Elinvoimavaliokunta, kokous 20.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 78 Oikaisuvaatimuksen käsittely, Tiirismetsä

HOLDno-2021-732

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Seppo Tiainen, koordinaattori, seppo.tiainen@hollola.fi
Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Perustelut

Hollolan kunnan metsäomaisuus on pinta-alaltaan yhteensä noin 1500 ha ja siitä talousmetsää on noin 500 ha, taajama-/puistometsiä n. 479 ha, Mustamaa n. 200 ha, Hämeenkosken alue n. 100 ha, josta 30 ha sis. edellä mainittuihin puistometsiin sekä Tiirismetsä n. 260 ha, josta 44,5 ha suojelualuetta.

Kunta teetti viime vuonna metsäomaisuuden hoitamiseksi metsäsuunnitelmat talous- ja taajamametsiinsä sekä on tilannut Metsämaan alueesta uuden suunnitelman. Nämä suunnitelmat on laatinut Viisipuu Oy. Työn alla on ollut Tiirismetsän metsäsuunnitelman laatiminen opinnäytetyönä Hämeen ammattikorkeakoululla. Suunnitelma laaditaan vuosille 2022 – 2031. Edellinen suunnitelma koski vuosia  2010 – 2019.

Hollolan kunnan metsämaat jakautuvat Salpausselän harjualueeseen sekä sen etelä- ja pohjoispuolella oleviin reheviin kangasmaihin. Pääosa metsistä on vaihtelevaa sekametsää. Kuivahkoilla kankailla ja sitä karummilla mailla metsät ovat luontaisestikin mäntyvaltaisia. Tuoreilla ja sitä rehevämmillä kankailla on puusto vaihtelevampaa. Valtapuuna on niillä männyn lisäksi kuusta ja lehtipuita.

Tiirismaan alueella sijaitsevat metsäsuunnitelmaan kuuluvat Hollolan kunnan omistamat metsäalueet muodostuvat Tiirismetsän tilan yhdestä palstasta. Alueen metsät ovat varsin puustoiset. Tiirismaan maston luoteenpuoleisilla rehevillä kangasmailla pääpuulajina on kuusi, jopa niin, että kuusi on paikoin lähes ainoa puulaji. Suunnittelualueen muilla alueilla puusto on vaihtelevampaa sekametsää, jossa pääpuulajina on usein mänty. Metsät ovat pääosin hyväkuntoisia. Kuitenkin Tiirismaan lakialueen kuusivaltaisissa metsissä on esiintynyt useammassa paikassa kirjanpainajan aiheuttamia tuhoja. Kirjanpainajan aiheuttamat tuhot iäkkäissä kuusikoissa tulevat yleistymään ilmaston muutoksen ja lämpenemisen seurauksena. Tämä on syytä huomioida kaikessa Tiirismetsää koskevassa suunnittelussa ja päätöksenteossa. Virkistyskäytön ehdot ja osin ainutlaatuisen luonnon monimuotoisuus tulee turvata myös jälkipolville. Alueella on myös muinaismuistokohteita. Alueesta on tehty myös v. 2010 luonto- ja ympäristöselvitys.

Kunta harjoittaa ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävää metsätaloutta. Hollolan kunnan metsät ovat monikäyttömetsiä, joiden hoidossa ja käytössä huomioidaan erilaiset käyttötarpeet. Metsien hoidossa huomioidaan kunnan sitoutuminen Hinku-kuntaverkostoon ja energiatehokkuustyöhön (KETS). Tavoitteena on ollut laatia kuviomuotoinen metsäsuunnitelma, jossa on kuvattu riittävällä tarkkuudella metsän ominaisuudet, ja vuositasolla kohdistettu kunnan tavoitteisiin sopivat hakkuu- ja metsänhoitotoimenpiteet. 

