Elinvoimavaliokunta, kokous 20.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 74 Rakentamiskehotus kuntakeskuksen keskustan osa-alueelle

HOLDno-2023-523

Valmistelija

  • Ilkka Korhonen, Kehitys- ja kaavoituspäällikkö, ilkka.korhonen@hollola.fi
  • Marko Kohvakka, nuorempi maankäyttöinsinööri, marko.kohvakka@hollola.fi

Perustelut

Elinvoiman palvelualueen asumisen toiminnallisena tavoitteena olevan Keskustan kehittämisohjelman toimenpiteenä on kerrostaloasumisen ja keskustarakenteen tiivistäminen. Sen toteuttamistoimenpiteeksi on päätetty maanomistajien käyttämättömän rakennusoikeuden aktivointi. Taajamatoimintojen tiivistäminen on myös yksi seudun MAL-työn osatavoitteista.

Kuntakeskuksen keskeisimmillä korttelialueilla on tehty rakentamiskehotustarkastelu (liitteenä). Keskeisimmiksi korttelialueiksi katsottiin Hämeenlinnantien, Kansankadun, Terveystien ja Tiilijärventien rajaama alue. Tarkastelussa todetaan, että:

1) Korttelin 216 tontti 1, jota koskee 18.06.2012 hyväksytty asemakaava (098-01-227) on rakentamaton.

2) Korttelissa 217 tontilla 1 olevaa rakennuspaikkaa (Hallipaikka-niminen kiinteistö 98-435-7-867) ei ole rakennettu 15.6.2016 voimaan tulleen asemakaavan (098-01-247) mukaisesti.

3) Korttelissa 208 kokonaisrakennusoikeudesta on käytetty hieman yli puolet. Liikerakentamiseen on käytetty yli 15000 k-m2. Käyttämättä on kaavamääräyksen mukainen vähintään 4000 ja enintään 6000 k-m2 asuntoihin.

4) Muut korttelit on rakennettu kaavassa määrätyn käyttötarkoituksen mukaisesti ja rakennusoikeudesta on yleisesti käytetty yli ¾.


MRL 97 §:

1 mom. Kunta voi sen jälkeen, kun asemakaava on ollut voimassa vähintään kaksi vuotta, antaa rakentamiskehotuksen sitovan tonttijaon mukaisen tontin omistajalle ja haltijalle, jos tontin sallitusta kerrosalasta ei ole käytetty vähintään puolta tai asemakaavan mukaista tonttia ei sillä olevien rakennusten käyttötarkoitus, sijainti, rakentamistapa ja muut seikat huomioon ottaen ole rakennettu pääasiallisesti asemakaavan mukaisesti.

4. mom. Mitä tässä pykälässä säädetään tontista ja sen omistajasta ja haltijasta, koskee myös muuta sellaista aluetta, joka on asemakaavassa tarkoitettu rakennuspaikaksi, sekä tällaisen alueen omistajaa ja haltijaa.


Rakentamiskehotustarkastelussa ilmenneen mukaisesti on perusteltua antaa rakentamiskehotus korttelin 216 tontille 1 (98-435-7-729 Huoltokulma) ja kortteli 217 tontti 1:llä olevalle rakennuspaikalle (Hallipaikka-niminen kiinteistö 98-435-7-867).

Rakentamiskehotusta ei voida antaa kortteliin 208, koska rakennusoikeudesta on käytetty yli puolet kaavan mukaiseen rakentamiseen.

Perustelut rakentamiskehotuksille ovat, että kuntastrategian linjauksen mukaisesti kehitetään kuntakeskusta ja kehittäminen edellyttää alueen rakentumista asemakaavan mukaisesti. Tarkastelun alla olevat tontti ja rakennuspaikka sijaitsevat kuntakeskuksen keskeisimmissä kortteleissa, eivätkä ne ole rakentuneet kaavojen voimaantuloa seuraavina vuosina kaavan mukaiseen tarkoitukseen. Tästä syystä kunnalla on perusteltu syy antaa niiden omistajille ja haltijoille rakentamiskehotus.

MRL:n edellytykset rakentamiskehotuksen antamiselle täyttyvät (MRL 97 §).

Kuulemismenettely

Rakentamiskehotuksen antaminen edellyttää asianosaisten kuulemista, jolloin tontin omistajille ja haltijoille varataan mahdollisuus antaa asiassa selityksensä. Rakentamiskehotus voidaan antaa vasta, kun asianosaisia ollaan kuultu.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Aloitetaan rakentamiskehotusta edeltävä Kiinteistön 98-435-7-729 Huoltokulma (kortteli 216 tontti 1) omistajan sekä vuokraoikeuden haltijan kuuleminen perusteella, ettei kuntakeskuksen keskeisellä alueella sijaitsevaa tonttia ole rakennettu, vaikka asemakaava on ollut voimassa jo yli 10 vuotta. Perusteluna on kuntastrategia, jonka keskustan kehittämisen tavoitteena on keskustan vetovoiman ja palvelujen parantaminen sekä se, että kohde on rakentamatta. Kiinteistön omistaja on Mandatum Life Vuokratontit II Oy. Vuokralaisena on Nuorisosäätiö sr.

Aloitetaan rakentamiskehotusta edeltävä kiinteistön 98-435-7-867 Hallipaikka (korttelissa 217 tontilla 1 oleva rakennuspaikka) omistajan sekä vuokraoikeuden haltijan kuuleminen perusteella, ettei kuntakeskuksen keskeisellä alueella sijaitsevaa tonttia (rakennuspaikkaa) ole rakennettu asemakaavan mukaisesti, vaikka asemakaava on ollut voimassa jo yli 6 vuotta. Perusteluna on kuntastrategia, jonka keskustan kehittämisen tavoitteena on keskustan vetovoiman ja palvelujen parantaminen sekä se, että rakennuspaikalla oleva rakennus ei ole kaavan mukainen. Kiinteistön omistaja on Mandatum Life Vuokratontit II Oy. Vuokralaisena on As Oy Hollolan Keskuskatu 6 B ja As Oy Hollolan Keskuskatu 6 C, 

Päätös

Merk. asiantuntijana kokouksessa nuorempi maankäyttöinsinööri Marko Kohvakka.

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Asianosaiset, kunnanjohtaja, elinvoimajohtaja, kehitys- ja kaavoituspäällikkö, kaavoitusarkkitehti, maankäyttöinsinööri

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Hollolan kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hollolan kunta.

Hollolan kunta / Kirjaamo
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, 15870 Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427

Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon vaaditaan oikaisua
  • miten päätöstä vaaditaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite, puhelinnumero ja muut asian hoitamiseksi tarvittavat yhteystiedot. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.