Kunnanhallitus, kokous 8.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 174 Valtuustoaloite - Hollolassa otetaan käyttöön vauvaraha sekä muuttoraha

HOLDno-2021-737

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Minna Säkkinen-Salminen, hallintopäällikkö, minna.sakkinen-salminen@hollola.fi

Perustelut

Tuija Brax (vihr.sit.) on tehnyt aloitteen, jossa esitetään, että Hollolassa otetaan käyttöön vauvaraha, arvoltaan 500 euroa jokaista hollolaista syntyvää lasta kohden. Vauvaraha voisi olla kertasumma, lahjakortti tai palvelukortti kunnan palveluihin (esim. vauvauintiin, päiväkotiin alennusta, lapsen tulevaan harrastukseen tms.). Lisäksi aloitteessa esitetään, että Hollolassa otetaan käyttöön muuttoraha, hinnaltaan 200 euroa jokaista kuntaamme muuttavaa alaikäistä perheenlasta kohden (esim. kertasummana, vauvauintiin, päiväkotiin alennusta, lapsen tulevaan harrastukseen tms.).

Päijät-Hämeen maakunnassa vauva -raha on käytössä Hartolassa ja Iitissä. Hartola maksaa 1000 euroa ja Iiitti 300 euroa vastasyntyneestä. Vauva- ja muuttorahan kaltaisilla toimenpiteillä ei muiden kuntien selvitysten, eikä tutkimustiedon valossa, ole ollut todennettavissa vaikutuksia syntyvyyteen ja perheiden sitoutumiseen paikkakunnalle. Se sijaan houkuttelevuutta asuinpaikkana ja pitovoimaa lapsiperheille lisäävät laadukkaat lapsiperheille suunnatut palvelut kuten sopivat ryhmäkoot varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa sekä riittävät ja oikea-aikaiset oppimisen tuen ja oppilashuollon palvelut sekä lapsiystävälliset työpaikat. Hyvin toteutettujen peruspalveluiden lisäksi kunnan tulee panostaa muun muassa yritystoiminnan mahdollistamiseen, etätyömahdollisuuksien, kulttuuri-, liikunta- ja vapaa-ajan palveluiden kehittämiseen sekä olemassa olevan luonnon ja ympäristön tuoman elämänlaadun ja turvallisuuden korostamiseen.  Kunta valmistelee kevään 2022 aikana kunnan uutta strategiaa tuleville vuosille ja tässä keskutelussa on mukana kunnan vetovoimaisuuden lisääminen.

Hyvinvoinnin palvelualue tukee lapsiperheitä muun muassa panostamalla monimuotoisiin varhaiskasvatuspalveluihin ja varhaiseen puuttumiseen ja tuen oikea-aikaiseen antamiseen varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa, tarjoamalla kotihoidontukea, palvelusetelin ja yksityisen hoidon tukea ja siihen liittyen kuntalisää sekä kehittämällä aktiivisesti lapsiperhepalveluita kuten perhekeskustoimintaa osana SOTE-keskusta.

Valtuustoaloitteen taloudellinen vaikutus vauva-rahan osalta vuosittain olisi vuoden 2020 ja 2021 syntyneiden perusteella on 75000 -96500 euroa. Kuntaan muuttaneiden alaikäisten lasten osalta kertakorvaus vaihtoehdolla tarvittava rahamäärä olisi 42400 -53400 euroa. Hyvinvointipalveluiden budjetissa vuodelle 2022 ei ole varattu kyseistä määrärahaa eikä myöskään henkilöstöresurssia hakemuksia käsittelemään, neuvontaan ja maksatukseen.

Monissa kunnissa kuten myös Hollolassa on mietitty keinoja syntyvyyden ja muuttoliikkeen suunnan muuttamiseksi. Vauva- ja muuttoraha on yksi vaihtoehto keinovalikoimassa. Tilastojen valossa tällainen kannustin ei kuitenkaan näyttäisi olevan pitkällä tähtäimellä riittävä houkutin uusien kuntalaisten saamiseksi, joten tämän takia hyvinvointipalvelut ei esitä vauva- tai muuttorahan käyttöönottoa Hollolan kunnassa.

