Elinvoimavaliokunnan valvontajaosto, kokous 8.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Ympäristöluvan muutos koskien Lahden ampumaseura ry:n ulkona sijaitsevaa ampumarataa Hälvälän kylässä kiinteistöllä 098-408-1-143

HOLDno-2022-272

Valmistelija

  • Mari Pihlaja-Kuhna, ympäristötarkastaja, mari.pihlaja-kuhna@hollola.fi

Perustelut

Lahden Ampumaseura ry:llä on 26.9.2018 myönnetty toistaiseksi voimassa oleva ympäristölupa ulkona sijaitsevalle ampumaradalle. Vaasan hallinto-oikeus on päätöksellään 16.6.2020 valituksen enemmälti hylännyt, mutta muuttanut lupamääräystä 16 sekä siinä annettua määräaikaa.

Haetut muutokset

Ympäristöluvan muutoshakemus koskee meluvallin rakentamista, siihen käytettävien ylijäämämaiden massamäärän kasvua, määräajan muutosta sekä pohjaveden tarkkailun muutosta. Itse ampumatoimintaan ei haeta muutosta. Hakija esittää muutosta lupamääräyksiin 4, 7, 10, 14 ja 16. 

Voimassa olevassa ympäristöluvassa on käsitelty alueelle tulevan meluvallin rakentamista siten, että rakentamiseen on esitetty käytettävän 250 000 – 270 000 m3 ylijäämämaita ja vallin koroksi on esitetty +174, rakennettuna maavallina. Ympäristölupapäätöksessä on annettu määräyksiä vallin rakentamisesta ja määrätty, että meluntorjuntatoimenpiteet tulee olla valmiina 31.12.2022 mennessä.

Vallien tarkemman rakennussuunnittelun johdosta on todettu, että valleihin tarvittava massamäärä on suurempi kuin lupahakemusvaiheessa oli arvioitu. Massamäärä on kasvanut, koska vallien luiskakaltevuutta on loivennettu. Lisäksi vallin ampumasuunnan etureunaa on muotoiltu tarkemmassa suunnittelussa siten, että haulien keräys on helpompaa kuin alkuperäisessä suunnitelmassa, joka osaltaan on kasvattanut massamäärää. Tarvittavien maamassojen määrä on 395 000 m3, jonka lisäksi käytetään alueen leikkausmassoja noin 35 000 m3. Täyttömassoja on yhteensä 430 000 m3 ja kun huomioidaan jo rakennetun vallin massamäärä noin 90 000 m3, on vallin kokonaismassamäärä arviolta 520 000 m3.

Uudeksi määräajaksi meluvallin valmistumiselle on haettu vuoden 2025 loppua.

Salpakankaan pohjavesialueella on tehty geologinen rakenneselvitys, jonka jälkeen pohjavesialueen rajausta on muutettu 4.5.2021. Hälvälän haulikkorata on edelleen pohjavesialueella, mutta Puolustusvoimien ampumarata-alue on jäänyt uuden rajauksen myötä pitkälti pohjavesialueen rajauksen ulkopuolelle. Hakija esittää hakemusasiakirjoissa päivitetyn pohjaveden tarkkailuohjelman, joka korvaisi edellisen pohjaveden tarkkailuohjelman. 

Hakemuksen käsittely

Ympäristöluvan muutoshakemuksesta tiedotettiin Hollolan kunnan sähköisellä ilmoitustaululla 2.8. – 5.9.2022 sekä lehti-ilmoituksella Hollolan Sanomissa. Lisäksi erillisellä kirjeellä kuultiin 133 kiinteistönomistajaa. Hakemuksesta annettiin 5 lausuntoa ja jätettiin 4 muistutusta ja 1 muistutuksen täydennys. 

Toiminnan aloittaminen muutoksenhausta huolimatta

Toiminnanharjoittaja hakee lupaa toiminnan aloittamiseen muutoksenhausta huolimatta. Hakemusta perustellaan seuraavasti: Meluvallien rakentaminen on aloitettu voimassa olevan ympäristöluvan mukaisesti. Hakemuksen mukainen rakentaminen on samaa meluvallin rakentamista, joten lupaa aloittamiselle haetaan mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, jotta rakentamista voidaan jatkaa keskeytyksettä ja meluvalli valmistuisi viivytyksettä.

