Kunnanhallitus, kokous 31.3.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 73 Tilinpäätös ja toimintakertomus 2024 KH alaiset yksiköt

HOLDno-2025-179

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi

Perustelut

Hollolan kunnassa on valmisteltu vuoden 2024 tilinpäätöstä ja toimintakertomusta. Esitysmateriaali toimitetaan kokouksen jäsenille, ennen kokousta.

Tilikauden tulokseksi ennakoidaan 4,3 miljoonan euron ylijäämää. Suunnitelman mukaisten poistojen ja investointivarausten jälkeen tilikauden 2024 ylijäämäksi näyttää toteutuvan 0,5 miljoonaa euroa, joka on kuitenkin lähes 0,2 miljoonaa euroa heikompi kuin vuoden 2024 talousarvio.

Tulosennuste on parantunut alkuperäiseen talousarvioon verrattuna. Kertaluonteisia toimintatuottoja ja rahoitustoiminnan tuottoja sekä verotuloja on kertynyt ennakoitua enemmän vuodelle 2024.

Liitteenä vielä viimeistelyvaiheessa oleva tilinpäätöskirja. Kokouksessa katsauksen tilinpäätökseen antaa hallinto- ja talousjohtaja Rantanen.

Ehdotus

Esittelijä

Armi Marttila, henkilöstöpäällikkö, armi.marttila@hollola.fi

Yhteistyötoimikunta merkitsee vuoden 2024 tilinpäätös- ja toimintakertomuskatsauksen tiedoksi.

Päätös

Yhteistyötoimikunta merkitsi vuoden 2024 tilinpäätös- ja toimintakertomuskatsauksen tiedokseen.

Valmistelija

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Perustelut

Elinvoiman palvelualueen talousarvio toteutui 70,6 prosenttia.  Palvelualueen alkuperäinen talousarvio oli käyttötalouden osalta - 4,3 miljoonaa euroa.  Toteutunut toimintakate oli -3,0 miljoonaa euroa ja alitti hyväksytyn talousarvion 1,3 miljoonalla eurolla.

Investointien osalta talousarvioon tehtiin vuoden aikana määrärahaan lisäys Hollola-talon suunnittelua varten 1,2 miljoonaa euroa. Investointeja jäi toteutumatta yhteensä n. 3,3 miljoonaa euroa, josta 0,2 miljoonaa maanhankinnoista, 2,8 miljoonaa talonrakennuksesta sekä 0,3 miljoonaa kadunrakennuksesta.

Vesihuoltolaitoksen vuoden 2024 tilikauden tulos parani edellisvuodesta. Talousarvion sitova taso vesihuoltolaitoksen osalta oli tilikauden yli-/alijäämä, jonka osalta tavoitteeksi oli asetettu nollatuloksen saavuttaminen. Toteutunut tilikausi oli 58 443 euroa ylijäämäinen. Investointeja jäi toteutumatta 152 tuhatta euroa.

Liitteenä elinvoiman palvelualueen tilinpäätös- ja toimintakertomus vuodelta 2024, joka sisältää mm. elinvoimajohtajan katsauksen, toiminnallisten tavoitteiden ja talousarvion toteutumisen sekä toiminnan riskit ja riskienhallinnan toimenpiteet sekä Vesihuoltolaitoksen toimintakertomuksen 2024.

Ehdotus

Esittelijä

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta hyväksyy omalta osaltaan vuoden 2024 tilinpäätöksen ja esittää kunnanhallitukselle hyväksyttäväksi talousarvion alitukset ja ylitykset sekä toimintakertomuksen.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

Kim Strömmer, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi
Taru Lehtoranta, taloussuunnittelija, taru.lehtoranta@hollola.fi

Perustelut

Sivistyksen- ja hyvinvoinnin palvelualueen talousarvion toteuma oli 101,24 prosenttia. Palvelualueen talousarvio oli 53,0 miljoonaa euroa. Toteutunut toimintakate oli 53,7 miljoonaa euroa ja ylitti hyväksytyn talousarvion 657 741 eurolla.

Sivistyksen- ja hyvinvoinnin palvelualueen vuoden 2024 talousarvion toteuma toimintakulujen osalta 101,99 prosenttia ja toimintatuottojen osalta 112,87 prosenttia. Toimintakulut olivat yhteensä 57 852 764 euroa, joka on 1 131 164 euroa yli talousarvion ja 1,2 prosenttia enemmän kuin vuonna 2023. Toimintatuotot olivat yhteensä 4 153 023 euroa, joka on 473 423 euroa enemmän kuin arvioitu ja 5,3 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2023.

Liitteenä sivistyksen- ja hyvinvoinnin palvelualueen tilinpäätös- ja toimintakertomus vuodelta 2024, joka sisältää mm. sivistys- ja hyvinvointijohtajan katsauksen, toiminnallisten tavoitteiden ja talousarvion toteutumisen sekä toiminnan riskit ja riskienhallinnan toimenpiteet.