Tiirismaalla suunnitelmallinen metsänhoito on ollut melko vähäistä ja viime vuodet on keskitytty lähinnä ongelmakohtien hoitoon. Viime vuonna jouduttiin mm. hakkauttamaan kirjanpainajien tuhoja. Alueen metsät ovat monin paikoin järeytyneet ja tiheytyneet. Varsinkin kuusikoissa nämä järeät puustot lähestyvät vaihetta, jolloin niiden kasvu pysähtyy ja lahoaminen kiihtyy. Iäkkäissä lähes yhden puulajin kuusikoissa myös tuhoriskit kasvavat. Esimerkiksi edellä mainittu kirjanpainaja iskee lähes poikkeuksetta suuriin ja vanhimpiin kuusiin. Tiirismaalla on myös vilkkaassa virkistyskäytössä olevia vanhoja kuusikoita. Niiden kuntoa on kuitenkin seurattava, jotta virkistysmetsien turvallisuus ei vaarannu.

Tiirismetsän tilan metsät ovat melko runsaspuustoisia. Niihin on sitoutunut runsas hiilivarasto. Suunnitelman mukaan toimittaessa puuston määrä tulee kasvamaan 7 500 m3 tulevalla suunnitelmakaudella. Hiilen sitoutuminen tulevaisuudessa hieman hidastu puuston ikääntymisestä johtuvan kasvun hidastumisen takia. Lahopuuta on Tiirismetsän tilalla keskimäärin noin 7,5 m3/ha. Sen määrä luontaisesti lisääntyy suunnitelmakaudella puuston vanhetessa ja metsäsuunnitelmassa tehtyjen ratkaisujen ansiosta. Suunnitelmaa laadittaessa merkittiin havaitut ja aiemmin tiedossa olleet luontokohteet paikkatietona suunnitelmaan.

Metsänhoitotoimenpiteissä on lähekkäisten kuvioiden samanaikaisella käsittelyllä pyritty kustannusten kurissa pitämiseen ja alueen virkistyskäytön haittojen minimoimiseen. Hakkuista suurin osa on poimintahakkuita, joissa tehdään tilaa nuoremmalle puustolle ja poistetaan huonokuntoisia puita. Pääosassa harvennuksia poistetaan puita kaikista kokoluokista ja jätetään kaikkia puulajeja, jolla edistetään eri-ikäisen sekametsän kehittymistä. Lehtipuita suositaan harvennuksissa.  Suunnitelmaraporttien tulot ja kustannukset on laskettu keskimääräisillä talousmetsien hinnoilla.

Suunnitelmassa jatkuvan kasvatuksen hakkuutavoista on käytössä poimintahakkuita ja lähinnä kuusikoissa jatkuvaan kasvatukseen siirryttäessä väljennyshakkuita. Poimintahakkuilla poistetaan huonokuntoisia ja vaarallisia puita, ja joissain tapauksissa poistetaan varjostusta sekä edistetään alueen taimettumista. Poimintahakkuiden lisäksi voidaan varsinkin lehtipuiden taimettumista edistää pienaukkohakkuin, jolloin aukon maksimikoko on 0,3 hehtaaria.

Jatkuvan kasvatuksen menetelmien lisäksi suunnittelualueen metsiä on tarkoitus hoitaa myös jaksollisen kasvatuksen menetelmin. Harvennushakkuita ja esimerkiksi siemenpuu-, kaistale- ja suojuspuuhakkuita voidaan paikoin käyttää. Hakkuita käytetään aina perustellusti. Harvennuksissa on yleisohjeena, että kaikkia puulajeja jätetään ja lehtipuita suositaan. Usein harvennuksella on myös ohjeena, että puita otetaan kaikista kokoluokista, jolla edistetään eri-ikäismetsän kehitystä. Suunnitelman toteuttamista arvioidaan vuosittain. Avohakkuita ei Tiirismetsässä tehdä.

