Valtuusto, kokous 2.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 11 Selvitys valtuutettujen tekemistä aloitteista 2021

HOLDno-2021-641

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Hallintosäännön 84 §:n mukaan kunnanhallituksen on vuosittain huhtikuun loppuun mennessä esitettävä valtuustolle luettelo valtuutettujen tekemistä ja kunnanhallitukselle lähetetyistä aloitteista, joita valtuusto ei edellisen vuoden loppuun mennessä ole lopullisesti käsitellyt. Samalla on ilmoitettava, mihin toimenpiteisiin niiden johdosta on ryhdytty.

Ehdotus

Valtuusto merkitsee selvityksen valtuutettujen tekemistä aloitteista vuodelta 2021 tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Valmistelija

Kaija Manninen, hallintopäällikkö

Perustelut

Hallintosäännön 84 §:n mukaan kunnanhallituksen on vuosittain huhtikuun loppuun mennessä esitettävä valtuustolle luettelo valtuutettujen tekemistä ja kunnanhallitukselle lähetetyistä aloitteista, joita valtuusto ei edellisen vuoden loppuun mennessä ole lopullisesti käsitellyt. Samalla on ilmoitettava, mihin toimenpiteisiin niiden johdosta on ryhdytty.

Kunnan johtoryhmä on päättänyt, että valtuustoaloitteet viedään valtuustolle tiedoksi kaksi kertaa vuodessa. Valtuustolle vietiin alkuvuoden 2021 aloitteet tiedoksi 15.11.2021. Seuraavassa on luettelo loppuvuoden 2021 valtuustoaloitteista ja mitä niiden osalta on päätetty.

  1. HOLDno-2021-474

Keskustan valtuustoryhmän aloite 16.8.2021: Maksuton uimahalli ja kuntosali yläkoululaisille lukuvuonna 2021 – 22. Mikäli toiminta sujuu hyvin, jatketaan sitä muinakin lukuvuosina.

Kunnanhallitus on jättänyt aloitteen hyvinvointivaliokunnalle valmisteltavaksi. Hyvinvointivaliokunta käsitteli aloitetta kokouksessaan 23.2.2022 ja siirsi käsittelyn seuraavaan kokoukseen lisätietojen saamiseksi päätöksenteon tueksi.
Asian käsittely hyvinvointivaliokunnassa on kesken.

  1. HOLDno-2021-459

Keskustan valtuustoryhmän aloite 16.8.2021: Laavut ja retkeilypaikat. Aloitteessa esitetään, että kunnassa aloitetaan uusien retkeilypaikkojen kartoittaminen. Esimerkkinä esitetään, miten Pyhäniemen pururadan ympäristöä voisi kehittää lähiretkeilykohteena.

Elinvoimavaliokunta käsitteli aloitteen 21.12.2021: Asiaa arvioidaan liikuntapaikkasuunnitelman päivityksen yhteydessä muutamien vuosien sisällä. Aloitetta on mahdollista edistää hankehakujen yhteydessä. Huomion arvioista on, että aiemmissa laavutoteutuksissa mukana ovat olleet alueen asukkaat esimerkiksi laavun kokoamisessa. Aloite on hyvä ja sopii erinomaisesti Kirkonkylän kokonaisuuteen. Toteutus vaatii yllä esitettyjä toimenpiteitä mm. selvityksiä rahoituksen osalta. Nykyisessä käyttötaloussuunnitelmassa ja investointiohjelmassa on varauduttu toteuttamaan reittejä ja parantamaan niitä. Uusia laavutoteutuksia ei sisälly em. ohjelmiin.

Kunnanhallitus käsittelee aloitteen kokouksessaan 25.4.2022.

  1. HOLDno-2021-570

Valtuutettujen Kari Aaltonen, Sakari Marttila ja Satu Segersven aloite 27.9.2021: Turvallisen ja hyvän koulutien turvaaminen

Kunnanhallitus on jättänyt aloitteen elinvoimavaliokunnalle valmisteltavaksi.

Elinvoimavaliokunta käsitteli aloitteen 19.4.2022. 

Elinvoimavaliokunta päätti ettei Miekkiön päätepysäkin katosta toteuteta, mikäli katos jää kokonaan kunnan hoitovastuulle. Kirkkotien/Rouvintien risteyksen linja-autopysäkki sisältyy Uudenmaan Ely-keskuksen rakennussuunnitelmiin. Rakennussuunnitelman mukainen korjaus kyseisen pysäkin kohdalla toteutuu, mikäli ely-keskuksen hankeelle järjestyy rahoitus.

