Kunnanhallitus, kokous 10.2.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 Tiilikankaan oppilaiden uuden lähikoulun määräytyminen vuoden 2025 palveluverkkomuutoksessa - Oikaisuvaatimukset

HOLDno-2024-982

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kim Strömmer, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi
Anssi Vidman, perusopetuksen rehtori, anssi.vidman@hollola.fi
Sanna Plit-Rehula, perusopetuksen rehtori, sanna.plit-rehula@hollola.fi
Minna Tsutsunen, erityisopetuksen rehtori, minna.tsutsunen@hollola.fi

Perustelut

Valtuusto linjasi 17.2.2020 § 6 palveluverkkopäätöksessään mm. Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen lakkauttamisesta. Päätöksen taustalla vaikuttivat paitsi taloudelliset haasteet ja koulujen laajamittaiset investointitarpeet, ikäluokkien pieneneminen sekä lähietäisyydellä sijaitsevat uudet kouluinvestoinnit. Hälvälän koulun oppilaat siirtyivät Tiilikankaan kouluun 1.8.2023. Koulun alkuperäinen päättymisaika oli vuotta aikaisemmin. 

Sivistys- ja hyvinvointivaliokunnalle on esitelty 9.10.2024  Tiilikankaan oppilaiden sijoittumisen suunnitelmaa ja siihen liittyviä muutostarpeita. Tiilikankaan koulun päättymisen valmistelu on ollut osa kaikkien Hollolan koulujen tulevan lukuvuoden suunnittelua. Muutoksessa mukana on uudet koulutulokkaat, uuteen kouluun siirtyvät nykyiset neljäs- ja kuudesluokkalaiset. Kaikkien koulujen osalta lukuvuotta 2025-2026 rakennetaan sivistys- ja hyvinvointivaliokunnan 9.10.2024 § 119 päättämän oppilaaksiottamisen periaatteiden mukaisesti. 

Palveluverkon muutokseen Tiilikankaan osalta toteutuksesta riippuen muutostöitä tarvittaisiin joko Heinsuon koulussa tai molemmissa kouluissa.  Viranhaltijoiden valmistelussa on haluttu tasapainottaa kuntakeskuksen oppilasmääriä pedagogisesti tarkoituksenmukaisiin opetusryhmiin ja oppimisympäristöihin. Valmistelun aikana on käyty läpi erilaiset toteutustavat kummankin koulun osalta sekä arvioitu niiden vaikutuksia koulun nykyiseen toimintaympäristöön oppilaiden ja henkilöstön osalta. Valmistelun tiedottamisen osalta olemme pystyneet tiedottamaan valmisteluun vaikuttavista asioista ja vaikutuksista, mutta emme ole voineet viestinnässä ennakoida lopullisia päätöksiä. Tiilikankaan koulun perusopetuksen oppilaat ja eskarit sijoittuvat päätettävien linjausten mukaisesti kuntakeskuksen kouluihin, joiden vaihtoehtoisten tilajärjestelyiden suunnittelu on vaatinut paljon työtä.

Sivistys- ja hyvinvointivaliokunnan päätöksen tekoon tuodaan kaksi vaihtoehtoa, joilla kummallakin pystytään toteuttamaan Tiilikankaan koulun lakkautus vuonna 2025. Vaihtoehtojen vaikutuksia on arvioitu lyhyellä ja pitkällä aikavälillä oppilaiden ja henkilöstön osalta. Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta on käynyt keskusteluita päätöksen linjauksista, mutta näitä ei ole kirjattu pöytäkirjoihin. Kahden vaihtoehdon kautta tuodaan esille valmistelun erilaisia näkökulmia ja niiden vaikutuksia. Valmistelu Tiilikankaan oppilaiden sijoittumisesta on koskenut koko ajan kahta kuntakeskuksen koulua. Tiilikankaan alakoulun erityisluokkien sijoittumisessa noudatetaan yleisopetuksen oppilaiden sijoittumisratkaisua.

Tiilikankaan perusopetuksen oppilaiden ja eskareiden sijoittumisessa Salpakankaan koululle joudutaan siirtämään musiikkiluokkien ryhmiä Heinsuon koululle sekä vähentämään Salpakankaalle ohjattavien oppilaiden määrä ohjaamalla oppilaita Heinsuon koululle.  Musiikkiluokkien osalta tämä koskisi 5-9 luokkalaisia, koska Heinsuo on nyt 5-9 luokkalaisten koulu. Musiikkiluokkalaisten oppilaaksiottoalueena on koko Hollola. Salpakankaan erityisluokkien siirtymistä ei haluttu ehdottaa, koska tällä vaikutuksia ryhmien ja Kankaan koulun yhteistyöhön. Päätöksellä muuttuu Nostavan, Herralan ja Miekkiön oppilaiden lähikouluun ohjaaminen viidennelle luokalle. Vaihtoehdon kustannukset ovat Salpakankaan osalta 472 760 euroa ja lisäksi Heinsuon muutokset 160 440 euroa yhteensä 633 200 euroa.

Tiilikankaan oppilaiden ja eskareiden sijoittuminen vaikuttaisi Heinsuon kouluun ja Salpakankaan koululle ei tarvitsi tehdä muutostöitä. Heinsuolle ohjataan nykyisen Tiilikankaan koulun oppilaat viidennelle luokalle. Kustannusvaikutukset tilamuutosten osalta 350 000 euroa ja pihan osalta 50 000 euroa eli yhteensä 400 000 euroa.

Muutoskustannuksia tuo vastaanottaville kouluille siirtyvien uusien oppilaiden vaikutus koulun kokonaisoppilasmäärään. Muutoksia joudutaan tekemään naulakoihin, sisäänkäynteihin, ruokailutiloihin, luokkatiloihin ja pihoihin. Muutoksilla sujuvoitetaan oppilaiden päivittäistä liikkumista rakennuksessa sisällä ja ulkona. Molemmat vaihtoehdot ovat rahoitettavissa nykyisen talousarvion raameissa erillismäärärahaa ja PTS-varausta käyttäen. Oppilastilojen rakentaminen Tiilikankaan koulun toiminnan loppumiseen liittyen on varattu ennakkoon 300 000 euroa. Yhteensä noin 200 oppilaan ja eskarilaisen siirtäminen toiseen kouluun aiheuttaa aina kustannuksia. Muutostöillä tehdään oppilaille ja henkilökunnalle oppimisympäristöt ja työtilat vuosiksi eteenpäin.

Kuljetussuunnittelu tehdään sivistys- ja hyvinvointivaliokunnan päättämän ohjeistuksen mukaisesti ja ensisijaisena kuljetusmuotona on joukkoliikenne. Hollolassa myönnetään koululaiskuljetus esiopetuksessa ja 1-2 luokilla, kun matka on pidempi kuin kolme (3) km ja muiden osalta viisi (5) kilometriä on rajana. Lukujärjestysten valmistumisen jälkeen koululaiskuljetussuunnittelu ehditään tehdä kesäkuun 2025 aikana. 

