Valmistelija
Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi
Perustelut
Hollolan Asuntotalot Oy on tarkastellut rahoituksellista asemaansa ja havainnut muuttuvan rahoitusmarkkinatilanteen mukanaan tuomat haasteet yhtiölle, korkoriskin näkökulmasta. Korkoriski muodostuu ensisijaisesti yhtiön lainasalkun korkosidonnaisuuksien kokonaisuudesta, joka Hollolan Asuntotalot Oy:n tapauksessa on erittäin vahvasti muuttuvakorkoisia lainoja painottava. Nousevien korkokantojen kehitys on johtamassa yhtiön lainojen korot nousuun. Tämän vuoksi yhtiön tulisi arvioida lainojen suojausta, joko kiinteäkorkoisilla lainoilla tai korkosuojaussopimuksilla.
Yhtiö on kartoittanut vaihtoehtoja korkosuojaukselle ja todennut tilanteeseen sopivimmaksi suojautumisen toteuttamisen korkojohdannaisia käyttäen. Johdannainen on sopimus, jonka arvo on nimensä mukaisesti yhteydessä sovittuun kohde-etuuden arvon kehitykseen. Korkojohdannaisessa etuusarvo on yhteydessä korkojen kehitykseen. Johdannaisten keskeisin etu on mahdollisuus eriyttää eri riskien käsittely. Esimerkki: otetaan laina valitusta rahalaitoksesta, mutta korkosidonta muutetaan myöhemmin johdannaisella, jopa toisen rahalaitoksen kanssa – eli korkoriskin ohella myös ns. vastapuoliriski on hajautettu. Sopimusten aloitusajankohtia voidaan porrastaa ja sopia eripituisia jaksoja, sopimus voidaan purkaa ja palata alkuperäiseen tilanteeseen – kaikki nämä toimet voidaan tehdä koskematta itse lainaan. Suoraan lainoihin tehtynä muutokset voivat olla hankalampia toteuttaa, sekä aiheuttaa enemmän ja välittömiä kustannuksia.
Kuntakonsernissa korkojohdannaisten käytössä keskeistä on johdannaisen yhteys yksikön taseessa oleviin lainoihin. Tuloskeinottelua johdannaisia käyttämällä ei kuntakonsernissa tule hyväksyä. Hollolan kunnan oma lainasalkkua on suojattu myös johdannaisilla ja tavoitteena on noin 50 % suojausaste kiinteillä koroilla.
Johdannaisten käyttö konserniyhtiössä vaatii aina ennakkokannan kunnanhallitukselta. Yhtiön hallitus käsitteli asiaa 25.5.2022 kokouksessa ja päätyi ennakkokannan hakemiseen kunnanhallitukselta. Kokonaistarkastelun pohjalta yhtiössä on päädytty vaihtoehtoon, jossa yhtiö kattaisi korkoriskin osalle lainoistaan korkokattosopimuksia hyödyntämällä. Korkokattosopimuksella voi suojata vaihtuvakorkoisen lainan mahdolliselta markkinakorkojen nousulta. Korkokatto rajaa sopimuksen ostajan maksimikustannuksen. Viitekoron laskiessa ostaja pääsee hyötymään korkotason laskusta. Korkokattosopimuksesta maksetaan sopimusmaksu, eli preemio. Korkokattoa voidaan siis pitää eräänlaisena vakuutuksena, joka suojaa yhtiötä nousevien korkojen kustannusvaikutukselta.
Kunnan näkökulmasta korkokattosopimuksen osto toimii vakuutena muuttuvien korkojen aikana, eikä edellytä erillistä takausta. Johdannaisia käytettäessä tulee kiinnittää huomioita suojattavien lainojen koronmääräytymispäivien yhtenevyyteen johdannaisten kanssa, sekä johdannaissopimuksen ajalliseen pituuteen suhteessa alla olevaan lainaan. Johdannaisia suojauksessa käytettäessä on selkeästi huomioitava dokumentoitu yhteys johdannaisen ja olemassa olevien lainojen välillä. Suojauksen tuloksellisuutta arvioitaessa on aina muistettava johdannaisen yhteys alla oleviin lainoihin ja siksi tarkastelu tulisi aina suorittaa kokonaistarkasteluna.
Ehdotus
Esittelijä
Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi
Korkosuojauksen sekä käytettävien suojausinstrumenttien osalta, kunnanhallitus toteaa ennakkokantanaan:
Yhtiön lainojen keskittäminen muuttuvakorkoiseksi ei ole nykyisessä rahamarkkinatilanteessa toivottavaa. Yhtiön tulisikin mahdollisia uusien lainojen nostoja pohtiessaan, pohtia myös korkoriskeiltä suojautumista. Nykyisessä tilanteessa kiinteäkorkoisen lainan nostaminen korkosuojauksen pohjalta ei ole kustannustehokasta ja yhtiön tulisi hyödyntää korkojohdannaisia, suojausasteensa nostamiseksi lähelle 30-50 prosenttia kokonaislainakannasta tämän hetken tilanteeseen tarkasteltuna. Korkojohdannaisten osalta kunnanhallitus ei pidä suotavana tilannetta, jossa korkojohdannaisten käyttö edellyttäisi erillistä kunnan takausta. Tämän vuoksi kunnanhallitus suosittaa yhtiön hallitukselle korkokattosopimuksen käyttöä suojausvälineenä. Korkokattosopimusta yhtiö ei voi rahoittaa myymällä muita johdannaisinstrumentteja. Korkokattosopimuksen käytössä tulee huomioida ajallinen yhtenevyys koronvahvistuspäivien kanssa ja korkokattosopimuksen ajalliseen kestoon suhteessa suojattavaan lainaan.
Lisäksi kunnanhallitus toteaa, että yhtiön korkosuojausta koskevat sopimustiedot tulee saattaa viimeistään sopimushetkellä kunnan talouspalveluiden tietoon.
Tämä ennakkokanta on voimassa lokakuun 2022 loppuun ja sen jälkeen mahdollisista johdannaisista tulee pyytää uusi erillinen ennakkokanta. Ennakkokanta tulee liittää yhtiön asiasta tekemän päätöksen pöytäkirjan liitteeksi.
Päätös
Ehdotus hyväksyttiin.
Miikka Lönnqvist ilmoitti esteellisyydestä (osallisuusjäävi) ja poistui asian käsittelyn ajaksi.