Kunnanhallitus, kokous 31.3.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 74 Kunnan henkilöstön huomioiminen 2025

HOLDno-2021-99

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Minna Hutko, henkilöstöpäällikkö

Perustelut

Vuoden 2020 aikana korona-pandemia on asettanut kuntaorganisaation nopeasti vaihtuvien tilanteiden hallinnan osalta haasteelliseen asemaan. Niin toimintaa kuin työskentelyjärjestelyjä on jouduttu suhteuttamaan nopeasti, kulloinkin vaihtelevaan tilanteeseen. Kuntaorganisaation henkilöstö on osoittanut esimerkillistä joustavuutta ja sopeutumiskykyä, uusien haasteiden edessä.

Useat julkisen hallinnon toimijat ovat huomioineet henkilöstöään koronatilanteessa toimimisesta, osana vuoden 2020 tilinpäätöstä. 

Johtoryhmä on käynyt keskustelua henkilöstön palkitsemisesta, vrt. mm. vuoden 2020 ylijäämäinen tilinpäätös ja vuoden 2020 koronahaasteet. Palkitsemisen muotona on keskusteltu liikunta- ja kulttuuriedun hankkimisesta 250 eurolla / työntekijä.

Kunnanhallitukselle esitetään, että tilinpäätökseen tehdään varaus käytettäväksi liikunta- ja kulttuuriedun tarjoamiseen työntekijöille. Liikunta- ja kulttuuriedun suuruus on 250 euroa / työntekijä. Edun saamisen edellytyksinä on, että työntekijän edelleen voimassa oleva palvelussuhde on ollut voimassa 2.1.2020 ja työntekijä on ollut töissä / saanut palkkaa vähintään 6 kuukautta vuonna 2020.

 

Ehdotus

Esittelijä

Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi

Kunnanhallitus päättää, että tilinpäätökseen 2020 tehdään henkilöstöhallinnon palveluiden ostoon 165.000 euron kirjaus, käytettäväksi liikunta- ja kulttuuriedun tarjoamiseen työntekijöille. Liikunta- ja kulttuuriedun suuruus on 250 euroa / työntekijä. Edun saamisen edellytyksinä on, että työntekijän edelleen voimassa oleva palvelussuhde on ollut voimassa 2.1.2020 ja työntekijä on ollut töissä / saanut palkkaa vähintään 6 kuukautta vuonna 2020. Kunnanhallitus antaa henkilöstöpäällikölle valtuudet liikunta- ja kulttuuriedun täytäntöönpanoon.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merk. Kunnanjohtaja Päivi Rahkonen poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Esteellisyyden peruste: intressijäävi. Hallintosäännön 103 § mukaisesti, esittelijän ollessa poissa tai esteellinen hänen sijaisekseen määrätty toimii esittelijänä. Esittelijänä pykälän osalta toimi hallinto- ja talousjohtaja Turkka Rantanen.

Esteellisyys

Päivi Rahkonen

Valmistelija

Minna Hutko, henkilöstöpäällikkö

Perustelut

Kunnanhallitus päätti 15.2.2021, että "tilinpäätökseen 2020 tehdään henkilöstöhallinnon palveluiden ostoon 165.000 euron kirjaus käytettäväksi liikunta- ja kulttuuriedun tarjoamiseen työntekijöille. Liikunta- ja kulttuuriedun suuruus on 250 euroa / työntekijä. Edun saamisen edellytyksinä on, että työntekijän edelleen voimassa oleva palvelussuhde on ollut voimassa 2.1.2020 ja työntekijä on ollut töissä / saanut palkkaa vähintään 6 kuukautta vuonna 2020". 

Vuonna 2021 annetun liikunta- ja kulttuuriedun osalta myös työntekijän/viranhaltijan palvelussuhde tuli olla voimassa palveluntoimittajan verkkopalveluun kirjautumisen ajankohtana, jotta edun sai käyttöönsä. Osa edusta oli mahdollista käyttää myös hierontaan. 


