Kunnanhallitus, kokous 4.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 192 Lähetekeskustelu MAL-sopimusluonnoksesta, kausi 2024-2027

HOLDno-2019-349

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Perustelut

Lahden kaupunkiseudulle on valmisteltu maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimus vuosille 2021 - 2031. Neuvottelutulos valmisteluun osallistuneiden osapuolten kesken saavutettiin 22.4.2021 ja päätettiin lähettää sopimuksen osapuolille hyväksyttäväksi.

Sopimuksella edistetään Sanna Marinin hallitusohjelman tavoitteiden ja toimenpiteiden, valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden ja kansallisten ilmasto- ja energiatavoitteiden toteutumista Lahden kaupunkiseudulla.

Ehdotus

Hyväksytään liitteen mukainen valtion ja Lahden kaupunkiseudun välinen Lahden kaupunkiseudun MAL- sopimus 2021–2031.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Perustelut

Lahden seudun MAL-sopimuskunnat ovat käyneet Uudenmaan ELY-keskuksen ja Väyläviraston kanssa neuvotteluja kustannustehokkaiden liikennehankkeiden (KUHA- hankkeiden) toteuttamisesta vuosille 2022-2023.

MAL-sopimuksessa tarkoitukseen on varattu 3,3 miljoonaa euroa valtion rahoitusta. Valtion rahoituksen edellytyksenä on, että kunnat käyttävät toimenpiteisiin vastaavan summan. Hankkeiden valintaperiaatteet on esitetty liitteessä. Hankkeiden tulee ensi sijassa parantaa kestävän liikkumisen ja liikenneturvallisuuden olosuhteita ja niiden pitää parantaa seudullista liikennejärjestelmää. Hankkeiden valinnassa on huomioitu suunnittelu- ja toteuttamisvalmius.

Hankelistaa on käsitelty MAL-seurantaryhmässä 11.2.2022. MAL-seurantaryhmä hyväksyi liitteen mukaiset hankkeet toteutettavaksi MAL-sopimuksen mukaisella KUHA-rahoituksella.

Ehdotus

Valtuusto päättää seuraavaa:

Hollolan kunta sitoutuu MAL-sopimusmenettelyn kautta enintään 50 % kustannusvastuulla osallistumaan seuraavien hankkeiden suunnittelu- ja toteutuskustannuksiin:

  • mt 2956 Rantatie Pyhäniemi-Messilä jalankulku- ja pyörätie rakentaminen
  • Oivantie jalankulku- ja pyörätie -kohteet

Hollolan kunta sitoutuu MAL-sopimusmenettelyn kautta enintään 25 % kustannusvastuulla osallistumaan seuraavien hankkeiden suunnittelu- ja toteutuskustannuksiin:

  • vt 24 Kalliolan liittymä (vt 24, Paimelantie mt 4119 ja Ilmotuntie mt 14122)

Kunnan osallistuminen valtion vastuulla olevien hankkeiden rahoittamiseen edellyttää,  että kunnalla on valmius sitoutua edistämään alueen maankäyttöratkaisuja tarvittaessa kaikin käytettävissä olevin maapoliittisin keinoin.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Merk:

Keskustelun kuluessa Tatu Söyrilä esitti Minna Kauhasen ensin kannattamana, että kohta: Kunnan osallistuminen valtion vastuulla olevien hankkeiden rahoittamiseen edellyttää, että kunnalla on valmius sitoutua edistämään alueen maankäyttöratkaisuja tarvittaessa kaikin käytettävissä olevin maapoliittisin keinoin.

Ehdotan että tämä korvataan lauseella: Kunnan osallistuminen valtion vastuulla olevien hankkeiden rahoittamiseen edistää alueen maankäytön ratkaisuja ja parantaa merkittävästi liikenneturvallisuutta.

 

Keskustelun kuluessa Mikko Niipala esitti Harri Vinnamon ensin kannattamana, että viimeinen kappale saatetaan muotoon: Kunnan osallistuminen valtion vastuulla olevien hankkeiden rahoittamiseen edellyttää,​  että kunnalla on valmius sitoutua edistämään alueen  MAL-sopimusmenettelyä koskevia maankäyttöratkaisuja tarvittaessa kaikin käytettävissä olevin maapoliittisin keinoin.

Puheenjohtaja totesi, että koska asiassa on tehty kaksi pohjaehdotuksesta poikkeava kannatettu ehdotus, on asiasta äänestettävä. Puheenjohtaja esitti, että suoritetaan sähköinen äänestys. Äänestys suoritetaan siten, että ensi vastakkain asetetaan esitetyt kaksi muutosehdotusta ja sitten voittanut ehdotus asetetaan pohjaesitystä vastaan.

Äänestysesitys hyväksyttiin.

Äänestys 1:

Puheenjohtaja esitti:

Ne, jotka kannattavat Tatu Söyrilän, äänestävät ”jaa”.

Ne, jotka kannattavat Mikko Niipalan ehdotusta, äänestävät ”ei”.

Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 8 jaa-ääntä ja 35 ei-ääntä. Puheenjohtaja totesi, että äänestyksessä eniten ääniä saanut Mikko Niipalan esitys asetetaan pohjaesitystä vastaan.

