Kunnanhallitus, kokous 31.3.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 78 Alue- ja kuntavaalit 2025, vaalilautakuntien, vaalitoimikunnan täsmennys

HOLDno-2025-44

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Katri Kattainen, hallintopäällikkö, katri.kattainen@hollola.fi

Perustelut

Vaalilain 17 §

Ennakkoäänestyksestä kotimaan yleisessä ennakkoäänestyspaikassa, Suomen edustustossa ja suomalaisessa laivassa sekä kotiäänestyksestä huolehtivat vaalitoimitsijat. Kussakin kotimaan yleisessä ennakkoäänestyspaikassa on oltava ainakin kaksi vaalitoimitsijaa. Muissakin ennakkoäänestyspaikoissa vaalitoimitsijoita voi tarvittaessa olla kaksi tai useampia.

Vaalitoimitsijat kotimaan yleiseen ennakkoäänestyspaikkaan ja kotiäänestykseen määrää kunnan keskusvaalilautakunta.

Ennakkoäänestystä kotimaan yleisessä ennakkoäänestyspaikassa toimitettaessa vähintään kahden vaalitoimitsijan on oltava yhtä aikaa saapuvilla. Muissa ennakkoäänestyspaikoissa, joihin vaalitoimitsijoita on nimetty tai määrätty kaksi tai useampia, riittää, että ennakkoäänestystä toimitettaessa on saapuvilla yksi vaalitoimitsija. Kunkin yksittäisen kotiäänestyksen toimittamisesta huolehtii yksi vaalitoimitsija.

Ehdokas tai hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa ei voi olla vaalitoimitsijana. Puolisoilla tarkoitetaan aviopuolisoita sekä avioliitonomaisissa olosuhteissa ja rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä henkilöitä. Vaalitoimitsijaan ei sovelleta hallintolain esteellisyyttä koskevia säännöksiä.

Keskusvaalilautakunnan sihteeri osoittaa kullekin ennakkoäänestystehtävälle keskusvaalilautakunnan ennakkoäänestystoimitsijaksi valitun henkilön myöhemmin tarkentuvan työvuorosuunnitelman mukaisesti. Työvuorojen suunnittelussa huomioidaan ennakkoäänestystoiminnan sijainti ja luonne sekä kunnanhallituksen määräämät aukioloajat siten, että kaikki ennakkoäänestyspaikat saadaan lain tarkoittamalla tavalla toimimaan kunnanhallituksen määrääminä aikoina. Ennakkoäänestystoimitsijoille maksetaan 15,20e/h, myös koulutukseen osallistumisesta. Ennakkoäänestystoimitsijat koulutetaan tehtäviinsä ennen ennakkoäänestyksen alkua.

Keskusvaalilautakunta oikeuttaa keskusvaalilautakunnan sihteerin osoittamaan kullekin ennakkoäänestyspaikalle kulloinkin tarvittavat vaalitoimitsijat  em. henkilöistä. Lisäksi keskusvaalilautakunta oikeuttaa sihteerin määräämään tarvittaessa esim. sairaustapauksissa lisää vaalitoimitsijoita keskusvaalilautakunnan ottamasta henkilöstöstä. Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja määrää vaalitoimitsijoista ne, jotka kussakin yksittäistapauksessa huolehtivat vaalitoimitsijoina kotiäänestyksen toimittamisesta äänestäjän luona.

 

Ehdotus

Keskusvaalilautakunta määrää ennakkoäänestystoimitsijoiksi liitteen mukaiset henkilöt edellä kuvatun mukaisesti.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

Katri Kattainen, hallintopäällikkö, katri.kattainen@hollola.fi

Perustelut

Alue- ja kuntavaalit järjestetään Suomessa 13.4.2025. Ennakkoäänestysajanjakso on 2.–8.4.2025.