Ehdotus

Esittelijä

Kim Strömmer, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi

Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta päättää kahden valmistellun vaihtoehdon perusteella Tiilikankaan koulun oppilaiden sijoittumisesta vuoden 2025 palveluverkkomuutoksessa, jossa Tiilikankaan koulun toiminta päättyy 1.8.2025.

Ensimmäisenä vaihtoehtona on, että Tiilikankaan koulun eskarit ja 1-4 luokat ohjataan Heinsuon kouluun. Oppilaat jatkavat koulussa yhdeksänteen luokkaan asti Heinsuon koulun oppilaana.

Toisena vaihtoehtona on, että Tiilikankaan koulun eskarit ja 1-4 luokat ohjataan Salpakankaan kouluun. Oppilaat jatkavat koulussa yhdeksänteen luokkaan asti Salpakankaan koulun oppilaana.  5-9 musiikkiluokkien pääkouluksi tulee Heinsuon koulu. Herralan-, Nostavan- ja Miekkiön alueen nykyiset neljäsluokkalaiset ohjataan Heinsuon kouluun viidennelle luokalle. Oppilaat jatkavat koulussa yhdeksänteen luokkaan asti Heinsuon koulun oppilaana. 

 

Päätös

Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta päätti valita vaihtoehdon 2 Tiilikankaan kouluun oppilaiden sijoittumisesta vuoden 2025 palveluverkkomuutoksessa, jossa Tiilikankaan kouluntoiminta päättyy 1.8.2025.
Tiilikankaan koulun eskarit ja 1-4 luokat ohjataan Salpakankaan kouluun. Oppilaat jatkavat koulussa yhdeksänteen luokkaan asti Salpakankaan koulun oppilaana.  5-9 musiikkiluokkien pääkouluksi tulee Heinsuon koulu. Herralan-, Nostavan- ja Miekkiön alueen nykyiset neljäsluokkalaiset ohjataan Heinsuon kouluun viidennelle luokalle. Oppilaat jatkavat koulussa yhdeksänteen luokkaan asti Heinsuon koulun oppilaana.

Merk. 

Äänestys 1.

Keskustelun kuluessa Pia Salo ehdotti Minna Niemisen kannattamana, että asia jätetään pöydälle ja käsitellään jatkokokouksessa.

Puheenjohtaja totesi, että koska asiassa on tehty kannatettu muutosehdotus, on asiasta äänestettävä. Puheenjohtaja esitti, että suoritetaan sähköinen äänestys.

Ne, jotka kannattavat asian käsittelyn jatkamista, äänestävät ”JAA”.
Ne, jotka kannattavat Salon ehdotusta asian pöydälle jättämistä, äänestävät ”EI”.

Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 11 ääntä: 5 jaa-ääntä (Kristiina Joensuu, Markku Pulkkanen, Pasi Koistinen, Petri Palo, Ville Mikkola) ja 6 ei-ääntä (Ann-Mari Lehtinen, Minna Nieminen, Pia Salo, Riku Korpela, Sirpa Alatalo, Toni Vehmola).
Äänestyksen jälkeen jäsen Toni Vehmolan korjasi ei-äänen jaa-ääneksi.

Puheenjohtaja totesi, että äänestyksessä annettiin 11 ääntä: 6 jaa-ääntä (Kristiina Joensuu, Markku Pulkkanen, Pasi Koistinen, Petri Palo, Ville Mikkola, Toni Vehmola) ja 5 ei ääntä (Ann-Mari Lehtinen, Minna Nieminen, Pia Salo, Riku Korpela, Sirpa Alatalo).

Puheenjohtaja totesi, että valiokunta päätti hyväksyä asian käsittelyn jatkamisen.

Pidettiin kokoustauko 18.40 - 19.34.

Kokoustauon jälkeen puheenjohtaja avasi keskustelun uudelleen.

Äänestys 2.
Keskustelun kuluessa Markku Pulkkanen ehdotti Kristiina Joensuun kannattamana, että valitaan vaihtoehto 1.

Keskustelun kuluessa Toni Vehmola ehdotti Riku Korpelan kannattamana, että Heinsuon koulu pidetään 5. - 9. kouluna ja valitaan vaihtoehto 2. 

Puheenjohtaja totesi, että koska asiassa on tehty kannatettu muutosehdotus, on asiasta äänestettävä. Puheenjohtaja esitti, että suoritetaan sähköinen äänestys.

Ne, jotka kannattavat Markku Pulkkasen ehdotusta vaihtoehtoa 1, äänestävät ”JAA”.
Ne, jotka kannattavat Toni Vehmolan ehdotusta vaihtoehtoa 2, äänestävät ”EI”.

Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 10 ääntä: 3 jaa-ääntä (Kristiina Joensuu, Markku Pulkkanen, Pasi Koistinen) ja 7 ei-ääntä (Ann-Mari Lehtinen, Minna Nieminen, Pia Salo, Riku Korpela, Sirpa Alatalo, Toni Vehmola, Ville Mikkola).

Puheenjohtaja totesi, että sivistys- ja hyvinvointivaliokunta päätti hyväksyä Toni Vehmolan ehdotuksen, että Heinsuon koulu pidetään 5. - 9. kouluna ja valitaan vaihtoehto 2. 

Keskustelun kuluessa Pia Salo ehdotti vaihtoehtona 3, että valitaan vaihtoehto 2 seuraavalla muutoksella:
Tiilikankaan koulun nykyiset eskarit ja 1-3 luokkalaiset ohjataan Salpakankaan kouluun. Näiden oppilaiden osalta koulupolku jatkuu Salpakankaan koulussa 9. lk saakka, ellei oppilaan oppimisen tarpeet vaadi/tuo muutosta tähän, ml. liikuntaluokka.
5. -luokalta myös Salpakankaan alueen oppilaiden koulu voi olla joko Heinsuo tai Salpakangas. Tätä tarkastellaan tarpeen mukaan tilaratkaisuiden ja oppilasmäärien mukaan.
Kun oppilas jatkaa opiskeluaan Salpakankaalla 5. luokalla, katsotaan koko vuosiluokka, kumpi kouluista osoitetaan 5-9 lähikouluksi. Samoin toimitaan hämeekoskelaisten kanssa, kun siirtyy 7. luokalle. 
Ehdotus raukesi kannattamattomana.

Asiantuntijana kuultavana olivat perusopetuksen rehtorit ja erityisopetuksen rehtorit.

Petri Palo poistui klo 20.18.

