Kunnanhallitus, kokous 8.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 172 Yhteistyö Päijänteen biosfäärialueen hakemuksen valmistelutyössä (Päijänne Brändiksi -hanke)

HOLDno-2022-44

Valmistelija

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Jyväskylän ja Lahden ammattikorkeakoulut ovat vuonna 2018 toteuttaneet Päijänne Brändiksi-hanketta, jonka tarkoituksena on vahvistaa ja edistää Päijänteen alueen kestävää ja vastuullista toimintaa sekä näkemyksiä Unescon biosfäärialuestatuksen hakemiseksi.  Tältä pohjalta Jyväskylän ammattikorkeakoulu on kutsunut kunta mukaan valmistelutyöhön kevään 2022 aikana. Hankkeeseen on sitoutunut kahdeksan Päijänteen kaupunkia ja kuntaa. Kaikilla Päijänteen alueen kaupungeilla ja kunnilla on edelleen mahdollisuus lähteä mukaan. Päijänteen biosfäärialueen hakemus lähetetään Unescolle 30.9.2022 mennessä sitoumuksineen.

Biosfäärialueiden konseptin taustalla on YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon vuonna 1971 käynnistämänä Man and Biosphere -ohjelma (MAB). Sen tärkeimpänä tavoitteena on edistää ihmisen ja luonnon välistä tasapainoista suhdetta maailmanlaajuisesti, mutta paikallisiin ratkaisuihin perustuen. Ohjelman toteuttamisen tärkeimpiä työvälineitä ovat biosfäärialueet, joiden verkostoa MAB-ohjelma ylläpitää. Viiden vuosikymmenen aikana biosfäärialueita on perustettu jo yli 700 eri puolille maailmaa. Suomessa toimii nykyisin kaksi biosfäärialuetta, vuonna 1992 perustettu Pohjois-Karjalan biosfäärialue ja vuonna 1994 perustettu Saaristomeren biosfäärialue.

Päijänne Biosfääriksi -hankkeessa on laadittu asiaa koskevan päätöksenteon tueksi hakemuksesta suomenkielinen tiivistelmä (liite 1), johon on koottu tietoa biosfäärialueen hakemuksen keskeisistä sisällöistä ja tavoitteista.

Päijänteen alueen kunnilta pyydetään kannanottoa 30.8.2022 mennessä:

1.)    Unescolle lähetettävään Päijänteen biosfäärialueen hakemukseen sekä myöhemmin käynnistettävään biosfäärialueen toimintaan (taustamateriaalina liite 1)

2.)    Päijänteen biosfäärialueen nivelvaiheen (v. 2023) rahoitussuunnitelmaan (liite 2). 

- -

Hollolan kunta on yhdessä muiden alueen kuntien kanssa tullut hyväksytyksi  Salpausselkä Geopark-toimintaan keväällä 2022. Taustalla on vahvasti  vastaavan kaltainen Päijänne Brändiksi-ajattelu sekä alueen kestävää ja vastuullinen toiminta. Kunnan rajalliset voimavarat keskitetään tässä vaiheessa Geopark-statuksen hyödyntämiseen ja siihen liittyvään toimintaan.

Biosfäärihankkeen tavoitteen mukainen (Päijänne Brändiksi) edellytys on kaikkien Päijänne-kuntien sitoutuminen hankkeeseen. Hanke ei kuitenkaa ole kyennyt saavuttamaan kuntien riittävää kiinnostusta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Hollolan kunta ei ole mukana Päijänteen Biosfäärihankkeessa tässä vaiheessa vaan keskittyy Salpausselkä Geopark-toiminnan juurruttamiseen.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.