Vaalilain § 15 mukaan kunnanhallituksen on hyvissä ajoin ennen vaaleja asetettava:

1) kutakin äänestysaluetta varten vaalilautakunta, johon kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kolme muuta jäsentä sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, joita on kuitenkin oltava vähintään kolme; sekä

2) laitoksessa toimitettavaa ennakkoäänestystä varten yksi tai useampi vaalitoimikunta, joihin kuhunkin kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja yksi muu jäsen sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, joita on kuitenkin oltava vähintään kolme.

Sekä vaalilautakunnan ja vaalitoimikunnan jäsenten että niiden varajäsenten tulee mahdollisuuksien mukaan edustaa asianomaisessa vaalipiirissä edellisissä eduskuntavaaleissa ehdokkaita asettaneita puoluerekisteriin merkittyjä puolueita. Kuntavaaleissa jäsenten ja varajäsenten tulee kuitenkin edustaa kunnassa edellisissä kuntavaaleissa ehdokkaita asettaneita äänestäjäryhmiä. Vaalilautakunnan varajäsenet ja vaalitoimikunnan varajäsenet on asetettava siihen järjestykseen, jossa he tulevat jäsenten sijaan.

Ehdokas ei voi olla vaalilautakunnan jäsenenä eikä varajäsenenä. Ehdokas tai hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa ei voi olla vaalitoimikunnan jäsenenä eikä varajäsenenä. Puolisoilla tarkoitetaan aviopuolisoita sekä avioliitonomaisissa olosuhteissa ja rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä henkilöitä. 

Vaalilautakuntien ja vaalitoimikuntien puheenjohtajie ja varapuheenjohtajien nimet ja yhteystiedot on ilmoitettava kunnan keskusvaalilautakunnalle.

Oikeusministeriön ohjeen 16.9.2024 VN/17690/2024 mukaan Kunnan vaaliviranomaisten kelpoisuudesta ja esteellisyydestä sanotaan seuraavaa:

Vaalitoimikunta
Kelpoisuus: Jäsenten ja varajäsenten on oltava kuntalain mukaan vaalikelpoisia kunnan luottamustoimeen. Lisäksi sekä jäsenten että varajäsenten on mahdollisuuksien mukaan edustettava kunnassa edellisissä kuntavaaleissa ehdokkaita asettaneita äänestäjäryhmiä. Jäsenenä tai varajäsenenä ei voi olla aluevaalien ehdokas eikä kuntavaalien ehdokas eikä myöskään ehdokkaan puoliso, lapsi, sisarus tai vanhempi. Oikeusministeriö kiinnittää kuntien huomiota siihen, että vaalilain 15 §:n 2 momentin sanamuotoa ”mahdollisuuksien mukaan” voidaan soveltaa myös siten, että jos puolueet eivät niille tehdystä pyynnöstä huolimatta nimeä riittävästi ehdokkaita vaalitoimikuntiin, jäseniksi voidaan nimetä myös muita kunnan luottamustoimeen vaalikelpoisia henkilöitä.

Esteellisyys: Hallintolain esteellisyyssääntelyä ei sovelleta vaalitoimikunnan toimintaan. Tämä tarkoittaa, että jäseneksi tai varajäseneksi nimitetty voi toimia kaikissa vaalitoimikunnan tehtävissä.

Vaalilautakunta
Kelpoisuus: Jäsenten ja varajäsenten on oltava kuntalain mukaan vaalikelpoisia kunnan luottamustoimeen. Lisäksi sekä jäsenten että varajäsenten on mahdollisuuksien mukaan edustettava kunnassa edellisissä kuntavaaleissa ehdokkaita asettaneita äänestäjäryhmiä. Jäsenenä tai varajäsenenä ei voi olla aluevaalien ehdokas eikä kuntavaalien ehdokas. Oikeusministeriö kiinnittää kuntien huomiota siihen, että vaalilain 15 §:n 2 momentin sanamuotoa ”mahdollisuuksien mukaan” voidaan soveltaa myös siten, että jos puolueet eivät niille tehdystä pyynnöstä huolimatta nimeä riittävästi ehdokkaita vaalilautakuntiin, jäseniksi voidaan nimetä myös muita kunnan luottamustoimeen vaalikelpoisia henkilöitä, esimerkiksi niitä henkilöitä, jotka toimivat ennakkoäänestyksen vaalitoimitsijoina.

