Kunnanhallitus, kokous 28.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 295 Lausuntopyyntö: Valtioneuvoston asetus kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta

HOLDno-2022-505

Valmistelija

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Valtiovarainministeriö pyytää  lausuntoja luonnoksesta valtioneuvoston asetukseksi kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta.

Kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annettu laki (618/2021) tulee voimaan 1.1.2023. Uuden lain nojalla annettavan valtioneuvoston asetuksen on tarkoitus tulla voimaan samanaikaisesti. Asetus on tarkoitus antaa joulukuun 2022 lopussa sen jälkeen, kun eduskunta on käsitellyt vuoden 2023 talousarvioesitykseen liittyvät, kuntien uusia ja laajenevia tehtäviä koskevat esitykset. 

Asetus sisältäisi tarkemmat säännökset kunnan laskennallisten kustannusten ja lisäosien perushinnoista (1 §), syrjäisyysluvun määräytymisperusteista (2 §), hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lisäosan määräytymisperusteista (3 § ja liite), kuntien peruspalvelujen hintaindeksistä (4 § ja 8 § 3 mom.), verotuloihin perustuvassa valtionosuuden tasauksessa huomioon otettavista verotuloista (5 § ja 8 § 4 mom), kotikuntakorvausta koskevien tietojen toimittamisesta (6 §) sekä rahoituksen siirtolaskelmien tarkistamisessa huomioon otettavista verotuloista (7 § 2 mom.). 

Lisäksi asetukseen sisältyisivät säännökset, joiden perusteella kuntien tilinpäätöksiin sisältyvät, takautuvat palkkaharmonisaatiokustannukset otettaisiin huomioon tarkistettaessa rahoituslaskelmia vuonna 2023 (7 § 1 mom.). Tarkoituksena on, että laskelmissa otetaan huomioon kunnan vuosille 2021 ja 2022 kuluiksi kirjaamat takautuvat palkkaharmonisaatiokustannukset siten, että siirtyvä palkkakustannus vastaa yhden vuoden hyvinvointialueelle siirtyviä palkkakustannuksia. Tällöin takautuvat palkkaharmonisaatiokustannukset eivät aiheuta kertaluonteisia piikkejä tarkasteltaviin kunnan palkkakustannuksiin tai vääristä kunnilta hyvinvointialueille siirtyviä kustannuksia. 

Lakiesitykseen on valmistelussa katsottu tarpeelliseksi lausua seuraavaa:

1. Laskennallisten kustannusten ja lisäosien perushinnat vuodelle 2023 (1 §)

Ei huomautettavaa.

2.       Syrjäisyysluvun määräytymisperusteet (2 §)

Ei huomautettavaa.

3.       Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lisäosan määräytymisperusteet (3 § ja liite)

Hollolan kunta katsoo lisäosan tarpeelliseksi ja toivoo, että kertyneiden kokemusten kautta lisäosaa kehitettäisiin enemmän kuntia kannustavaan ja aktivoivaan suuntaan.

4.       Kuntien peruspalvelujen hintaindeksi (4 § ja 8 §:n 3 momentti)

Ei huomautettavaa.

5.       Verotuloihin perustuvassa valtionosuuden tasauksessa huomioon otettavat verotulot (5 § ja siirtymäsäännös 8 § 4 mom.)

Ei huomautettavaa.

6.       Kotikuntakorvausta koskevien tietojen toimittaminen (6 §)

Ei huomautettavaa.

7.       Siirtolaskelmissa huomioon otettavat verotulot (7 § 2 mom.)

Kunta pitää huolestuttavana kunnilta siirtyvien sote-menojen ja kunnilta poistuvien vero- ja valtionosuustulojen välistä epäsuhtaa kunnissa, joissa sotemenojen kehitykseen on tehty merkittäviä paikallisia ratkaisuja, jo ennen hyvinvointialueuudistusta. Mitä vähemmän verotuloja siirtyy, sitä enemmän kuntien valtionosuutta pitää leikata uudistuksen kunta-valtio-kustannusneutraalisuuden säilyttämiseksi. Sinänsä kunta katsoo tehdyt yksityiskohtien täsmennykset tarpeelliseksi.

8.       Takautuvien palkkaharmonisaatiokustannusten huomioon ottaminen siirtolaskelmissa (7 § 1 mom.)

Kunta pitää hyvänä, että palkkaharmonisaation takautuvat kustannukset eliminoidaan kunnilta siirtyvän rahoituksen laskennasta. Kunta kuitenkin haluaa tuoda esille huolensa siitä, että sote-kuntayhtymien kunnilta siirtyviin kustannuksiin sisältyvät harmonisoidut palkat, jotka on maksettu kuntien kustannuksella, kun taas muualla harmonisointikustannus jää hyvinvointialueiden katettavaksi. Tämä epätasapaino johtaa entisestään eriytyviin vaikutuksiin kuntatasolla. Kunta katsookin, että nyt tehty esitys ei tasaa pitkään esillä olleita vaikutuseroja kuntien välillä.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus hyväksyy esittelytekstin mukaisen lausunnon koskien kunnan valtionosuudesta annetun lain muutoksia.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Lausuntopalvelut.

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.