Kunnanhallitus, kokous 15.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 90 Hollola-taloon liittyvän kiinteistöosakeyhtiön perustaminen

HOLDno-2024-242

Valmistelija

  • Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi
  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Perustelut

Osana Hollola-talo hanketta on esille tullut tarve muodostaa hankkeen hallintaan oma kiinteistöosakeyhtiö. Yhtiön perustamisella luodaan juridinen toimija, jolle erillisillä päätöksillä keskitetään rakentamishankkeeseen liittyvät luvat ja tontti. Tavoitteena on kokonaisuus, joka hankkeen edetessä toteutukseen myydään toteuttajataholle. Myynnin valmistelussa yhtiölle suoritetaan ns. Due Diligence-tarkastusten kokonaisuus. Termi "due diligence" voidaan suomentaa ”asianmukainen, huolellinen läpikäynti ennen ostoa”. Due diligence tarkoittaa ennen yrityskauppaa yrityksen liiketoimintaan tehtyä läpivalaisua ja se sisältää kaikki ne selvitykset ja tutkimukset, jotka ostaja katsoo tarpeelliseksi tehdä ennen kaupan tekoa. Kun hankkeeseen kytkeytyvät asiakirjat ovat yhdessä juridisessa kokonaisuudessa, prosessi on huomattavasti selkeämpi ja läpinäkyvä. Tällaisia asiakirjoja ovat esimerkiksi maa-alueen hallintaan, mahdollisiin liittymiin (vesi, yms) liittyvät asiakirjat, talon suunnitteluun ja luvitukseen liittyvät dokumentit, kiinteistön talousvastuita kuvaavia asiakirjoja, jne.

Kiinteistöyhtiön perustaminen ei edellytä yhtiölle omaa pääomaa ja omaisuusjärjestelyt voidaan tehdä kirjanpidollisilla vastuilla. Koska yhtiön omistus kunnalla on suunniteltu lyhytkestoiseksi, ennen lopullista valtuustopäätöstä, sen toimielimet on luonteva nimittää virkamiehistä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Ehdotus valtuustolle: 

  1. Valtuusto päätää perustaa Kiinteistö Oy Hollo nimisen kiinteistöyhtiön.
  2. Valtuusto hyväksyy yhtiötä perustaessaan yhtiöjärjestyksen ja perustamissopimusluonnoksen liitteiden mukaisesti. Valtuusto valtuuttaa kunnanjohtajan tekemään perustamisasiakirjoihin tarvittavat teknisluonteiset korjaukset ja täydennykset.
  3. Yhtiön perustamiskokous järjestetään välittömästi valtuuston päätöksen saatua lainvoiman. 
  4. Valtuusto valtuuttaa kunnanjohtajan sekä hallinto- ja talousjohtajan allekirjoittamaan yhtiön perustamissopimuksen.

Päätös

Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Elinvoimajohtaja.

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.