Elinvoimavaliokunta merkitsi osaltaan aloitteen loppuunkäsitellyksi ja lähetti aloitteen kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle hyväksyttäväksi.

Kunnanhallitus käsittelee asloitteen kokouksessaan 25.4.2022.

  1. HOLDno-2021-568

Valtuutettu Pasi Jalosen aloite 27.9.2021: Pumptrack Hollolaan

Kunnanhallitus on jättänyt aloitteen elinvoima- sekä hyvinvointivointivaliokunnalle valmisteltavaksi.

Hyvinvointivaliokunta 23.2.:Hyvinvoinnin palvelualueen näkemyksen mukaan pumptrack-alue olisi hyvä lisä Hollolan liikuntatarjontaan ja palvelualue pitää tärkeänä, että alueen toteutusta kartoitetaan tulevissa valmisteluissa.

Valtuustoaloite käsiteltiin elinvoimavaliokunnassa 8.3.2022. Aloitetta on käsitelty elinvoiman palvelualueen asiantuntijoiden kanssa tekpa-tiimissä 3.2.2022. Asiantuntijat esittävät, että aloitteen toteutettavuuden selvittämiseksi kartoitetaan sijoituspaikkaa, kustannuksia ja hankerahoitusmahdollisuutta. Em. selvitysten jälkeen arvioidaan aloitteen esittämistä vuoden 2023 investointiohjelmaan. Kohde ei sisälly liikuntapaikkasuunnitelmaan, koska se vaatii em. lisäselvityksiä.

Kunnanhallitus 11.4.2022:
Pumptrack-alueen toteuttamiseksi Hollolaan on tehty 27.9.2021 liitteenä oleva aloite. Vastaus aloitteeseen on valmisteltu hyvinvoinnin ja elinvoiman palvelualueiden yhteistyönä. Hyvinvointivaliokunta on käsitellyt aloitetta kokouksessaan 23.2.2022 ja elinvoimavaliokunta kokouksessaan 8.3.2022.

Aloitteen toteutettavuuden selvittämiseksi kartoitetaan sijoituspaikkaa,​ kustannuksia ja hankerahoitusmahdollisuutta. Em selvitysten jälkeen arvioidaan aloitteen esittämistä vuoden 2023 investointiohjelmaan.

Kunnanhallitus hyväksyi osaltaan vastauksen aloitteeseen: aloitteen käsittely jatkuu talousarviokäsittelyssä lisäselvityksen pohjalta.
Kunnanhallitus lähetti vastauksen valtuustolle tiedoksi.

  1. HOLDno-2021-657

Hollolan vihreä valtuusto ryhmä jätti 15.11.2021 aloitteen omaishoidontuen kehittämisestä Hollolassa ja Päijät-Hämeessä.

Kunnanhallitus totesi 22.11.2021, että aloiteasia kuuluu sosiaali- ja terveyspalveluihin, joiden järjestämisvastuu on 1.1.2017 alkaen siirretty Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymälle ja mitkä palvelut kuuluvat 1.1.2023 alkaen hyvinvointialueiden järjestämisvastuulle. Kunnanhallitus päätti esittää Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän hallitukselle ja Vatelle (alueuudistuksen valmistelusta vastaavalle toimielimelle), että yhdenvertaisuus ja tasa-arvo palveluissa ja toiminnassa on tärkeä tavoite, mutta heikommassa asemassa olevat ovat heterogeeninen joukko ja tarvitsevat erityisesti oikea-aikaisia ja kohdennettuja palveluja yksilöllisiin tarpeisiin (ml. omaishoidontuki). He tarvitsevat matalan kynnyksen ja varhaisen tuen palveluja ja tietoa niistä. Asiakasohjaus ja neuvonta on keskiössä.