Valmistelija

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi
Kim Strömmer, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi
Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi

Perustelut

Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta on kokouksessaan 11.12.2024 käsitellyt § 147 Tiilikankaan koulun oppilaiden uuden lähikoulun määräytymistä vuoden 2025 palveluverkkomuutoksessa. Päätökseen liittyen kuntaan on tullut lukuisia oikaisuvaatimuksia. Kuntalain 92 §:ään ja hallintosäännön 32 §:n nojalla, kunnanhallituksen puheenjohtaja on 16.12.2024 päättänyt ottaa sivistys- ja hyvinvointivaliokunnan päättämän asian kunnanhallitukseen käsiteltäväksi. Otto-oikeuden käyttäminen merkitsee, että asia siirtyy kokonaan kunnanhallituksen käsiteltäväksi. Kunnanhallituksella on asiaa käsitellessään sama toimivalta kuin alemmalla viranomaisella on ollut. Se on velvollinen tekemään asiassa päätöksen. Käsiteltäväksi otetussa asiassa voidaan

  • tehdä uusi päätös
  • aiemmin tehty päätös voidaan pysyttää, kumota tai muuttaa taikka
  • asia voidaan palauttaa päätöksen tehneen viranomaisen käsiteltäväksi.

Koska sivistys- ja hyvinvointivaliokunnan 11.12.2024 § 147 päätökseen on käytetty otto-oikeutta ja valiokunnan päätös on näin tullut kumotuksi, kunnanhallitus ottaa huomioon valiokunnan päätöksen osalta jätetyt oikaisuvaatimukset ja kannanotot osana asiaa koskevaa kunnanhallituksen käsittelyä. Kunnanhallituksen päätöksestä syntyy uusi päätös, josta on muutoksenhakuoikeus. Kooste saapuneista oikaisuvaatimuksista sekä adressi ovat tämän liistan liitteenä.

Asian tausta

Kunnanvaltuusto päätti 17.6.2019 § 37 talouden tasapaino-ohjelmasta. Talouden tasapainohaaste liittyi erityisesti syntyvyyden merkittävään alenemiseen ja siihen liittyvien valtionosuuksien vähenemään.

Tasapaino-ohjelmaan sisältyi linjaus palveluverkon -5 yksikön vähennyksestä, jonka jatkovalmistelun aikana investoinnit palveluverkkoon keskeytettiin lukuun ottamatta akuutteja sisäilmakorjauksia. Valmistelun pohjalta valtuusto päätti 17.2.2020 § 6 seuraavaa:

·       Paimelan koulu ja päiväkoti jatkavat toimintaansa.

·       1.8.2020 Hiekkalinnan päiväkoti yhdistyy Salpakankaan päiväkotiin ja toiminta kiinteistössä päättyy. Samalla myöskin tarve ko. kiinteistön peruskorjaamiselle poistuu.

·       1.8.2022 Hälvälän koulu yhdistetään Tiilikankaan ja Salpakankaan kouluihin ja Hälvälän koulun toiminta päättyy.

·       1.8.2025 Tiilikankaan koulu yhdistetään Salpakankaan kouluun ja Tiilikankaan koulun toiminta päättyy.

Muutoksen toteuttaminen edellyttää Salpakankaan ja Heinsuon koulujen toiminnan tiivistä yhteistyötä,​ jotta opetuspalvelujen järjestäminen toteutuu asianmukaisesti ja oppilaiden tarpeet huomioiden.  Valtuuston päätös 17.2.2020 listan liitteenä.

Valtuuston 15.11.2021 § 81 budjettikäsittelyssä päätettiin äänin 23-20 lisätä Hälvälän koululle määräraha lukukaudeksi 2022-2023. Hälvälän koulun oppilaat siirtyivät Tiilikankaan kouluun 1.8.2023 alkaen.

Valtuuston 11.11.2024 § 59 budjettikäsittelyssä äänestettiin talousarvion palauttamisesta koskien Tiilikankaan koulun kunnon selvittämistä sekä Tiilikankaan koulun lukuvuoden 2025-2026 jatkoajasta. Jatkovalmistelu- ja muutosesitys hylättiin. Valtuusto päätti näin pysyttää valtuuston 17.2.2020 § 6 Tiilikankaan koulua koskeneen lakkautuspäätöksen.

Syntyvyyden aleneminen

Lasten määrään vaikuttanein keskeisin tekijä on nopea syntyvyyden aleneminen. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2000 syntyi 56 742 lasta ja vuonna 2023 43 383 lasta eli -23,5 % vähemmän. Samaan aikaan muuttoliike kohti suurimpia keskuskaupunkeja on kiihtynyt.

Palveluverkkopäätöksen keskeinen peruste pohjautui syntyvyyden nopeaan alenemiseen. Tältä osin merkittävää muutosta ennusteisiin nähden ei ole tapahtunut. Hollolassa syntyneiden lasten määrä oli vuonna 1990 304 lasta, vuonna 2000 229 lasta, vuonna  2010  251 ja vuonna 2020 150 lasta (vuonna 2023 148 lasta).

Tilastokeskuksen syksyn 2024 ennusteen mukaan vuoteen 2030 mennessä 0-6 vuotiaiden määrä vähenee -3713, 7-14 vuotiaiden määrä -47 416 ja 13-15 vuotiaiden määrä -17 337 eli yhteensä alle 16 vuotiaiden määrän vähenemä on -72 114. Näin suurella lasten ja nuorten määrän vähenemällä on laajamittaisia vaikutuksia varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, II-asteen opetuksen, korkeakoulutuksen sekä työvoiman osalta. 

Hollolan kunnan opetustarpeisiin ja palveluverkkosuunnitteluun vaikuttaa merkittävästi kuntarakenne; nk. Vesikansan (Kukkilan, Kalliolan ja Paimelan) oppilaat ohjautuvat Lahden kouluihin 7-9 luokan osalta. Lisäksi Salpakankaalla toimii vaativan erityisen tuen koulu perusopetuksen oppilaille, Kankaan koulu (oppilaita 80 syksy 2024), mihin ohjautuu lapsia myös ulkokunnista. Myös lastensuojeluyksiköiden määrällä on vaikutuksia. Yhteensä ulkopaikkakuntalaisia lapsia opetuksessa on tällä hetkellä 118. 

Muuttoliike tasaa lasten määrää erityisesti kuntakeskustan osalta.

Lukuvuonna 2019-2020 Hollolan kunnan koulujen oppilaiden ja esiopetuksessa olevien kokonaismäärä oli 2807 (ilman Kankaan koulua). Lukuvuonna 2024-2025 vastaava luku on 2568. Oppilasvähenemä on viime vuosina ollut n. 50 oppilasta/vuosi. Oppilasmääriä koskevissa keskusteluissa sekaannusta on aiheuttanut paitsi kuntarakenteen (Vesikansa) oppilasmäärä kunnan kouluissa, myös Kankaankoulun ja ulkopaikkakuntalaisten oppilaiden määrä sekä se, että esikoulutoiminta ei ole perusopetukseen kuuluvaa toimintaa vaan varhaiskasvatuksen alaista toimintaa. Vertailuja eri lukujen välillä on tehty siten, että lukuihin ei kaikin osin ole sisältynyt samoja tekijöitä.