Ehdotus

Esittelijä

Kim Strömmer, hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi

Hyvinvointivaliokunta päättää antaa valtuustoaloitteeseen yllä esitetyn vastauksen. Hyvinvointivaliokunta toteaa aloitteen loppunkäsitellyksi ja lähettää aloitteen kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle hyväksyttäväksi.

Päätös

Hyvinvointivaliokunta hyväksyi yksimielisesti Petri Palon esityksen, että asia palautettaan käsittelyyn summien ym. käytännön asioiden arviontia varten. Mutta toteutus nimenomaan kunnan palveluiden muodossa, ei suoran rahan.

Merk. 
Keskustelun kuluessa Petri Palo esitti Leea Jokisen kannattamana seuraavaa:
Näin ollen teenkin muutosesityksen, että hyvinvointipalvelujen kieltävän esityksen sijaan  ns. vauvarahan tai kuntaan muuttorahan vaihtoehtoa tarkasteltaisiin vielä kertaalleen siten, että suoran rahan sijaan asukkaille tarjottaisiin tukea palvelukortin muodossa, joka sitten kohdistettaisiin aloitteessakin mainittuihin kunnan tuottamiin palveluihin esim. vauvauintiin tai vaikkapa varhaiskasvatusmaksuihin.
Eli käytännössä tämä palautettaisiin käsittelyyn summien ym. käytännön asioiden arviontia varten. Mutta toteutus nimenomaan kunnan palveluiden muodossa, ei suoran rahan.

Valmistelija

Minna Säkkinen-Salminen, hallintopäällikkö, minna.sakkinen-salminen@hollola.fi
Kim Strömmer, hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi

Perustelut

Tuija Brax (vihr.sit.) on tehnyt aloitteen, jossa esitetään, että Hollolassa otetaan käyttöön vauvaraha, arvoltaan 500 euroa jokaista hollolaista syntyvää lasta kohden. Vauvaraha voisi olla kertasumma, lahjakortti tai palvelukortti kunnan palveluihin (esim. vauvauintiin, päiväkotiin alennusta, lapsen tulevaan harrastukseen tms.). Lisäksi aloitteessa esitetään, että Hollolassa otetaan käyttöön muuttoraha, hinnaltaan 200 euroa jokaista kuntaamme muuttavaa alaikäistä perheenlasta kohden (esim. kertasummana, vauvauintiin, päiväkotiin alennusta, lapsen tulevaan harrastukseen tms.).

Vauva- ja muuttorahan kaltaisilla toimenpiteillä ei muiden kuntien ja kuntaliiton selvitysten, eikä tutkimustiedon valossa, ole ollut todennettavissa vaikutuksia syntyvyyteen ja perheiden sitoutumiseen paikkakunnalle. Se sijaan houkuttelevuutta asuinpaikkana ja pitovoimaa lapsiperheille lisäävät laadukkaat lapsiperheille suunnatut palvelut kuten sopivat ryhmäkoot varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa sekä riittävät ja oikea-aikaiset oppimisen tuen ja oppilashuollon palvelut sekä lapsiystävälliset työpaikat. Hyvin toteutettujen peruspalveluiden lisäksi panostaminen muun muassa yritystoiminnan mahdollistamiseen, etätyömahdollisuuksien, kulttuuri-, liikunta- ja vapaa-ajan palveluiden kehittämiseen sekä olemassa olevan luonnon ja ympäristön tuoman elämänlaadun ja turvallisuuden korostamiseen on nähty tehokkaiksi keinoiksi vaikuttaa kunnan veto- ja pitovoimaan.  