Esteellisyys: Hallintolain esteellisyyssääntelyä ei sovelleta vaalilautakunnan toimintaan. Tämä tarkoittaa, että jäseneksi tai varajäseneksi nimitetty voi toimia kaikissa vaalilautakunnan tehtävissä, kuitenkin yhtä poikkeusta lukuun ottamatta: vaalilautakunnan jäsenenä oleva aluevaalien tai kuntavaalin ehdokkaan puoliso, lapsi, sisarus tai vanhempi ei saa toimia vaalilain 73 §:n 2 momentissa tarkoitettuna äänestäjän avustajana.

Myös tasa-arvolain soveltamisessa tarkastelu tehdään siten, että sekä jäsenissä että varajäsenissä on oltava naisia ja miehiä kumpiakin vähintään 40 %. Kun vaalitoimikunnassa kuitenkin on vain kolme jäsentä, ei tasa-arvolaissa säädettyä 40 prosentin vähimmäiskiintiötä voida noudattaa kuin toiseen sukupuoleen nähden.

Vaalilautakuntien toimintakyvyn ja päätösvaltaisen kokoonpanon varmistamiseksi kaikissa tilanteissa voidaan mahdollistaa vaalilautakuntien jäsenten toiminta kunnanhallituksen päätöksestä poiketen toisessa vaalilautakunnassa, mikäli äkillinen tarve tällaiseen ilmenisi vaalien aikana. Tässä tarkoituksessa kunnanhallitus voi antaa sopivaksi katsomalleen taholle toimivallan vaalilautakuntalaisen luovuttavan ja vastaanottavan vaalilautakunnan puheenjohtajia sekä siirtyvää lautakuntalaista kuultuaan määrätä vaalilautakunnan jäsenen tai varajäsenen toimimaan kunnanhallituksen päätöksestä poiketen toisessa vaalilautakunnassa vaalipäivänä. Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja on antanut suostumuksensa siihen, että tilanteen niin vaatiessa hän voi tehdä tarvearvion sekä siihen perustuvan päätöksen vaalilautakuntalaisen toiminnasta toisessa vaalilautakunnassa.  

Keskusvaalilautakunnan puheenjohtajalle on tarpeellista antaa valtuutus nimetä uusia jäseniä sekä varajäseniä vaalilautakuntiin ja vaalitoimikuntaan, niissä tilanteissa joissa kunnanhallitusta ei ole mahdollista kutsua koolle.

Kuntaliiton ohjekirjeen mukaan Kuntavaaleihin asetetut vaalilautakunnat ja vaalitoimikunnat toimivat samalla myös aluevaalien vaalilautakuntina ja vaalitoimikuntina.

 

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus päättää:

  1. asettaa vaalilautakunnat ja vaalitoimikunnan liitteen mukaisesti.
  2. oikeuttaa keskusvaalilautakunnan puheenjohtajan kiireellisessä tapauksessa täydentämään vaalilautakuntien sekä vaalitoimikunnan kokoonpanoa minkä tahansa vaalilautakunnan jäsenellä tai varajäsenellä siten, että kaikki vaalilautakunnat ovat päätösvaltaisia.
  3. valtuuttaa keskusvaalilautakunnan puheenjohtajan kiireellisessä tapauksessa täydentämään vaalilautakuntien sekä vaalitoimikunnan jäsenistöä, mikäli kunnanhallitusta ei ole mahdollista kutsua koolle nopealla aikataululla.
     

