Kunnanhallitus, kokous 22.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 11 Nostavan osayleiskaavahankkeiden ohjausryhmän perustaminen

HOLDno-2023-934

Valmistelija

  • Pentti Klemetti, kaavoitusarkkitehti, pentti.klemetti@hollola.fi

Perustelut

Hollolan kunnan laajavaikutteisissa yleiskaavahankkeissa on  yleisen tiedonkulun ja jatkuvan vuorovaikutuksen ylläpitämiseksi nimetty ohjausryhmä, johon on nimetty sekä luottamushenkilöitä että viranhaltijoita asemavaltuutuksen perusteella. Toimintamallin tavoitteena on edistää kaavavalmistelun aikataulun mukaista etenemistä ja tulevaa päätöksentekoa.

Ohjausryhmät eivät ole maankäyttö- ja rakennuslain vaatimia toimielimiä eikä niillä korvata lakisääteisiä luottamuselinkäsittelyitä.

Hollolan kunnan hyväksytyssä vuoden 2024 kaavoitusohjelmassa on kaksi samanaikaisesti käynnistettävää osayleiskaavahanketta,​ joiden tavoiteaikataulu on noin kaksi vuotta.

1.  Tikkakallion-​Koivusillankallion osayleiskaava,​ joka käsittää Lahden kaupunkiseudun uuden multimodaaliterminaalin ja pääosan tulevaisuuden asemataajamasta Nostavalla.

2.  Kierrätysalueen osayleiskaava,​ joka käsittää Lahden kaupunkiseudun uuden kiertotalousalueen.

Osayleiskaavat ovat sekä Hollolan kunnan oman kehittämisen kannalta merkittäviä että seudullisessa MAL-​sopimuksessa kehitettäväksi sovittuja,​ merkittäviä Lahden kaupunkiseudun yhteistyöhankkeita. Koska kohdealueet rajautuvat kiinni toisiinsa,​ on tarkoituksenmukaisinta perustaa osayleiskaavoille yhteinen ohjausryhmä. Oheismateriaalina on osayleiskaavahankkeiden alustava aikataulu,​ jossa on alustavat ehdotukset ohjausryhmän kokoontumisajoista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus hyväksyy esityksen mukaiset periaatteet osayleiskaavojen yhteisen ohjausryhmän tehtäviksi ja merkitsee tiedoksi osayleiskaavojen alustavan työaikataulun ja siinä ehdotetut ohjausryhmän kokousajat.

Kunnanhallitus päättää asettaa seuraavan osayleiskaavojen (Tikkakallio-Koivusillankallio, Kierrätysalue) ohjausryhmän:

  • puheenjohtajana kunnanhallituksen puheenjohtaja,
  • varapuheenjohtajana valtuuston puheenjohtaja,
  • ohjausryhmän jäseninä voimassa olevan valtuustokauden mukaiset valtuustoryhmien puheenjohtajat ja
  • sihteerinä elinvoimajohtaja tai elinvoimajohtajan nimeämä varahenkilö.

sekä toteaa,​ että

  • kunnan johtoryhmällä on läsnäolo-​ ja puheoikeus ohjausryhmän kokouksissa.
  • kaavoitus-​ ja maankäyttöpäälliköllä ja kaavoitusarkkitehdilla on ohjausryhmän kokousten esittely-​ ja raportointivastuu ja vastuun edellyttämä läsnäolo-​ ja puheoikeus ohjausryhmän kokouksissa

Ohjausryhmän puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja tai elinvoimajohtaja voi kutsua kokoukseen valmistelevan konsultin, maakunnan liiton ja/tai Lahden kaupungin edustajia.

Ohjausryhmän jäsenyydet arvioidaan vuoden 2025 kunnallisvaalien jälkeisessä tilanteessa uudelleen ja ohjausryhmää voidaan täydentää tai muuttaa myöhemmin tehtävillä päätöksillä.

Päätös

Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti, siten että ryhmien puheenjohtajien osalta varajäsenenä toimii kunkin valtuustoryhmän varapuheenjohtaja.  

Tiedoksi

elinvoimajohtaja, kaavoitus- ja maankäyttöpäällikkö, kaavoitusarkkitehti, nimetyt henkilöt ja heidän varajäsenensä.

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.