Elinvoimavaliokunta, kokous 12.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 139 Kuntalaisaloite Tiilipuiston metsän kehittämiseksi opetus- ja virkistyskohteeksi

HOLDno-2023-889

Valmistelija

  • Seppo Tiainen, koordinaattori, seppo.tiainen@hollola.fi

Perustelut

Hollolan ympäristöyhdistys ry on lähettänyt 17.11.2023 Hollolan kunnanhallitukselle osoitetun aloitteen Tiilipuiston metsän kehittämiseksi opetus- ja virkistyskohteeksi. Aloitteessa esitetyt metsäkuviot sijaitsevat Salpakankaalla Vesitornin läheisyydessä ja läheisellä suppa-alueella. Koska metsäasiat ja niihin keskeisesti liittyvät metsäsuunnitelmat ovat elinvoimavaliokunnan toimivallan piirissä, aloitteet viedään elinvoimavaliokunnan käsittelyyn. Aloite on liitteenä. 

Aloitteessa esitetään suunnitelluista hakkuista pidättäytymistä toistaiseksi yllä olevan kartan kuvioilla 172, 173, 174 ja 175, jotta tarkemmat kehittämissuunnitelmat voidaan laatia. Edelleen esitetään virkistys- ja luonto-opetuskäyttöön hyvin soveltuvalle alueelle rakennettavaksi merkittyä luonnon monimuotoisuudesta kertovaa luontopolkua opasteineen sekä taukopaikoiksi pöytä- ja penkkirakenteita. Näihin voidaan rakentaa metsäopetusympäristöjä, ikään kuin luokkahuoneita tai pieniä luentotiloja.

Aloitteen tekijän mielestä puistometsäsuunnitelmaan kirjattujen toimenpiteiden toteuttaminen vaarantaa alueen pienilmastoa ja hävittää tärkeitä luonto- ja virkistysarvoja myös terveysvaikutuksia heikentäen. Aloitteessa viitataan myös luonnonsuojelulain sekä ympäristönsuojelun hallinnon lainsäädäntöön luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ja em. perusteluiden huomioimiseksi. Pääosa alueesta on nostettu esiin vuonna 2011 suoritetuissa Hollolan kunnan METSO-kartoituksissa (ns. Vesitorini metsän kokonaisala 6,7 ha, josta silloin METSO luokan II kriteerit täyttävä ala 3,4 ha).

Hollolan kunnan elinvoimavaliokunta hyväksyi kokouksissaan vuoden 2021 lopulla metsäsuunnitelmat kunnan metsiin: talousmetsät 16.11.2021 § 116 sekä puisto-/taajamametsät 21.12.2021 § 127.

Metsäsuunnitelmien tultua aikanaan hyväksytyiksi kunta on käynnistänyt näiden asiakirjojen pohjalta vuosittaiset toimenpidevalmistelut yhdessä kunnan käyttämän asiantuntijan kanssa metsänhoitotöistä ja puun myynnistä kilpailutuksineen suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti (mm. talousarvio). Kahtena kesänä on pidetty myös avoimet yleisötilaisuudet, joissa on esitelty ajankohtaisia metsäasioiden hoitoon liittyviä suunnitelmia ja tulevia toimenpiteitä.

Taajama-alueiden (sis. Tiilipuiston alueen) kohdistuvina toimenpiteinä kilpailutettiin kuluvan syksyn aikana taajamametsien hakkuu- ja hoitotoimet hankintakauppana sekä tältä pohjalta erikseen puun myynti. Em. hankintapäätökset on tehty ja päätökset ovat lainvoimaisia.  Toimenpideprosessiin kaava-alueella liittyen Tiilipuiston alueen kyseisiä metsiä koskeva maisematyölupa on haettu ja kunnassa hyväksytty kuvioiden 172, 173, 174 ja 175 osalta (päätös nro 098-2023-121) ja tämäkin päätös on saanut lainvoiman. Metsänkäyttöilmoitusta ei tehdä kaava-alueilla. Niillä ei ole metsälaki voimassa.