Kokonaisuutena tarkastellen kaikkien palvelualueiden palvelutuotanto ja strategiset panostukset nähdään toimivan veto- ja pitovoimana niin vauvaperheille kuin muillekin ryhmille. Tällä hetkellä hyvinvoinnin palvelualue tukee lapsiperheitä muun muassa panostamalla monimuotoisiin varhaiskasvatuspalveluihin ja varhaiseen puuttumiseen ja tuen oikea-aikaiseen antamiseen varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa, tarjoamalla kotihoidontukea, palvelusetelin ja yksityisen hoidon tukea ja siihen liittyen kuntalisää sekä kehittämällä aktiivisesti lapsiperhepalveluita kuten perhekeskustoimintaa osana SOTE-keskusta. Elinvoiman palvelualueen osalta veto- ja pitovoimatekijöitä ovat muun hyvät tontti-/asumisen mahdollisuudet (sijainti, erilaiset asumisen muodot), monimuotoinen luonto, hyvät liikuntamahdollisuudet sekä terveet ja turvalliset koulut ja päiväkodit. 

Valiokunta päätti palauttaa 13.4.2022 kokouksessa asian uudelleen valmisteluun. Valiokunta haluaa vauva- ja muuttorahan toteutettavan palvelukortin muodossa, joka toteutetaan alennuksina kunnan tuottamista palveluista. Hyvinvoinnin palvelualue on valmistellut asiaa yhteistyössä elinvoiman- ja konsernipalvelualueiden kanssa. 

Vauva- ja muuttorahan palvelukorttia voidaan pilotoida vuosien 2023-2024 aikana hyvinvoinnin palvelualueella. Kokeilun jälkeen tarkastellaan vaikutuksia ja kerätään palautetta kohderyhmään kuuluvilta. 

Vaihtoehtoja palvelukortin toteuttamiseen kunnan, hyvinvoinnin palvelualueen, palveluista ovat: 

  • Ilmainen sisäänpääsy uimahalliin ja kuntosalille kuntaan muuttavalle alle 18 vuotiaalle lapselle/nuorelle
  • Maksuton osallistuminen kunannan järjestämään uimakouluun 
  • Maksuton osallistuminen kunnan järjestämään loma-ajantoimintaan 
  • Hyvitys perheelle määritellystä varhaiskasvatuksesta perittävästä asiakasmaksusta 
  • Hyvitys aamu- ja iltapäivätoiminnasta perittävästä maksusta 

Vaihtoehtojen valikko palveluista myönnettävien allennusten näkökulmasta jää melko suppeaksi, koska pääosa kunnan ja hyvinvoinnin palvelualueen tuottamista palveluista on kuntalaisille maksuttomia. 

Valtuustoaloitteen taloudellinen vaikutus olisi vuoden 2021 tilastotietojen perusteella laskettuna valittavista etuuksista riippuen 3 600– 55 600 euroa/vuosi.Uimahallin ja kuntosalin kustannusvaikutus olisi pienin eli 3600 euroa. Suurimmat asiakasmaksumenetykset tulisivat aamu-ja iltapäivätoiminnan sekä varhaiskasvatuksen maksuista. Aamu-ja iltapäivätoiminnan osalta 38 600 euroa ja varhaiskasvatuksen 55 600 euroa, jos muuttajista kaikki valitsisivat kyseisen alennuksen.

Suorien taloudellisten vaikutusten lisäksi tulee huomioida taloudelliset vaikutukset toteutuksen näkökulmasta: henkilöstöresurssi tiedottamiseen, hakemuksien käsittelyyn, laskentaan, neuvontaan ja maksatukseen liittyen. 

Ehdotus

Esittelijä

Kim Strömmer, hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi

Hyvinvointivaliokunta päättää hyväksyä valtuustoaloitteen siten, että jokaista kuntaan 2023-2024 syntyvää vauvaa ja kuntaan muuttavaa alaikäistä kohden huoltaja voi valita palvelukorttivalikoimasta yhden perheelle parhaiten sopivan etuuden.   

