Kunnanhallitus, kokous 23.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 240 PHHYKY palkkaharmonisaatio

HOLDno-2023-121

Valmistelija

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Päijät-Hämeen hyvinvointialueelta on 4.10.2023 saapunut sähköpostikysely:

"Päijät-Hämeen hyvinvointialue pyytää kohteliaasti kuntaanne antamaan kirjallisen vastauksen seuraaviin kysymyksiin 31.10.2023 mennessä:

1. Hyväksyykö kuntanne KT:n näkemyksen siitä, että Päijät-Hämeen hyvinvointialue on oikeutettu allekirjoittamaan keskusneuvotteluissa saavutetun sovintosopimuksen erääntyneestä palkkasaatavasta koko takautuvan ajan osalta?

2. Hyväksyykö kuntanne seuraavat kunnallisen työmarkkinalaitoksen ja pääsopijajärjestöjen välisissä keskusneuvotteluissa neuvotellut periaatteet liikkeen luovutuksessa luovuttajan asemassa olleen Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän henkilöstön palkkojen harmonisoinnista?

  • Palkkojen harmonisoinnin takautuva vastuu alkaa 1.7.2020.
  • Palkkojen harmonisoinnin taso on kunkin hinnoittelukohdan tehtävien vaativuuden arviointitason korkein tehtäväkohtainen palkka (vallitsevan oikeuskäytännön mukaisesti).

Kuntayhtymän omistajakuntakohtaiset osuudet ovat arvioita, jotka ovat määrittyneet PäijätHämeen hyvinvointikuntayhtymän aikana sovitun maksuosuusperiaatteen mukaisesti. Hyvinvointialueen vastuu takautuvasta palkasta alkaa henkilöstön siirtymisestä hyvinvointialueelle 1.1.2023. "

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus toteaa vastauksenaan, ettei kunta voi vastata kysymyksiin, koska se ei katso olevansa sopimusosapuoli tässä asiassa.

Hollolan kunnalla ei ole riittävää tietoa palkkaharmonisaation pohjana olevasta neuvottelutuloksesta, sen perusteena olevista laskelmista ja niiden kuntakohtaisesta kohdentumisesta eikä palkkaharmonisaation kustannuksien vastuullisuuden juridisesta perustasta.

 

 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Merk. Aki Markkola ja Satu Segersven  ilmoittivat esteellisyydestä (Palvelussuhdejäävi, hallintolaki 28.1 § kohta 4). Markkola ja Segerven poistuivat kokouksesta pykälän esittelyn ja käsittelyn ajaksi. Markkolan varajäsen Petri Palo osallistui pykälässä asian esittelyyn ja käsittelyyn.

Esteellisyys

  • Aki Markkola (palvelussuhdejäävi), Satu Segersven (palvelussuhdejäävi)

Tiedoksi

Päijät-Hämeen hyvinvointialue

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.