Päätös

Kunnanhallitus päätti:

  1. asettaa vaalilautakunnat ja vaalitoimikunnan liitteen mukaisesti.
  2. oikeuttaa keskusvaalilautakunnan puheenjohtajan kiireellisessä tapauksessa täydentämään vaalilautakuntien sekä vaalitoimikunnan kokoonpanoa minkä tahansa vaalilautakunnan jäsenellä tai varajäsenellä siten, että kaikki vaalilautakunnat ovat päätösvaltaisia.
  3. valtuuttaa keskusvaalilautakunnan puheenjohtajan kiireellisessä tapauksessa täydentämään vaalilautakuntien sekä vaalitoimikunnan jäsenistöä, mikäli kunnanhallitusta ei ole mahdollista kutsua koolle nopealla aikataululla.

Merk. Asiantuntijakuultavana hallintopäällikkö Katri Kattainen.

Valmistelija

Katri Kattainen, hallintopäällikkö, katri.kattainen@hollola.fi

Perustelut

Vaalilain 17 §

Ennakkoäänestyksestä kotimaan yleisessä ennakkoäänestyspaikassa, Suomen edustustossa ja suomalaisessa laivassa sekä kotiäänestyksestä huolehtivat vaalitoimitsijat. Kussakin kotimaan yleisessä ennakkoäänestyspaikassa on oltava ainakin kaksi vaalitoimitsijaa. Muissakin ennakkoäänestyspaikoissa vaalitoimitsijoita voi tarvittaessa olla kaksi tai useampia.

Vaalitoimitsijat kotimaan yleiseen ennakkoäänestyspaikkaan ja kotiäänestykseen määrää kunnan keskusvaalilautakunta.

Ennakkoäänestystä kotimaan yleisessä ennakkoäänestyspaikassa toimitettaessa vähintään kahden vaalitoimitsijan on oltava yhtä aikaa saapuvilla. Muissa ennakkoäänestyspaikoissa, joihin vaalitoimitsijoita on nimetty tai määrätty kaksi tai useampia, riittää, että ennakkoäänestystä toimitettaessa on saapuvilla yksi vaalitoimitsija. Kunkin yksittäisen kotiäänestyksen toimittamisesta huolehtii yksi vaalitoimitsija.

Ehdokas tai hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa ei voi olla vaalitoimitsijana. Puolisoilla tarkoitetaan aviopuolisoita sekä avioliitonomaisissa olosuhteissa ja rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä henkilöitä. Vaalitoimitsijaan ei sovelleta hallintolain esteellisyyttä koskevia säännöksiä.

Keskusvaalilautakunnan sihteeri osoittaa kullekin ennakkoäänestystehtävälle keskusvaalilautakunnan ennakkoäänestystoimitsijaksi valitun henkilön myöhemmin tarkentuvan työvuorosuunnitelman mukaisesti. Työvuorojen suunnittelussa huomioidaan ennakkoäänestystoiminnan sijainti ja luonne sekä kunnanhallituksen määräämät aukioloajat siten, että kaikki ennakkoäänestyspaikat saadaan lain tarkoittamalla tavalla toimimaan kunnanhallituksen määrääminä aikoina. Ennakkoäänestystoimitsijoille maksetaan 15,20e/h, myös koulutukseen osallistumisesta. Ennakkoäänestystoimitsijat koulutetaan tehtäviinsä ennen ennakkoäänestyksen alkua.

Keskusvaalilautakunta oikeuttaa keskusvaalilautakunnan sihteerin osoittamaan kullekin ennakkoäänestyspaikalle kulloinkin tarvittavat vaalitoimitsijat  em. henkilöistä. Lisäksi keskusvaalilautakunta oikeuttaa sihteerin määräämään tarvittaessa esim. sairaustapauksissa lisää vaalitoimitsijoita. Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja määrää vaalitoimitsijoista ne, jotka kussakin yksittäistapauksessa huolehtivat vaalitoimitsijoina kotiäänestyksen toimittamisesta äänestäjän luona.

