Kunnanhallitus, kokous 4.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 198 Valtuustoaloite - Osatyökykyisten palkkatuen huomioimisesta

HOLDno-2023-373

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anne Tapaila, työllisyyspäällikkö, anne.tapaila@hollola.fi

Perustelut

Vihreiden valtuutettu on tehnyt valtuustoaloitteen 24.4.2023  Hollolan osatyökykyisten palkkatuen huomioimisesta. Aloitteessa esitetään, että otetaan huomioon palkkatukimahdollisuus osatyökykyisille ja markkinoidaan sitä myös yrityksille sekä muille toimijoille. Lisäksi aloitteessa esitetään Hollolan kunnan osatyökykyisten huomioimisesta ja työllistämisestä 1.7.2023 muuttunneen lain johdosta ja palkkatuen käyttämisestä työllisyyden kuntakokeilun alentuneen työkykyisille ja muuten epäedullisessa asemassa olevien työttömien työnhakijoiden työllistymisen edistämiseksi. Aloite liitteenä. 

Laki palkkatuesta muuttuu 1.7.2023 alkaen, jolloin erityisesti osatyökykyisten ja yli 55-vuotiaiden työllistäminen palkkatuella paranee. Hollolan työllisyyspalveluissa tämä on tiedostettu, ja parannukseen ollaan tyytyväisiä.  Työttömille työnhakijoille, jotka ovat oikeutettuja tukeen kerrotaan asiasta asiakkaan kohtaamistilanteissa. Lisäki tavoitteena on lisätä yritysten ja yhdistysten tietoisuutta lisätuesta. Työllisyyspalvelut järjestävät yrityksille suunnatun infoillan 21.9.2023 kirjastolla, jossa palkkatukiuudistus on yhtenä aiheina. TE24-muutosta valmistellessa yksi kantava ajatus on, että mahdollisimman monen työttömän  työllistäminen mahdollistuu jatkossa paremmin. Tämä vaatii kehittämistyötä maakunnallisesti, jotta yrityksille voidaan tarjota oikeaa ja ajantasaista tietoa eri instrumenteista, joiden avulla työvoiman saanti helpottuisi. 

Ehdotus

Esittelijä

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta antaa vastauksena aloitteeseen seuraavaa: työllisyyspalveluissa on huomioitu uudistuva palkkatukilaki. Erityistä huomiota kiinnitetään myös TE24-valmisteluissa työvoiman kohtaanto-ongelmaan. NIin työnhakijoita kuin työvoimaa tarvitsevia yrityksiä ja yhdistyksiä tullaan tiedottamaan tästä muutoksesta. 

Aloite todetaan loppuunkäsitellyksi ja lähetetään kunnanhallituksen käsittelyyn.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Perustelut

Elinvoimavaliokunta päätti kokouksessaan 20.6.2023 antaa hallitukselle vastauksena osatyökykyisten palkkatuen huomioimisesta aloitteeseen seuraavaa: työllisyyspalveluissa on huomioitu uudistuva palkkatukilaki. Erityistä huomiota kiinnitetään myös TE24-valmisteluissa työvoiman kohtaanto-ongelmaan. NIin työnhakijoita kuin työvoimaa tarvitsevia yrityksiä ja yhdistyksiä tullaan tiedottamaan tästä muutoksesta. 

Aloite todettiin loppuunkäsitellyksi ja lähetetään kunnanhallituksen käsittelyyn.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus merkitsee aloitteen vastauksen tiedoksi. Vastaus aloitteeseen viedään valtuustolle tiedoksi, osana valtuustolle annettavaa aloitekoostetta.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Aloitteen allekirjoittaja

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.