  1. HOLDno-2021-659

Valtuuston kokouksessa 15.11.2021 Vesikansan palveluihin liittyen jätettiin kaksi valtuustoaloitetta:

- Joensuu Jyrki- Palo-Mikkola-Marttila: Palvelusopimuksen avaaminen (PHHYKY-Hollolan kunta)

- Nieminen-Takala-Marttila: Vesikansan terveysaseman ja terveyspalvelujen säilyttäminen

Kunnanhallitus päätti 22.11.2021

  1. esittää Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymälle vahvan vetoomuksen Vesikansan ja Hämeenkosken alueiden sote-palvelujen puolesta
  2. esittää neuvottelua Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymälle siitä, miten Hollolan kunnan palvelusopimuksen 2022 Vesikansan ja Hämeenkosken palvelukirjaukset tullaan toteuttamaan
  3. esittää Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymälle, että palvelujen saatavuuden ja saavutettavuuden osalta:
  • sote-palvelujen ns. ristiinkäyttö (eri palvelujen hakeminen eri sote-keskuksista) tulee mahdollistaa
  • ikäihmisten palveluohjaukseen panostettaisiin siten, että jokaisella on kyky löytää ja käyttää tarvittavaa tietoa ja palveluja 
  • julkisen liikenteen reittisuunnitteluun ja palvelujärjestelmän joustavuuden suunnitteluun (mm. kuljetusasiakkaiden aikaikkunat) panostettaisiin yhtymän (ja tulevan hyvinvointialueen) taholta yhteistyössä kuntien kanssa
  • informaatiotarvetta arvioidaan muutostilanteissa ja tarvittaessa uusia keskustelutilaisuuksia järjestetään asukkaille

 

  1. HOLDno-2021-737

Tuija Braxin valtuustoaloite 13.12.2021: Hollolassa otetaan käyttöön vauvaraha sekä muuttoraha

Kunnanhallitus on jättänyt 20.12.2021 aloitteen hyvinvoinnin palvelualueelle. Hyvinvointivaliokunta 13.4.2022: Hyvinvointivaliokunta palautti asian jatkovalmisteluun. 
Asian käsittely on kesken.

 

  1. HOLDno-2021-738

Seija Aakalan ja Harri Vinnamon valtuustoaloite 13.12.2021: 21 hyvinvointialuetta tulevat muuttamaan nykyisten kuntien tehtävien määrää. Aloitteessa ehdotetaan, että Hollolassa selvitetään, mitä virkoja kunnassamme on enää tarpeen säilyttää.

Kunnanhallitus jätti aloitteen 20.12.2021 konsernipalveluille valmisteltavaksi.

Kunnanhallitus 11.4.2022:
1.1.2023 SOTE-henkilöstö siirtyy hyvinvointialueille. Vuodesta 2023 alkaen SOTE-sopimuksen (virka- ja työehtosopimus) piirissä olevia työntekijöitä ei enää ole kunnissa. Kaiken kaikkiaan noin 180.000 työntekijää siirtyy valtakunnan tasolla hyvinvointialueille. 

Hollolan kunnanvaltuuston päätöksellä 13.6.2016 kunnan sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu on siirretty Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymälle 1.1.2017, jolloin myös sote-henkilöstö siirtyi pois Hollolan kunnan organisaatiosta ja kunnan päätösvalta sote-asioihin päättyi. 

Hollolan kunnasta hyvinvointialueelle siirtyy siis ainoastaan oppilashuollon henkilöstö, joka tarkoittaa tällä hetkellä kymmentä työntekijää. Henkilöstön siirtosopimus tulee kunnanvaltuuston käsiteltäväksi syksyllä 2022.

Tällä hetkellä valmistellaan myös ympäristöterveydenhuollon siirtymistä Hollolan kunnan hoidettavaksi, joka tarkoittaisi toteutuessaan sitä, että kunnan henkilöstömäärä lisääntyy 29 työntekijällä. Hyvinvointialueiden muodostuminen ei näin ollen ainakaan henkilöstönäkökulmasta vähennä Hollolan kunnan tehtäviä. 

Hollolan kunnassa on kunnanhallituksen hyväksymä palkkausjärjestelmä, joka perustuu tehtävien vaativuuden arviointiin. Kunkin tehtävän tehtäväkohtainen palkka muodostuu siis tehtävän vaativuuden mukaan. Tehtävän vaativuuden arviointi tehdään luonnollisesti uudestaan, jos tehtävien määrässä tapahtuu olennaisia muutoksia. Tällaisia muutoksia ei kuitenkaan ole nähtävissä hyvinvointialueiden muodostumisen myötä. 