Hyödynnettävät palvelukortit/etuudet ovat: 

  • 1 x 2 kk ajan ilmainen sisäänpääsy uimahalliin ja kuntosalille kuntaan muuttavalle alle 18 vuotiaalle lapselle/nuorelle
  • 1 x maksuton osallistuminen kunnan järjestämään uimakouluun 
  • 1 x maksuton osallistuminen kunnan järjestämään loma-ajantoimintaan 
  • 1 x 1 kk hyvitys perheelle määritellystä varhaiskasvatuksesta perittävästä asiakasmaksusta 
  • 1 x 2 kk hyvitys aamu- ja iltapäivätoiminnasta perittävästä maksusta 

Päätös

Hyvinvointivaliokunta hyväksyi hyvinvointijohtajan täydennetyn päätösehdotuksen.

Hyvinvointivaliokunta hyväksyi valtuustoaloitteen siten, että jokaista kuntaan 2023-2024 syntyvää vauvaa ja kuntaan muuttavaa alaikäistä kohden huoltaja voi valita palvelukorttivalikoimasta yhden perheelle parhaiten sopivan etuuden.   

Hyödynnettävät palvelukortit/etuudet ovat: 

1 x 2 kk ajan ilmainen sisäänpääsy uimahalliin ja kuntosalille kuntaan muuttavalle alle 18 vuotiaalle lapselle/nuorelle
1 x maksuton osallistuminen kunnan järjestämään uimakouluun 
1 x maksuton osallistuminen kunnan järjestämään loma-ajantoimintaan 
1 x 1 kk hyvitys perheelle määritellystä varhaiskasvatuksesta perittävästä asiakasmaksusta 
1 x 2 kk hyvitys aamu- ja iltapäivätoiminnasta perittävästä maksusta 

Hyvinvointivaliokunta hyväksyi valtuustoaloitteen talousarvion 2023 - 2024 puitteissa. Hyvinvointivaliokunta lähettää päätöksen valtuustoaloitteesta kunnanhallitukselle ja valtuustolle tiedoksi.

Merk.
Hyvinvointijohtaja täydensi päätösehdotusta seuraavasti: Hyvinvointivaliokunta hyväksyy valtuustoaloitteen talousarvion 2023 - 2024 puitteissa. Hyvinvointivaliokunta lähettää päätöksen valtuustoaloitteesta kunnanhallitukselle ja valtuustolle tiedoksi.

Valmistelija

  • Minna Säkkinen-Salminen, hallintopäällikkö, minna.sakkinen-salminen@hollola.fi

Perustelut

Tuija Brax (vihr.sit.) on tehnyt aloitteen, jossa esitetään, että Hollolassa otetaan käyttöön vauvaraha, arvoltaan 500 euroa jokaista hollolaista syntyvää lasta kohden. Vauvaraha voisi olla kertasumma, lahjakortti tai palvelukortti kunnan palveluihin (esim. vauvauintiin, päiväkotiin alennusta, lapsen tulevaan harrastukseen tms.). Lisäksi aloitteessa esitetään, että Hollolassa otetaan käyttöön muuttoraha, hinnaltaan 200 euroa jokaista kuntaamme muuttavaa alaikäistä perheenlasta kohden (esim. kertasummana, vauvauintiin, päiväkotiin alennusta, lapsen tulevaan harrastukseen tms.).

Kokonaisuutena tarkastellen kaikkien palvelualueiden palvelutuotanto ja strategiset panostukset nähdään toimivan veto- ja pitovoimana niin vauvaperheille kuin muillekin ryhmille. Tällä hetkellä hyvinvoinnin palvelualue tukee lapsiperheitä muun muassa panostamalla monimuotoisiin varhaiskasvatuspalveluihin ja varhaiseen puuttumiseen ja tuen oikea-aikaiseen antamiseen varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa, tarjoamalla kotihoidontukea, palvelusetelin ja yksityisen hoidon tukea ja siihen liittyen kuntalisää sekä kehittämällä aktiivisesti lapsiperhepalveluita kuten perhekeskustoimintaa osana SOTE-keskusta. Elinvoiman palvelualueen osalta veto- ja pitovoimatekijöitä ovat muun muassa hyvät tontti-/asumisen mahdollisuudet (sijainti, erilaiset asumisen muodot), monimuotoinen luonto, hyvät liikuntamahdollisuudet sekä terveet ja turvalliset koulut ja päiväkodit. 

