Kunnanhallitus, kokous 27.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 71 Valtuustoaloite Ylimääräisen yhteisöavustuksen jakamisesta Hollolassa

HOLDno-2022-542

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kim Strömmer, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi
Lassi Puodinketo, vapaa-aikapäällikkö, lassi.puodinketo@hollola.fi

Perustelut

Pia Salo (Ps) on toimittanut 12.12.2022 valtuustoaloitteen Hollolan kuntaan ja valtuustoaloitteella on yhteensä 37 allekirjoittajaa.

Valtuustoaloitteessa esitetään:

"...Hollolan kunta lisää hyvinvontivaliokunnan yhdistysten avustuksiin vuodelle 2023 ylimääräisen 50 000 euron yhteisöavustuksen yhdistysten omistamien ja/tai hallinnoimien yleishyödyllisessä käytössä olevien tilojen nousseiden todellisten lämmityskustannusten kattamiseksi. Hakemuksessaan yhdistysten on tuotava esiin myös, minkälaisiin toimiin yhdistys on jo ryhtynyt kustannusten kattamiseksi. Lisäys tehdään talousarvion muutoksen hyvinvoinnin palvelualueelle. 
Kunta ei voi edellyttää, mutta toivoo, että tuen saanut yhdistys järjestäisi toukokuun 2024 loppuun mennessä omaan toimialaansa liittyvän maksuttoman tapahtuman kuntalaisille. Tapahtuman kohderyhmän tulee olla ensisijaisesti lapset, nuoret, perheet, vanhukset tai työttömät"

Hollolan kunta jakaa vuosittain noin 130 000 euroa avustuksia yhdistyksille. Summa koostuu vuosittain jaettavasta toiminta-avustuksesta, ympäri vuoden jaettavissa olevasta tuotantotuki avustuksesta sekä erilaisista vuosittain järjestettävistä tapahtumia ja toimintaa tukevista avustuksista. Suoran rahallisen tuen lisäksi Hollolan kunta tarjoaa tiloja ilmaiseksi yhdistysten käyttöön. Vuosittain erikseen haettavien toiminta-avustuksen ja tuotantotuki avustuksen jakoperusteet määritellään sivistys-ja hyvinvointivaliokunnassa (Hallintosääntö 11 § 18.).

Ylimääräisen yhteisöavustuksen jakamiseen ei voimassa olevilla jakoperusteilla ole edellytyksiä ja olemassa oleva avustusmääräraha ei riitä erilliseen yhteisöavustuksen jakamiseen.  Jos suoraa energiatukea jaetaan yhdistyksille tulee sitä varten luodan avustukselle jakoperusteet sekä kartoittaa Hollolan kunnan alueella sijaitsevien, kiinteistöjä omistavien yhdistysten määrä ja toiminnan laatu. Yhteisöavustusta voisi hakea toteutuneiden kustannuksien osalta määriteltynä ajanjaksona. Huomioitava on myös se, että osa kunnan alueella toimivista yhdistyspohjaisista toimijoista on energian korkean hinnan vuoksi päätynyt keskeyttämään talven ajaksi toimintansa, jotta suurilta energialaskuilta vältyttäisiin. 

Ehdotus

Esittelijä

Kim Strömmer, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi

Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta päättää hyväksyä valtuustoaloitteen ja esittää, että vuoden 2023 budjettiin lisätään 50 000 euroa lisämäärärahaa erillistä yhteisöavustusta varten. Sivistys- ja Hyvinvointivaliokunta lähettää aloitteen kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle hyväksyttäväksi.

Päätös

Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta päätti yksimielisesti palauttaa asian valmisteluun saadakseen päätöksenteon tueksi lisää tietoa jakoperusteista, kenellä on mahdollisuus hakea avustusta, milloin haetaan ja milloin päätetään mahdollisista avustuksista.

Merk.
Keskustelun kuluessa Markku Pulkkanen esitti Sanni-Maria Tiihosen kannattamana seuraavaa:
Esitän että aloite palautetaan valmisteluun. 
Ilman tietoa jakoperusteista, ja siitä että, kenellä on mahdollisuus hakea avustusta, koska haetaan, milloin päätetään mahdollisista avustuksista, on mahdotonta lähettää asiaan edelleen hyväksyttäväksi.
Energiakriisi toki koskettaa kaikkia, ja  myös yleishyödyllisiä yhdistyksiä. Oma kysymyksensä on, mikä kunnan perustehtävä on, enkä tällä palautusesityksellä ota siihen kantaa.
Mahdollisimman valmiina eteenpäin lähtevä aloite on helppo käsitellä seuraavissa toimielimissä, ja tällä palautuksella voidaan välttää asian edestakaisin pompottelu.  

Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 0 jaa-ääntä ja 11 ei-ääntä. 

Puheenjohtaja totesi, että hyvinvointivaliokunta päätti yksimielisesti palauttaa asian valmisteluun.

