Kunnanhallitus, kokous 17.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 90 Eettiset ohjeet

HOLDno-2023-130

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Hollolan kunnalle on laadittu ohjeistus pohjaa voimassa olevaan lainsäädäntöön, Suomen Kuntaliiton aiheeseen liittyvään ohjeistukseen 2018 sekä Hollolan kunnan vuoden 2017 eettiseen ohjeistukseen.  Laadittu ohjeistus koskee Hollolan koko kuntakonsernia; sen työntekijöitä ja luottamushenkilöitä, kaikkea kunnan järjestämää toimintaa.

Kuntaliiton julkaisussa "Korruptio ja eettisyys kunnassa" (2018) on todettu seuraavasti: Kunnallishallinnon etiikasta puhutaan silloin, kun lainsäädäntö ei yksiselitteisesti ratkaise kaikkia eteen tulevia ongelmia. Eettisyyden arviointi alkaa siitä, mihin laki loppuu, ja lainsäädäntö asettaa päätöksenteolle pelkästään reunaehdot. Eettisesti kestävä kunnallinen päätöksenteko on sekä lainmukaista että yhdessä sovittuja arvoja toteuttavaa."

Avainasemassa korruption ehkäisemisessä ovat avoimuuden, läpinäkyvyyden ja tietoisuuden lisääminen, valvonnan ja raportoinnin tehokkuus sekä eettiset ohjeistukset.

Julkisilta toimijoilta edellytetään puolueettomuutta ja riippumattomuutta. Keskeiset toiminnan riskit liittyvät vieraanvaraisuuteen, etujen ja lahjojen vastaanottamiseen, joita asioita eettiset ohjeet käsittelevät ja ohjeistavat. Kunnan toiminnan puolueettomuutta ja riippumattomuutta tulee arvioida myös ulkopuolisten näkökulmasta; miltä asiat näyttävät. Avoin asioiden selventäminen ja selventäminen on keskeinen osa eettisiä periaatteita.

 

 

 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus lähettää Eettiset ohjeet-luonnoksen lausunnolle valtuustoryhmille, kuntien palvelualueille (elinvoima, hyvinvointi ja konsernipalvelut) sekä tytäryhtiöille (Hollolan Asuntotalot Oy ja Tilapalvelu Oy). Myös henkilöstön edustajilla on mahdollisuus antaa lausuntoja. Lausunnot tulee toimittaa kunnan kirjaamoon 24.3.2023 mennessä, viittellä Lausunto HOLDno-2023-130, Eettiset ohjeet . Asiakirjaluonnosta täydennetään palautteen pohjalta ja tuodaan sen jälkeen kunnanhallituksen ja valtuuston käsiteltäväksi.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Asiakirjaluonnosta on täydennetty saatujen lausuntojen ja kommenttien pohjalta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Esitys valtuustolle:

Hyväksytään Hollolan kunnan eettiset ohjeet liiteen mukaisena.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.