Kunnanhallitus totesi ettei valtuustoaloite aiheuta toimenpiteitä ja aloite katsotaan loppun käsitellylksi.
Kunnanhallitus antoi edellä selostetun vastineen kunnanvaltuustolle tiedoksi. 

10. HOLDno-2021-739

Pia Salon valtuustoaloite 13.12.2021: Asianmukaisten työkenkien kustantaminen kunnan työntekijöille osana työhyvinvointia.

Kunnanhallitus jätti aloitteen 20.12.2021 konsernipalveluille valmisteltavaksi.

Kunnanhallitus 11.4.2022:
Tällä hetkellä Hollolan kunta tarjoaa työkengät henkilöstölleen alla selostetun mukaisesti. 

  • Kuntatekniikan henkilöstölle työnantaja on hankkinut työkengät käytettäväksi töissä ja työmailla (turvakengät).
  • Ulkotöitä tekevillä on talvi- ja kesäkengät erikseen. 
  • Ruoka- ja siivouspalvelujen henkilöstölle työnantaja kustantaa työkengät kerran vuodessa. Vaatimuksena on alalle sopiva turvallinen ammattijalkine, jossa on umpikärki, vähintään kiinteä takaremmi ja liukumaton pohja, joka soveltuu mm. kosteille lattiapinnoille.

Hyvinvoinnin palvelualueella ei työnantajan toimesta kustanneta työkenkiä työntekijöille, poikkeuksena koulumestarin tehtävä. Kasvatus- ja opetushenkilöstön osalta työkenkien hankkimista ei nähdä tarpeellisena. Kasvatus- ja opetusalalla työtä tehdään myös hyvin erilaisissa ympäristöissä ja olosuhteissa. 

Kaikkien palvelualueiden kanssa käydyn keskustelun perusteella työkenkien laajemmalle tarjoamiselle ei nähdä perusteita.

Kunnanhallitus totesi, ettei aloite aiheuta toimenpiteitä ja aloite katsotaan loppun käsitellyksi.
Kunnanhallitus antoi edellä selostetun vastineen kunnanvaltuustolle tiedoksi.

11. HOLDno-2021-736

Tuija Braxin valtuustoaloite 13.12.2021: Valtuustoaloite ruokapalvelujen kehittämiseksi ulkomailta tuotavien raaka-aineiden hankinnan vähentämiseksi tai lopettamiseksi Hollolan ruokapalveluissa sekä kiinnittämällä lisää huomiota ympäristömyönteiseen tuotantotapaan.

Elinvoimavaliokunta totesi 1.2.2022 mm., että uudelle valtuustolle on esitelty kestävän kehityksen ruokapalvelut 11.10.2021 Ilmastotyö strategiassa tilaisuudessa (teams). Tilaisuudessa esitettiin toimintaperiaatteet koskien ympäristörasituksen minimointia ruoka- ja siivouspalveluissa. Samassa tilaisuudessa palvelupäällikkö Simolin kertoi, että ruokapalvelu panostaa elintarvikkeiden mahdollisimman korkeaan kotimaisuusasteeseen. Ruokapalveluissa jatketaan hyvää kehitystyötä nykyisen linjauksen mukaisesti.

Kunnanhallitus 11.4.2022:
Kunnanhallitus totesi, että ruokapalveluissa jatketaan hyvää kehitystyötä nykyisen linjauksen mukaisesti. Kunnanhallitus totesi aloitteen osaltaan loppuunkäsitellyksi ja antaa edellä selostetun vastineen kunnanvaltuustolle tiedoksi. 

12. HOLDno-2021 735

Minna Niemisen valtuustoaloite 13.12.2021:Yhteinen vaatimus PHHYKY:lle säilyttää Vesikansan terveyspalvelut.

Kunnanhallitus 20.12.2021: Valtuuston kokouksessa 13.12.2021 valtuutettu Minna Nieminen on jättänyt aloitteen koskien Vesikansan palveluja. Aloitteessa esitetään kunnan valtuutettuja ja virkamiehiä kirjoittamaan Vesikansan terveysaseman säilyttämisen puolesta adressin.

Kunnanhallitus totesi vastauksena valtuutettu Minna Niemisen 13.12.2021 jättämään valtuustoaloitteeseen, että aloitteessa esitetyt näkökulmat on otettu esille Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän kanssa 2.12.2021 järjestetyssä neuvottelussa. Adressien allekirjoittaminen on vapaata kansalaistoimintaa, eikä siihen voida velvoittaa tai sitä edellyttää.

