Kunnanhallitus, kokous 28.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 305 LISÄPYKÄLÄ: Eteva kuntayhtymä yhtymäkokous 15.12.2022 (lisäpykälä)

HOLDno-2019-361

Valmistelija

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Eteva kuntayhtymän yhtymäkokous pidetään 15.12.2022 klo 10.30, Kokoustila Aalto, Hotelli Gustavelundissa, Kirkkotie 36, 04310 Tuusula

Esityslista:

§ 27 Kokouksen avaus
§ 28 Nimenhuuto, äänimääräluetteloiden hyväksyminen, kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen
§ 29 Pöytäkirjantarkastajien valinta
§ 30 Yhtymäkokouksen vaalilautakunnan valitseminen (vain tarvittaessa)
§ 31 Yhtymäkokouksen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan vaali
§ 32 Eteva kuntayhtymän osavuosikatsaus 
§ 33 Hyvinvointialueuudistuksen eteneminen
§ 34 Vastavakuudesta päättäminen omavelkaiselle takaukselle
§ 35 Talousarviomuutos vuoden 2022 talousarvioon
§ 36 Eräiden tilikauden aikana kertyneiden rahoitustuottojen palauttaminen jäsenkunnille
§ 37 Tilikauden yli-/alijäämän käsittely
§ 38 Kuntayhtymän toiminnan siirtyminen hyvinvointialueille
§ 39 Sisäisen tarkastuksen asia
§ 40 Vastuuvapauden myöntäminen tilikaudella 1.1.2020–31.12.2020
§ 41 Sidonnaisuusilmoitusten valvonta
§ 42 Muut asiat
§ 43 Yhtymäkokouksen päätösten saattaminen yleisesti tiedoksi
§ 44 Kokouksen päättäminen

Edellisessä yhtymäkokouksessa oli valittuna edustajana Seija Aakala ja varaedustajana Kati Pölönen.

- -

Etevan yhtymäkokous on historiallinen; se päättää yhtymän itsenäisen toiminnan.

Erityishuoltopiiri ovat vastanneet maamme kehitysvammaisten erityishuollosta vuoden 1978 alusta alkaen, jolloin laki kehitysvammaisten erityishuollosta astui voimaan. 31.12.2022 päättyy erityishuoltopiirien aikakausi maassamme ja myös Eteva kuntayhtymän toiminta itsenäisenä organisaationa. Etevan toiminta jakaantuu vuoden 2023 alusta LänsiUudenmaan, Itä-Uudenmaan, Keski-Uudenmaan, Vantaan ja Keravan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen hyvinvointialueille sekä HUS-yhtymään. Etevan kuntayhtymän toiminta ja henkilöstö siirtyvät sille hyvinvointialueelle, jonka alueella tehtävää hoitava henkilöstö pääasiallisesti työskentelee.

Yhtymäkokouksen viimeiset asiat keskittyvät pääosin yhtymän päättämiseen liittyviin taloudellisiin kysymyksiin.

Laki sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta § 20 mukaan kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain (519/1977) 6 §:n 1 momentissa tarkoitetut erityishuoltopiirit siirretään varoineen ja velkoineen sekä sitoumuksineen hyvinvointialueille 1 päivänä tammikuuta 2023. Näin ollen Eteva kuntayhtymän toiminta päättyy 31.12.2022. Laki sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta 33 §:n mukaan lain 20 §:ssä tarkoitettujen kuntayhtymien on katettava kuntayhtymän taseeseen kertynyt alijäämä kuntalain (410/2015) säännösten mukaisesti ennen kuntayhtymän siirtämistä hyvinvointialueelle ja HUS-yhtymään. Taseeseen kertyneen ylijäämän käsittelystä kuntayhtymän jäsenkunnat päättävät kuntayhtymän perussopimuksen mukaisesti. Eteva kuntayhtymän taseeseen 31.12.2021 mennessä kertynyt ylijäämä on yhtymäkokouksen 17.6.2022 § 19 mukaisesti palautettu jäsenkunnille omistusosuuksien suhteessa.

Eteva kuntayhtymän yhtymäkokous on kokouksessaan 25.2.2022 § 6 päättänyt käynnistää konsernin tytäryhtiön kiinteistöjen realisointiprosessin, jonka tavoitteena on ollut tuottojen tulouttaminen kuntayhtymälle ja edelleen omistajakunnille. Yhtymähallitus esittää yhtymäkokoukselle, että rahoitustuottoihin kertyneet osinkotuotot ja osakkeiden myyntituotot yhteensä 2 249 411,21 euroa palautetaan jäsenkunnille kuntayhtymän peruspääomaosuuksien suhteessa.

Yhtymähallitus esittää yhtymäkokoukselle, että mahdollinen tilikauden aikana kertynyt ylijäämä palautetaan jäsenkunnille palveluostojen suhteessa ja vastaavasti tilikauden aikana kertynyt alijäämä katetaan jäsenkunnilta palveluostojen suhteessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhalitus nimeää kokousedustajan ja varaedustajan Eteva yhtymäkokoukseen ja antaa edustajalle kokoukseen liityen ohjeistuksen hyväksyä käsiteltävät asialistan asiat päätösehdotuksen mukaisesti.

Päätös

Kunnanhalitus nimesi kokousedustajaksi Seija Aakalan ja varaedustajaksi Kati Pölösen Eteva yhtymäkokoukseen ja antoi edustajalle kokoukseen liityen ohjeistuksen hyväksyä käsiteltävät asialistan asiat päätösehdotuksen mukaisesti.

Merk. Edustajalle maksetaan kokoukseen liittyen valtuuston päätöksen mukaisesti toimituspalkkio, sekä matkakulut. Edustajan tulee hakea korvauksia erillisellä sähköisellä kulukorvauslomakkeella, hallinto- ja talousjohtajalle osoitettuna.

Tiedoksi

Valittu edustaja ja varaedustaja, ETEVA kuntainyhtymä, talouspäällikkö

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.