Kunnanhallitus, kokous 28.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 290 Ympäristöterveyskeskuksen liikkeenluovutus Hollolan kunnalle

HOLDno-2021-688

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Ympäristöterveydenhuollon valmistelu on jatkunut, sen jälkeen kun Lahden kaupunginhallitus teki 8.11.2021 päätöksen, ettei kaupunki siirrä ympäristöterveydenhuollon palveluja hyvinvointialueelle (mikä sulki myös muilta Päijät-Hämeen kunnilta tämän mahdollisuuden) seuraavasti:

  • Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän kautta ympäristöterveydenhuollon palvelut järjestävien kuntien yhteiskokous ja jatkotoimenpiteiden määrittely (tiedote liitteenä)
  • Kunnanjohtajan tilaus ostopalvelusta kuntien välisen yhteistoimintasopimuksen laatimiseksi (selvitysmies Seppo Huldén/Tmi Lakiseppä)
  • Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän toimitusjohtajan päätös 28.1.2022 nimetä ympäristöterveydenhuollon johtaja Silja Mäkelän vastuuvalmistelijaksi valmistelemaan ympäristöterveydenhuollon siirtoa kuntien vastuulle 1.1.2023. (päätös liitteenä)
  • Vastuuvallmistelija Silja Mäkelän 4.2.2022 nimeämät  työryhmät (henkilöstö, talous, ict) siirron teknisiä asiakokonaisuuksien valmistelua varten: jäseninä ovat Hollolan kunnan ja hyvinvointiyhtymän viranhaltijat sekä pyyntö kunnille nimetä edustaja/t 1-2 ohjausryhmään, joka koordinoi valmistelutyötä ja jolle työryhmät raportoisivat valmistelusta.

Kunnanvaltuustolle annetaan valmistelun tilannekatsaus valtuustoseminaarin 6.4.2022 yhteydessä.

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus:

  • merkitsee valmistelukatsauksen tiedoksi
  • nimeää kunnanhallituksen puheenjohtajan ja kunnanjohtajan toimimaan ohjausryhmän jäseninä

Päätös

Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti.

Valmistelija

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueesta annettu laki (410/2009) edellyttää, että kuntien on järjestettävä ympäristöterveydenhuolto siten, että vastuussa olevalla toimielimellä on oltava käytettävissään vähintään 10 henkilötyövuotta vastaavat henkilöresurssit.

Päijät-Hämeessä toiminta on järjestetty siten, että Lahden kaupunki hoitaa ympäristöterveydenhuollon omalla organisaatiollaan ja kaikkien muiden kuntien osalta toiminnasta vastaa Päijät-Hämeen Hyvinvointikuntayhtymä.

Toiminta olisi voitu siirtää 1.1.2023 aloittavalle hyvinvointialueelle mikäli kaikki maakunnan kunnat olisivat olleet yksimielisiä asiasta.  Lahden kaupunginhallitus päätti 8.11.2021 että Lahti ei siirrä ympäristöterveydenhuoltoa hyvinvointialueelle. Siten sitä ei voi siirtää sinne muidenkaan kuntien osalta.

Muut nykyisessä hyvinvointikuntayhtymän ympäristöterveydenhuollossa mukana olevat kunnat pitivät 14.1.2022 neuvottelun, jossa ne sopivat valmistelusta siltä pohjalta, että muodostetaan yhteistoiminta-alue, jossa vastuukuntana on Hollola. Tavoitteena oli, että toiminto siirtyy Hykystä Hollolaan mahdollisimman pienillä muutoksilla.

Hollola tilasi tarvittavan selvityksen 21.1.2022 varatuomari Seppo Huldénilta/Tmi Lakiseppä.

PHHYKYn toimitusjohtaja nimesi 28.1.2022 vastuuvalmistelijaksi toimialajohtaja Silja Mäkelän ja 4.2.2022 valmisteluryhmät henkilöstöön, talouteen ja ICT:hen.

Myrskylä ja Pukkila ilmoittivat 14.2.2022, että ne suuntautuvat Porvoon yhteistoiminta-alueeseen.