Mahdolliseen muutoksenhakutilanteeseen liittyen toiminnanharjoittaja tuo tarkennuksena esille, että muutoshakemus ei koske varsinaista ampumatoimintaa, joten toiminnanharjoittajan näkemyksen mukaan sitä voidaan jatkaa joka tapauksessa voimassa olevan ympäristöluvan mukaisesti myös mahdollisessa muutoksenhakutilanteessa.

Meluvallin rakennustyöt ovat olleet käynnissä vuoden 2022 aikana voimassa olevan ympäristöluvan määräysten mukaisesti. Tällä hetkellä työmaalla on talvitauko ja töiden on suunniteltu jatkuvan keväällä 2023.
 

Ehdotus

Esittelijä

  • Sameli Männistö, Ympäristösihteeri, sameli.mannisto@hollola.fi

Valvontajaosto on tutkinut asian ja päättää myöntää Lahden Ampumaseura ry:lle ympäristöluvan muutoksen enimmälti hakemuksen mukaisesti ja liitteenä olevan lupa-asiakirjan mukaisesti. 

Ehdotuksessa muutetuksi lupa-asiakirjaksi on muutettu voimassa olevan ympäristöluvan määräyksiä 4, 7, 10, 14, 16 ja 23. 

Tämä päätös ja liitteenä oleva lupa-asiakirja korvaa Lahden Ampumaseura ry:n aikaisemman ympäristöluvan määräykset (Hollolan valvontajaosto 26.9.2018 § 28) ulkona sijaitsevalle ampumaradalle Hälvälän kylässä Hollolassa. Voimassa olevan luvan kertoelmaosio jää voimaan. 

Lupa toiminnan aloittamiseen muutoksenhausta huolimatta myönnetään liitteenä olevan lupa-asiakirjan mukaisesti. 

Mikäli haettua muutettua toimintaa aloitetaan muutoksenhausta huolimatta, liitteenä olevassa lupa-asiakirjassa muutettuja lupamääräyksiä koskien meluvallin rakentamista (lupamääräys 7) ja pohjaveden tarkkailua (lupamääräys 14) tulee noudattaa mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. 

Päätös

Keskustelun kuluessa Minna Kauhanen esitti, että kohtaan 7. c) muutetaan aikaväli 8.00-17.00 seuraavaksi 8.00 - 18.00 ajalla 11.4.2023- 31.8.2023. Puheenjohtaja totesi, että esitys raukesi kannattamattomana.

Merk. Asiantuntijana kuultiin ympäristötarkastaja Mari Pihlaja-Kuhnaa.

Valvontajaosto päätti päätösehdotuksen mukaan.

Tiedoksi

Asianosainen: Lahden Ampumaseura ry Tiedoksi: Hämeen ELY-keskus, Puolustusvoimat, Päijät-Hämeen ympäristöterveys, Lahti Aqua, Metsähallitus, Hollolan kunnan kehitys- ja kaavoituspalvelut Tieto päätöksestä: Erillisellä kirjeellä kuullut kiinteistönomistajat listan mukaan

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.
Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on lainvastainen (Laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa 13 §).

Valitusaika

Valitusaika on 30 päivää päätöksen tiedoksisaannista, sitä päivää lukuun ottamatta.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä pävänä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Päätöksen katsotaan tulleen viranomaisen tietoon kirjeen saapumispäivänä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen. Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä asiakirjasta katsotaan asianomaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana. Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.

Valitusviranomainen

Valitus toimitetaan suoraan Vaasan hallinto-oikeudelle.                                       

Postiosoite: PL 204, 65101 VAASA
Käyntiosoite: Korsholmanpuistikko 43, 4 krs, Vaasa
Sähköposti: vaasa.hao(at)oikeus.fi
Faksinumero: 029 564 2760
Puhelinnumero: 029 564 2780
Aukioloaika: maanantai-perjantai klo 8.00 - 16.15.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset)
  • vaatimusten perustelut
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan. 

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat. 

Valitukseen on liitettävä:

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen
  • selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta 
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjanotteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.
Postiosoite: PL 66, 15871 HOLLOLA
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427
Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00