Kunnanhallitus, kokous 4.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 194 Lausuntopyyntö Päijät-Hämeen pelastuslaitos/palvelutaso

HOLDno-2019-871

Valmistelija

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Päijät-Hämeen pelastuslaitos pyytää kunnilta lausuntoa hyvinvointialueella valmisteltavana olevasta pelastustoimen palvelutasopäätösluonnoksesta. Kuntia pyydetään erityisesti huomioimaan palvelutasopäätöksen luku 4 (Palvelutasoa koskevat päätökset palveluittain) ja luku 5 (kehittämissuunnitelma). Lausunnot pyydetään lähettämään sähköpostitse 15.9.2023 mennessä.

Pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyi hyvinvointialueille vuoden 2023 alussa. Päijät-Hämeessä pelastustoimen uudistukseen lähdettiin tilanteesta, jossa Päijät-Hämeen pelastuslaitos oli tuottanut palveluita päijäthämäläisille maakunnallisesti jo vuodesta 2004 alkaen.  Hyvinvointialueelle siirtyessään pelastuslaitoksella oli jo valmiina maakunnallinen palvelurakenne ja toimintamalli.

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen pelastustoimen palveluiden strategiset päämäärät ja painopisteet on johdettu pelastustoimen valtakunnallisista strategisista tavoitteista (2023-2026) ja PäijätHämeen hyvinvointialuestrategiasta (2023-2025).

  • Pelastustoimen vastuulle kuuluvat palvelut toteutuvat Päijät-Hämeessä vaikuttavasti, yhdenvertaisesti, saavutettavasti ja laadukkaasti, ja ne tuotetaan kustannustehokkaasti.
  • Onnettomuuksien ehkäisyn palveluita toteutetaan riskiperusteisesti ja vaikuttavasti jatkuvasti kehittyvässä yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.
  • Alueen pelastustoimella on välitön kyky toimia suunnitellusti kaikissa turvallisuustilanteissa, ja sen valmius ja varautuminen mahdollistavat väestön suojaamisen kaikissa olosuhteissa
  • Pelastustoimen palvelut säilyvät turvallisuuden lähipalveluina - sähköisiä palveluja kehitetään tukemaan alueen asukkaiden ja toimijoiden omatoimista varautumista.
  • Pelastustoimen resurssit ovat riittävät, investoinnit tukevat palvelutuotannon vaikuttavuutta ja toimialan henkilöstö on hyvinvoivaa, motivoitunutta ja osaavaa.
  • Pelastustoimen palveluita kehitetään suunnitelmallisesti alueen tarpeiden ja pelastustoimen valtakunnallisten tiedolla johtamisen tavoitteiden suunnassa.

- -

Kunnan näkökulmasta yleisen turvallisuuden ja hyvin toimivan pelastustoiminnan lisäksi erityinen huomio kiinnittyy valmiuden riittävyyden varmistamisesta.

Pelastuslain 65 § mukaan pelastustoimen viranomaiset huolehtivat niiden vastuulla olevien väestönsuojelutehtävien edellyttämän toiminnan ja suunnitelmien yhteensovittamisesta. Viranomaiset, laitokset ja liikelaitokset, jotka ovat velvollisia varautumaan väestönsuojeluun, ovat velvollisia laatimaan pelastuslaitoksen johdolla ja yhteistoiminnassa keskenään tarpeelliset suunnitelmat tehtäviensä hoitamisesta väestönsuojelussa. Valtioneuvoston asetus yhteistoiminnasta väestönsuojeluun varautumisessa tullee voimaan 1.1.2024. Asetuksessa määrätään asetettavaksi väestönsuojelun yhteistyöryhmä, työryhmässä käsiteltävät asiat, yhteistyösuunnitelmat, sekä evakuointien kokonaisuutta koskevien yhteistyösuunnitelmien sisältö.

Lausunnonantoaika ei ole riittävä suhteessa materiaalin laajuuteen.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus toteaa, että Päijät-Hämeen Hyvinvointialueella valmisteltavana oleva pelastustoimen palvelutasopäätös on kokonaisvaltaisesti laadittu asiakirja, joka ottaa monipuolisesti huomioon pelastustoimen eri tehtävien nykytilan, tavoitteet ja tarpeet sekä kehittämiskohteet.

Kunnanhallitus haluaa lausunnossaan kiinnittää huomiota erityisesti seuraaviin asiakohtiin:

  • Pelastushenkilöstön määrää tulee ylläpitää yleisen turvallisuuden ja riskienhallinnan edellyttämällä tasolla. Henkilöstötarpeita tulee ennakoida ja henkilöstön saatavuuteen ja sopimuspalokuntien toiminnan jatkuvuuteen tulee kiinnittää erityistä huomiota.
  • Väestönsuojelun yhteensovittamisen tarpeet ovat ilmeisiä. Viranomaisyhteistyön systematisointia kuntien ja pelastuslaitoksen välillä liittyen erityisesti valmiussuunnittelun ja turvallisuussuunnitelmien laadinnan tukeen ja sen edellyttämään riittävään pelastuslaitoksen resurssointiin pidetään tärkeänä.

 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Päijät-Hämeen pelastuslaitos.

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.