Liitteenä on Tiirismaan metsäsuunnitelma vuosille 2022–2031, joka muodostuu ns. yleissuunnitelmasta yhteenvetoineen sekä kuviokohtaisista suunnitelmista ja liitekartoista. Hyväksytyn suunnitelman pohjalta kilpailutetaan aikanaan vaiheittain metsänhoitotoimenpiteet.

Kokouksessa asiantuntijana on teamsin välityksellä suunnitelman laatija Timo Lehtonen ja Viisipuu Oy:n edustaja Aapo Palonen.

Ehdotus

Esittelijä

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta päättää hyväksyä liitteenä olevan Tiirismaan metsäsuunnitelman vuosille 2022-2031 ja käynnistää hankinnan valmistelun suunniteltujen metsänhoitotoimenpiteiden toteuttajan valitsemiseksi.

Suunnitelman mukaisissa puun myynneissä elinvoimavaliokunta delegoi päätösvaltaansa elinvoimajohtajalle, jos puun myynti ylittää yli 100 000 euroa, mutta alittaa 200 000 euroa. Työt toteutetaan suunnitelman mukaan.

Päätös

Merk. kuultiin asiantuntijoina Timo Lehtosta ja Aapo Palosta.

Keskustelun kuluessa Matti Laurila teki liitteen mukaisen muuutosehdotuksen, jota ei kannatettu, joten se raukesi.

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Matti Laurila jätti muutosesityksen sisältöisen eriävän mielipiteen. Eriävä mielipide liitetään pöytäkirjaan.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valmistelija

Seppo Tiainen, koordinaattori, seppo.tiainen@hollola.fi

Perustelut

Hollolan kunnan elinvoimavaliokunta käsitteli Hämeen ammattikorkeakoulun kautta opinnäytetyönä laaditun Tiirismaan metsäsuunnitelman vuosille 2022 – 2031 kokouksessaan 31.5.2022 § 50. Suunnitelma muodostuu ns. yleissuunnitelmasta yhteenvetoineen sekä kuviokohtaisista suunnitelmista ja liitekartoista. Tiirismetsät ovat pinta-alaltaan noin 260 ha, joista 44,5 ha on suojelualuetta. Suunnitelman mukaiset metsätoimenpiteet ovat osin jo aloitettu, pois lukien muutosesityksen kohteena olevat kuviot. Liitteenä on alkuperäisen suunnitelman mukaiset kuvioraportit, joiden mukaiset toimenpiteet kuvioille 19 (raportti 4060 pienaukkohakkuu) ja 84 (raportti 4085 harvennus) on toukokuulla hyväksytty ja perusteltu. Kuvio 19 on suunniteltu tälle vuodelle ja 84 on vuodelle 2031. Liitteenä on myös kuvioiden 42 (raportin 4074) ja 81 (raportin 4084) kuviotiedot.

Edellinen suunnitelma on aikoinaan laadittu paikallisen metsänhoitoyhdistyksen toimesta, joka on senkin jälkeen operoinut alueella ja joka uuden hyväksytyn suunnitelman pohjalta on käynnistänyt metsätoimenpiteiden toteutuksen valmistelut. Tässä yhteydessä metsänhoitoyhdistykseltä on tullut muutosesitys em. metsänkäyttösuunnitelman muuttamiseksi alla näkyvien metsäkuvioiden osalta.

Päijät-Hämeen metsähoitoyhdistyksen muutosesitys ja kuviokartta ovat liitteinä.

Metsäkuvioille 19 (9,0 ha) ja 84 (5,3 ha) on esitetty hakkuiden poistamista suunnitelmasta ja kuvioita 42 (12,4 ha) ja 81 (5,7 ha) lisättäväksi suunnitelmaan liitteestä ilmenevin perustein. Kokouksessa on asiantuntijana paikalla Viisipuu Oy:n edustaja.

Viisipuun asiantuntija on samaa mieltä kuvioiden 42 ja 81 lisäämisestä aiemmin hyväksyttyyn suunnitelmaan. Kuvion 84 osalta hakkuu on alkuperäisessä suunnitelmassa esitetty vuodelle 2031.