Ehdotus

Keskusvaalilautakunta päättää:

  1. määrätä ennakkoäänestystoimitsijoiksi liitteen mukaiset henkilöt edellä kuvatun mukaisesti
  2. oikeuttaa keskusvaalilautakunnan sihteerin määräämään tarvittaessa esim. sairaustapauksissa lisää vaalitoimitsijoita

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Katri Kattainen, hallintopäällikkö, katri.kattainen@hollola.fi

Perustelut

Kunnahallitus on kokouksessaan 3.3.2025 § 41 Alue- ja kuntavaalit 2025, Vaalilautakuntien ja vaalitoimikunnan asettaminen, asettanut päätöksen liitteen mukaisesti. Päätöksen mukaisesti Vesikansan vaalilautakuntaan nimetyt Koivusaari Iinameri (1. varajäsen) ja Koivusaari Jussi (5. varajäsen) ovat ilmaisseet esteelisyytensä vaalilautakuntaan. Lisäksi 1. Salpakangas 5. varajäseneksi määrätty Matti Siirola on ilmoittanut, että ei ole käytettävissä. Kunnanhallituksen tulee heidän osaltaan nimetä korvaavat henkilöt.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus

  1. päättää esteelisyyden perusteella poistaa asettamastaan Vesikansan vaalilautakunnasta 1. varajäsenen Koivusaari Iinameri ja 5. varajäsenen Koivusaari Jussi ja nimeää Vesikansan 1. varajäsenen, sekä 5. varajäsenen.
  2. päättää  poistaa asettamastaan Salpakankaan vaalilautakunnasta 5. varajäsenen Matti Siirolan ja nimeää Salpkankaan vaalilautakunnan 5. varajäsenen.
  3. oikeuttaa keskusvaalilautakunnan puheenjohtajan kiireellisessä tapauksessa täydentämään vaalilautakuntien sekä vaalitoimikunnan kokoonpanoa minkä tahansa vaalilautakunnan jäsenellä tai varajäsenellä siten, että kaikki vaalilautakunnat ovat päätösvaltaisia.
  4. valtuuttaa keskusvaalilautakunnan puheenjohtajan kiireellisessä tapauksessa täydentämään vaalilautakuntien sekä vaalitoimikunnan jäsenistöä, mikäli kunnanhallitusta ei ole mahdollista kutsua koolle nopealla aikataululla

Muutoksen jälkeinen vaalilautakuntien kokoonpano liitetään pöytäkirjaan.

Päätös

Kunnanhallitus

  1. päätti esteellisyyden perusteella poistaa asettamastaan Vesikansan vaalilautakunnasta varajäsenen Koivusaari Iinameri ja 5. varajäsenen Koivusaari Jussi ja nimesi Vesikansan vaalilautakunnan 1. varajäseneksi Singa Granlundin, sekä 5. varajäseneksi Markku Salosen.
  2. päätti poistaa asettamastaan Salpakankaan vaalilautakunnasta 5. varajäsenen Matti Siirolan ja nimesi Salpakankaan vaalilautakunnan 5. varajäseneksi Anna-Maija Piirainen.
  3. oikeutti keskusvaalilautakunnan puheenjohtajan kiireellisessä tapauksessa täydentämään vaalilautakuntien sekä vaalitoimikunnan kokoonpanoa minkä tahansa vaalilautakunnan jäsenellä tai varajäsenellä siten, että kaikki vaalilautakunnat ovat päätösvaltaisia.
  4. valtuutti keskusvaalilautakunnan puheenjohtajan kiireellisessä tapauksessa täydentämään vaalilautakuntien sekä vaalitoimikunnan jäsenistöä, mikäli kunnanhallitusta ei ole mahdollista kutsua koolle nopealla aikataululla

Muutoksen jälkeinen vaalilautakuntien kokoonpano liitetään pöytäkirjaan.

Tiedoksi

Hallintopäällikkö

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Hollolan kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hollolan kunta.

Hollolan kunta / Kirjaamo
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, 15870 Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427

Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite, puhelinnumero ja muut asian hoitamiseksi tarvittavat yhteystiedot. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.