Vuosi 2021 on vuoden 2020 tapaan asettanut kuntaorganisaation nopeasti vaihtuvien tilanteiden hallinnan osalta haasteelliseen asemaan. Niin toimintaa kuin työskentelyjärjestelyjä on jouduttu suhteuttamaan nopeasti kulloinkin vaihtelevaan tilanteeseen. Kuntaorganisaation henkilöstö on osoittanut esimerkillistä joustavuutta ja sopeutumiskykyä. 

Useat julkisen hallinnon toimijat ovat huomioineet henkilöstöään koronatilanteessa toimimisesta. 

Johtoryhmä on käynyt keskustelua henkilöstön palkitsemisesta, vrt. mm. vuoden 2021 ylijäämäinen tilinpäätös ja vuosien 2020-2021 koronahaasteet. Palkitsemisen muotona on keskusteltu liikunta- ja kulttuuriedun hankkimisesta 250 eurolla / työntekijä viime vuoden tapaan. Liikunta- ja kulttuurietu palkitsemisen muotona on saanut henkilöstöltä myönteistä palautetta. 

Ehdotus

Esittelijä

Teemu Kinnari, kunnanhallituksen puheenjohtaja, Teemu.Kinnari@hollola.fi

Kunnanhallitukselle esitetään, että tilinpäätökseen tehdään varaus käytettäväksi liikunta- ja kulttuuriedun tarjoamiseen työntekijöille. Liikunta- ja kulttuuriedun suuruus on 250 euroa / työntekijä. Edun saamisen edellytyksinä on, että työntekijän edelleen voimassa oleva palvelussuhde on ollut voimassa 2.1.2021 ja työntekijä on ollut töissä / saanut palkkaa vähintään 6 kuukautta vuonna 2021. Työntekijän/viranhaltijan palvelussuhde tulee olla voimassa myös palveluntoimittajan verkkopalveluun kirjautumisen ajankohtana, jotta edun saa käyttöönsä.

Kunnanhallitus antaa henkilöstöpalveluille valtuudet liikunta- ja kulttuuriedun täytäntöönpanoon.

 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Merk.1 Keskustelun kuluessa Jarkko Niemi esitti Toini Louekoski-Huttusen ensin kannattamana, esitti: Alkuperäisen ehdotuksen lisäksi esitän, että henkilöstön huomioiminen kyseisellä tavalla eli liikunta- ja kulttuuriedulla suuruudeltaan 250 euroa / työntekijä otetaan vuosittain (1 krt/vuosi) toistuvaksi pysyväiskäytännöksi, ja määräraha lisätään tuleviin talousarvioihin henkilöstöhallinnon palveluiden ostoihin.

Puheenjohtaja totesi, että koska asiassa on tehty esittelijän ehdotuksesta poikkeava kannatettu ehdotus, on asiasta äänestettävä. Puheenjohtaja esitti, että suoritetaan sähköinen/nimenhuutoäänestys.

Ne, jotka kannattavat esittelijän ehdotusta, äänestävät ”jaa”.

Ne, jotka kannattavat Jarkko Niemen ehdotusta, äänestävät ”ei”.

Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 8 jaa-ääntä (Kristian Saarnio, Minna Halme, Helena Maattola, Kati Pölönen, Hannu Siljander, Teemu Kinnari, Aki Markkola, Satu Segersven) ja 2 ei-ääntä (Jarkko Niemi, Toini Louekoski-Huttunen) (1 poissa, Teemu Kinnari). Puheenjohtaja totesi, että kunnanhallitus oli hyväksynyt esittelijän ehdotuksen.

 

Merk 2. Teemu Laine, Päivi Rahkonen ja Turkka Rantanen ilmoititvat jääviydestä (intressijäävi) ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Pykälän esittelijänä toimi kunnanhalituksen puheenjohtaja Teemu Kinnari, joka toimi myös kyseisen pykälän sihteerinä.

