Kunnanhallitus, kokous 8.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 108 Kuntalaisaloite asemakaavan laatimiseksi ja Pyhäniemen yksityistien muuttamiseksi kaduksi

HOLDno-2022-89

Valmistelija

  • Pentti Klemetti, kaavoitusarkkitehti, pentti.klemetti@hollola.fi

Perustelut

Osa Pyhäniementien varrella asuvista kuntalaisista ovat tehneet aloitteen Pyhäniemen koululle ja päiväkodille johtavan yksityistien asemakaavoituksesta kunnan ylläpitämäksi kaavakaduksi. Aloitteessa perusteluina on Pyhäniementien  kunnon parantaminen ja kunnan koulun, päiväkodin ja lämpölaitoksen sijoittuminen kunnostettavan tien osuudelle.  Perusteluina esitetään myös että vastaavasti kunta on aiemmin kaavoittanut kaduksi Parinpellon yksityistien.  

Pyhäniementien asemakaava-aloitteen kohdealue on koulun kiinteistöä lukuunottamatta yksityisomistuksessa ja pellot viljelyksessä.  Alueella ei ole asemakaavaa.

Alueella vaikuttaa Hollolan strateginen yleiskaava, jossa alue on osoitettu mahdolliseksi taajama-asumisen laajenemisalueeksi. Alueella ei ole osayleiskaavaa. Alue ei ole mukana kunnan hyväksytyssä kaavoitusohjelmassa eikä tulevien vuosien kaavoitussuunnitelmissa, koska siellä ei ole muuta kunnan maanomistusta kuin koulukiinteistöt, joiden käyttöön ei ole suunnitteilla muutosta. Pyhäniementiestä  länsi-luoteeseen Rantatien varren pellon erottamana on lähin v. 2010 hyväksytty Paakkunaisten asuinalueen asemakaava. Alueella on edelleen vapaata tonttitarjontaa. Lisäksi Pyhäniemen entisen vanhainkodin asemakaavoituksessa tavoitellaan muutamia aluetta täydentäviä tonttia.  

Aloitekirjeessä mainittu Parinpellontien yksityistien kaavoitus v 2021 perustui ely-keskuksen vaatimukseen siitä, että uudelle asemakaava-alueelle pitää kaavoittaa katuyhteys yleiseltä tieltä.  Kyse on erityistapauksesta, joka ei ole verrannollinen Pyhäniementien tapaukseen. Pyhäniementien varteen ei suunnitella uutta asuinaluetta, joka tarvitsisi kaavakatua. 

Tonttikysyntä Hollolassa keskittyy Salpakankaalle ja Vesikansaan. Kirkonkylässä ja Pyhäniemen alueella tonteista ei ole ollut kysyntää pitkään aikaan.  Huomioiden tonttikysynnän tilanne, olemassaoleva tonttitarjonta, uudisalueiden kunnallistekniikasta aiheutuvat kustannukset, ei ole tarkoituksenmukaista käynnistää alueen asemakaavoitusta kunnan toimesta. 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunta ei käynnistä ehdotettua asemakaavahanketta, koska Pyhäniementien kunnostamisen tarve ei riitä perusteeksi käynnistää asemakaavoitusta ja koska muitakaan kaavoituksen käynnistämisen perusteita ei ole.  Pyhäniementien kunnostamistoimenpiteistä tullaan päättämään eri esityksen mukaan. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti.

Merk.

Keskustelun kuluessa Satu Segersven esitti Aki Markkola, että asia palautetaan jatkovalmisteluun erityisesti mahdollisen kaavoituksen yksityistienäkökulman periaatteellisten kysymysten ratkaisemiseksi sekä kohteen kunnostussuunnitelman ja rahoituksen huomioonottamiseksi.

Puheenjohtaja totesi, että koska asiassa on kannatettu ehdotus jatkovalmisteluun lähettämisestä, on asiasta äänestettävä. Puheenjohtaja esitti, että suoritetaan sähköinen äänestys.

Ne, jotka kannattavat asian käsittelyn jatkamista, äänestävät ”JAA”.

Ne, jotka kannattavat Segersvenin esitys jatkovalmisteluun lähettämisestä, äänestävät ”EI”.

Äänestyksessä annettiin 11 ääntä, 7 JAA-ääntä (Helena Maattola, Kristian Saarnio, Minna Halme, Jarkko Niemi, Teemu Laine, Kati Pölönen, Teemu Kinnari) ja 4 EI-ääntä (Aki Markkola, Toini Louekoski-Huttunen, Satu Segersven, Hannu Siljander)

Puheenjohtaja totesi hallituksen päättäneen jatkaa asian käsittelyä ja avasi keskustelun asiasta.

 

Keskustelun kuluessa Kristian Saarnio esitti Kati Pölösen ensin kannattamana, että Pyhäniementien kuntalaisaloite hyväksytään ja kaavoitusprosessi käynnistetään aloitteessa esitetyllä tavalla.

Puheenjohtaja totesi, että koska asiassa on tehty kunnanjohtajan ehdotuksesta poikkeava kannatettu ehdotus, on asiasta äänestettävä. Puheenjohtaja esitti, että suoritetaan sähköinen.

Ne, jotka kannattavat kunnanjohtajan ehdotusta, äänestävät ”JAA”.

Ne, jotka kannattavat Saarnion ehdotusta, äänestävät ”EI”.

Äänestysesitys hyväksyttiin.

Äänestyksessä annettiin 11 ääntä, 9 JAA-ääntä (Jarkko Niemi, Helena Maattola, Teemu Kinnari, Aki Markkola, Minna Halme, Toini Louekoski-Huttunen, Teemu Laine, Hannu Siljander, Satu Segersven) ja 2 EI-ääntä (Kristian Saarnio, Kati Pölönen)

Puheenjohtaja totesi hallituksen hyväksyneen pohjaesityksen.

Saarnio jätti tehdystä päätöksestä eriävän mielipiteen.

Eriävä mielipide

  • Kristian Saarnio

Äänestystulokset

  • Kyllä 7 kpl 64%

    Helena Maattola, Kristian Saarnio, Minna Halme, Jarkko Niemi, Teemu Laine, Kati Pölönen, Teemu Kinnari

  • Ei 4 kpl 36%

    Aki Markkola, Toini Louekoski-Huttunen, Satu Segersven, Hannu Siljander

  • Kyllä 9 kpl 82%

    Jarkko Niemi, Helena Maattola, Teemu Kinnari, Aki Markkola, Minna Halme, Toini Louekoski-Huttunen, Teemu Laine, Hannu Siljander, Satu Segersven

  • Ei 2 kpl 18%

    Kristian Saarnio, Kati Pölönen

Tiedoksi

Tiedoksi: kehitys- ja kaavoituspalvelut, kuntatekniikan päällikkö, aloitteen yhteyshenkilö

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Hollolan kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hollolan kunta.

Hollolan kunta / Kirjaamo
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, 15870 Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427

Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon vaaditaan oikaisua
  • miten päätöstä vaaditaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite, puhelinnumero ja muut asian hoitamiseksi tarvittavat yhteystiedot. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.