Tiilipuiston alue on keskellä asuinalueita ja se on tärkeä virkistysmetsä. Siksi metsäpohja on erittäin kulunut. Tiilipuistoon rajoittuu kaksi päiväkotia ja veteraanitalo. Puiston metsiä rajaa ulkoilutiet ja kadut. Puusto on pääosin kuusivaltaista. Suuri osa kuusista on jo huonokuntoisia.  Puusto on heikentyneenä erittäin altis hyönteistuhoille.

METSO-ohjelmaan Tiilipuisto voisi soveltua, jos se ei olisi keskellä asuinaluetta. Metsän arvo on virkistyskäytössä. Mikäli metsän hoitoa rajoitettaisiin suojelulla, ei vaarallisten puiden poisto olisi riittävässä määrin mahdollista. Vuosien kuluessa kuusten kuollessa, muuttuu alue läpipääsemättömäksi rydöksi, jolloin sen virkistyskäyttö on vaarallista ja suurelta osin mahdotonta.

Suunnitellut poiminta- ja harvennushakkuutoimenpiteet on tarkoitus toteuttaa ensi kevään aikana eivätkä ne vaaranna alueen käyttöä kaavassa varattuun tarkoitukseen, eli käyttöön lähivirkistyskohteena. Suoritettavilla toimenpiteillä tavoitellaan näiden metsäkuvioiden eri-ikäisrakennetta, turvallisuutta ja monimuotoisuutta, jotta kyseisen alueen virkistyskäyttöarvo säilyy ja vahvistuu suunniteltujen toimenpiteiden myötä.

Koska kyseinen metsäalue on kaavassa osoitettu lähivirkistyskohteeksi, tulee toteutettavia toimenpiteitä tarkastella siinä valossa kuten maisematyölupakäsittelyssä on tehtykin ja niin, että kohteen käyttö tähän tarkoitukseen on myös mahdollisimman turvallista jatkossa.

Hakkuissa poistetaan huonokuntoisia puita reuna-alueelta. Päiväkotien ja veteraanitalon pihojen reunoilta sekä ulkoiluteiden ja katujen varsilta. Kuvio 172 harvennetaan vaihtelevasti, jotta puusto ei riukuunnu. Kaikkia puulajeja jätetään.

Muilla kuvioilla ei operoida kuvion sisäosissa. Rungonosia jätetään maalahopuiksi. Metsällinen maisema ei muutu. Vanhoissa kuusikoissa tulee jatkossa tapahtumaan luontaista harvenemista, sillä puusto on paikoin heikentynyttä. Hyönteistuhojen riski on kohonnut. Salpaharjuntien viereen pyritään jättämään suojareunus, mutta huonokuntoisia puita poistetaan.

Toimenpiteillä ei tavoitella tuottoja, vaan sitä, että näiden kuvioiden metsien käyttö virkistyskäyttö on taattu myös tulevaisuudessa ja mahdollisimman turvallisesti. Metsä kasvaa ja vahvistuu näiden toimenpiteiden myötä. Mikään ei jatkossakaan estä kyseisen metsäalueen kehittämistä kuntalaisten virkistyskäytön lisäksi vahvemmin myös päiväkotien ja koulujen opetuskohteeksi, esimerkiksi aloitteessa esitetyin keinoin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta päättää vastauksena esitettyyn aloitteeseen Tiilipuiston metsän kehittämiseksi opetus- ja virkistyskohteeksi, että aloite ei johda toimenpiteisiin. Kunta pidättäytyy aiemmin hyväksymässään metsäsuunnitelmassa ja hyväksytyssä maisematyölupapäätöksessä valittuine sekä päätettyine toimenpiteineen ja aikatauluineen.

Toteutettavat toimenpiteet eivät vaaranna mahdollisuutta kehittää tätä metsää opetus- ja virkistyskohteena, vaan päinvastoin vahvistavat sitä ja parantavat alueen yleistä turvallisuutta.

Elinvoimavaliokunta toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Asianosainen: Hollolan ympäristöyhdistys ry  Tiedoksi: Viisipuu Oy, koordinaattori

Liitteet


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Hollolan kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hollolan kunta.

Hollolan kunta / Kirjaamo
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, 15870 Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427

Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite, puhelinnumero ja muut asian hoitamiseksi tarvittavat yhteystiedot. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.