Ehdotus

Esittelijä

Kim Strömmer, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi

Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta hyväksyy omalta osaltaan vuoden 2024 tilinpäätöksen ja esittää kunnanhallitukselle hyväksyttäväksi talousarvion alitukset ja ylitykset sekä toimintakertomuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Merk. Asiantuntijana kuultavana olivat

  • varhaiskasvatuspäällikkö
  • perusopetuksen rehtori
  • vapaa-aikapäällikkö
  • taloussuunnittelija

Valmistelija

Silja Mäkelä, ympäristöterveysjohtaja, silja.makela@hollola.fi

Perustelut

Päijät-Hämeen ympäristöterveyden tilikauden sitova taso on tilikauden yli-/alijäämä, jonka pitää olla nolla. Seudullisen ympäristöterveydenhuollon talous toteutui tilikaudella 2024 ennustettua paremmin ja osakaskunnille palautetaan ennakkoon perittyjä maksuosuuksia 178 168,00 euron verran. Palautus jakautuu kunnille palvelujen käytön suhteessa ja kaikki osakaskunnat saavat palautusta. Suurin palautus tulee Kärkölän kunnalle ja se johtuu ennakoitua pienemmästä eläinlääkintähuollon palvelujen käytöstä.

Päijät-Hämeen ympäristöterveyden taseyksikön toimintakulujen toteuma oli 97,5 %, alitusta talousarvioon nähden kertyi  83 023,00 euroa. Henkilöstökuluihin oli talousarvioon tehty varaus palkkojen harmonisoinnille, joka ei toteutunut vuonna 2024, sen johdosta henkilöstökulujen toteuma jäi 93,6 %:iin,  ja alitusta talousarvioon nähden kertyi 147 386,00 euroa. Vastaavasti toimintatuotot ylittyivät maksutuottojen osalta 105,3 %, 23 729 euroa, lisäksi eläinlääkintähuollon perimissä klinikka- ja laitemaksuissa oli myös ylitystä. 

Terveydensuojelun vastuualueella asiakkailta ja valvontakohteilta perittävät maksutuotot kattoivat 45 % terveydensuojelun toimintakuluista ja vastaavasti eläinlääkintähuollon vastuualueella 24 % toimintakuluista.

Kuntakohtaiset maksuosuudet perustuvat kuntien palvelukäyttöön. Ennakkolaskutus toteutetaan talousarvion suoritearvion ja ympäristöterveydenhuollon hinnaston perusteella. Kuntakohtainen maksuosuus voi poikeata suunnitellusta, mikäli palvelujen käyttö on ollut ennakoitua suurempaa tai vähäisempää. Lopullisiin maksuosuuksiin vaikuttaa seudullisen ympäristöterveydenhuollon tilikauden tulos ja kuntien välinen palvelujen käyttö.

Liitteenä Päijät-Hämeen ympäristöterveyden  tilinpäätös- ja toimintakertomus vuodelta 2024, joka sisältää mm. ympäristöterveysjohtajan katsauksen, toiminnallisten tavoitteiden ja talousarvion toteutumisen sekä toiminnan riskit ja riskienhallinnan toimenpiteet.

Ehdotus

Esittelijä

Silja Mäkelä, ympäristöterveysjohtaja, silja.makela@hollola.fi

Ympäristöterveyslautakunta hyväksyy omalta osaltaan Päijät-Hämeen ympäristöterveyden tilinpäätöksen 2024 ja esittää kunnanhallitukselle hyväksyttäväksi talousarvion ylitykset ja alitukset sekä toimintakertomuksen.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi

Perustelut

Kunnanhallituksen alaisten yksiköiden toimintakate vuodelta 2024 alitti talousarvion toimintakatteen 0,83 miljoonalla eurolla (toteuma 81,93 %). Toimintatuottojen toteuma oli 111,61 %, ylitys selittyy pääosin käyttöomaisuuden ja muun kiinteän omaisuuden myyntituotoista sekä tuista ja avustuksista, jotka toteutuivat suurempina kuin arvioidut.

Strategisten hankkeiden määrärahaa jäi käyttämättä noin 0,3 miljoonaa euroa.  Investointimenot alittuivat, toteuma 52,56 %. Suurimpana investointina oli talous- ja henkilöstöhallinnonjärjestelmien uudistus.

Liitteenä toimintakertomus KH alaisten yksiköiden osalta. Kokouksessa palvelualuejohtaja antaa katsauksen vuoden 2024 toimintaan.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus merkitsee tiedoksi talousarvion toteutumisen kunnanhallituksen alaisten yksiköiden osalta.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Tiedoksi

talouspalvelut, tarkastustoimi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.