Ehdotus

Esittelijä

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta päättää hyväksyä täydennyksenä 31.5.2022 § 50 hyväksymäänsä metsäsuunnitelmaan metsäkuviot 42 ja 81 liitteiden mukaisesti.

Päätös

Keskustelun kuluessa Kristiina Vanhala-Selin esitti, että kaavakuvio 19 jätetään pisteavohakkuu kuivassa etellärinteessä ja otetaan monimuotoisuus huomioon.

Kaavakuvio 42 jätetään Soisalmensuon luonnonsuojelualueen reuna-alue harventamatta. Puheenjohtaja totesi esityksen raukeavan kannattamattomana.

Merk. asiantuntijana kokouksessa kuultiin Viisipuu Oy:n Oskari Junnilaa ja Aapo Palosta.

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kristiina-Vanhala Selin jätti eriävän mielipiteen.

Eriävä mielipide

Kristiina Vanhala-Selin

Valmistelija

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Perustelut

Hollolan elinvoimavaliokunta käsitteli ja hyväksyi kokouksessaan 22.11.2022 § 95 esityksen metsäsuunnitelman täydentämiseksi Tiirismaalla uusilla metsäkuvioilla 42 ja 81 aiemmin 31.5.2022 § 50 hyväksymäänsä suunnitelmaan. Marraskuisesta päätöksestä on jätetty kuntaan Hollolan ympäristöyhdistyksen tekemä oikaisuvaatimus 8.12.2022 metsäsuunnitelman muuttamiseksi. Oikaisuvaatimus perusteluineen ja liitteineen on liitteenä.

Päätös vaaditaan oikaistavaksi seuraavasti: Kuvan 1 kartan metsiköitä (kuviot 42 ja 81) ei tule ottaa hakkuusuunnitelmaan ja uudelleen päätöksen teon kohteena olleet kuvan 1 kartan metsiköt (kuviot 19 ja 84) on poistettava hakkuusuunnitelmasta. 

Vastineena oikaisuvaatimukseen kunta toteaa seuraavaa:

Metsäkuvioiden 19 ja 84 hakkuutoimenpiteet poistetaan 31.5.2022 hyväksytystä metsäsuunnitelmasta, alla perustelut

Metsänhoitoyhdistyksen asiantuntijan lausunto

Tiirismetsän käyttösuunnitelmaan seuraavalle 10-vuotiskaudelle on ehdotettu kuviolle 19 (9,0 ha) pienaukkohakkuuta. Kuvio on vanhaa 8O-vuotiasta kuusivaltaista metsää. Maapohja on kuivaa rinnettä eikä merkkejä luontaisesta taimettumisesta ole. Pienaukot eivät täten edistäisi metsän uudistumista mitenkään, vaan altistaisivat myrskytuhoille tuulisessa rinteessä. Kuvio 84 (5,3 ha) on myös 8O-vuotiasta kuusivaltaista metsää. Siihen on ehdotettu harvennushakkuuta. Päätehakkuuikäisten metsien harvennuksesta on huonoja kokemuksia. Myrskytuhoalttius lisääntyy samoin kuin kirjanpainajatuhon vaara. Ehdotan näiden kuvioiden hakkuiden poistamista suunnitelmasta.

Metsäkuvioille 42 ja 81 lisätään alla esitetyt taoimenpiteet 31.5.2022 hyväksyttyyn metsäsuunnitelmaan, alla perustelut

Metsänhoitoyhdistyksen asiantuntijan lausunto

Kuvioille 42 (12,4 ha) ja 81 (5,7 ha) ei ole ehdotettu lainkaan toimenpiteitä. Molemmat kuviot ovat arvokasvuvaiheen alussa ja harvennus lähes kymmenen vuotta myöhässä. Puuston riukuuntuminen on jo pitkällä ja kuviolta 42 löytyy jo muutama pystyynkuollut mänty. Puuston kasvu on radikaalisti huonontunut ja hiilensidontakyky heikentynyt. Molemmat kuviot pitäisi harventaa kiireellisesti. Ehdotan näiden kuvioiden lisäämistä suunnitelmaan.