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus täydentää aloitekohtien 2 ja 3 kirjaukset kunnanhallituksen päätöksen mukaisiksi.

Valtuusto merkitsee selvityksen valtuutettujen tekemistä aloitteista loppuvuodelta 2021 tiedoksi.

Ne aloitteet, joita ei ole vielä loppuun käsitelty, tuodaan käsittelyn jälkeen valtuustolle tiedoksi.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Perustelut

Hallintosäännön 84 §:n mukaan kunnanhallituksen on vuosittain huhtikuun loppuun mennessä esitettävä valtuustolle luettelo valtuutettujen tekemistä ja kunnanhallitukselle lähetetyistä aloitteista, joita valtuusto ei edellisen vuoden loppuun mennessä ole lopullisesti käsitellyt. Samalla on ilmoitettava, mihin toimenpiteisiin niiden johdosta on ryhdytty.

Kunnan johtoryhmä on päättänyt, että valtuustoaloitteet viedään valtuustolle tiedoksi kaksi kertaa vuodessa. Valtuustolle vietiin alkuvuoden 2021 aloitteet tiedoksi 15.11.2021. Seuraavassa on luettelo loppuvuoden 2021 valtuustoaloitteista ja mitä niiden osalta on päätetty.

  1. HOLDno-2021-474

Keskustan valtuustoryhmän aloite 16.8.2021: Maksuton uimahalli ja kuntosali yläkoululaisille lukuvuonna 2021 – 22. Mikäli toiminta sujuu hyvin, jatketaan sitä muinakin lukuvuosina.

Kunnanhallitus on jättänyt aloitteen hyvinvointivaliokunnalle valmisteltavaksi. Hyvinvointivaliokunta käsitteli aloitetta kokouksessaan 23.2.2022 ja siirsi käsittelyn seuraavaan kokoukseen lisätietojen saamiseksi päätöksenteon tueksi.
Asian käsittely hyvinvointivaliokunnassa on kesken.

  1. HOLDno-2021-459

Keskustan valtuustoryhmän aloite 16.8.2021: Laavut ja retkeilypaikat. Aloitteessa esitetään, että kunnassa aloitetaan uusien retkeilypaikkojen kartoittaminen. Esimerkkinä esitetään, miten Pyhäniemen pururadan ympäristöä voisi kehittää lähiretkeilykohteena.

Elinvoimavaliokunta käsitteli aloitteen 21.12.2021: Asiaa arvioidaan liikuntapaikkasuunnitelman päivityksen yhteydessä muutamien vuosien sisällä. Aloitetta on mahdollista edistää hankehakujen yhteydessä. Huomion arvioista on, että aiemmissa laavutoteutuksissa mukana ovat olleet alueen asukkaat esimerkiksi laavun kokoamisessa. Aloite on hyvä ja sopii erinomaisesti Kirkonkylän kokonaisuuteen. Toteutus vaatii yllä esitettyjä toimenpiteitä mm. selvityksiä rahoituksen osalta. Nykyisessä käyttötaloussuunnitelmassa ja investointiohjelmassa on varauduttu toteuttamaan reittejä ja parantamaan niitä. Uusia laavutoteutuksia ei sisälly em. ohjelmiin.

Kunnanhallitus käsitteli aloitteen kokouksessaan 25.4.2022. Kunnahallitus päätti, että aloite aktivoidaan käytännön toimiksi kuluvan talousarviovuoden aikana ja Pyhäniemen laavuhanke toteutetaan Hollolan kunnan budjettivaroilla tai mahdollisesti lisätalousarvion kautta myönnettävillä varoilla, ellei hanke ole toteutettavissa hankerahoituksen kautta kuluvan vuoden tai vuoden 2023 aikana. Kunnanhallitus merkitsiosaltaan aloitteen loppuun käsitellyksi ja lähetti vastineen valtuustolle tiedoksi.

  1. HOLDno-2021-570

Valtuutettujen Kari Aaltonen, Sakari Marttila ja Satu Segersven aloite 27.9.2021: Turvallisen ja hyvän koulutien turvaaminen

Kunnanhallitus on jättänyt aloitteen elinvoimavaliokunnalle valmisteltavaksi.