Ennusteiden mukaan Hollolan kunnan koulujen oppilaiden kokonaismäärä laskee nykyisestä 2365 oppilaasta 400-500 oppilasta tämän vuosikymmenen loppuun mennessä. Tätä kiihtyvää kehitystä selittää pienenevät ikäluokat, jotka tulevat isompien, poissiirtyvien ikäluokkien sijaan.

Lasten määrä on vähentynyt erityisesti kyläalueilla. Tähän vaikuttanee yleinen yhteiskunnallinen kehitys, missä asuminen keskittyy entistä enemmän keskusta-alueille, keskuskaupunkeihin sekä se, että lapsiperheiden määrä on syntyvyyden alenemisen myötä vähentynyt merkittävästi.

Tiilikankaan koulun kunto

Tiilikankaan koulun laajemman peruskorjauksen tarve on ollut ilmeinen jo vuodesta 2019 lähtien. Osa tiloista on suljettu, tiloihin on tehty kohdennettuja korjauksia ja sisäilmaa on seurattu sisäilmatyöryhmän toimesta, johon kuuluu mm. lääkäri ja ympäristöterveydenhuollon asiantuntija.

Koska kiinteistö kuitenkin on elinkaarensa päässä ja tiedossa on jo toteutuneista esimerkeistä (mm. yläkoulu, Salpakankaan koulu, lukio) sekä kansallisen sisäilmaohjelman (VM) yhteydessä toteutetuissa tutkimuksissa on havaittu, että elinkaarensa loppuvaiheessa olevien rakennusten sisäilmariskit kasvavat voimakkaasti ja todennäköisyys nopeisiin väistötilatarpeisiin kasvaa.  1-2 vuoden lisäaika Tiilikankaan koulu osalta ei olisi tuonut ratkaisua tilakysymykseen, mutta olisi lisännyt riskejä merkittävästi. Mikäli Tiilikankaan koulua haluttaisiin ylläpitää, sen laajamittainen peruskorjaus tai uudisrakentaminen olisi välttämätöntä.

Tiilikankaan koulun sisäilman turvallisuuden varmistamista koskevien toimenpiteiden selvitys kevään 2025 lukukauden osalta on parhaillaan ulkopuolisen asiantuntijan arvioitavana. Selvitys ei vielä ole valmis.

5-6 luokkalaisten siirtyminen keskuskouluihin

Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta on käsitellyt  5-6 luokkalaisten sijoittumista palveluverkossa kokouksissaan 24.4.2024 ja 9.10.2024. Ennakkovaikutusten arvioinnissa on vertailtu nykyistä tilannetta ja 5.-6.-luokkalaisten palauttamista alakouluihin Herralan, Nostavan, Paimelan ja Pyhäniemen kouluissa. Lukuvuoden 2024-2025 alussa perusopetuksessa on oppilaita Herralassa 35, Nostavalla 40, Paimelassa 24 ja Pyhäniemessä 98. Neljännellä luokalla oppilaita on Herralassa 5, Nostavalla 11, Paimelassa 9 ja Pyhäniemessä 31.

Valtuuston päätöksessä 7.11.2016 §67 päätettiin, että 5.-6.-luokkalaiset siirtyivät keskuskouluihin 14.8.2017 alkaen. Kunnan yhtenäiskouluprosessi on rakentunut pitkän suunnittelutyön aikana. Koulujen rakenne, toiminnallisuus ja oppimisympäristöt on rakennettu tämän toimintamallin pohjalle. Oppilaalle muodostuu johdonmukainen koulupolku, jossa yksilölliset tarpeet voidaan huomioida ajan ja resurssien mukaisesti. Henkilökunnan osaaminen on käytössä kokonaisuus huomioiden. Opetussuunnitelman mukainen valinnaisuus toteutuu yhtenäiskouluissa paremmin kuin pienillä kouluilla, joissa henkilökuntaresurssit eivät mahdollista valinnaisainetarjontaa. 

Huomioitavaa on, että opettajaresurssia jouduttaisiin lisäämään neljän henkilötyövuoden (280 000 euroa) verran vuositasolla. Psykososiaalisen oppilashuollon resurssia jouduttaisiin hajauttamaan ja se vähentäisi resurssia nykyisiltä vastaanottavilta kouluilta. Nostavan ja Herralan osalta varhaiskasvatuspalveluita jouduttaisiin siirtämään kuntakeskukseen ja hankkimaan lisätilat. Opetusresurssin hajauttaminen nostaisi oppilaskohtaisia kustannuksia. Ruoka- ja siivouspalveluita ei pystyttäisi toteuttamaan nykyisen palvelusopimuksen mukaisesti. Kustannussäästöä toisi kuljetuskustannukset, mutta tämä kattaisi vain yhden opettajan palkkauksen. Oppilaita jouduttaisiin siirtämään joukkoliikenteestä erilliskuljetuksiin.

5-6 luokan oppilaiden palautusta nk. kyläkouluihin ei pidetä edellä olevista syistä perusteltuna eikä se ratkaise käsillä olevaa tilakysymystä.

Liitteenä sivistys- ja hyvinvointivaliokunnan päätös 9.10.2024 § 120 5-6 luokkalaisten sijoittuminen palveluverkossa sekä siihen liittyvä vaikutusten ennakkoarviointi.

Oppilaaksi ottamisen periaatteet

Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta on 9.10.2024 § 119 päättänyt oppilaaksi ottamisen periaatteista seuraavaa:

Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta päätti muodostaa kuusi (6) oppilaaksiottoaluetta 1.11.2024 alkaen.

Vesikansa (Kalliola ja Paimela), Pyhäniemi-Kirkonkylä, Hämeenkoski, Etelä-Hollola (Nostava ja Herrala) ja  Salpakangas (Heinsuo, Salpakankaan koulu, Tiilikangas, Hälvälä). Tilanteissa, joissa oppilas asuu kahden entisen lähikoulualueen rajalla, oppilas voidaan ohjata siihen kouluun, johon kotoa on luonteva kulkusuunta ja johon koulukuljetuksen järjestäminen onnistuu tarkoituksenmukaisemmin. Näiden viiden alueen lisäksi muodostetaan koko Hollolan kattava erityisopetus.

Lisäksi valiokunta määritteli lähikoulujen määräytymisessä korostuvat periaatteet sekä tilanteet, joissa oppilaalle osoitetaan lähikoulu.

Sivistys- ja hyvinvointivaliokunnan 9.10.2024 § 119 päätös liitteenä.