Esteellisyys

Teemu Laine 

Äänestystulokset

  • Kyllä 8 kpl 80%

    Kristian Saarnio, Minna Halme, Helena Maattola, Kati Pölönen, Hannu Siljander, Teemu Kinnari, Aki Markkola, Satu Segersven

  • Ei 2 kpl 20%

    Toini Louekoski-Huttunen, Jarkko Niemi

Perustelut

Kunnanhallitus on päättänyt vuosien 2020 ja 2021 tilinpäätösten osalta, että tilinpäätökseen tehdään henkilöstöhallinnon palveluiden ostoon kirjaus käytettäväksi liikunta- ja kulttuuriedun tarjoamiseen työntekijöille.  Liikunta- ja kulttuuriedun suuruus on 250 euroa / työntekijä.

Johtoryhmä on käynyt keskustelua henkilöstön palkitsemisesta, vrt. mm. vuoden 2021 ylijäämäinen tilinpäätös ja vuosien 2020-2021 koronahaasteet. Palkitsemisen muotona on keskusteltu liikunta- ja kulttuuriedun hankkimisesta 250 eurolla / työntekijä viime vuoden tapaan. Liikunta- ja kulttuurietu palkitsemisen muotona on saanut henkilöstöltä myönteistä palautetta. Kriteeristöä on täsmennetty siten että työntekijä/viranhaltija on ollut palvelussuhteessa ja saanut palkkaa vähintään 6 kk vuonna 2022 ja  palvelussuhde on edelleen voimassa, kun etuus aktivoidaan käyttöön. Aikaisemmista vuosista poiketen, että työsuhteen yhtäjaksoinen 12 kk kesto on poistettu ja uusissa ehdoissa edellytetään 6 kk työsuhdetta vuonna 2022. Näin pyritään siihen, että myös määräaikaiset työntekijät tulevat huomioiduksi ja lyhyt työsuhteen katkeaminen ei poista oikeutta etuuteen. Tyo-/virkasuhteen tulee kuitenkin siis olla voimassa kun etuus aktivoidaan.

Etuuden saamisen ehdot (kaikki ehdot tulee täyttyä):

  • työntekijällä / viranhaltijalla on edelleen voimassa oleva palvelussuhde
  • työntekijä / viranhaltija on ollut töissä / saanut palkkaa vähintään 6 kuukautta vuonna 2022
  • työntekijän / viranhaltijan palvelussuhde on voimassa myös palveluntarjoajan verkkopalveluun kirjautumisen ajankohtana

Etuuden myöntämisen kustannusten kokonaisarvoksi arvioidaan 140.000 euroa, joka tilinpäätöksessä kirjataan henkilöstöpalveluiden kustannuspaikalle.

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallituspäättää, että tilinpäätökseen tehdään 140.000 euron kustannuskirjaus käytettäväksi liikunta- ja kulttuuriedun tarjoamiseen työntekijöille. Liikunta- ja kulttuuriedun suuruus on 250 euroa / työntekijä. Edun saamisen edellytyksinä on, että työntekijä/viranhaltija on ollut palvelussuhteessa sekä saanut palkkaa vähintään 6 kk vuonna 2022 ja palvelussuhde on edelleen voimassa myös palveluntoimittajan verkkopalveluun kirjautumisen ajankohtana.

Kunnanhallitus antaa henkilöstöpalveluille valtuudet liikunta- ja kulttuuriedun täytäntöönpanoon.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi
Armi Marttila, henkilöstöpäällikkö, armi.marttila@hollola.fi

Perustelut

Kunnanhallitus on päättänyt vuosien 2020, 2021 ja 2022 tilinpäätösten osalta, että tilinpäätökseen tehdään henkilöstöhallinnon palveluiden ostoon kirjaus käytettäväksi liikunta- ja kulttuuriedun tarjoamiseen työntekijöille. 

