Elinvoimavaliokunnan valvontajaosto, kokous 28.8.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 51 Päätös maa-ainesluvan ja ympäristöluvan yhteishakemuksesta, Destia Oy 98-452-1-20 (Tervala) ja 98-452-3-63 (Kunttala)

HOLDno-2023-303

Valmistelija

  • Jenna Kenttä, ympäristötarkastaja, jenna.kentta@hollola.fi

Perustelut

Destia Oy on jättänyt valvontajaostolle maa-aines- ja ympäristöluvan yhteishakemuksen koskien kiviainesten ottoa ja murskausta sekä pilaantumattoman ylijäämämaan läjitystä Hollolan kunnan Utulan kylässä, kiinteistöillä 98-452-1-20 (Tervala) ja 98-452-3-63 (Kunttala). Käyntiosoite alueelle on Koskimyllyntie 242, 15880 Hollola. Toiminta ei sijoitu luokitellulle pohjavesialueelle. Lisäksi on haettu ympäristönsuojelulain 199 §:n mukaista lupaa toiminnan aloittamiseen mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. 

Suunnittelualueen pinta-ala on 22,9 ha ja ottamisalueen 13,0 ha. Lupaa haetaan 15 vuodeksi 1 800 000 m3 kokonaisottomäärälle, ja laskennallinen vuotuinen ottomäärä on 120 000 m3.  Alueella murskataan kiviainesta keskimäärin 55 000 m3ktr, tuotettavan murskeen määrä on vuodessa keskimäärin 150 000 tonnia ja enintään 400 000 tonnia. Alueelle vastaanotetaan muualta tuotavaa louhetta murskattavaksi enintään 50 000 tonnia vuodessa. Ylijäämämaa-aineksia läjitetään vuodessa alle 50 000 tonnia ja koko toiminta-aikana yhteensä enintään 195 000 m3ktr.

Alueen ominaisuudet ja kaavatilanne

Lähimmät häiriintyvät kohteet sijaitsevat suunnittelualueen luoteiskulmalta länteen noin 230 ja 340 metrin päässä suunnittelualueen rajasta. Louhinta-alueen rajalle on lähimmästäkin kohteesta matkaa 300 metriä. Murskaamo sijoittuu koko toiminta-ajan vähintään 300 metrin päähän lähimmästä häiriintyvästä kohteesta. Lounaan / etelän suunnalla häiriintyvät kohteet sijaitsevat lähimmillään noin 500 metrin päässä suunnittelualueen rajasta. Toiminta ei sijoitu luokitellulle pohjavesialueelle, eikä toiminta-alueella tai sen välittömässä läheisyydessä sijaitse luonnonsuojelualueita tai -kohteita. Toiminta-alueen välittömässä läheisyydessä virtaa Koivusillanjokeen johtavia uomia.

Suunnittelualueella ei ole asemakaavaa. Suunnittelualueella on voimassa Hollolan kunnan strateginen yleiskaava 2020 (lainvoimainen 21.8.2023.) Strategisen yleiskaavan pääkartalla suunnittelualueen itäosa sijoittuu selvitysalueelle. Lisäksi alueella on voimassa sekä Päijät-Hämeen maakuntakaava 2014 (lainvoimainen 14.5.2019) että kiertotaloutta palvelevan jätteenkäsittelyalueen vaihemaakuntakaava (lainvoimainen 17.6.2023). Vaihemaakuntakaavassa suunnittelualue sijoittuu osittain alueelle, jolle on osoitettu EJk1 -merkintä (jätteenkäsittelyalue) alueellisen kierrätyspuiston toimintaa varten. Osayleiskaavaprosessi kierrätysaluetta koskien on käynnistynyt vuoden 2024 aikana. Hollolan kunnan kehitys- ja kaavoituspalvelut sekä Päijät-Hämeen liitto ovat molemmat lausunnoissaan todenneet näkemyksekseen, että luvan myöntäminen ei vaikeuta alueen käyttämistä kaavassa varattuun tarkoitukseen.