Tiilikankaan oppilaiden uuden lähikoulun määräytyminen

Tiilikankaan oppilaiden uudeksi lähikouluksi voidaan määritellä joko Heinsuon koulu tai Salpakankaan koulu. Molempiin vaihtoehtoihin liittyy haasteita.

Tiilikankaan koulussa on tällä hetkellä 34 esiopetuksen oppilasta ja 173 perusopetuksen oppilasta. Lähtökohtana on pidetty sitä, että luokkia ei ryhdytä hajasijoittamaan kahden koulun välillä.

Salpakankaan koulu on mitoitettu 850 oppilaalle ja siellä opiskelee syksyllä 2024 907 perusopetuksen oppilasta. Lisäksi koulun yhteydessä on tällä hetkellä 74 esiopetuksen oppilasta ja Kankaan koulun 80 oppilasta. Mikäli Tiilikankaan oppilaat siirtyvät Salpakankaan kouluun, tilajärjestelyt vaativat mittavia muutoksia mm. sisäpihan kattaminen ja erityistilojen muutostöitä. Kustannusarvio 633 000 euroa. Salpakankaan koulun arvioidaan pysyvän 2020-luvun n. 900 oppilaan kouluna (ilman Tiilikankaan oppilaita)

Heinsuon koulu on mitoitettu 700 oppilaalle, koulussa on tällä hetkellä 552 5-9 luokan oppilasta. Tilat vaativat uuden sisääntuloeteisen rakentamisen sekä luokkatila- ja pihamuutoksia. Kustannusarvio 400 000 euroa. Heinsuon koulun arvioidaan vähenevän 2020-luvulla 200-300 oppilaan kouluksi (ilman Tiilikankaan oppilaita).

Liitteenä vaihtoehtojen vertailu.

Asiantuntijana kokouksessa paikalla sivistys- ja hyvinvointijohtaja Kim Strömmer.

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus merkitsee Sivistys- ja hyvinvointivaliokunnan 11.12.2024 käsitellyt § 147 päätökseestä saapuneet oikaisuvaatimukset ja adressin tiedoksi.

Kunnanhallitus päättää, että Tiilikankaan koululaisten (0-4 lk) uudeksi lähikouluksi määrätään 1.8.2025 alkaen Heinsuon koulu. Yksilöä koskevat päätökset tehdään kunnan hallintosäännön mukaisesti.

Tiilikankaan koululaisten ohjaaminen Heinsuon kouluun on kokonaisarvioinnin pohjalta vaihtoehdoista parempi, koska se muodostaa oppilasmäärien suhteen tasapainoisemman kokonaisuuden eikä edellytä erikoisluokkien hajauttamista tai erikoisluokkarakenteiden purkamista. Vaihtoehto on myös taloudellisesti edullisempi.

Päätöksen täytäntöönpano edellyttää panostamista Heinsuon koulun toimintakulttuuriin ja pienten koululaisten tarpeiden huomioon ottamista eteistilojen, luokkatilojen, ruokailun ja pihasuunnittelun osalta.

Muutostöiden tarkempi suunnittelu käynnistetään välittömästi ja muutostyöt tulee toteuttaa ensisijaisesti kesän aikana.

Päätös

Kunnanhallitus merkitsi Sivistys- ja hyvinvointivaliokunnan 11.12.2024 § 147 päätökseestä saapuneet oikaisuvaatimukset ja adressin tiedoksi.

Kunnanhallitus päätti säilyttää Heinsuon koulun 5-9 luokkien kouluna valtuuston päätöksen/tahtotilan mukaisesti. Tiilikankaan koulun oppilaat siirretään Valtuuston päätöksen/tahtotilan mukaisesti Salpakankaan koululle ja Salpakankaan koululta siirretään viranhaltija päätöksellä tarvittava määrä Heinsuon koulua lähinnä asuvia oppilaita Heinsuon kouluun, pyrkien säilyttämään opetusryhmät, jotta asianmukaiset ja turvalliset tilat pystytään kaikille oppilaille ja henkilökunnalle takaamaan.

 

Merk. Asiantuntijakuultavana sivistys- ja hyvinvointijohtaja Kim Strömmer ja Hollola Tilapalvelu Oy:n toimitusjohtaja Reijo Reponen.

Keskustelun kuluessa Kristian Saarnio esitti  Toini Louekoski-Huttusen ensin kannattamana, että: Koska kunnanhallituksen puheenjohtaja päätti käyttää asiantuntija lautakunnan päätökseen otto-oikeuttaan liittyen Tiilikankaan oppilaiden sijoittelua koskevaan päätökseen ja  koska, valtuuston tahtotila on ilmaistu 2020 päätöksenteon yhteydessä, että Tiilikankaan koulun oppilaat siirtyvät Salpakankaan kouluun Tiilikankaan koulun lakkauttamisen 1.8.2025 seurauksena sekä, koska Heinsuon koulu on suunniteltu 5-9 luokkien kouluksi, kunnanhallitus päättää säilyttää Heinsuon koulun 5-9 luokkien kouluna valtuuston päätöksen/tahtotilan mukaisesti. Tiilikankaan koulun oppilaat siirretään Valtuuston päätöksen/tahtotilan mukaisesti Salpakankaan koululle ja Salpakankaan koululta siirretään viranhaltija päätöksellä tarvittava määrä Heinsuon koulua lähinnä asuvia oppilaita Heinsuon kouluun, pyrkien säilyttämään opetusryhmät, jotta asianmukaiset ja turvalliset tilat pystytään kaikille oppilaille ja henkilökunnalle takaamaan.

 

Puheenjohtaja totesi, että koska asiassa on tehty kunnanjohtajan ehdotuksesta poikkeava kannatettu ehdotus, on asiasta äänestettävä. Puheenjohtaja esitti, että suoritetaan sähköinen äänestys.

Ne, jotka kannattavat kunnanjohtajan ehdotusta, äänestävät ”JAA”.

Ne, jotka kannattavat Saarnion ehdotusta, äänestävät ”EI”.

Äänestysesitys hyväksyttiin.

Äänestyksessä annettiin 5 JAA-ääntä (Kati Pölönen, Helena Maattola, Minna Halme, Teemu Laine, Mika Lampola) ja 6 EI ääntä (Kristian Saarnio, Mira Viljanen, Hannu Siljander, Petri Palo, Toini Louekoski-Huttunen, Jarkko Niemi).

Puheenjohtaja totesi kunnanhallituksen hyväksyneen Saarnion muutosehdotuksen.