Johtoryhmä on osaltaan linjannut henkilöstön palkitsemisesta vuoden 2023 osalta. Vuoden 2023 tulos mahdollistaa henkilöstön palkitsemisen. Vaikka tulosta keskeisimmin selittävä tekijä on vanhojen verojen tilityserä, on henkilöstö osallistunut kuntastrategian toteuttamiseen ja toiminnan kehittämiseen laaja-alaisesti ja kantanut vastuuta myös ennakoimattomissa tilanteissa ja sijaistyövoimaongelmissa. Palkitsemisessa johtoryhmä haluaa edelleen käyttää mallia, missä henkilöstö itse pääsee vaikuttamaan etuun valitsemalla itselle mieluinen palvelu. Johtoryhmä pitää tavoitteena palkitsemisen palveluvalikoiman laajentamista tulevaisuudessa. Johtoryhmä esittää, että virke-etuuteen myönnetään 140.000 euron rahoitus, mikä vastaa viime vuoden tasoa.

Henkilöstö arvostaa virike-etuutta, mikä on tullut esille myös henkilöstökyselyssä. Kyselyssä virike-etuus on ollut toivotuin henkilöstöetuus.

Kriteeristöä on täsmennetty siten että:

vähintään 8 kuukautta työssä vuonna 2023 olleille 100 % etuus ja

vähintään 4-8 kuukautta työssä vuonna 2023 olleille 50 % etuus ja

palvelussuhde on voimassa ja henkilö saa palkkaa, kun etuus aktivoidaan käyttöön.

Palvelussuhteen ei tarvitse olla yhdenjaksoinen vuoden 2023 aikana. Näin pyritään siihen, että myös määräaikaiset työntekijät tulevat huomioiduksi ja työsuhteen katkeaminen ei poista oikeutta etuuteen. Työ-/virkasuhteen tulee kuitenkin olla voimassa, kun etuus aktivoidaan.

Etuuden saamisen ehtona on, että kaikkien yllä mainittujen ehtojen tulee täyttyä.

Etuuden myöntämisen kustannusten kokonaisarvoksi arvioidaan 140.000 euroa, joka tilinpäätöksessä kirjataan henkilöstöpalveluiden kustannuspaikalle.

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus päättää, että tilinpäätökseen vuodelle 2023 tehdään 140.000 euron kustannuskirjaus käytettäväksi virike-edun tarjoamiseen työntekijöille. Virike-edun suuruus on yli 8 kk palvelussuhteessa olleille 200 euroa ja 4-8 kk palvelusuhteessa olleille 100 euroa /työntekijä. Edun saamisen edellytyksinä on, että työntekijä/viranhaltija on ollut palvelussuhteessa vuonna 2023 ja palvelussuhde on voimassa ja henkilö saa palkkaa, kun etuus aktivoidaan käyttöön. Palvelussuhteen ei tarvitse olla yhdenjaksoinen vuoden 2023 aikana.

Kunnanhallitus antaa henkilöstöpalveluille valtuudet liikunta- ja kulttuuriedun täytäntöönpanoon.

 

Päätös

Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Armi Marttila, henkilöstöpäällikkö, armi.marttila@hollola.fi

Perustelut

Kunnanhallitus on päättänyt vuosien 2020–2023 tilinpäätösten osalta, että tilinpäätökseen tehdään henkilöstöhallinnon palveluiden ostoon kirjaus käytettäväksi liikunta- ja kulttuuriedun tarjoamiseen työntekijöille.

Vuoden 2024 tulos mahdollistaa henkilöstön palkitsemisen. Johtoryhmä on osaltaan käsitellyt henkilöstön palkitsemista vuoden 2024 osalta ja tehnyt siitä esityksen. Henkilöstö osallistuu kuntastrategian toteuttamiseen ja toiminnan kehittämiseen laaja-alaisesti ja kantaa vastuuta myös ennakoimattomissa tilanteissa ja sijaistyövoimaongelmissa. Palkitsemisessa johtoryhmä haluaa edelleen käyttää mallia, missä henkilöstö itse pääsee vaikuttamaan etuun valitsemalla itselle mieluinen palvelu. Johtoryhmä pitää tavoitteena palkitsemisen palveluvalikoiman laajentamista tulevaisuudessa. Johtoryhmä esittää, että virke-etuuteen myönnetään 140.000 euron rahoitus, mikä vastaa viime vuoden tasoa.