Elinvoimavaliokunta käsitteli aloitteen 19.4.2022. 

Elinvoimavaliokunta päätti ettei Miekkiön päätepysäkin katosta toteuteta, mikäli katos jää kokonaan kunnan hoitovastuulle. Kirkkotien/Rouvintien risteyksen linja-autopysäkki sisältyy Uudenmaan Ely-keskuksen rakennussuunnitelmiin. Rakennussuunnitelman mukainen korjaus kyseisen pysäkin kohdalla toteutuu, mikäli ely-keskuksen hankeelle järjestyy rahoitus.

Elinvoimavaliokunta merkitsi osaltaan aloitteen loppuunkäsitellyksi ja lähetti aloitteen kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle hyväksyttäväksi.

Hyvinvointivaliokunta 9.3.2022: Hyvinvointivaliokunta on 13.10.2021 § 113 päättänyt uusista koulukuljetusohjeista, jotka tulevat käyttöön 1.8.2022. Kyseisissä ohjeissa on päätetty miten koulukuljetuksia Hollolan kunnassa järjestetään. Ohjeistuksen yhtenä kohtana on koulukyytiläisen muistilista, jossa muistetaan myös oppilaan omasta vastuusta koulumatkan turvallisuudessa. Ohjeistusta on valmisteltu yhteistyössä muiden Päijät-Hämeen kuntien kanssa. Koulukuljetusten järjestämisen perustana on turvallinen koulumatka. Koulumatkojen suunnittelua tehdään joka vuosi perustuen olemassa olevaan tietoon. Vuosittain reittimuutoksia aiheuttavat oppilaiden siirtymiset eri kouluihin nivelvaiheissa, osoitemuutokset, poismuuttamiset ja kalustomuutokset. Vuosittaisten reittimuutosten takian hyvinvointipalvelu ei voi ottaa kantaa yksittäiseen pysäkin rakentamistarpeeseen vaan palvelu huomio aloitteen turvallisuusnäkökulmat seuraavan vuoden reittisuunnittelussa. Koulumatkan vaarallisuus tai vaikeus määritellään aina tapauskohtaisesti. 

Kunnanhallitus käsitteli asloitteen kokouksessaan 25.4.2022. Kunnanhallitus päätti hyväksyä hyvinvointi- ja elinvoimavaliokuntien vastaukset aloitteeseen. Kunnanhallitus merkitsi osaltaan aloitteen loppuun käsitellyksi ja lähetti vastineen valtuustolle tiedoksi.

  1. HOLDno-2021-568

Valtuutettu Pasi Jalosen aloite 27.9.2021: Pumptrack Hollolaan

Kunnanhallitus on jättänyt aloitteen elinvoima- sekä hyvinvointivointivaliokunnalle valmisteltavaksi.

Hyvinvointivaliokunta 23.2.:Hyvinvoinnin palvelualueen näkemyksen mukaan pumptrack-alue olisi hyvä lisä Hollolan liikuntatarjontaan ja palvelualue pitää tärkeänä, että alueen toteutusta kartoitetaan tulevissa valmisteluissa.

Valtuustoaloite käsiteltiin elinvoimavaliokunnassa 8.3.2022. Aloitetta on käsitelty elinvoiman palvelualueen asiantuntijoiden kanssa tekpa-tiimissä 3.2.2022. Asiantuntijat esittävät, että aloitteen toteutettavuuden selvittämiseksi kartoitetaan sijoituspaikkaa, kustannuksia ja hankerahoitusmahdollisuutta. Em. selvitysten jälkeen arvioidaan aloitteen esittämistä vuoden 2023 investointiohjelmaan. Kohde ei sisälly liikuntapaikkasuunnitelmaan, koska se vaatii em. lisäselvityksiä.

Kunnanhallitus 11.4.2022:
Pumptrack-alueen toteuttamiseksi Hollolaan on tehty 27.9.2021 liitteenä oleva aloite. Vastaus aloitteeseen on valmisteltu hyvinvoinnin ja elinvoiman palvelualueiden yhteistyönä. Hyvinvointivaliokunta on käsitellyt aloitetta kokouksessaan 23.2.2022 ja elinvoimavaliokunta kokouksessaan 8.3.2022.