 

Eriävä mielipide: Rahkonen , Lampola, Laine, Pölönen, Maattola, Halme

 

Eriävä mielipide

Päivi Rahkonen (esittelijä), Mika Lampola, Teemu Laine, Kati Pölönen, Helena Maattola, Minna Halme

Äänestystulokset

  • Kyllä 5 kpl 45%

    Kati Pölönen, Helena Maattola, Minna Halme, Teemu Laine, Mika Lampola

  • Ei 6 kpl 55%

    Kristian Saarnio, Mira Viljanen, Hannu Siljander, Petri Palo, Toini Louekoski-Huttunen, Jarkko Niemi

Valmistelija

  • Kim Strömmer, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi
  • Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi

Perustelut

Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta on kokouksessaan 11.12.2024 käsitellyt § 147 Tiilikankaan koulun oppilaiden uuden lähikoulun määräytymistä vuoden 2025 palveluverkkomuutoksessa. Päätökseen liittyen kuntaan tuli lukuisia oikaisuvaatimuksia. Kuntalain 92 §:ään ja hallintosäännön 32 §:n nojalla, kunnanhallituksen puheenjohtaja on 16.12.2024 päättänyt ottaa sivistys- ja hyvinvointivaliokunnan päättämän asian kunnanhallitukseen käsiteltäväksi. Otto-oikeuden käyttäminen merkitsi, että asia siirtyi kokonaan kunnanhallituksen käsiteltäväksi. Kunnanhallituksella on asiaa käsitellessään sama toimivalta kuin alemmalla viranomaisella on ollut. 

Kunnanhallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 13.1.2025 ja päätti (§5) säilyttää Heinsuon koulun 5-9 luokkien kouluna valtuuston päätöksen/tahtotilan mukaisesti. Tiilikankaan koulun oppilaat siirretään Valtuuston päätöksen/tahtotilan mukaisesti Salpakankaan koululle ja Salpakankaan koululta siirretään viranhaltija päätöksellä tarvittava määrä Heinsuon koulua lähinnä asuvia oppilaita Heinsuon kouluun, pyrkien säilyttämään opetusryhmät, jotta asianmukaiset ja turvalliset tilat pystytään kaikille oppilaille ja henkilökunnalle takaamaan. 

Kunnanhallituksen päätökseen on muutoksenhakuaikana tullut kaksi oikaisuvaatimusta. Oikaisuvaatimukset ovat esityslistan verkkojulkisena liitteenä. 

Oikaisuvaatimuksen käsittelyssä sovelletaan kuntalakia ja lisäksi hallintolain säännöksiä toissijaisina ja täydentävinä. Oikaisuvaatimusta käsittelevä viranomainen on sidottu niihin vaatimuksiin, joita oikaisuvaatimuksessa esitetään, eikä se voi käsitellä asiaa laajemmin. Oikaisuvaatimuksen väitteet laillisuusvirheistä tutkitaan. Jos oikaisuvaatimuksessa on tarkoituksenmukaisuusperusteita, harkitaan oikaisuvaatimuksen hyväksymistä esitetyillä tarkoituksenmukaisuusperusteilla. Oikaisuvaatimukseen annetussa päätöksessä on annettava perusteltu ratkaisu oikaisuvaatimuksessa esitettyihin vaatimuksiin. Oikaisuvaatimus voidaan hylätä, jos päätöksessä ei todeta laillisuusvirheitä. Jos oikaisuvaatimus hyväksytään laillisuus- tai tarkoituksenmukaisuusperusteella, alkuperäinen päätös joko kumotaan tai sen tilalle tehdään uusi päätös. 

Kuntaan 23.1.2025 saapunut oikaisuvaatimus sisältää useita viittauksia mahdolliseen laillisuusvirheeseen. Oikaisuvaatimuksessa esitetään päätöstä muutettavan seuraavasti: Tiilikankaan koululaisten (0-4lk) uudeksi lähikouluksi määrätään 1.8.2025 alkaen Heinsuon koulu ja Heinsuon koulu muutetaan 0–9 luokkien kouluksi. Oikaisuvaatimuksissa esille nostetuista asioista annetaan seuraavat selvitykset: 

1.      Pohjoispuolen palvelualueelle ei tämän päätöksen mukaan tule kaikille yhtenäistä koulupolkua eikä hallintolain 6 § toteudu. 

Selvitys: Oppilaan koulupolkuun voi tulla perusopetuksen aikana muutoksia. Kunta voi perustellusta opetuksen järjestämiseen liittyvästä syystä vaihtaa opetuksen järjestämispaikkaa. Kyseessä on valtuuston tekemän päätöksen toimeenpano, jossa Perusopetuslain 6 §:n mukaan kunnan tulee osoittaa oppivelvolliselle lähikoulu. 

2.      Salpakankaan nykyiset oppilaat ovat saaneet lähikoulu- tai oppilaaksiottopäätöksen perusopetuslain 6 § Oppilaan koulupaikan määräytymisen mukaan ja heillä on saman lain 28 § mukaan oikeus käydä 6 §:n 2 momentissa tarkoitettua koulua. Perusteluksi ei riitä, että Tiilikankaan koulun oppilaat tulevat Salpakankaan kouluun. 

Selvitys:  Perusopetuslain mukaan koulupaikan määräytyminen ei tarkoita sitä, että oppilaan koulu ei voisi vaihtua. Kunta määrittelee muutoksessa oppilaalle uuden lähikoulun.  

Kunta voi perustellusta opetuksen järjestämiseen liittyvästä syystä opetuskieltä muuttamatta vaihtaa opetuksen järjestämispaikkaa. (13.7.2018/542) Perusopetuslaki §6 

Perusopetuslain 28 §:n mukaan oppivelvollinen voi pyrkiä oppilaaksi myös muuhun kouluun kuin kunnan määräämään lähikouluun. Oppilas voidaan ottaa hakemaansa kouluun, jos siellä on tilaa ja muut mahdolliset valintaperusteiden edellytykset täyttyvät. Hakijoihin on sovellettava yhdenvertaisia valintaperusteita. Ensisijainen oikeus päästä kyseiseen kouluun on oppilailla, joille se on osoitettu lähikouluksi. Oppilaan hakeutuessa muuhun kuin lähikouluunsa voidaan oppilaaksi ottamisen edellytykseksi asettaa, että huoltaja vastaa oppilaan kuljettamisesta aiheutuvista kustannuksista. Tällöin kyseessä on toissijainen oppilaaksiotto. Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta on 23.6.2021 § 70 päättänyt toissijaisen oppilaaksioton periaatteista. 

3.      Lakiin perustuva tasapuolinen kohtelu oppilaille hallintolain mukaan sekä huomioidaan perusopetusta järjestäessä lapsen etu (Perusopetuslaki 3a §), ettei tule koulupaikka muutoksia tulevina kouluvuosina. 

