Elinvoimavaliokunnan valvontajaosto, kokous 8.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 12 Ajankohtaiset asiat

Valmistelija

  • Pekka Laitinen, johtava rakennustarkastaja, pekka.laitinen@hollola.fi

Perustelut

Hollolan pienjärvien tarkkailuraportti 2022

Hollolan pienjärvien tarkkailu perustuu Vesijärvisäätiön vuosille 2022 - 2027 laatimaan seurantaohjelmaan. Seurannassa on yhteensä 19 järveä (tarkkailutiheys 1-4 vuotta). Vuonna 2022 vedenlaadun seurantanäytteet otettiin kymmeneltä järveltä. Järviin on kohdistunut ja kohdistuu kuormitusta, mikä näkyy vesien korkeina ravinnepitoisuuksina ja syvänteiden ajoittaisena hapettomuutena. Hedelmätarhanlammesta ja Vähä-Tiilijärvestä otettiin lisäksi ylimääräisiä näytteitä meneillään olevien selvitys- ja kunnostushankkeiden tueksi. Vuoden 2022 tarkkailuraportti löytyy osoitteesta https://www.hollola.fi/vesiensuojelu sekä asialta HOLDno-2022-21. 

Rakennusvalvonnan tilastokatsaus 2022

Kokouksessa esitellään rakennusvalvonnassa kootut rakennus- ja lupatilastot vuoden 2022 kokonaistilanteesta.

Uusi rakentamislaki

Uusi rakentamislaki on hyväksytty ja tulee voimaan 2025 vuoden alussa. Rakentamislaki korvaa nykyisestä maankäyttö- ja rakennuslaista mm. rakentamista, lupajärjestelmää ja rakennusvalvonnan toimintaa koskevan osuuden. Kaavoitusta ja maankäyttöä koskeva osuus nykyisestä MRL:stä ei sisälly uuteen rakentamislakiin, vaan jää voimaan pääosin nykyisellään. Uusi laki muuttaa rakentamisen lupajärjestelmää ja lupamenettelyjä sekä tuo uusia lisävaatimuksia rakentamiseen sekä kuntien tehtäviin, joten lain voimaantulo edellyttää valmistautumista kunnassa. Lain kaikki vaikutukset tarkentuvat vasta kun sen nojalla myöhemmin annettavien asetusten valmistelu edistyy. Tarkempaa koontia lain vaikutuksista ja tarvittavista toimenpiteistä tehdään rakennusvalvonnassa 2023 aikana ja tuodaan tiedoksi myös valvontajaostolle. Kokouksessa annetaan lyhyt tilannekatsaus aiheesta.

Vesihuoltoon liittymättömien kiinteistöjen projektin seuraavat työvaiheet

2021-2022 ajalla kontaktoiduista kiinteistöistä huomattava osa on jättänyt reagoimatta tiedotuskirjeisiin, eli kiinteistöt eivät ole liittyneet verkostoon tai tehneet vapautushakemusta. Vireillä olevien vapautushakemusten käsittelyn ohella on suunniteltu reagoimattomien kiinteistöjen käsittelyä ja projektin työvaiheita 2023-2024 ajalle. Kokouksessa esitellään lyhyesti projektin seuraavia suunniteltuja työvaiheita.

Ehdotus

Esittelijä

  • Pekka Laitinen, johtava rakennustarkastaja, pekka.laitinen@hollola.fi
  • Sameli Männistö, Ympäristösihteeri, sameli.mannisto@hollola.fi

Valvontajaosto merkitsee tiedokseen ajankohtaiset asiat.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.