Aloitteen toteutettavuuden selvittämiseksi kartoitetaan sijoituspaikkaa,​ kustannuksia ja hankerahoitusmahdollisuutta. Em selvitysten jälkeen arvioidaan aloitteen esittämistä vuoden 2023 investointiohjelmaan.

Kunnanhallitus hyväksyi osaltaan vastauksen aloitteeseen: aloitteen käsittely jatkuu talousarviokäsittelyssä lisäselvityksen pohjalta.
Kunnanhallitus lähetti vastauksen valtuustolle tiedoksi.

  1. HOLDno-2021-657

Hollolan vihreä valtuusto ryhmä jätti 15.11.2021 aloitteen omaishoidontuen kehittämisestä Hollolassa ja Päijät-Hämeessä.

Kunnanhallitus totesi 22.11.2021, että aloiteasia kuuluu sosiaali- ja terveyspalveluihin, joiden järjestämisvastuu on 1.1.2017 alkaen siirretty Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymälle ja mitkä palvelut kuuluvat 1.1.2023 alkaen hyvinvointialueiden järjestämisvastuulle. Kunnanhallitus päätti esittää Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän hallitukselle ja Vatelle (alueuudistuksen valmistelusta vastaavalle toimielimelle), että yhdenvertaisuus ja tasa-arvo palveluissa ja toiminnassa on tärkeä tavoite, mutta heikommassa asemassa olevat ovat heterogeeninen joukko ja tarvitsevat erityisesti oikea-aikaisia ja kohdennettuja palveluja yksilöllisiin tarpeisiin (ml. omaishoidontuki). He tarvitsevat matalan kynnyksen ja varhaisen tuen palveluja ja tietoa niistä. Asiakasohjaus ja neuvonta on keskiössä.

  1. HOLDno-2021-659

Valtuuston kokouksessa 15.11.2021 Vesikansan palveluihin liittyen jätettiin kaksi valtuustoaloitetta:

- Joensuu Jyrki- Palo-Mikkola-Marttila: Palvelusopimuksen avaaminen (PHHYKY-Hollolan kunta)

- Nieminen-Takala-Marttila: Vesikansan terveysaseman ja terveyspalvelujen säilyttäminen

Kunnanhallitus päätti 22.11.2021

  1. esittää Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymälle vahvan vetoomuksen Vesikansan ja Hämeenkosken alueiden sote-palvelujen puolesta
  2. esittää neuvottelua Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymälle siitä, miten Hollolan kunnan palvelusopimuksen 2022 Vesikansan ja Hämeenkosken palvelukirjaukset tullaan toteuttamaan
  3. esittää Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymälle, että palvelujen saatavuuden ja saavutettavuuden osalta:
  • sote-palvelujen ns. ristiinkäyttö (eri palvelujen hakeminen eri sote-keskuksista) tulee mahdollistaa
  • ikäihmisten palveluohjaukseen panostettaisiin siten, että jokaisella on kyky löytää ja käyttää tarvittavaa tietoa ja palveluja 
  • julkisen liikenteen reittisuunnitteluun ja palvelujärjestelmän joustavuuden suunnitteluun (mm. kuljetusasiakkaiden aikaikkunat) panostettaisiin yhtymän (ja tulevan hyvinvointialueen) taholta yhteistyössä kuntien kanssa
  • informaatiotarvetta arvioidaan muutostilanteissa ja tarvittaessa uusia keskustelutilaisuuksia järjestetään asukkaille
  1. HOLDno-2021-737

Tuija Braxin valtuustoaloite 13.12.2021: Hollolassa otetaan käyttöön vauvaraha sekä muuttoraha

Kunnanhallitus on jättänyt 20.12.2021 aloitteen hyvinvoinnin palvelualueelle. Hyvinvointivaliokunta 13.4.2022: Hyvinvointivaliokunta palautti asian jatkovalmisteluun. 
Asian käsittely on kesken.

  1. HOLDno-2021-738

Seija Aakalan ja Harri Vinnamon valtuustoaloite 13.12.2021: 21 hyvinvointialuetta tulevat muuttamaan nykyisten kuntien tehtävien määrää. Aloitteessa ehdotetaan, että Hollolassa selvitetään, mitä virkoja kunnassamme on enää tarpeen säilyttää.

Kunnanhallitus jätti aloitteen 20.12.2021 konsernipalveluille valmisteltavaksi.