Selvitys: Voimassa olevan koulutuslainsäädännön mukaan kunta on vastuussa koulutuksen järjestämisestä ja kehittämisestä. Oppilasmäärien muutokset, kaavoituspolitiikka ja kunnan yleinen taloustilanne vaikuttavat kunnan kouluverkkoon. Kunnassa voi tulla tilanne, jolloin oppilaspaikkoja on vähennettävä kouluja yhdistämällä tai lakkauttamalla. Kouluverkkoa koskevat päätökset, kuten koulun lakkauttaminen ovat kunnan päätösvaltaan kuuluvia asioita.  

4.      Rehtorien muuttaessa oppilaaksiottopäätöstä kesken kouluvuosien, lisää kustannuksia ja epätasapuolista kohtelua suhteessa samalla alueella asuviin saman koulun saman luokka-asteen oppilaisiin tiettyjen oppilaiden vaihtaessa lähikoulua, joka voi johtaa välilliseen syrjintään, joka perustuslaissa kielletään. 

Selvitys:  Rehtorit tekevät oppilaaksiottopäätökset voimassa olevien päätösten mukaisesti yhdenmukaisin perustein. Pohjalla on Sivistys- ja hyvinvointivaliokunnan päätös oppilaaksiottoalueista 9.10.2024 § 119.  

Syrjintää on se, että ihmistä kohdellaan huonommin kuin toisia jonkin henkilökohtaisen ominaisuuden perusteella. Oppilaaksiottopäätöksissä ei syrjitä ketään oppilasta hänen henkilökohtaisten ominaisuuksiensa perusteella.  

5.      Perusopetuslaki 2 § Opetuksen tavoitteet, 3 § Opetuksen järjestämisen perusteet ja 3a § Lapsen edun ensisijaisuus. Kaikkiin oppilaaksiottopäätösten muutoksiin tarvitaan oppilaan vanhempia mukaan ja heitä tulee kuulla Hallintolain mukaisesti pykälät 6, 34, 36, 37, 42. 

Selvitys: Kunta osoittaa oppivelvolliselle ja muulle tässä laissa tarkoitettua opetusta saavalle 1 momentin mukaisen lähikoulun tai muun soveltuvan paikan, jossa tämän lain 4 §:n 1 ja 2 momentin mukaisesti annetaan opetusta sellaisella oppilaan omalla kielellä, jolla kunta on velvollinen opetusta järjestämään. Hollolan kunnan hallintosäännön mukaan oppilaaksiotosta päättää perusopetuksen rehtori, erityisopetuksen rehtori ja rehtori.  

Oppilaaksiottopäätöksestä voi valittaa aluehallintovirastoon. Oppilaaksiottopäätös ei edellytä huoltajan kuulemista vaan kunta osoittaa oppilaalle lähikoulun. 

Lasta ei ilman huoltajan suostumusta saa osoittaa opetukseen, jossa 31 §:n 3 momentin nojalla peritään oppilaalta maksuja, eikä opetukseen, jossa kunnan päätöksen tai opetuksen järjestämisluvan perusteella noudatetaan erityistä maailmankatsomuksellista tai kasvatusopillista järjestelmää. Tässä tilanteessa perusopetuslain kuulemisperustetta ei ole tämän päätöksen yhteydessä.  

6.      Kunnan pohjoispuolen alueet laitetaan 13.1.2025 kunnanhallituksen pöytäkirjan § 5 Tiilikankaan oppilaiden uuden lähikoulun määräytyminen vuoden 2025 palveluverkkomuutoksessa tehdyn päätöksen mukaan epäedulliseen asemaan eteläisenpuolen asukkaisiin nähden, koska pohjoispuolelle ei tulisi 0–9 luokkien koulua. 

Selvitys: Päätös ei muuta nykyistä tilannetta 0-9 luokkien koulun sijoittumiseen, koska vuodesta 2014 lähtien Salpakankaan koulu on ollut kunnan ainoa 0-9 luokkien koulu. 

7.      Tulevaisuudenkin kannalta on parempi, että Hollolassa on jatkossakin kaksi koulua kuntakeskuksessa, joissa on vuosiluokat 0–9. 

Selvitys: Oikaisuvaatimuksen tekijän kannanotto ja toteamus. 

8.      Tiilikankaan koulun oppilaiden siirtyminen Heinsuon kouluun ja Heinsuon koulun muuttaminen 0–9 luokkien kouluksi mahdollistaa jatkossa Hollolan kunnan oppilaiden vapauden hakeutua kumpaan kouluun tahansa joko Heinsuon kouluun tai Salpakankaan kouluun. 

Selvitys:  Kunta osoittaa oppivelvolliselle ja muulle tässä laissa tarkoitettua opetusta saavalle 1 momentin mukaisen lähikoulun tai muun soveltuvan paikan, jossa tämän lain 4 §:n 1 ja 2 momentin mukaisesti annetaan opetusta sellaisella oppilaan omalla kielellä, jolla kunta on velvollinen opetusta järjestämään. Hollolan kunnan hallintosäännön mukaan oppilaaksiotosta päättää perusopetuksen rehtori, erityisopetuksen rehtori ja rehtori. 

Toissijaisessa oppilaaksiotossa Perusopetuslain 28 §:n mukaan oppivelvollinen voi pyrkiä oppilaaksi myös muuhun kouluun kuin kunnan määräämään lähikouluun. Oppilas voidaan ottaa hakemaansa kouluun, jos siellä on tilaa ja muut mahdolliset valintaperusteiden edellytykset täyttyvät. Hakijoihin on sovellettava yhdenvertaisia valintaperusteita. Ensisijainen oikeus päästä kyseiseen kouluun on oppilailla, joille se on osoitettu lähikouluksi. Oppilaan hakeutuessa muuhun kuin lähikouluunsa voidaan oppilaaksi ottamisen edellytykseksi asettaa, että huoltaja vastaa oppilaan kuljettamisesta aiheutuvista kustannuksista. Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta on 23.6.2021 § 70 päättänyt toissijaisen oppilaaksioton periaatteista. 

9.      Tiilikankaan koulun toiminnan lopettamista ei voi kunnan tekemän selvityksen mukaan lykätä.

Selvitys: Tässä ei esitetä konkreettista muutosta nykyiseen päätökseen, vaan kohta on luonteeltaan toteamus.

10.  Annetaan mahdollisuus Tiilikankaan koulun entisille Hälvälän koulun oppilaille hakeutua joko Heinsuon kouluun tai Salpakankaan kouluun, jos heidän vanhempansa katsovat sen paremmaksi vaihtoehdoksi.

Selvitys: Sivistys- ja hyvinvointivaliokunnalla on hallintosäännön mukainen päätösvalta perusopetuspalvelujen järjestämisestä ja laajuudesta, asioissa, joihin kunnanhallitus on käyttänyt otto-oikeutta, kunnnanhallituksella. Tällä hetkellä Heinsuon koulussa annetaan opetusta 5-9 luokkalaisille eikä kunnanhallitus ole katsonut perustelluksi laajentaa opetusta Heinsuon koululla.

