Kunnanhallitus, kokous 4.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 307 Valtuustoaloite - Tervatien liikenneturvallisuuden parantaminen, kh 4.12.2023

HOLDno-2023-372

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Perustelut

Tervatien liikenneturvallisuuden parantaminen

Valtuustoaloite on jätetty 24.4.2023. Aloitteessa esitetään Tervatien liikenneturvallisuuden vaarantavia seikkoja ja toimenpide-ehdotuksia niiden poistamiseksi.

Liikenneturvallisuutta vaarantavat seikat:
    - Talviaikaan autot eivät mahdu kohtaamaan. Kohdatessa vastaan tuleva auto joutuu väistämään kävelytielle, jossa aamuisin ja iltapäivisin kulkee paljon koululaisia ja työläisiä kävellen sekä pyöräillen. Talvisin aurattu lumi kaventaa ajotilan varallisen kapeaksi. Läheltä piti-tilanteita on nähty monia.
    - Tervatie on koululaisten ja työhön kulkevien kulkuväylä, jossa autoliikenne-, kävely ja pyöräilymäärät ovat merkittävän suuria aamuisin ja iltapäivisin. Käyttömäärä tulee jatkossa vain lisääntymään suunniteltujen koulujen lopettamisen johdosta. Lisäksi Tervatien tievarsi pysäköinti vaarantaa liikenneturvallisuutta nykymuodossaan.
Toimenpide-ehdotus:
    - Tervatien liikenneturvallisuuden parantamiseksi lienee jo olemassa oleva suunnitelma ja toivottavasti suunnitelma löytyy myös investointina 2024 talousarviosta.
    - Vähintä mitä tilanteelle voi tehdä talven 23-24 varalle on laittaa Tervatien molempiin päihin väistämisvelvollisuutta osoittava liikennemerkki. Ainakin selkeys siitä kumpi vastaantulija väistää poistaisi vaaratilanteita merkittävästi

Elinvoiman palvelualueen vastaus aloitteeseen:
    - Nykyisellään ajoradan leveys Tervatiellä on noin 7 m, joka vastaa leveydeltään muita vastaavia katuja. 
    - Runsaslumisina talvina katujen kaventuminen on yleistä, mutta tilapäistä. Katutiloja pyritään leventämään liikennöitävyyden parantamiseksi resurssien puitteissa, kiireettömänä työnä.
    - Tervatien katusuunnitelmien muutos on hyväksytty 2016. Tervatien rakennussuunnitelmien päivitys vesihuollon osalta valmistuu 2023.
    - Investointiohjelmassa Tervatien rakentaminen on esitetty toteutettavaksi vuonna 2032. Investointiohjelman toteutusta arvioidaan vuosittain.
    - Tien kaventuessa talvikausina tulee tienkäyttäjän noudattaa liikennesääntöjä sekä olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varoivaisuutta. Lisäksi tienkäyttäjän on ennakoitava toisten tienkäyttäjien toimintaa vaaran ja vahingon välttämiseksi                ja sovitettava toimintansa sen mukaisesti sujuvan ja turvallisen liikenteen edistämiseksi.
    - Tieliikennelain mukaan etuajo-oikeus/väistämisvelvollisuus kohdattaessa merkillä osoitetaan tienkohta, jossa väistämisvelvollisuus on kyseessä. Näin ollen ei ole tarkoituksenmukaista asettaa väistämisvelvollisuutta koskemaan koko katuosuutta.

Ehdotus

Esittelijä

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Tervatien rakentamisen alustava aikataulu on valtuuston 13.11.2023 hyväksymän investointiohjelman mukaisesti vuonna 2032. Tervatien osuudelle ei aseteta väistämisvelvollisuutta koskevia liikennemerkkejä.
Elinvoimavaliokunta toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi ja lähettää sen edelleen hallituksen sekä valtuuston käsittelyyn.

Päätös

Keskustelun kuluessa Seija Aakala teki seuraavan muutosehdotuksen että
Tervatien molempiin päihin laitetaan väistämisvelvollisuuden osoittava liikennemerkki.

Puheenjohtaja totesi esityksen raukeavan kannattamattomana. 

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Seija Aakala jätti eriävän mielipiteen.

Eriävä mielipide

Seija Aakala

Valmistelija

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Perustelut

Tervatien liikenneturvallisuudesta on jätetty valtuustoaloite 24.4.2023. Aloitteessa esitetään Tervatien liikenneturvallisuuden vaarantavia seikkoja ja toimenpide-​ehdotuksia niiden poistamiseksi. Liikenneturvallisuutta vaarantavina seikkoina on mainittu katutilan ahtaus talviaikana ja eri kulkumuotojen kohtaaminen (autoliikenne-​,​ kävely ja pyöräily). Aloitteessa ehdotetaan toimenpiteinä Tervatien peruskorjaaminen olemassa olevien suunnitelmien mukaan ja lisäämällä väistämisvelvollisuusmerkit kadulle. Aloite liitteenä.

Elinvoimavaliokunta käsitteli ja hyväksyi 29.11.2023 kokouksessaan elinvoiman palvelualueen vastauksen aloitteeseen. Yksilöidyt perustelut vastukseen löytyvät valiokunnan kokousaineistoista historiatiedoista.

Yhteenveto valiokunnan päätöksestä: 

Tervatien rakentamisen alustava aikataulu on valtuuston 13.11.2023 hyväksymän investointiohjelman mukaisesti vuonna 2032. Tervatien osuudelle ei aseteta väistämisvelvollisuutta koskevia liikennemerkkejä.
Elinvoimavaliokunta toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi ja lähettää sen edelleen hallituksen sekä valtuuston käsittelyyn.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä elinvoimavaliokunnan lausunnon valtuustoaloitteeseen, joka koskee Tervatien liikenneturvallisuutta

- Tervatien rakentamisen alustava aikataulu on valtuuston 13.11.2023 hyväksymän investointiohjelman mukaisesti vuonna 2032

- Tervatien osuudelle ei aseteta väistämisvelvollisuutta koskevia liikennemerkkejä.

Kunnanhallitus toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.

Vastaus aloitteeseen viedään valtuustolle tiedoksi, osana valtuustolle annettavaa aloitekoostetta.

Päätös

Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Valtuuston päätöksen jälkee kuntatekniikan päällikkö.

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.