Kuntia pyydettiin nimeämään edustajansa ohjausryhmään, joka käsittelee asiaa. Ohjausryhmä kokoontui 31.3.2022 ja käsitteli yhteistoimintasopimusluonnoksen, johon tehtiin eräitä lisäyksiä ja muutoksia. Yhteistoimintasopimus on esityslistan liitteenä (liite1).

Yhteistoimintasopimus on kuntalain (410/2015) tarkoittama järjestely, jolla sopijakunnat antavat ympäristöterveydenhuollon Hollolan kunnan hoidettavaksi. Yhteiseksi toimielimeksi muodostetaan ympäristöterveyslautakunta.

Lautakunnassa on Hollolalla 3 varsinaista jäsentä ja heillä henkilökohtaiset varajäsenet. Yksi varsinaisista jäsenistä nimetään puheenjohtajaksi.

Heinolan ja Orimattilan kaupungeilla on kummallakin 2 varsinaista ja 2 kaksi varajäsentä. Kaupungit nimeävät kaksivuotiskausittain vuorotellen varapuheenjohtajan.

Asikkalalla ja Iitillä on kummallakin 1 jäsen ja 1 varajäsen.

Kärkölällä ja Padasjoella sekä Sysmällä ja Hartolalla on 1 jäsen ja 1 varajäsen kaksivuotiskausittain vuorotellen.

Ensimmäinen kausi kuitenkin kestää 1.9.2022 alkaen siihen saakka kunnes vuoden 2025 kuntavaalien jälkeen on valittu uusi lautakunta.

Ympäristölautakunta vastaa toiminnan järjestämisestä ja päättää mm. palvelujen sijoituspaikat.

Tärkeissä asioissa pyydetään ennen päätöksentekoa sopijakuntien kannanotto.

Sopimuksen 7 kohdan mukaan ennen vuotta 2023 syntyneet perustamiskustannukset jaetaan vuosina 2019-2021 keskimäärin toteutuneiden maksuosuuksien suhteessa. Vuoden 2022 osalta perustamiskustannuksia syntyy toiminnon siirtämisestä, lautakunnan  työn aloittamisesta, taloushallinnon rakentamisesta, ict-toiminnoista ja 2023 talousarvion laadintaprosessista. Arvio perustamiskustannuksista pyritään antamaan viimeistään elokuussa. Vuoden 2022 kustannukset laskutetaan kunnilta erikseen 7 kohdan periaatteen mukaisesti.

Lautakunnan toiminta tulee aloittaa tämän vuoden puolella jotta palvelutuotanto voi alkaa 1.1.2023 Hykyn lakatessa.

Sopimuksen irtisanominen on mahdollista valtuustokausittain.

Toiminto siirtyy Hykystä Hollolaan liikkeenluovutusperiaatteella. Henkilökunnan määrä on 29 henkilöä.

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle, että se hyväksyy esityslistan liitteenä olevan yhteistoimintasopimuksen.

Edelleen kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle, että se valitsee kokouksessaan kesäkuussa ympäristöterveyslautakuntaan kolme varsinaista jäsentä ja heille henkilökohtaiset varajäsenet sekä nimeää yhden varsinaista jäsenistä puheenjohtajaksi.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Perustelut

Yhteistoimintasopimus on kuntalain (410/2015) tarkoittama järjestely, jolla sopijakunnat antavat ympäristöterveydenhuollon Hollolan kunnan hoidettavaksi. Yhteiseksi toimielimeksi muodostetaan ympäristöterveyslautakunta.

Ehdotus

Valtuusto hyväksyy esityslistan liitteenä olevan yhteistoimintasopimuksen.