Tiilikankaan koulun D-osa suljettiin sisäilmaongelman takia ja koulukiinteistön sisällä opetusryhmät tiivistettiin koulun muihin osiin. Silloinen Hälvälän alue ja Tiilikankaan alue muodostivat yhteisen Keski-Hollolan oppilaaksiottoalueen, jossa on tasattu molempien koulujen oppilasmääriä koulujen kesken tarpeen mukaan lukuvuosittain, koska koulujen välinen etäisyys oli noin kolmen kilometriä. Lukuvuoden 2019 - 2020 Tiilikankaan koulun korjaustoimenpiteiden takia tilanahtautta helpottamaan osoitettiin noin yhden opetusryhmän suuruiselle oppilasmäärälle Tiilikankaan oppilaita uusi lähikoulu Hälvälän kouluun perustellusta syystä ja samalla tasattiin Keski-Hollolan oppilaaksiottoalueen opetusryhmien kokoa. Asian valmistelusta ja perusteista tiedotettiin huoltajia 19.3.2019 Wilma-viestillä. 

11.  Tässä ei esitetä konkreettista muutosta nykyiseen päätökseen, vaan kohta on luonteeltaan oikaisuvaatimuksen perustelujen yhteenveto. 

- -

Kuntaan 27.1.2025 saapunut oikaisuvaatimus, ei sisällä väitettä laillisuusvirheestä. Oikaisuvaatimuksena päätöstä esitetään muutettavaksi siten, että 

1. Tiilikankaan koululle annetaan 2 vuoden jatkoaika, jolloin koulun lopetus olisi ajettu alas hallitusti. Tässä ajassa oppilaiden siirrot pystyttäisiin suunnittelemaan paremmin sekä turhat ja massiiviset remontit Heinsuon ja Salpakankaan kouluilla vältettäisiin. 

2. Heinsuon koulu muutetaan virallisesti 0-9 luokkien kouluksi, jolloin oppilasvirrat tulisivat jatkossa jakautumaan tasaisemmin, yhtenäinen koulupolku toteutuisi eikä muutos vaikuttaisi niin suuren oppilasmäärän koulunkäyntiin. Tiilikankaan oppilaat ohjattaisiin Heinsuon kouluun, jonne oli jo tehty suunnitelmat oppilaiden siirtymisestä, toisin kuin esityslistan ulkopuolisesta muutosehdotuksesta. 

Selvitys:

Kohdan 1 osalta päätös koulun lopettamisesta on valtuuston toimivaltaa. Valtuusto on kokouksessaan 17.02.2020, päättänyt (§ 6) että koulun toiminta päättyy 1.8.2025 alkaen. Päätöksentekohetkellä, hallintosäännön mukainen toimivalta koulu toiminnan lopettamisesta oli valtuustolla. Päätöksentekohetkellä toimivalta ”perusopetuspalvelujen järjestämisestä ja laajuudesta”, sekä ”oppilaan opetuksen järjestämispaikan osoittaminen tai sen vaihtaminen: päättää oppilaaksiottoalueesta” oli Hyvinvointivaliokunnalla. Valtuusto on kokouksessaan 11.11.2024 hylännyt esityksen koulun toiminnan jatkamisesta ja näin pitänyt voimassa 17.2.2020 tehdyn päätöksen. Nyt päätettävässä asiassa päätöksen kohteena on oppilaiden sijoittumispäätöksen tekeminen, eikä kunnanhallituksella ole toimivaltaa päättää koulun toiminnan jatkamisesta. 

Tämänhetkisten ennusteiden mukaan Salpakankaan koulun oppilasmäärä ei tule olennaisesti laskemaan lukuvuoden 2027-2028 alkuun mennessä. Tämän vuoksi Salpakankaan koulun osalta tarvittaisiin muutosremontteja aina oppilasmäärän noustessa oppilassiirtojen myötä, jotta oppilaille saadaan pedagogisesti tarkoituksenmukainen oppimisympäristö. 

Kohdan 2. osalta kunnanhallitus toteaa, että hallintosäännön mukainen toimivalta palvelujen järjestämisestä opetustoimen osalta on Sivistys- ja hyvinvointivaliokunnalla ja nyt käsiteltävän päätöksen osalta otto-oikeuteen perustuen kunnanhallituksella. Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta ei oppilaaksiotto-oikeudesta päättäessään ole linjannut opetuksen järjestämistä Heinsuon koululla rajatusti ja mahdollinen rajaus voidaan muuttaa uudella toimielimen uudella päätöksellä. 

Kuntaan 27.1.2025 saapuneen oikaisuvaatimuksen yhteydessä on esitetty, että alkuperäisestä vaihtoehdosta poikkeava päätös olisi puutteellisesti valmisteltu. Oikaisuvaatimuksen perusteluosion osalta on arvioitu seuraavaa: lapsen etu, turvallisuus, kunnan elinvoiman pitäminen ja lisääminen, taloudelliset perusteet ja päätöksen vastuullisuus.

Selvitys:

Ratkaisuvalta valmistelun riittävyyteen on toimivaltaisella toimielimellä. Kunnanhallitus on tehnyt asiassa päätöksen, muutosesityksen mukaisesti ja päätöstä tehdessään ei ole nähnyt tarvetta asian jatkovalmistelulle.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus hylkää jätetyt oikaisuvaatimukset esittelyosan selvityskohdissa kerrotuin perustein.

 

Päätös

Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti.

Merk. Asiantuntijakuultavana sivistys- ja hyvinvointijohtaja Kim Strömmer.

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen esittäneet     Tiedoksi: Sivistys- ja hyvinvointivaliokunnan puheenjohtaja

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Oikaisuvaatimukseen annettuun päätökseen saa hakea muutosta valittamalla vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. 

Jos hallintopäätöstä on oikaisuvaatimusmenettelyssä muutettu tai se on kumottu, oikaisuvaatimukseen annettuun päätökseen saa kuitenkin hakea muutosta hallintovalituksella myös se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään.

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Postiosoite: Raatihuoneenkatu 1, 13100 Hämeenlinna
Käyntiosoite: Arvi Kariston katu 5, Hämeenlinna
Sähköposti: hameenlinna.hao(at)oikeus.fi
Faksinumero: 029 564 2269
Puhelinnumero: 029 564 2210
Avoinna: maanantai-perjantai klo 8.00-16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset)
  • vaatimusten perustelut
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan. 

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat. 

Valitukseen on liitettävä:

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen
  • selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta 
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Ajantasainen tieto oikeudenkäyntimaksuista löytyy Tuomioistuinlaitoksen sivustolta https://oikeus.fi/tuomioistuimet/fi/index/asiointijajulkisuus/maksut/oikeudenkayntimaksuthallinto-oikeudessa.html

Tuomioistuinmaksulakiin linkki https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427
Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00.