Elinvoimavaliokunta, kokous 12.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 137 Kanta- ja Päijät-Hämeen vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä 2024–2029, kutsu nimetä jäsen ja varajäsen

HOLDno-2019-687

Valmistelija

  • Mari Pihlaja-Kuhna, ympäristötarkastaja, mari.pihlaja-kuhna@hollola.fi

Perustelut

Hämeen elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskus pyytää oheiskirjeen jakelussa mainittuja tahoja tekemään ehdotuksensa yhteistyöryhmän jäseniksi, varajäseniksi ja asiantuntijoiksi yhteystietoineen 31.12.2023 mennessä.

Vesien- ja merenhoidon tavoitteena on saavuttaa järvien, jokien ja pohjavesien sekä Itämeren hyvä tila. Laki vesien- ja merenhoidosta korostaa kansalaisten ja eri etupiirien aktiivista osallistumista itse lain toteuttamiseen. Hämeen ELY-keskus kutsuu toimialueellaan koolle yhteistyöryhmän. Yhteistyöryhmään kutsutaan riittävä edustus vesien käyttöön, suojeluun ja tilaan vaikuttavista keskeisistä valtion ja kuntien viranomaisista, elinkeinon harjoittajista, järjestöistä, vesialueiden omistajista sekä vesien käyttäjistä.

Yhteistyöryhmän tehtävänä on:

1. tehdä Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle ehdotuksia vesienhoidon tavoitteista;

2. seurata, arvioida ja ennakoida vesien käyttöä, suojelua ja tilaa sekä näiden kehitystä alueella;

3. käsitellä omalta osaltaan Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitoalueen ja Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalueen vesienhoitosuunnitelmia sekä Hämeen vesienhoidon toimenpideohjelmaa varten laaditut selvitykset sekä ottaa niihin kantaa;

4. osallistua valtioneuvoston 16.12.2021 vahvistaman Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitoalueen sekä Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalueen vesienhoitosuunnitelmien toimeenpanon ohjaukseen Kanta- ja Päijät-Hämeen alueella

Vesienhoidon yhteistyöryhmien työssä keskitytään vuosina 2022–2027 jo hyväksyttyjen vesienhoitosuunnitelmien ja toimenpideohjelmien toimeenpanoon. Lisäksi yhteistyöryhmällä on keskeinen rooli seuraavan suunnittelukauden eli vuoteen 2033 ulottuvien vesienhoitosuunnitelmien valmistelussa.

Lahden seutukunnan edustus

Tämänhetkisessä yhteistyöryhmässä Lahden seutukunta (Asikkala, Hollola, Lahti, Orimattila, Kärkölä, Padasjoki) on ollut edustettuna seuraavasti: varsinaiset jäsenet Kirsi Liukkonen-Hämäläinen (Orimattila) ja Ismo Malin (Lahti) ja varajäseninä Kirsi Järvinen (Hollola) ja Riitta Hyytiäinen (Kärkölä). Lisäksi Asikkalalla on ollut oma edustaja. Kirsi Järvinen ei ole enää Hollolan kunnan palveluksessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta päättää esittää, että Hollolan kunnasta yhteistyöryhmään Lahden seutukunnan edustajaksi, jäseneksi tai varajäseneksi, nimetään ympäristötarkastaja Mari Pihlaja-Kuhna.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Asianosainen: Hämeen ELY-keskus, Tiedoksi: Orimattila, Lahti, Kärkölä, Asikkala, Padasjoki (kirjaamot)

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.