Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta, kokous 22.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 133 Yksityisen hoidon tuen kuntalisä

HOLDno-2023-664

Valmistelija

  • Sanja Pokki, varhaiskasvatuspäällikkö, sanja.pokki@hollola.fi

Perustelut

Yksityisen hoidon tuen kuntalisää maksetaan lapsesta, joka on yksityisessä varhaiskasvatuksessa yksityisellä perhepäivähoitajalla, perheen palkkaamalla työsopimussuhteisella hoitajalla, yksityisessä ryhmäperhepäiväkodissa tai yksityisessä päiväkodissa, joka ei ole hakeutunut Hollolan kunnan hyväksymäksi palvelusetelituottajaksi. 

Hollola on tehnyt KELAn kanssa sopimuksen yksityisen hoidon tuen kuntalisän maksatuksesta ja määritellyt ehdot sopimukseen. Kuntalisän suuruus on 350 e/kk. Kuntalisä maksetaan yksityisen hoidon tuella olevasta lapsesta, jonka hoitoaika on yli 25 tuntia viikossa. Esiopetusikäisestä lapsesta ei makseta kuntalisää, sillä heille kunta tarjoaa esiopetuspaikan alkuluokasta koulupolun jatkuvuuden vuoksi. Hollolassa esiopetus järjestetään lapsen lähikoululla osana alkuluokkatoimintaa 1-2lk kanssa.

Keskimäärin tuen saajia on ollut vuonna 2021 83 lasta kuukaudessa, vuonna 2022 71 lasta kuukaudessa ja 2023 keskiarvo tällä hetkellä 64 lasta kuukaudessa. Syyskuussa 2023 on ollut yksityisen hoidon tuella 56 lasta, joista kuntalisää saanut 48. Lokakuussa 2023 yksityisen hoidon tuella varhaiskasvatuksessa ollut 52 lasta, joista 48 on saanut kuntalisää.

Viimeisin kuntalisää koskeva päätös on voimassa vuodelta 2020, jolloin ei kuitenkaan ole tehty muutoksia kuntalisän määrään. Kuntalisää on korotettu viimeksi vuonna 2013. Kuntalisää on tarpeen korottaa yleisen kustannusten nousun vuoksi.  

  • A. Vaihtoehtoisesti kuntalisää voidaan korottaa kaikkien toimintamuotojen (yksityinen perhepäivähoito, työsopimussuhteinen hoitaja, ryhmäperhepäivähoito, päiväkoti) kohdalla 380 euroa/kk (korotus 30 euroa/kk). Tässä mallissa huomioidaan kaikki toimintamuodot samalla korotuksella.

  • Laskelma lokakuun 2023 lapsimäärien osalta: 

 

Korotus/kk 

Lapsia 

Kk/v 

Yhteensä

 

Kaikki toimintamuodot 

30 € 

52 

12 

18 720 €/v 

 

 

  • B. Vaihtoehtoisesti kuntalisää voidaan korottaa yksityisen perhepäivähoidon ja työsopimussuhteisten hoitajien osalta 380 euroa/kk (korotus 30 euroa/kk) ja ryhmäperhepäivähoidon sekä päiväkotitoiminnan osalta 400 e/kk (50 euroa/kk). Tässä ehdotuksessa on huomioitu ne, jotka järjestävät toimintaa erillisissä tiloissa.

  • Laskelma lokakuun 2023 lapsimäärien osalta: 

 

Korotus/kk 

Lapsia 

Kk/v 

Yhteensä

Ypph + työsopimussuhteinen 

30 € 

40 

12 

14 400 €/v

Ryhmäperhepäiväkoti + päiväkoti 

50 € 

12 

12 

7200 €/v 

 

 

 

 

21 600 €/v

 

Korotuksesta johtuvaa kustannusten nousua ei ole huomioitu talousarvion 2024 valmistelussa eikä määrärahoja ole varattu korotuksen osalta. 

Kuntalisän muutosprosessi eli KELAn sopimuksen muuttaminen vie n. 2 kk aikaa, jonka takia korotuksen esitetään tulevan voiman aikaisintaan 1.2.2024 alkaen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kim Strömmer, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi

Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta päättää hyväksyä yksityisen hoidon tuen kuntalisän lapsikohtaisen korotuksen yksityisen perhepäivähoidon ja työsopimussuhteisten hoitajien osalta 380 euroa/kk ja ryhmäperhepäivähoidon sekä päiväkotitoiminnan osalta 400 e/kk 1.2.2024 alkaen. Hollolassa ehtoihin ei tule muutoksia.

Päätös

Puheenjohtaja totesi sivistys- ja hyvinvointivaliokunnan hyväksyneen yksimielisesti Markku Pulkkasen muutosehdotuksen. Valiokunta päätti yksimielisesti hyväksyä yksityisen hoidon tuen kuntalisän lapsikohtaisen korotuksen yksityisen perhepäivähoidon ja työsopimussuhteisten hoitajien osalta 400 euroa/kk ja ryhmäperhepäivähoidon sekä päiväkotitoiminnan osalta 420 e/kk 1.2.2024 alkaen. Hollolassa ehtoihin ei tule muutoksia.

Merk.  Markku Pulkkanen ehdotti Minna Niemisen kannattaman, että pohjaehdotuksen kumpaankin summaan lisätään 20,00 euroa.

Tiedoksi

Tiedoksi: talouspavelut, varhaiskasvatuksen palveluohjaus, laskutus ja asiantuntijat

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Hollolan kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hollolan kunta.

Hollolan kunta / Kirjaamo
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, 15870 Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427

Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite, puhelinnumero ja muut asian hoitamiseksi tarvittavat yhteystiedot. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.