Kuvioluettelot liitteenä.

Esitetyt toimenpiteet eivät vaaranna virkistys- tai luontoarvoja. Toimenpiteillä tuetaan metsien monimuotoista kehitystä ja edistetään virkistysarvoja.

Aikanaan suoritettua avustusprosessia (hakemusta ja päätöstä) on selvitetty. Päätöksestä ei käy ilmi erityisiä ehtoja avustuksen myöntämiselle. Sen perusteella yleisesti ottaen voidaan todeta, että metsänhoitotoimenpiteet ovat näin ollen sallittuja, kunhan ne eivät ole aluetta koskevien hoitosuunnitelmien ja kaavoituksen vastaisia. Tavanomaiset metsänhoitotoimenpiteet eivät tee virkistys- ja suojelualueesta metsätalousaluetta. 

Oikaisuvaatimuksessa mainitaan ahkerassa käytössä olevat Soisalmen pitkospuut, jotka Hollolan ympäristöyhdistys on ideoinut ja aluksi rakentanut. Kunta toteaa, että esitetyillä toimenpiteillä ei ole negatiivista vaikutusta pitkospuiden käytölle.

Oikaisuvaatimuksessa tuodaan esille metsänhoitotoimenpiteiden vaikutukset alueen geologiaan. Kunta toteaa, että esitetyillä toimenpiteillä ei ole vaikutusta alueen geologiaan, eikä näin olleen Salpausselkä Geopark toimintaan.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta kumoaa kokouksessaan 22.11.2022 tekemänsä päätöksen § 95.

Elinvoimavaliokunta hyväksyy yllä esitetyn vastineen tehtyyn oikaisuvaatimukseen ja sen perusteluihin ja päättää, että 31.5.2022 § 50 hyväksytystä metsäsuunnitelmasta poistetaan kuvioilta 19 ja 84 esitetyt hakkuutoimenpiteet ja suunnitelmaan lisätään kuviot 42 ja 81 ja niille esitetyt toimenpiteet.

Metsämyynti Tiirismaalta pystykaupalla on tehty viranhaltijapäätös 28.10.2022 § 27 (Metsänhoitoyhdistys). Pystykauppaan lisätään kuvioille 42 ja 81 esitetyt toimenpiteet, ja siitä poistetaan kuviot 19 ja 84.

 

Päätös

Keskustelun kuluessa Kristiina Vanhala-​Selin esitti,​ että kaavakuvio 19 jätetään pisteavohakkuu kuivassa etellärinteessä ja otetaan monimuotoisuus huomioon. Kaavakuvio 42 jätetään Soisalmensuon luonnonsuojelualueen reuna-​alue harventamatta. Puheenjohtaja totesi esityksen raukeavan kannattamattomana.

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Jäsen Kristiina Vanhala-Selin jätti eriävän mielipiteen.

Eriävä mielipide

  • Kristiina Vanhala-Selin

Tiedoksi

Asianosainen: oikaisuvaatimuksen tekijä, tiedoksi Viisipuu Oy, koordinaattori

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen. 

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä kunnan jäsen. Riita-asiat käsitellään käräjäoikeudessa. 

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Postiosoite: Raatihuoneenkatu 1, 13100 Hämeenlinna
Käyntiosoite: Arvi Karistonkatu 5, Hämeenlinna
Sähköposti: hameenlinna.hao(at)oikeus.fi
Faksinumero: 029 564 2269
Puhelinnumero: 029 564 2210
Avoinna: maanantai-perjantai klo 8.00-16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset)
  • vaatimusten perustelut
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan. 

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat. 

Valitukseen on liitettävä:

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen
  • selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta 
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427
Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00.