Asian käsittely

Kuulutus ja hakemusasiakirjat ovat olleen nähtävillä kunnan verkkosivuilla 31.5.-11.9.2023. Asiasta pyydettiin lausuntoa Hämeen ELY-keskukselta, terveydensuojeluviranomaiselta, Päijät-Hämeen liitolta, Uudenmaan ELY-keskukselta, kalatalousviranomaiselta sekä kunnan kehitys- ja kaavoituspalveluilta, jotka kaikki antoivat asiassa lausunnon. Muistutuksia jätettiin 11 ja mielipiteitä yksi kappale. Osassa muistutuksista oli kaksi allekirjoittajaa. Lausunnot, muistutukset ja mielipide on otettu huomioon päätöksen valmistelussa.
 

Ehdotus

Esittelijä

  • Sameli Männistö, ympäristösihteeri, sameli.mannisto@hollola.fi


Valvontajaosto on tutustunut hakemusasiakirjoihin ja päättää myöntää Destia Oy:lle liitteen mukaisen maa-aineslain ja ympäristönsuojelulain mukaisen yhteisluvan kiviaineksen ottoon, louhintaan ja murskaukseen sekä pilaantumattomien ylijäämämaiden läjittämiseen kiinteistöillä 98-452-1-20 (Tervala) ja 98-452-3-63 (Kunttala). 

Hakijalle ei myönnetä ympäristönsuojelulain 199 §:n mukaista lupaa toiminnan aloittamiseen mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. Kyseessä on alue, jota ei ole ennestään avattu maa-ainesten otolle ja alueen palauttaminen luonnontilaiseen tilaan olisi käytännössä mahdotonta. Näin ollen valvontajaosto katsoo, että aloitusluvan myöntäminen tekisi muutoksenhaun hyödyttömäksi.
 

Päätös

Keskustelun kuluessa Sirpa Alatalo esitti ja Mikko Niipala kannatti, että asia jätetään pöydälle. Puheenjohtaja totesi, että on tehty pohjaesityksestä poikkeava kannatettu esitys, joten asiasta on äänestettävä. Puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen. Ne, jotka kannattavat pohjaehdotusta, äänestävät JAA. Ne, jotka kannattavat Sirpa Alatalon tekemää muutosesitystä, äänestävät EI. Menettelytapa hyväksyttiin.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 1 JAA-ääntä ja 2 EI-ääntä Puheenjohtaja totesi muutosesityksen voittaneen.

Äänestystulokset

Tiedoksi

Ote asianosainen: Destia Oy, Päätös tiedoksi: Hämeen ELY-keskus Y-vastuualue, Uudenmaan ELY-keskus liikenne- ja infrastruktuuri -vastuualue, Päijät-Hämeen Ympäristöterveys, Hollolan kunnan kehitys- ja kaavoituspalvelut, Päijät-Hämeen liitto, Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojelu ry., Salpausselän kalatalousalue, erillistiedoksiannon saaneet asianosaiset erillisen listan mukaan

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.
Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on lainvastainen (Laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa 13 §).

Valitusaika

Valitusaika on 30 päivää päätöksen tiedoksisaannista, sitä päivää lukuun ottamatta.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä pävänä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Päätöksen katsotaan tulleen viranomaisen tietoon kirjeen saapumispäivänä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen. Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä asiakirjasta katsotaan asianomaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana. Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.

Valitusviranomainen

Valitus toimitetaan suoraan Vaasan hallinto-oikeudelle.                                       

Postiosoite: PL 204, 65101 VAASA
Käyntiosoite: Korsholmanpuistikko 43, 4 krs, Vaasa
Sähköposti: vaasa.hao(at)oikeus.fi
Faksinumero: 029 564 2760
Puhelinnumero: 029 564 2780
Aukioloaika: maanantai-perjantai klo 8.00 - 16.15.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/

Valituksen muoto

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset)
  • vaatimusten perustelut
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan. 

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat. 

Valitukseen on liitettävä:

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen
  • selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta 
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Ajantasainen tieto oikeudenkäyntimaksuista löytyy Tuomioistuinlaitoksen sivustolta https://oikeus.fi/tuomioistuimet/fi/index/asiointijajulkisuus/maksut/oikeudenkayntimaksuthallinto-oikeudessa.html

Tuomioistuinmaksulakiin linkki https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjanotteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.
Postiosoite: PL 66, 15871 HOLLOLA
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427
Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00