Valiokunta päätti palauttaa 13.4.2022 kokouksessa asian uudelleen valmisteluun. Valiokunta haluaa vauva- ja muuttorahan toteutettavan palvelukortin muodossa, joka toteutetaan alennuksina kunnan tuottamista palveluista. Hyvinvoinnin palvelualue on valmistellut asiaa yhteistyössä elinvoiman- ja konsernipalvelualueiden kanssa. 

Vauva- ja muuttorahan palvelukorttia voidaan pilotoida vuosien 2023-2024 aikana hyvinvoinnin palvelualueella. Kokeilun jälkeen tarkastellaan vaikutuksia ja kerätään palautetta kohderyhmään kuuluvilta. 

Vaihtoehtoja palvelukortin toteuttamiseen kunnan, hyvinvoinnin palvelualueen, palveluista ovat: 

  • Ilmainen sisäänpääsy uimahalliin ja kuntosalille kuntaan muuttavalle alle 18 vuotiaalle lapselle/nuorelle
  • Maksuton osallistuminen kunannan järjestämään uimakouluun 
  • Maksuton osallistuminen kunnan järjestämään loma-ajantoimintaan 
  • Hyvitys perheelle määritellystä varhaiskasvatuksesta perittävästä asiakasmaksusta 
  • Hyvitys aamu- ja iltapäivätoiminnasta perittävästä maksusta 

Vaihtoehtojen valikko palveluista myönnettävien allennusten näkökulmasta jää melko suppeaksi, koska pääosa kunnan ja hyvinvoinnin palvelualueen tuottamista palveluista on kuntalaisille maksuttomia. Valtuustoaloitteen taloudellinen vaikutus olisi vuoden 2021 tilastotietojen perusteella laskettuna valittavista etuuksista riippuen 3 600– 55 600 euroa/vuosi.Uimahallin ja kuntosalin kustannusvaikutus olisi pienin eli 3600 euroa. Suurimmat asiakasmaksumenetykset tulisivat aamu-ja iltapäivätoiminnan sekä varhaiskasvatuksen maksuista. Aamu-ja iltapäivätoiminnan osalta 38 600 euroa ja varhaiskasvatuksen 55 600 euroa, jos muuttajista kaikki valitsisivat kyseisen alennuksen.

Suorien taloudellisten vaikutusten lisäksi tulee huomioida taloudelliset vaikutukset toteutuksen näkökulmasta: henkilöstöresurssi tiedottamiseen, hakemuksien käsittelyyn, laskentaan, neuvontaan ja maksatukseen liittyen.

Hyvinvointivaliokunta hyväksyi 15.6.2022 valtuustoaloitteen siten, että jokaista kuntaan 2023- 2024 syntyvää vauvaa ja kuntaan muuttavaa alaikäistä kohden huoltaja voi valita palvelukorttivalikoimasta yhden perheelle parhaiten sopivan etuuden talousarvion 2023-2024 puitteissa seuraavasti: 

  • 1 x 2 kk ajan ilmainen sisäänpääsy uimahalliin ja kuntosalille kuntaan muuttavalle alle 18 vuotiaalle lapselle/nuorelle
  • 1 x maksuton osallistuminen kunnan järjestämään uimakouluun
  • 1 x maksuton osallistuminen kunnan järjestämään loma- ajantoimintaan
  • 1 x 1 kk hyvitys perheelle määritellystä varhaiskasvatuksesta perittävästä asiakasmaksusta
  • 1 x 2 kk hyvitys aamu- ja iltapäivätoiminnasta perittävästä maksusta

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus merkitsee valtuustoaloiteen käsittellyksi ja lähettää sen tiedoksi valtuustolle.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Tiedoksi: Hyvinvointivaliokunta, Tuija Brax, talous- ja hallintojohtaja, HYVA johtoryhmä 

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.