Valtuusto valitsee kokouksessaan kesäkuussa ympäristöterveyslautakuntaan kolme varsinaista jäsentä ja heille henkilökohtaiset varajäsenet sekä nimeää yhden varsinaista jäsenistä puheenjohtajaksi.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Perustelut

Valmistelija
Silja Mäkelä, ympäristöterveyskeskuksen toimialajohtaja/Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä, silja.makela@phhyky.fi

Vuoden 2023 alussa toimintansa aloittavan seudullisen ympäristöterveydenhuollon yksikön virallinen nimi on Hollolan kunnan ympäristöterveydenhuolto. Ympäristöterveydenhuollolla on tärkeä rooli kuntalaisten elinympäristöterveyden edistämisessä, johon kuuluu merkittävänä osana viestintä. Viestintä korostuu varsinkin erilaisissa häiriötilanteissa ja esimerkiksi elintarvike- ja talousvesivälitteisten häiriötilanteiden johtovastuu on ympäristöterveydenhuollolla. On tärkeää, että ympäristöterveydenhuolto mielletään seudulliseksi toimijaksi ja asiantuntijaksi, joka vastaa toiminnasta ja tuottaa palveluja yhdenvertaisesti kaikkien sopimuskuntien alueella. Sopimuskuntien alueella on jo pitkään toiminut seudullinen ympäristöterveydenhuollon yksikkö, joka on tullut kuntien hallintokunnille ja ympäristöterveydenhuollon asiakkaille ja valvontakohteille tutuksi.

Mielikuvaa seudullisesta palvelusta voidaan edistää ottamalla Hollolan kunnan ympäristöterveydenhuollolle käyttöön seudullisuutta kuvaava käyttönimi. Vastaava käytäntö on valtakunnallisesti hyvin yleistä. Ympäristöterveyslautakunta voi päättää käyttönimen virallistamisesta.

Ympäristöterveydenhuollon yksikkö esittää käyttönimeksi Päijät-Hämeen ympäristöterveys.

Ehdotus

Esittelijä

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Ympäristöterveyslautakunta päättää, että Hollolan kunnan ympäristöterveydenhuollon käyttönimi on Päijät-Hämeen ympäristöterveys. Virallisissa asiakirjoissa käytetään muotoa Hollolan kunta, Päijät-Hämeen ympäristöterveys.

Päätös

Kokouksessa tauko klo 17:35 - 17:40.

Merk. asiantuntijana kuultiin ympäristöterveyskeskuksen toimialajohtaja Silja Mäkelää.

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Perustelut

Valmistelija:
Silja Mäkelä, ympäristöterveyskeskuksen toimialajohtaja, Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä, silja.makela@phhyky.fi

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän ympäristöterveyskeskuksella on ollut sopimus Helsingin yliopiston tuotantoeläinsairaalan kanssa eläinlääkäripalvelujen tuottamisesta Myrskylän ja Pukkilan kuntien sekä Orimattilan kaupungin alueella. Koska Myrskylä ja Pukkila eivät ole mukana Hollolan kunnan organisaatioon siirtyvässä seudullisessa ympäristöterveydenhuollossa, sopimus palvelujen tuottamisesta ei sellaisenaan siirry Hollolan kunnalle.

Uusi eläinlääkintähuoltolaki tulee todennäköisesti voimaan vuoden 2023 aikana. Lakiluonnoksen mukaan Helsingin yliopisto tuottaisi julkisena palveluna lakisääteisiä eläinlääkintähuollon palveluja toiminta-alueella, joka vastaisi sen nykyistä toiminta-aluetta. Alueella sijaitsevat kunnat olisivat velvollisia maksamaan yliopistolle korvauksen, joka ei saa olla ylittää kustannuksia, jotka kunnille aiheutuisivat palvelun tuottamisesta omana toimintanaan.

Sopimuksen valmistelussa on huomioitu eläinlääkintähuoltolakiluonnos. Helsingin yliopiston tuotantoeläinsairaala on tuottanut eläinlääkäripalveluja Orimattilan kaupungin alueella jo vuosia. Voimassa oleva sopimus on vuodelta 2006. Mikäli palvelu tuotettaisiin seudullisen ympäristöterveydenhuollon omana palveluna, se edellyttäisi yhden uuden kunnaneläinlääkärin viran perustamista. Palvelusta maksettava summa ei ylitä yhden uuden kunnaneläinlääkärin palkkaamisen vuosikustannusta.

Ehdotus

Esittelijä

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Ympäristöterveyslautakunta päättää hyväksyä Helsingin yliopiston kanssa neuvotellun sopimuksen eläinlääkintähuollon palveluista Orimattilan kaupungin alueella ehdotuksen mukaisena. Sopimusluonnos liitteenä. 

