Kunnanhallitus, kokous 8.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 109 Vetovoimaiset yritysalueet -toimenpidesuunnitelma

HOLDno-2023-346

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Pekka Laitinen, johtava rakennustarkastaja, pekka.laitinen@hollola.fi
Sari-Anna Vilander, elinkeinopäällikkö, sari-anna.vilander@hollola.fi

Perustelut

Valtuusto on kokouksessaan 20.6.2022 § 21 hyväksynyt strategiset ohjelmat ja tavoitteet valtuustokaudelle. Strategisiin ohjelmiin sisältyy hanke "Hollolan kilpailukyvyn ja tonttimyynnin vauhdittaminen", jonka tavoitteena on parantaa nykyisten Hollolan kunnan omistuksessa olevien yritysalueiden kaava- sekä tonttivarannon vetovoimaa, kilpailukykyä sekä yritysten sijoittumisen sujuvuutta. Tämän toteuttamiseksi on laadittu oheismateriaalina oleva vetovoimaiset yritysalueet -toimenpidesuunnitelma aikavälille 2023-2025. Siihen sisältyvät toimenpiteet perustuvat asiakas-/ markkinatarpeisiin, joita on noussut esiin asiakaspalvelutilanteissa ja -neuvotteluissa sekä muina erikseen tunnistettuina haasteina. Toimenpidesuunnitelman laadinta ja toteutus perustuu elinvoiman palvelualueen eri vastuualueiden yhteistyöhön. 

Osa toimenpiteistä ratkaisee suoraan konkreettisia asiakastarpeita, osa taas tuottaa erillisen päätöksenteon tueksi selvitettyä tietoa, mitkä ratkaisut olisivat mahdollisia. Osa toimenpiteistä tuottaa konkreettisia muutoksia nykytilanteen tonttitarjontaan, esim. kaavamuutoksina tai tonttien rakentamisvalmiuden edistymisenä. Osa toimenpiteistä parantaa asiakkaiden tiedonsaantia tai tuottaa ennakkoon selvitettynä kunnan sisäisesti tietoa, joka selkeyttää asiakaskyselyihin vastaamista. Osa toimenpiteistä on nykyisissä olosuhteissa tunnistettujen haasteiden ratkaisemista aiempaa ketterämmillä linjauksilla ja tulkinnoilla. Suunnitelma sisältää sekä laajoja kaikkiin yritysalueisiin yleisesti kohdistuvia toimenpiteitä sekä yksityiskohtaisemmin tiettyyn alueeseen tai tiettyihin tontteihin kohdistuvia toimenpiteitä.

Toimenpiteiden seurannan ja ohjaamisen työvälineeksi tehdään tarkempi projektitaulukko, johon kirjataan mahdolliset etenemiseen vaikuttavat muutokset, toteumatiedot, sekä toimenpiteisiin liittyvien materiaalien taltiointipaikat. Etenemistä seurataan elinvoiman palvelualueen erillisissä palavereissa erikseen sovittuina ajankohtina puolivuosittain. Ensimmäinen seurantapalaveri on talousarvion laadinta-ajankohtana elo-/syyskuussa 2023, jotta seuraavan vuoden toteutuksen resursointi voidaan yhdistää talousarviosuunnitteluun.

Toimenpiteiden tilanne ja toteuma esitellään elinvoimavaliokunnalle kerran vuodessa. Toimenpiteet on suunniteltu ja kirjattu sellaiseen muotoon, että toteutuminen on konkreettisesti ja selkeästi todennettavissa. Kokonaisuuden vaikuttavuutta seurataan valtuuston 6/2022 hyväksymän strategisten ohjelmien kokonaisuuden seurannan yhteydessä, mittareiksi asetettujen asiakaskyselyiden sekä tontinluovutusten määrän muutoksina. 

 

Ehdotus

Esittelijä

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta päättää, että oheismateriaalina olevan vetovoimaiset yritysalueet -toimenpidesuunnitelman mukaisia asioita viedään eteenpäin ja toteutetaan ohjeellisena esitetyn aikataulun mukaisesti. Toimenpiteiden tilanne ja toteuma esitellään vuosittain elinvoimavaliokunnalle. 

Elinvoimavaliokunta lähettää vetovoimaiset yritysalueet -toimenpidesuunnitelman tiedoksi kunnanhallitukselle. 

Päätös

Asiantuntijoina kuultiin johtava rakennustarkastaja Pekka Laitista ja elinkeinopäällikkö Sari-Anna Vilanderia.

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Pekka Laitinen, johtava rakennustarkastaja, pekka.laitinen@hollola.fi

Perustelut

Elinvoimavaliokunta päätti kokouksessaan 2.5.2023, § 43, että oheismateriaalina olevan vetovoimaiset yritysalueet -toimenpidesuunnitelman mukaisia asioita viedään eteenpäin ja toteutetaan ohjeellisena esitetyn aikataulun mukaisesti. Toimenpiteiden tilanne ja toteuma esitellään vuosittain elinvoimavaliokunnalle. Elinvoimavaliokunta päätti lähettää vetovoimaiset yritysalueet -toimenpidesuunnitelman tiedoksi kunnanhallitukselle.

Asiantuntijoina kuultavana elinkeinopäällikkö Sari-Anna Vilander ja johtava rakennustarkastaja Pekka Laitinen, sekä elinvoimajohtaja Heli Randell.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus merkitsee vetovoimaiset yritysalueet -toimenpidesuunnitelman tiedokseen.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Merk. Asiantuntijana kuultavana olivat johtava rakennustarkastaja Pekka Laitinen, elinkeinopäällikkö Sari-Anna Vilander ja elinvoimajohtaja Heli Randell.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.