Kunnanhallitus, kokous 4.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 304 PHHYKY palkkaharmonisaatio

HOLDno-2023-121

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Päijät-Hämeen hyvinvointialueelta on 4.10.2023 saapunut sähköpostikysely:

"Päijät-Hämeen hyvinvointialue pyytää kohteliaasti kuntaanne antamaan kirjallisen vastauksen seuraaviin kysymyksiin 31.10.2023 mennessä:

1. Hyväksyykö kuntanne KT:n näkemyksen siitä, että Päijät-Hämeen hyvinvointialue on oikeutettu allekirjoittamaan keskusneuvotteluissa saavutetun sovintosopimuksen erääntyneestä palkkasaatavasta koko takautuvan ajan osalta?

2. Hyväksyykö kuntanne seuraavat kunnallisen työmarkkinalaitoksen ja pääsopijajärjestöjen välisissä keskusneuvotteluissa neuvotellut periaatteet liikkeen luovutuksessa luovuttajan asemassa olleen Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän henkilöstön palkkojen harmonisoinnista?

  • Palkkojen harmonisoinnin takautuva vastuu alkaa 1.7.2020.
  • Palkkojen harmonisoinnin taso on kunkin hinnoittelukohdan tehtävien vaativuuden arviointitason korkein tehtäväkohtainen palkka (vallitsevan oikeuskäytännön mukaisesti).

Kuntayhtymän omistajakuntakohtaiset osuudet ovat arvioita, jotka ovat määrittyneet PäijätHämeen hyvinvointikuntayhtymän aikana sovitun maksuosuusperiaatteen mukaisesti. Hyvinvointialueen vastuu takautuvasta palkasta alkaa henkilöstön siirtymisestä hyvinvointialueelle 1.1.2023. "

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus toteaa vastauksenaan, ettei kunta voi vastata kysymyksiin, koska se ei katso olevansa sopimusosapuoli tässä asiassa.

Hollolan kunnalla ei ole riittävää tietoa palkkaharmonisaation pohjana olevasta neuvottelutuloksesta, sen perusteena olevista laskelmista ja niiden kuntakohtaisesta kohdentumisesta eikä palkkaharmonisaation kustannuksien vastuullisuuden juridisesta perustasta.

 

 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Merk. Aki Markkola ja Satu Segersven  ilmoittivat esteellisyydestä (Palvelussuhdejäävi, hallintolaki 28.1 § kohta 4). Markkola ja Segerven poistuivat kokouksesta pykälän esittelyn ja käsittelyn ajaksi. Markkolan varajäsen Petri Palo osallistui pykälässä asian esittelyyn ja käsittelyyn.

Esteellisyys

Aki Markkola (palvelussuhdejäävi), Satu Segersven (palvelussuhdejäävi)

Valmistelija

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT sekä alan pääsopijajärjestöt (Julkisen alan unioni JAU ry, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry sekä Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö SOTE ry) ovat päässeet sopuun entisen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän palkkojen yhdenmukaistamisesta. Hyvinvointialueen hallitus hyväksyi sovintoratkaisun  28.11.2023.

Sopijaosapuolet neuvottelivat yhtymän KVTES:iin, HYVTES:iin ja SOTE-sopimukseen kuuluvan henkilöstön tehtäväkohtaisten palkkojen yhdenmukaistamisesta ja sen aikataulusta. Neuvottelut aloitettiin pääsopijajärjestöjen esittämien keskusneuvottelupyyntöjen perusteella syksyllä 2021.

Liitteenä Päijät-Hämeen hyvinvointialueen tiedote asiasta 28.11.2023.

Hyvinvointialuejohtajalta on 29.11.2023 tullut lisäksi viesti, jonka mukaan viime hetkeen saakka palkkaharmonisointia koskevaa sopimusta muokattiin ja yksittäisillä pieniltäkin näyttäneillä korjauksilla on ollut merkitystä lopputulokseen. Tästä syystä PHHYKY:n aikaiseen arvioon sopimuksen kustannusvaikutuksista (n.50Me) on tullut merkittävää alenemaa päätyen 21,8 milj. euroon.  Viestin liitteenä on alustava arvio kuntakohtaisista kustannuksista; Hollolan kunnan alustava kustannusosuus 2,4 milj. euroa. Hyvinvointialuejohtajan viestin mukaan palkkojen maksu toteutetaan erissä 31.1.2024 alkaen. Helmikuussa on luvassa lopulliset luvut. Hyvinvointialue maksaa palkkasaatavat ja lähettää niistä PHHYKY:n takautuvan osan osalta laskut kuntiin palkanmaksun jälkeen.  

Hyvinvointialueen ja kuntien välinen keskustelu aiheesta on tulossa, ajankohtaa ei ole toistaiseksi määritelty.

Hollolan kunnalle mahdollisesti kohdistuvat palkkaharmonisointivastuut ja -kustannukset kirjataan vuosien 2020-2022 tulosten oikaisuna, eivätkä vaikuta päätösvuoden tulokseen, mutta vähentävät kunnan taseeseen kertyneen ylijäämän määrää vastaavalla summalla.

Valtionvarainministeriön vuoden 2022 tilinpäätöstietojen pohjalta laatimassa ennakkolaskelmassa, Päijät-Hämeen kunnilta on Päijät-Hämeen hyvinvointialueen hyväksymän Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän tilinpäätökseen tehdyn palkkaharmonisaatiovarauksen vuoksi vähennetty valtionosuuksia tarkennetun lainsäädäntömuutoksen johdosta 10 milj. euroa. Palkkaharmonisaatiovaraus 20 milj. euroa on hyväksytty vuosien 2021-2022 sotemenoiksi, joista 50 % on vaikuttanut valtionosuuksia leikkaavasti eli kuntien pysyviin valtionosuuspohjiin. Hollolan kunnan osalta vaikutus on n. 1 milj. euroa/vuosi.

Virallisia päätöksiä valtiovarainministeriön osalta kunnan valtionosuudesta tai Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän osalta palkkaharmonisaatiokustannuksista kuntien osalta ei ole toistaiseksi tehty, eikä muutos ole siis lainvoimainen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus merkitsee tiedoksi Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT sekä alan pääsopijajärjestöt (Julkisen alan unioni JAU ry, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry sekä Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö SOTE ry) sovinnon entisen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän palkkojen yhdenmukaistamisesta. 

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Merk. Satu Segersven ja  Aki Markkola ilmoittivat esteellisyydestä (hallintolaki 28.1 §, kohta 1, osallisuusjäävi), sekä poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Esteellisyys

  • Aki Markkola (hallintolaki 28.1 §, kohta 1, osallisuusjäävi), Satu Segersven (hallintolaki 28.1 §, kohta 1, osallisuusjäävi)

Tiedoksi

-

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.