Kunnanhallitus, kokous 28.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 287 Eduskuntavaalit 2023, Ennakkoäänestyspaikkojen määrääminen

HOLDno-2022-413

Valmistelija

  • Kaija Manninen, hallintopäällikkö, kaija.manninen@hollola.fi

Perustelut

Eduskuntavaalit toimitetaan 2.4.2023. Ennakkoäänestys toimitetaan kotimaassa 22.-28.3.2023.

Vaalilain 9 §:n mukaan ennakkoäänestyspaikkoja ovat ne kotimaan yleiset ennakkoäänestyspaikat, joiden lukumäärästä ja sijainnista kunnanhallitus päättää ja joita on oltava, jollei erityisestä syystä muuta johdu, jokaisessa kunnassa vähintään yksi. Hollolassa on edellisissä vaaleissa ollut yleisinä ennakkoäänestyspaikkoina Hollolan kunnanvirasto, Kalliolan koulu ja Hämeenkosken pitäjän kirjasto.

Hämeenkosken kirjasto on siirretty Seuralaan. Kirjaston tiloissa ennakkoäänestystä ei voida järjestää, koska tila ei ole esteetön. Seuralan hissi on saanut rakennusluvan, mutta rakennusaikataulusta ei ole tietoa. Ennakkoäänestys voidaan kuitenkin järjestää Seuralan 1. kerroksessa. Ennakkoäänestyspaikan aukioloajat on hyvä olla samat kuin kirjaston aukioloajat. Näin äänestäjien on ne helpompi muistaa ja aikatauluissa on pysyvyyttä.

Ennakkoäänestyspaikkoja ovat myös sairaalat, ympärivuorokautista hoitoa antavat ja muut, kunnanhallituksen päätöksellä määrätyt sosiaalihuollon toimintayksiköt sekä rangaistuslaitokset. Ennakkoäänestys laitoksissa toimitetaan vaalitoimikunnan määrääminä aikoina.

Vaalilain 47 §:n mukaan yleinen ennakkoäänestyspaikka on avoinna kaikkina päivinä ennakkoäänestysajanjaksona, jollei kunnanhallituksen päätöksellä erityisistä syistä toisin määrätä. Vaalilain 48 §:n mukaan kunnanhallitus määrää myös ennakkoäänestyspaikan päivittäiset aukioloajat, kuitenkin niin, että ennakkoäänestyspaikka ei saa arkipäivisin olla avoinna ennen klo 8 eikä klo 20 jälkeen, viikonloppuisin ei ennen klo 9 eikä klo 18 jälkeen.

Kunnanhallituksen päätöksestä tulee käydä ilmi jokaisen yleisen ennakkoäänestyspaikan nimi, käyntiosoite ja päivittäinen aukioloaika.

Ennakkoäänestyspaikkojen tiedot on vietävä vaalitietojärjestelmään 13.1.2023 mennessä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus päättää, että kunnan yleisinä ennakkoäänestyspaikkoina eduskuntavaaleissa v. 2023 toimivat seuraavat:

  • Hollolan kunnanvirasto, Virastotie 3. Ennakkoäänestyspaikka on avoinna seuraavasti: arkipäivisin klo 10-18 sekä la ja su klo 10-16
  • Kalliolan koulu, osoite Rajaharjuntie 23. Ennakkoäänestyspaikka on avoinna seuraavasti: la-su klo 9-18
  • Seurala, osoite Asikkalantie 1. Ennakkoäänestyspaikka on avoinna seuraavasti: ma klo 12-19, ti klo 12-16, to klo 12-19 ja pe klo 10-16.

Kunnanhallitus päättää määrätä, että ennakkoäänestys toimitetaan seuraavissa laitoksissa: palvelutalo Huili, Attendo Pellavakoti, palvelukoti Onnenkoto, Mainiokoti Vilja, Attendo Kosketar Hämeenkoski ja Helmi Seniorikoti.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

tilavaraukset@hollola.fi, Seurala, Kalliolan koulun rehtori, ko. laitokset

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Hollolan kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hollolan kunta.

Hollolan kunta / Kirjaamo
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, 15870 Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427

Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon vaaditaan oikaisua
  • miten päätöstä vaaditaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite, puhelinnumero ja muut asian hoitamiseksi tarvittavat yhteystiedot. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.