Äänestys 2:

Puheenjohtaja esitti:

Ne, jotka kannattavat pohjaesitystä, äänestävät ”jaa”.

Ne, jotka kannattavat Mikko Niipalan esitystä äänestävät ”ei”.

Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 31 jaa-ääntä, 10 ei-ääntä ja 2 tyhjää. Puheenjohtaja totesi, että valtuusto oli hyväksynyt pohjaehdotuksen.

 

 

Äänestystulokset

  • Kyllä 8 kpl 19%

    Paavo Takala, Minna Nieminen, Tatu Söyrilä, Pasi Jalonen, Minna Kauhanen, Mika Lampola, Sakari Marttila, Tapani Ihalainen

  • Ei 35 kpl 81%

    Pasi Pasanen, Miikka Lönnqvist, Kristian Saarnio, Kristiina Vanhala-Selin, Pasi Pälsi, Kari Aaltonen, Harri Vinnamo, Pia Salo, Toini Louekoski-Huttunen, Tuija Brax, Mikko Niipala, Teemu Kinnari, Hannu Siljander, Jarkko Niemi, Hannu Heikkilä, Seija Aakala, Juha Rehula, Ville Mikkola, Pentti Lampi, Kati Pölönen, Kari Hyytiä, Matti Laurila, Lasse Peltonen, Teemu Laine, Petri Palo, Satu Segersven, Erkki Arvila, Marko Mikkola, Anne Suomäki, Jari Ronkainen, Kristiina Joensuu, Jarmo Talvitie, Aki Markkola, Helena Maattola, Minna Halme

  • Kyllä 31 kpl 72%

    Kristian Saarnio, Toini Louekoski-Huttunen, Miikka Lönnqvist, Pasi Pälsi, Pia Salo, Juha Rehula, Aki Markkola, Tuija Brax, Hannu Heikkilä, Ville Mikkola, Kari Aaltonen, Hannu Siljander, Teemu Laine, Helena Maattola, Jarkko Niemi, Mika Lampola, Marko Mikkola, Minna Halme, Erkki Arvila, Kati Pölönen, Pasi Jalonen, Teemu Kinnari, Petri Palo, Satu Segersven, Kristiina Joensuu, Minna Nieminen, Tapani Ihalainen, Kristiina Vanhala-Selin, Anne Suomäki, Sakari Marttila, Seija Aakala

  • Ei 10 kpl 23%

    Pasi Pasanen, Harri Vinnamo, Mikko Niipala, Paavo Takala, Jarmo Talvitie, Kari Hyytiä, Matti Laurila, Lasse Peltonen, Pentti Lampi, Jari Ronkainen

  • Tyhjä 2 kpl 5%

    Minna Kauhanen, Tatu Söyrilä

Valmistelija

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Perustelut

Hollolan kunta on allekirjoittanut Lahden kaupunkiseudun kuntien, Päijät-Hämeen liiton ja valtion välisen maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimuksen 2021–2031.  

Kunnanvaltuuston hyväksymä (2.5.2022 § 6) MAL-sopimus on edesauttanut Hollolan elinvoimaisuuden kasvua ja vahvistanut kunnan asemaa osana kehittyvää kaupunkiseutua. Sopimuksessa on määritelty sopimuskumppanien yhteiset tavoitteet ja toimenpiteet kestävän yhdyskuntarakenteen ja liikennejärjestelmän kehittämiselle. 

Voimassa olevassa sopimuksessa mainitaan, että se päivitetään vuoden 2023 loppuun mennessä siten, että sopimuksen tavoitetila ja toimenpidepolku tarkistetaan ja täsmennetään suhteessa kansainvälisiin, kansallisiin ja seudullisiin tavoitteisiin. Samalla asetetaan seuraavan 12-vuotiskauden tavoitetila vuodelle 2035 ja sovitaan vuosille 2024–2027 ajoittuvista konkreettisista toimenpiteistä, joilla edistetään tavoitetilan 2035 toteutumista. 

Lahden seudun MAL-sopimuksen ja kaupunkiseutusuunnitelman seurantaryhmä käsitteli MAL-sopimuksen päivittämistä kokouksessaan 14.6.2023. Kokouksessa sovittiin, että kukin kunta käy hallituksissaan lähetekeskustelun ennen 8.9.2023 pidettävää seurantaryhmän palaveria. 

Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelmassa on linjattu, että MAL-sopimusmenettelyä jatketaan nykyisillä kaupunkiseuduilla. Lahden kaupunkiseudun ensimmäinen neuvottelu uudesta sopimuksesta käydään valtion kanssa 26.9.2023, johon mennessä seudun tavoitteet on määriteltävä. 

Lähetekeskustelun liiteaineisto oheisaineistona. Kokouksessa valmistelukatsauksen antaa elinvoimajohtaja.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus käy lähetekeskustelun MAL-sopimusluonnoksesta ja päättää merkitä keskustelun tiedokseen sekä ohjeistaa sopimusvalmisteluun osallistuvia kunnan edustajia.

 

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Merk. Asiantuntijana kuultavana kunnan elinvoimajohtaja.

Tiedoksi

Päijät-Hämeen liitto, Asikkalan kunta, Heinolan kaupunki,  Iitin kunta, Kärkölän kunta, Lahden kaupunki, Orimattilan kaupunki

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.