Kunnanhallitus, kokous 21.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 182 Lahden seudun joukkoliikennelautakunta, esitys varapuheenjohtajaksi

HOLDno-2021-401

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kaija Manninen, hallintopäällikkö

Perustelut

Joukkoliikenteen kuntien välinen yhteistoimintasopimus on solmittu 2017. Vuoden 2021 alusta lähtien laki liikenteen palveluista on liittänyt myös Iitin kunnan Lahden tieliikenteen toimivaltaisen viranomaisen alaisuuteen, samalla kun Iitti on liittynyt Päijät-Hämeen maakuntaan. Lisäksi vanha joukkoliikennelaki on päivittynyt uuteen liikennepalvelulakiin. Näiden muutosten vuoksi yhteistoimintasopimusta on tarve päivittää.

Yhteistoimintasopimuksen luonnokseen on päivitetty lakiviittaukset ja lain kohdat täsmäämään liikennepalvelulakiin. Lisäksi kuntiin on lisätty Iitin kunta. Talouden osalta on lisätty PSA:n mukaisen liikenteen nettokustannusten jakamisen periaatteet joukkoliikennelautakunnan päätöksen mukaisesti. Luonnoksessa ehdotetaan, että lautakuntapaikat jaetaan samaan tapaan kuin nykyään, mutta Kärkölällä ja Iitillä on yhteinen jäsen.

Kuntia pyydetään antamaan lausunto uudesta yhteistoimintasopimuksesta. Joukkoliikennelautakunta käsittelee uutta yhteistyösopimusta kokouksessaan 22.6.2021.

Hollolan kunnanhallitus antoi lausuntonsa 14.6.2021.

Yhteistoimintasopimusluonnoksen mukaan:

Seudullisena toimivaltaisena viranomaisena toimii ja tehtäviä hoitaa Lahden kaupungin organisaatioon kuuluva Lahden seudun joukkoliikennelautakunta.

Joukkoliikennelautakunta toiminta jatkuu toistaiseksi vanhan mallin mukaan. Lautakunnassa on 14 jäsentä ja yhtä monta henkilökohtaista varajäsentä. Lautakuntaan Heinola nimeää kaksi, Hollola yhden, Kärkölä ja Iitti yhdessä yhden, Lahti seitsemän, Orimattila yhden, Asikkala ja Padasjoki yhdessä yhden, Sysmä ja Hartola yhdessä yhden. Puheenjohtajan nimeää Lahti ja varapuheenjohtajan vuorovuosin muut kunnat.

Joukkoliikennelautakunnan esittelijöinä toimivat Lahden kaupungin kaupungininsinööri ja kaupunkikehitysjohtaja. Läsnäolo- ja puheoikeus lautakunnan kokouksissa on kunkin sopimuskunnan kunnan- tai kaupunginhallituksen keskuudestaan nimeämällä edustajalla, kunnan- tai kaupunginjohtajilla ja teknisen toimen johtajilla.

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Ehdotus valtuustolle:

Valtuusto valitsee Lahden seudun joukkoliikennelautakuntaan yhden jäsenen ja henkilökohtaisen varajäsenen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Perustelut

.

Ehdotus

Valtuusto valitsee Lahden seudun joukkoliikennelautakuntaan yhden jäsenen ja henkilökohtaisen varajäsenen.

Päätös

Valtuusto valitsi Lahden seudun joukkoliikennelautakuntaan jäseneksi Pasi Jalosen ja varajäseneksi Markku Pulkkasen.

Valmistelija

  • Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi

Perustelut

Lahden seudun joukkoliikenteen yhteistoimintasopimuksen mukaisesti joukkoliikennelautakunnassa on 14 jäsentä ja yhtä monta henkilökohtaista varajäsentä. Lautakuntaan Heinola nimeää kaksi, Hollola yhden, Kärkölä ja Iitti yhdessä yhden, Lahti seitsemän, Orimattila yhden, Asikkala ja Padasjoki yhdessä yhden, Sysmä ja Hartola yhdessä yhden. Kuntaparin jäsenvuoro vaihtuu kaksivuotiskausittain.

Puheenjohtajan nimeää Lahti ja varapuheenjohtajan kaksivuotiskaudeksi kunnista Heinola, Hollola ja Orimattila siten vuorollaan aakkosjärjestyksessä. Kuluvalla kaksivuotiskaudella varapuheenjohtajan on nimennyt Heinola, joten yhteistoimintasopimuksen mukaisesti Hollolan kunnan tulisi nimetä seuraavan kaksivuotiskauden varapuheenjohtaja.

Valtuuston §55 16.8.2021päätöksen mukaisesti kunnan edustajana valtuustokauden 2021-2025 ajan lautakunnassa toimii *********. Hollolan kunnalla on lautakunnassa yksi jäsen. Varapuheenjohtaja nimetään lautakunnan jäsenten joukosta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus esittää, Lahden seudun joukkoliikenteen yhteistoimintasopimuksen mukaisesti, joukkoliikennelautakuntaan seuraavalle kaksivuotiskaudelle lautakunnan varapuheenjohtajaksi Hollolan kunnan lautakuntaedustaja *********.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Valittu edustaja, Lahden kaupunki (kirjaamo)

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.