvio on noin 200 000 - 250 000 euroa.

Kaavoitusvaihetta seuraavat talonsuunnittelu- ja toteutusvaiheet. Niihin siirtymisestä päätetään erikseen.

Kortteli A

Keskustan kehittämisen osalta yksi kunnan tärkeimmistä tavoitteista on toteuttaa keskustakortteliin näyttävyyttä, mikä on tarkoittanut korkeaa rakentamista. Kehittämissuunnitelmassa korkea rakentaminen on esitetty kortteliin A yhteensä 10 kerrosta. Rakennukseen sijoitetut julkiset tilat eli Hollola-talon osuus kohdentuu kerroksiin 1-4. Hybridikorttelin toteutuksen haasteena on se, että sijoittajat suhtautuvat hybridikortteleiden rahoittamiseen kriittisesti. Tämän vuoksi 10 kerroksisen rakennuksen toteuttaminen on mahdollista, kun hybridikorttelissa on luotettavat maksukykyiset asiakkaat.​ Näihin 5-10 kerroksen tiloihin on suunniteltu vuokra-asumista, joiden vuokrauksesta ja hallinnoinnista vastaisi Hollolan kunnan 100 % omistama Hollolan Asuntotalot Oy. Hollolan kunta osakeyhtiön omistajana kantaa viime kädessä edelleenvuokraukseen liittyvän mahdollisen riskin.

Kunnan toimitilojen kustannusvaikutus on noin 1,2 M€/vuosi, joka on 25 vuoden sopimuskauden aikana noin 30-32 M€.​​

Kustannusvaikutus Hollolan Asuntotalot Oy:n osalta noin 500 t€/vuosi, joka on 25 vuoden sopimuskauden aikana noin 12,5 M€.​

Korttelit B ja C

WasaGroup kehittää omalla riskillään ja kustannuksellaan erikseen valitsemiaan hankkeita kortteleissa B ja C sekä  korttelissa A (mm. ravintola- ja liiketilat). Kunnan vuokrattavaksi tulevat kunnan tarvitsemat tilat.

 

Ehdotus

Esittelijä

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta esittää kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle:

1)    liitteen mukainen kehittämissuunnitelma hyväksytään jatkosuunnittelun pohjaksi. Tähän liittyy myös Hollolan Asuntotalot Oy:n hankkeessa oleva rooli ja vastuut

2)    hankkeessa siirrytään kaavoitusvaiheeseen; kaavoitusvaiheeseen liittyvät sopimukset hyväksyy hallintosäännön mukainen toimija (elinvoimavaliokunta/elinvoimajohtaja)

3)   kehittäjäkumppanille myönnetään 3 vuoden suunnitteluvaraus (30.4.2026 saakka), minä aikana sillä on yksinoikeus alueen markkinointiin ja toteutukseen kaavan mukaisesti.

Talonsuunnittelu- ja toteutusvaiheisiin siirtymisestä päätetään erikseen.

 

Päätös

Todettiin, että tämän pykälän ajan puheenjohtajana toimi Mari Kurisjärvi, koska puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja olivat esteellisiä.

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Pöytäkirjan tarkastettiin tämän pykälän osalta kokouksessa.

Merk.
Asiantuntijana kokouksessa kuultiin Hollolan Tilapalvelu Oy:n toimitusjohtaja Reijo Reposta ja kehitys- ja kaavoituspäällikkö Ilkka Korhosta. 
Miikka Lönnqvist, Kristiina Vanhala-Selin, Pasi Jalonen ja Minna Kauhanen poistuivat esteellisenä asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi (hallintolain 28 § kohta 2 edustajajäävi, Hollolan Asuntotalot Oy hallituksen jäsen/varajäsen).
Esityslistan liite päivitetään pöytäkirjaan.
 

Esteellisyys

Miikka Lönnqvist, Kristiina Vanhala-Selin, Minna Kauhanen, Pasi Jalonen

Valmistelija

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi
  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Elinvoimavaliokunta päätti kokouksessaan 19.4.2022 § 33 hyväksyä keskuskorttelien kehittäjäkumppaniksi Wasa Group Oy:n,​ jonka projektiorganisaatioon kuuluvat alihankkijoina Muuan Arkkitehdit Oy ja WSP Finland Oy. Valintaa edelsi kilpailutus- ja neuvottelumenettely. Kehittämisvaihe alkoi kesäkuussa 2022 ja työtä on ohjannut ohjausryhmä, johon on kuulunut mm. kaikkien valtuustoryhmienpuheenjohtajat. Kehittäjäkumppanin toimesta on laadittu konsepti-​idean pohjalta kehityssuunnitelma,​ joka sisältää näkemyksen kehittämisalueen mahdollisuuksista.

Kehittämissuunnitelma  liitteenä.

Tarkempi kuvaus asiasta elinvoimavaliokunnan pöytäkirjassa 4.4.2023.

Kumppanuussopimuksen mukaiset vaiheet ovat I kehitysvaihe, II suunnittelu- ja kaavoitusvaihe ja III toteutusvaihe. Päätöksenteon yhteydessä on mahdollista irrottautua hankkeesta siirryttäessä vaiheisiin II suunnittelu- ja kaavoitusvaihe ja III toteutusvaihe.

Kehittämissuunnitelmaan sisältyy myös Hollolan Asuntotalot Oy:lle (HAT) osoitettu rooli Hollola-Taloon sisältyvien asuntojen hallinta- ja vuokraustoiminnasta. HAT:n toimitusjohtaja Reijo Reposelta on pyydetty arvio yhtiön roolista ja riskeistä hankkeen osalta. Toimitusjohtaja esittelee oheismateriaalina olevan arvion kokouksessa. 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus esittää valtuustolle:

1)    liitteen mukainen kehittämissuunnitelma hyväksytään jatkosuunnittelun pohjaksi. Tähän liittyy myös Hollolan Asuntotalot Oy:n hankkeessa oleva rooli ja vastuut

2)    hankkeessa siirrytään kaavoitusvaiheeseen;​ kaavoitusvaiheeseen liittyvät sopimukset hyväksyy hallintosäännön mukainen toimija (elinvoimavaliokunta/elinvoimajohtaja)

3)   kehittäjäkumppanille myönnetään 3 vuoden suunnitteluvaraus (30.4.2026 saakka),​ minä aikana sillä on yksinoikeus alueen markkinointiin ja toteutukseen kaavan mukaisesti.

Talonsuunnittelu-​ ja toteutusvaiheisiin siirtymisestä päätetään erikseen.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Merk. Asiantuntijoina kuultavana olivat elinvoimajohtaja Heli Randell, kehitys- ja kaavoituspäällikkö Ilkka Korhonen ja Reijo Reponen (toimitusjohtaja, Hollolan Asuntotalot Oy)

Esteellisyys

  • Miikka Lönnqvist

Tiedoksi

valtuuston jälkeen: tommi.heikkinen@wasagropup.fi, kehitys- ja kaavoituspäällikkö, kaavoitusarkkitehti, elinvoimajohtaja

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.