Kunnanhallitus, kokous 8.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 170 Oikaisuvaatimus tontin varauspäätöksestä, kortteli 513, tontti 2, Rakennusurakointi S. Tikakoski Oy, perustettava yhtiö

HOLDno-2022-267

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sari-Anna Vilander, elinkeinopäällikkö, sari-anna.vilander@hollola.fi

Perustelut

Rakennusurakointi S. Tikakoski Oy  on pyytänyt korttelin 513 tontin 2 , Kulmatie, Soramäen alueelta varaamista perustettavan kiinteistöosakeyhtiön lukuun. Tontti on voimassa olevassa asemakaavassa osoitettu yleisten rakennusten korttelialueeksi ja sen pinta- ala on n. 2482 m2 ja rakennusoikeus 993 k-m2. Kunnassa ei ole nähty tontille tarvetta kunnan omien toimintojen sijoittamiseen.  Suunniteltava hanke on noin 800- 900 k-m2, esteetön 14 paikkainen kehitysvammaisten asumispalveluyksikkö. Palveluntuottajaksi tiloihin sijoittuu yksityinen säätiötaustainen toimija ja työpaikkoja syntyy toiminnan vaikutuksesta alueelle 15 - 18. Tontti varataan vuokrattavaksi. 

Tontti on 30.6.2022 saakka varattu MVH-kiinteistöhallinnointi Oy:lle ja varauksen toteuttajaosapuolena on tässä varauksessa myös Rakennusurakointi S.Tikakoski Oy. Osapuolet ovat sopineet, että toteuttaja pyytää tarvittavan kuuden kuukauden mittaisen jatkovarauksen omissa nimissään. 

Kunta aloittaa ja toteuttaa vesihuollon sekä muut ko. tonttin liittyvät ja sen rakentamista varten tarvittavat, vastuulleen määritellyt ratkaisut vasta, kun hankkeesta on tehty aikataulutus ja kirjallinen esisopimus.

 

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus päättää varata Rakennusurakointi S. Tikakoski Oy:lle perustettavan kiinteistöosakeyhtiön nimiin  korttelin 513 tontin 2 Soramäen alueelta alkaen 1.7.2022 ja päättyen 31.12.2022 suunnittelua varten seuraavin ehdoin: Varaaja vastaa kustannuksellaan tontille tulevien rakennusten suunnittelusta. Varaus oikeuttaa maaperätutkimusten tekemiseen. Kunta aloittaa ja toteuttaa vesihuollon sekä muut ko. tonttin liittyvät ja sen rakentamista varten tarvittavat, vastuulleen määritellyt ratkaisut vasta, kun hankkeesta on tehty aikataulutus ja kirjallinen esisopimus.

Varausmaksuna peritään 1000 euroa, ja se peritään erillisellä laskulla (eräpäivä 1 kk kuluttua varauspäätöksestä). Varausajan kuluessa tulee tontista tehdä luovutuspäätös. Luovutuspäätöksen tekemisen edellytyksenä on, että varausmaksu on maksettu. Varaus raukeaa määräajan päätyttyä, ellei tontista ole tehty luovutuspäätöstä. Varausmaksua ei hyvitetä tai palauteta.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Sari-Anna Vilander, elinkeinopäällikkö, sari-anna.vilander@hollola.fi
  • Pekka Laitinen, johtava rakennustarkastaja, pekka.laitinen@hollola.fi

Perustelut

Kunnanhallitus on päätöksellään 21.6.2022, § 159, päättänyt korttelin 513, tontin 2 varaamisesta Rakennusurakointi S.Tikakoski Oy:lle perustettavan yhtiön lukuun. Varatun tontin viereisen kiinteistön omistaja on jättänyt päätöksestä oikaisuvaatimuksen 29.6.2022.

Oikaisuvaatimus koskee varaushakemuksen ja -päätöksen liitteenä ollutta tontinkäyttöluonnosta (2022‐06‐02‐Tontinkäyttöluonnos Hollola 02062022.pdf) ja siinä esitettyä jätekatoksen tai jätealueen sijoittamista kiinteistön rajan läheisyyteen. Oikaisuvaatimuksessa on viitattu kunnan rakennusjärjestyksessä mainittuihin rakennusten ja rakennelmien vähimmäisetäisyyksiin naapurikiinteistön rajalta. Päävaatimuksena on, että jätekatos tai -alue on tarkemmissa suunnitelmissa siirrettävä kauemmaksi oikaisuvaatimuksen tekijän omistaman kiinteistön rajalta. 

Tontinkäyttösuunnitelma on tontin varaajan esittämä alustava luonnos tontin käytöstä. Rakennusten ja piha-alueen toimintojen sijoittelua ei ole tässä vaiheessa suunniteltu lopullisina ja sellaisenaan toteutuvina, eikä rakennusten tai rakennelmien sijoittelua ole yksilöity mittaluvuin. Tontin varauspäätöksellä ei hyväksytä alustavaa tontinkäyttösuunnitelmaa sitovasti sellaisenaan noudatettavaksi.

Rakennuksen rakentaminen edellyttää maankäyttö- ja rakennuslain mukaista rakennuslupaa. Rakennusten ja rakennelmien sijainti ja tontin piha-alueen muiden toimintojen järjestäminen, mukaan lukien jätekatoksen/-tilan sijainti, esitetään yksityiskohtaisesti ja tulevaa toteutusta vastaavasti rakennuslupahakemukseen liitettävissä suunnitelmissa ja ratkaistaan sitovasti rakennuslupapäätöksellä. Rakennuslupamenettelyyn kuuluu MRL:n säännösten mukainen naapureiden kuulemismenettely, sekä muutoksenhakumahdollisuus annettavaan lupapäätökseen. Rakennusvalvonta pyrkii myös lupavaihetta edeltävällä ennakkoneuvonnalla ohjaamaan suunnittelua vaatimukset täyttäviin sekä naapurikiinteistöjen käytön kannalta mahdollisimman haitattoimiin ratkaisuihin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus päättää hylätä oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimus kohdistuu asiaan, jota ei ole sitovasti ratkaistu ja hyväksytty muutoksenhaun kohteena olevalla päätöksellä, vaan asioihin, jotka kuuluvat myöhemmin ratkaistavaksi erillisellä maankäyttö- ja rakennuslain mukaisella lupamenettelyllä, jonka päätöksentekoon liitttyy MRL:n säännösten mukainen naapureiden kuuleminen ja muutoksenhakumahdollisuus.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen tekijä, Rakennusurakointi S.Tikakoski Oy, kehitys- ja kaavoituspäällikkö, maankäyttöinsinööri, elinvoimajohtaja, elinkeinopäällikkö

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen. 

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä kunnan jäsen. Riita-asiat käsitellään käräjäoikeudessa. 

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Postiosoite: Raatihuoneenkatu 1, 13100 Hämeenlinna
Käyntiosoite: Arvi Karistonkatu 5, Hämeenlinna
Sähköposti: hameenlinna.hao(at)oikeus.fi
Faksinumero: 029 564 2269
Puhelinnumero: 029 564 2210
Avoinna: maanantai-perjantai klo 8.00-16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset)
  • vaatimusten perustelut
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan. 

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat. 

Valitukseen on liitettävä:

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen
  • selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta 
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Virastotie 3, Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Faksinumero: 03 880 3474
Puhelinnumero: 044 780 1427
Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00.