Henkilöstö arvostaa virike-etuutta, mikä on tullut esille myös henkilöstökyselyssä. Kyselyssä virike-etuus on ollut toivotuin henkilöstöetuus.

Etuuden jakamisen periaatteita ja kriteeristöä on täsmennetty siten että:

  • Etuus jaetaan kaksi kertaa vuodessa (suunnitellut aloituspäivät 15.5.2025 ja 15.8.2025).
  • Etuus on voimassa kalenterivuoden loppuun, päättyy kuitenkin aina palvelussuhteen päättyessä.

Kriteerit edun saamiselle:

  • Palvelussuhde on vähintään 4 kk pitkä (120 pv). 4 kk:n täyttyminen voi olla myös tulevaisuudessa. Uusi HR-järjestelmä tunnistaa palvelussuhteen pituuden (Esim. palvelussuhde alkaa 10.1. ja on 6 kk:n määräaikainen, etuus jaetaan 15.1. => on oikeutettu etuun, 4 kk palvelussuhdetta täyttyy)
  • Palvelussuhde on voimassa jakohetkellä
  • Saa palkkaa jakohetkellä (enintään 7pv:n palkaton poissaolo jakohetkellä ei katkaise oikeutta etuuteen. Esim. palkaton sairauspoissaolo, palkaton perhevapaa, palkaton opintovapaa tms., mutta yli 7 pv:n palkaton poissaolo jakohetkellä ei oikeuta etuuteen).
  • Työaikaprosentti on jakohetkellä vähintään 50 %
  • Henkilö on ilmoittanut oman henk.koht. sähköpostiosoitteensa ESS-järjestelmässä ennen etuuden jakopäivää (Kaikilla ei ole kunnan sähköpostiosoitetta, oman sähköpostin antaminen on kriteeri edun saamiselle)
  • Palvelussuhteen ei tarvitse olla yhdenjaksoinen vuoden 2025 aikana.

Näin pyritään siihen, että myös määräaikaiset työntekijät tulevat huomioiduksi eikä palvelusuhteen katkeaminen poista oikeutta etuuteen. Työ-/virkasuhteen tulee kuitenkin olla voimassa, kun etuus aktivoidaan.

Etuuden saamisen ehtona on, että kaikkien yllä mainittujen ehtojen tulee täyttyä.

Etuuden myöntämisen kustannusten kokonaisarvoksi arvioidaan 140.000 euroa, joka tilinpäätöksessä kirjataan henkilöstöpalveluiden kustannuspaikalle.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus päättää, että tilinpäätökseen vuodelle 2024 tehdään 140.000 euron kustannuskirjaus käytettäväksi virike-edun tarjoamiseen työntekijöille. Virike-edun suuruus on 100 euroa keväällä ja 100 euroa syksyllä. Edun saamisen edellytyksinä on, että työntekijän/viranhaltijan palvelussuhde on vähintään 4 kk pitkä (120 pv), palvelussuhde on voimassa ja henkilö saa palkkaa, kun etuus aktivoidaan käyttöön, työaikaprosentti on jakohetkellä vähintään 50 % ja henkilö on ilmoittanut oman henkilökohtaisen sähköpostiosoitteensa ESS-järjestelmässä ennen etuuden jakopäivää.

Kunnanhallitus antaa henkilöstöpalveluille valtuudet liikunta- ja kulttuuriedun täytäntöönpanoon.

Päätös

Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Henkilöstöpäällikkö.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Hollolan kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hollolan kunta.

Hollolan kunta / Kirjaamo
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, 15870 Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427

Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite, puhelinnumero ja muut asian hoitamiseksi tarvittavat yhteystiedot. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.