Ympäristöterveyskeskuksen toimialajohtaja oikeutetaan tekemään sopimukseen teknisiä muutoksia ja allekirjoittamaan sopimus.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

 

Valmistelija

Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi

Perustelut

Hyvinvointiyhtymän järjestämä ympäristöterveydenhuolto ei siirry hyvinvointialueelle,vaan kuntien tekemän yhteistoimintasopimuksen mukaisesti Hollolan kunta järjestää vastuukuntana Asikkalan, Hartolan, Hollolan, Iitin, Kärkölän, Padasjoen ja Sysmän kuntien sekä Heinolan ja Orimattilan kaupunkien ympäristöterveydenhuollon palvelut 1.1.2023 alkaen. Porvoon kaupunki tuottaa Myrskylän ja Pukkilan kuntien ympäristöterveydenhuollon palvelut 1.1.2023 alkaen. Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän ympäristöterveyskeskuksen henkilöstö siirtyy liikkeenluovutuksella Hollolan kunnalle 31.12.2022 klo 23:59.

Ympäristöterveyskeskuksessa työskentelee toimialajohtaja, eläinlääkintäjohtaja, terveydensuojelupäällikkö, 13 terveydensuojeluinsinööriä, 2 valvontaeläinlääkäriä ja 9 kunnaneläinlääkäriä. Lisäksi ympäristöterveyskeskuksessa työskentelee kaksi toimistosihteeriä, jotka ovat työsopimussuhteisia. Ulkopuolisia päivystäjiä varten ympäristöterveyskeskuksessa on päivystävän kunnaneläinlääkärin virka, jossa ei ole vakituista viranhaltijaa. Yhdessä kunnaneläinlääkärin virassa ja yhdessä terveydensuojeluinsinöörin virassa ei ole vakituista viranhaltijaa, jota liikkeenluovutus koskisi. Siirtyvää henkilöstöä on kuultu Hollolan kunnan toimesta yhteistoimintalain edellyttämällä tavalla. Siirtyvä henkilöstö siirtyy liikkeenluovutuksen periaattein Hollolan kuntaan vanhoina työntekijöinä 31.12.2022 klo 23:59 alkaen. Ympäristöterveyskeskuksen toimintaan välittömästi liittyvä kalusto, tarvikkeet, välineet sekä tasearvottomat koneet ja laitteet luovutetaan vastikkeetta Luovutuksensaajalle.

Ympäristöterveyslautakunta päätti kokouksessaa 19.10.2022 esittää kunnanhallitukselle, että ympäristöterveydenhuollon taseyksikköön perustetaan seuraavat virat:

  • ympäristöterveysjohtajan virka,
  • eläinlääkintähuollon päällikön virka,
  • johtavan terveydensuojeluinsinöörin virka,
  • 12 terveydensuojeluinsinöörin virkaa,
  • 2 valvontaeläinlääkärin virkaa ja
  • 9 kunnaneläinlääkärin virkaa.

Virat täytetään liikkeenluovutuksella. Lisäksi perustetaan päivystävän kunnaneläinlääkärin virka, johon ei siirry vakituista viranhaltijaa. 

Liikkeenluovutuksesta on laadittu liitteenä 1 oleva sopimus, joka sisältää Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän ja Hollolan kunnan välisen neuvottelutuloksen asiassa. Sopimuksen liitteenä (Liite 2, eijulkinen) on luettelo siirtyvästä henkilökunnasta sekä siirtyvistä sopimuksista (liite 3).

Ehdotus

Esittelijä

Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi

Yhteistyötoimikunta merkitsee liikkeenluovutussopimuksen tietoonsa.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Valmistelija

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Hyvinvointiyhtymän järjestämä ympäristöterveydenhuolto ei siirry hyvinvointialueelle,vaan kuntien tekemän yhteistoimintasopimuksen mukaisesti Hollolan kunta järjestää vastuukuntana Asikkalan, Hartolan, Hollolan, Iitin, Kärkölän, Padasjoen ja Sysmän kuntien sekä Heinolan ja Orimattilan kaupunkien ympäristöterveydenhuollon palvelut 1.1.2023 alkaen. Porvoon kaupunki tuottaa Myrskylän ja Pukkilan kuntien ympäristöterveydenhuollon palvelut 1.1.2023 alkaen. Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän ympäristöterveyskeskuksen henkilöstö siirtyy liikkeenluovutuksella Hollolan kunnalle 31.12.2022 klo 23:59.