Kokoustauko pidettiin klo 18.56 - 19.00.

Äänestystulokset

  • Ei 11 kpl 100%

    Sanni-Maria Tiihonen, Pauli Karvinen, Ann-Mari Lehtinen, Pasi Koistinen, Kristiina Joensuu, Markku Pulkkanen, Petri Puttonen, Riku Korpela, Minna Nieminen, Pertti Salonen, Pia Salo

Valmistelija

Kim Strömmer, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi
Lassi Puodinketo, vapaa-aikapäällikkö, lassi.puodinketo@hollola.fi

Perustelut

Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta palautti jatkovalmisteluun vastauksen Pia Salon (Ps) jättämään valtuustoaloitteeseen hollolalaisille yhdistyksille suunnatusta ylimääräisestä yhdistysavustuksesta talven 2022 - 2023 aikana nousseiden energiakustannusten kattamiseen. Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta kannatti asian palauttamista jatkovalmisteluun yksimielisesti. 

Tällä hetkellä voimassa olevat avustusten jakokriteerit eivät suoraltaan mahdollista erillisen energia-avustuksen jakamista hollolalaisille yhdistyksille. Jos kohdennettua avustusta jaetaan, tulee sen jakokriteereissä tarkasti määritellä ne ehdot, joiden perusteella erillistä energia-avustusta voidaan jakaa. Energian hinnan voimakkaan nousun voidaan nähdä alkaneen 1.10.2022 ja tilanteen normalisoituneen energiahintojen osalta 31.1.2023 mennessä. Energiahintojen voimakas nousu on kohdistunut etenkin sellaisiin toimijoihin, joilla ei ole ollut voimassa aiemmin tehtyä matalahintaista sähkösopimusta. Jotta avustus voidaan kohdentaa sellaisiin toimijoihin, joiden taloudellinen kantokyky on energiahintojen nousun takia vaarantunut, tulee jakokriteereissä määritellä aika, jonka perusteella tukea voidaan maksaa ja myös energiakulutuksellisesti vertailukelpoinen ajankohta, jolloin voidaan nähdä tilanteen olleen niin sanotusti normaali.

Liitteenä olevassa ehdotuksessa jakokriteeristöksi vertailuajankohdat ovat 1.10.2021 - 31.1.2022 sekä korkean energiahinnan ajanjakso 1.10.2022 - 31.1.2023. Energia-avustuksen suuruus voi olla enintään noiden vertailuajankohtien välisten energialaskujen erotus. Avustusta hakevan yhdistyksen täytyy muilla tarvittavilla dokumenteilla osoittaa myös se, että yhdistys on itse velvollinen hoitamaan omistamansa tai vuokraamansa kiinteistön energialaskut (lämpö ja sähkö).

Ehdotus

Esittelijä

Kim Strömmer, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi

Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta päättää hyväksyä valtuustoaloitteen ja esittää, että vuoden 2023 budjettiin lisätään 50 000 euroa lisämäärärahaa erillistä yhteisöavustusta varten. Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta lähettää aloitteen kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle hyväksyttäväksi.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Merk.

Asiantuntijana kuultavana oli vapaa-aikapäällikkö Lassi Puodinketo.

Keskustelun kuluessa Markku Pulkkanen esitti Kristiina Joensuun kannattamana seuraavaa:
Esitän, että sivistys- ja hyvinvointivaliokunta päättää hyväksyä valtuustoaloitteen ja esittää 2023 budjettiin 20 000 e lisämäärärahaa erillistä yhteisöavustusta varten.

Puheenjohtaja totesi, että koska asiassa on tehty sivistys- ja hyvinvointijohtajan ehdotuksesta poikkeava kannatettu ehdotus, on asiasta äänestettävä. Puheenjohtaja esitti, että suoritetaan sähköinen äänestys.

Ne, jotka kannattavat sivistys- ja hyvinvointijohtajan pohjaehdotusta äänestävät JAA.
Ne, jotka kannattavat Markku Pulkkasen ehdotusta äänestävät EI.

Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 11 ääntä: 6 JAA-ääntä ja 5 EI-ääntä. 

Puheenjohtaja totesi, että sivistys- ja hyvinvointivaliokunta hyväksyneen sivistys- ja hyvinvointijohtajan pohjaehdotuksen.

Valmistelija

  • Kim Strömmer, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi
  • Lassi Puodinketo, vapaa-aikapäällikkö, lassi.puodinketo@hollola.fi

Perustelut

Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta hyväksyi kokouksessaan 15.3.2023 §29 valtuustoaloitteen, jonka pohjalta esitetään 50 000 euron lisämäärärahan varaamista yhdistysavustuksiin. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus merkitsee sivistys ja hyvinvointivaliokunnan päätöksen tiedokseen ja lähettää lisämäärärahan varaamisen valmisteltavaksi konsernipalveluille valtuustokäsittelyä varten. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Aloitteen tekijä, talouspäällikkö, hallinto- ja talousjohtaja

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.