Kunnanhallitus, kokous 10.2.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 27 Väliaikaisten varajäsenten valinta keskusvaalilautakuntaan

HOLDno-2021-396

Aikaisempi käsittely

Perustelut

.

Ehdotus

Valtuusto valitsee keskusvaalilautakuntaan viisi jäsentä ja viisi varajäsentä valtuuston toimikautta vastaavaksi ajaksi.

Varajäsenet on asetettava siihen järjestykseen, jossa he tulevat jäsenten sijaan.

Valtuusto valitsee lautakunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.

Päätös

Valtuusto valitsi keskusvaalilautakuntaan viisi jäsentä valtuuston toimikautta vastaavaksi ajaksi, seuraavasti:

Pauliina Ruuth, Minna Suominen, Pasi Pälsi, Ann-Mari Lehtinen ja Pekka Kotiaho.

 

Valtuusto valitsi viisi varajäsentä valtuuston toimikautta vastaavaksi ajaksi, seuraavasti siinä järjestykseen, jossa he tulevat jäsenten sijaan:

Marko Jokiranta, Hannele Kytö, Harri Pasila, Sofia Norrbacka ja Jaana Seppälä.

 

Valtuusto valitsi lautakunnan puheenjohtajaksi Pauliina Ruuthin ja varapuheenjohtajaksi Minna Suomisen.

 

Valmistelija

  • Katri Kattainen, hallintopäällikkö, katri.kattainen@hollola.fi

Perustelut

Vaalilain 13 §:n mukaan valtuuston on asetettava kuntaan toimikaudekseen kunnan keskusvaalilautakunta. Kunnan keskusvaalilautakuntaan kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kolme muuta jäsentä sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, joita on kuitenkin oltava vähintään viisi. Varajäsenet on asetettava siihen järjestykseen, jossa he tulevat jäsenten sijaan. Sekä jäsenten että varajäsenten tulee mahdollisuuksien mukaan edustaa kunnassa edellisissä kuntavaaleissa ehdokkaita asettaneita äänestäjäryhmiä. Jäsen tai varajäsen, joka keskusvaalilautakunnalle toimitetun ehdokashakemuksen mukaan on asetettu puolueen tai valitsijayhdistyksen ehdokkaaksi, ei voi osallistua keskusvaalilautakunnan työskentelyyn kyseisissä vaaleissa.

Tasa-arvolain 4 a §:n mukaan kunnallisissa toimielimissä lukuun ottamatta kunnanvaltuustoja tulee olla sekä naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia, jollei erityisistä syistä muuta johdu.

Keskusvaalilautakunnan jäsenistä Minna Suominen, Ann-Mari Lehtinen, Pasi Pälsi ja nykyisistä varajäsenistä Jaana Seppälä, Sofia Rossi ja Marko Jokiranta ovat ilmoittaneet, että he ovat esteellisiä toimimaan keskusvaalilautakunnan tehtävissä alue- ja kuntavaaleissa oman ehdokkuutensa tai läheisen ehdokkuuden takia.

Vaalilain 14 §:n mukaan kunnan keskusvaalilautakunta on päätösvaltainen viisijäsenisenä. Keskusvaalilautakunnan kokousten päätösvaltaisuuden varmistamiseksi on syytä valita keskusvaalilautakuntaan kuusi väliaikaista varajäsentä nykyisten varajäsenten lisäksi. 

Kunnanhallitus voi vaalilain 14 §:n mukaan määrätä tarpeellisen määrän väliaikaisia varajäseniä, jos lautakuntaa ei saada, tai jos pelätään että ei saada, päätösvaltaiseksi muutoin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus valitsee keskusvaalilautakuntaan vuoden 2025 alue- ja kuntavaalien toimittamisen ajaksi kuusi väliaikaista varajäsentä nykyisten varajäsenten lisäksi. Valittavat väliaikaiset varajäsenet tulevat kutsumisjärjestyksessä sijoille 6, 7, 8, 9, 10 ja 11.

Päätös

Kunnanhallitus valitsi seuraavassa kutsumisjärjestyksessä keskusvaalilautakuntaan väliaikaiseksi varajäseneksi:

  1. Tuire Filppula 
  2. Sakari Marttila
  3. Helena Maattola
  4. Martti Korteniemi

Tarpeen tullessa, kunnanhallitus täydentää päätöstään seuraavassa kokouksessa.

Tiedoksi

valitut, WebLumu, Casem-pääkäyttäjät

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Hollolan kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hollolan kunta.

Hollolan kunta / Kirjaamo
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, 15870 Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427

Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite, puhelinnumero ja muut asian hoitamiseksi tarvittavat yhteystiedot. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.