Ympäristöterveyskeskuksessa työskentelee toimialajohtaja, eläinlääkintäjohtaja, terveydensuojelupäällikkö, 13 terveydensuojeluinsinööriä, 2 valvontaeläinlääkäriä ja 9 kunnaneläinlääkäriä. Lisäksi ympäristöterveyskeskuksessa työskentelee kaksi toimistosihteeriä, jotka ovat työsopimussuhteisia. Ulkopuolisia päivystäjiä varten ympäristöterveyskeskuksessa on päivystävän kunnaneläinlääkärin virka, jossa ei ole vakituista viranhaltijaa. Yhdessä kunnaneläinlääkärin virassa ja yhdessä terveydensuojeluinsinöörin virassa ei ole vakituista viranhaltijaa, jota liikkeenluovutus koskisi. Siirtyvää henkilöstöä on kuultu Hollolan kunnan toimesta yhteistoimintalain edellyttämällä tavalla. Siirtyvä henkilöstö siirtyy liikkeenluovutuksen periaattein Hollolan kuntaan vanhoina työntekijöinä 31.12.2022 klo 23:59 alkaen. Ympäristöterveyskeskuksen toimintaan välittömästi liittyvä kalusto, tarvikkeet, välineet sekä tasearvottomat koneet ja laitteet luovutetaan vastikkeetta Luovutuksensaajalle.

Liikkeenluovutuksesta on laadittu liitteenä 1 oleva sopimus, joka sisältää Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän ja Hollolan kunnan välisen neuvottelutuloksen asiassa. Sopimuksen liitteenä (Liite 2, ei julkinen) on luettelo siirtyvästä henkilökunnasta sekä siirtyvistä sopimuksista (liite 3). 

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus hyväksyy liitteenmukaisen siirtosopimuksen ja sen liitteet. Elinvoimajohtaja voi tehdä henkilöstöä koskevat täsmentävät korjaukset liitteelle 2.

Kunnanhallitus edellyttää, että Päijät-Hämeen hyvinvointikuntainyhtymän purkautuessa, perussopimuksen 33§ mukaisesti määritetään tämän sopimuksen vastuut luovuttajan osalta.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi kunnanjohtajan muutetun päätösehdotuksen: 

Kunnanhallitus hyväksyy liitteenmukaisen siirtosopimuksen ja sen liitteet. Elinvoimajohtaja voi tehdä henkilöstöä koskevat täsmentävät korjaukset liitteelle 2.

Kunnanhallitus edellyttää, että Päijät-Hämeen hyvinvointikuntainyhtymän toiminnan lakkautuessa kuntien ennen 1.1.2023 toteuttaman yhteisen ympäristöterveydenhuollon vastuut määritellään selkeästi.

 

Merk:Keskustelun kuluessa kunnanjohtaja teki muutetun päätösehdotuksen: Kunnanhallitus hyväksyy liitteenmukaisen siirtosopimuksen ja sen liitteet. Elinvoimajohtaja voi tehdä henkilöstöä koskevat täsmentävät korjaukset liitteelle 2. Kunnanhallitus edellyttää, että Päijät-Hämeen hyvinvointikuntainyhtymän toiminnan lakkautuessa kuntien ennen 1.1.2023 toteuttaman yhteisen ympäristöterveydenhuollon vastuut määritellään selkeästi.

Tiedoksi

PHHYKYn ja PHHYKYn jäsenkuntien kirjaamot, Silja Mäkelä (PHHYKY), Heli Randell.

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Hollolan kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hollolan kunta.

Hollolan kunta / Kirjaamo
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, 15870 Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427

Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon vaaditaan oikaisua
  • miten päätöstä vaaditaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite, puhelinnumero ja muut asian hoitamiseksi tarvittavat yhteystiedot. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.