Kunnanhallitus, kokous 28.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 301 Hybridityöllä hyvinvointia-Hanke, hankeajan jatkaminen

HOLDno-2021-304

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Minna Hutko, henkilöstöpäällikkö

Perustelut

Kevan työelämän kehittämisrahalla edistetään kunta-alan ja kirkon työnantajien työelämän kehittämistoimintaa. Kehittämisrahalla tuetaan innovatiivisia ja vaikuttavia hankkeita, joilla vahvistetaan strategista työkykyjohtamista, ennaltaehkäistään työkyvyttömyysriskiä sekä edistetään tuloksellisuutta ja uudistumista työpaikoilla. Tavoitteena on työkyvyttömyysriskin vähentäminen. Kehittämisrahan hakulomake tulee lähettää 28.5.2021 klo 16.00 mennessä.

Hollolan kunnan henkilöstö- ja kehittämispalvelujen yhteistyönä on laadittu Hybridityöllä hyvinvointia- hankekokonaisuus, johon ollaan hakemassa Kevan työelämän kehittämisrahaa. Hankkeen tiivistelmä on alla. Hankkeen budjetti on 60.000 euroa, josta kunnan omarahoitusosuus on 50 % eli 30.000 euroa. 

Hankkeen tiivistelmä:


Hollolan kunnassa siirryttiin 18.3.2020 laajasti etätyöhön, jota jatketaan edelleen. Kokemuksen myötä on ymmärretty, että kunnassa ei ole etätyön tekemisen eikä etätyön johtamisen rakenteita. Etätyötä on tehty monikymmenvuotisesti hiotuilla läsnätyön rakenteilla. Nykyiset etätyökäytännöt ja -sopimus eivät vastaa riittävästi hybridityön vaatimuksiin.

Vuoden 2022 alusta hankkeen kohderyhmä: asiantuntija- ja toimistohenkilöstö sekä johto (yhteensä noin 60 henkilöä) muuttavat pienempiin toimitiloihin. Uusissa tiloissa ei ole kaikille omia työhuoneita eikä edes nimettyä omaa työpistettä yhteisessä työtilassa. Hankkeella tavoiteltava muutos on se, että organisaation johto, esimiehet ja hankkeeseen osallistuva henkilöstö osaavat tunnistaa ja hyödyntää hybridityön hyvät puolet.

Tavoitteena on, että organisaatiossa on laajasti positiivinen suhtautuminen erilaisiin työntekemisen malleihin. Tuloksena kunnan johtaminen ja esimiestyö kehittyvät vastaamaan työelämän muuttuneita tarpeita, ihmisten erilaisuus kyetään ottamaan paremmin huomioon ja henkilöstön itseohjautuvuus lisääntyy. Luottamus, avoimuus ja suvaitsevaisuus lisääntyvät parantaen työhyvinvointia. Lopputulemana Hollolassa on yhteistyössä rakennetut ja käyttöönotetut onnistumista ja ihmisten hyvinvointia tukevat rakenteet hybridityön tekemiselle ja johtamiselle, esimerkiksi kokouskäytänteet ja vuorovaikutusta edistävät toimintatavat. Hollolassa tehtävää työtä hybridityön rakenteiden luomiseksi voivat hyödyntää myös muut organisaatiot, etenkin kunnat. Hankkeen kesto: 1.9.2021 - 31.12.2022.

Työlämän kehittämisrahan 2021 hakulomake on kunnanhallituksen oheismateriaalina. 


 

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus päättää, että Hollolan kunta hakee Kevan työelämän kehittämisrahaa 2021 Hybridityöllä hyvinvointia- hankkeeseen. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merk. Asiantuntijana kuultiin henkilöstöpäällikkö Minna Hutkoa.

Valmistelija

Minna Hutko, henkilöstöpäällikkö

Perustelut

Keva on tehnyt 18.8.2021 päätöksen Työelämän kehittämisrahalla rahoitettavista hankkeista vuonna 2021. Hollolan kunnan Hybridityöllä hyvinvointia-hanke on saanut kehittämisrahaa 20.000 euroa.

Kunta haki 30.000 euron rahoitusta. Koska Kevan rahoittama osuus on 10.000 euroa pienempi, hankesuunnitelmaan tehdään vastaavia muutoksia. Kunnan omarahoitusosuus 30.000 euroa pysyy kuitenkin samana. 
 

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus merkitsee asian  tiedokseen. 

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Valmistelija

  • Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi

Perustelut

Hollolan kunta on osin KEVAn rahoittamana järjestänyt organisaatiolle Hybridillä hyvinvointia-hankkeen ajalle 1.9.2021-31.12.2022. Kunnan omarahoitusosuus on 30.000 euroa.

Hankkeen tavoitteena on, että organisaatiossa on laajasti positiivinen suhtautuminen erilaisiin työntekemisen malleihin. Tuloksena kunnan johtaminen ja esimiestyö kehittyvät vastaamaan työelämän muuttuneita tarpeita, ihmisten erilaisuus kyetään ottamaan paremmin huomioon ja henkilöstön itseohjautuvuus lisääntyy. Luottamus, avoimuus ja suvaitsevaisuus lisääntyvät parantaen työhyvinvointia. Lopputulemana Hollolassa on yhteistyössä rakennetut ja käyttöönotetut onnistumista ja ihmisten hyvinvointia tukevat rakenteet hybridityön tekemiselle ja johtamiselle, esimerkiksi kokouskäytänteet ja vuorovaikutusta edistävät toimintatavat. Hollolassa tehtävää työtä hybridityön rakenteiden luomiseksi voivat hyödyntää myös muut organisaatiot, etenkin kunnat. 

Hankkeen suunniteltu kesto on päättymässä, mutta kunnalla on mahdollisuus hakea jatkoaikaa toteutukselle nykyisen budjetin puitteissa. Hybridityöllä hyvinvointia –hankkeen mahdollisella jatkoajalla kevääseen 2023, tuetaan uuden toimintatavan juurtumista käytännön arjeksi. Jatkoaika ei lisää kunnan kokonaiskustannusta, vaan osa jo varatuista määrärahoista käytettäisiin vuoden 2023 aikana.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus päättää hakea KEVAlta jatkoaikaa Hybridillä hyvinvointia-hankkeellle, siten että hanke päättyy 31.5.2023.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Tuula Nurminen, talouspalvelut.

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.