Kunnanhallitus 11.4.2022:
1.1.2023 SOTE-henkilöstö siirtyy hyvinvointialueille. Vuodesta 2023 alkaen SOTE-sopimuksen (virka- ja työehtosopimus) piirissä olevia työntekijöitä ei enää ole kunnissa. Kaiken kaikkiaan noin 180.000 työntekijää siirtyy valtakunnan tasolla hyvinvointialueille. 

Hollolan kunnanvaltuuston päätöksellä 13.6.2016 kunnan sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu on siirretty Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymälle 1.1.2017, jolloin myös sote-henkilöstö siirtyi pois Hollolan kunnan organisaatiosta ja kunnan päätösvalta sote-asioihin päättyi. 

Hollolan kunnasta hyvinvointialueelle siirtyy siis ainoastaan oppilashuollon henkilöstö, joka tarkoittaa tällä hetkellä kymmentä työntekijää. Henkilöstön siirtosopimus tulee kunnanvaltuuston käsiteltäväksi syksyllä 2022.

Tällä hetkellä valmistellaan myös ympäristöterveydenhuollon siirtymistä Hollolan kunnan hoidettavaksi, joka tarkoittaisi toteutuessaan sitä, että kunnan henkilöstömäärä lisääntyy 29 työntekijällä. Hyvinvointialueiden muodostuminen ei näin ollen ainakaan henkilöstönäkökulmasta vähennä Hollolan kunnan tehtäviä. 

Hollolan kunnassa on kunnanhallituksen hyväksymä palkkausjärjestelmä, joka perustuu tehtävien vaativuuden arviointiin. Kunkin tehtävän tehtäväkohtainen palkka muodostuu siis tehtävän vaativuuden mukaan. Tehtävän vaativuuden arviointi tehdään luonnollisesti uudestaan, jos tehtävien määrässä tapahtuu olennaisia muutoksia. Tällaisia muutoksia ei kuitenkaan ole nähtävissä hyvinvointialueiden muodostumisen myötä. 

Kunnanhallitus totesi ettei valtuustoaloite aiheuta toimenpiteitä ja aloite katsotaan loppun käsitellylksi.
Kunnanhallitus antoi edellä selostetun vastineen kunnanvaltuustolle tiedoksi. 

9. HOLDno-2021-739

Pia Salon valtuustoaloite 13.12.2021: Asianmukaisten työkenkien kustantaminen kunnan työntekijöille osana työhyvinvointia.

Kunnanhallitus jätti aloitteen 20.12.2021 konsernipalveluille valmisteltavaksi.

Kunnanhallitus 11.4.2022:
Tällä hetkellä Hollolan kunta tarjoaa työkengät henkilöstölleen alla selostetun mukaisesti. 

  • Kuntatekniikan henkilöstölle työnantaja on hankkinut työkengät käytettäväksi töissä ja työmailla (turvakengät).
  • Ulkotöitä tekevillä on talvi- ja kesäkengät erikseen. 
  • Ruoka- ja siivouspalvelujen henkilöstölle työnantaja kustantaa työkengät kerran vuodessa. Vaatimuksena on alalle sopiva turvallinen ammattijalkine, jossa on umpikärki, vähintään kiinteä takaremmi ja liukumaton pohja, joka soveltuu mm. kosteille lattiapinnoille.

Hyvinvoinnin palvelualueella ei työnantajan toimesta kustanneta työkenkiä työntekijöille, poikkeuksena koulumestarin tehtävä. Kasvatus- ja opetushenkilöstön osalta työkenkien hankkimista ei nähdä tarpeellisena. Kasvatus- ja opetusalalla työtä tehdään myös hyvin erilaisissa ympäristöissä ja olosuhteissa. 

Kaikkien palvelualueiden kanssa käydyn keskustelun perusteella työkenkien laajemmalle tarjoamiselle ei nähdä perusteita.

Kunnanhallitus totesi, ettei aloite aiheuta toimenpiteitä ja aloite katsotaan loppun käsitellyksi.
Kunnanhallitus antoi edellä selostetun vastineen kunnanvaltuustolle tiedoksi.

10. HOLDno-2021-736

Tuija Braxin valtuustoaloite 13.12.2021: Valtuustoaloite ruokapalvelujen kehittämiseksi ulkomailta tuotavien raaka-aineiden hankinnan vähentämiseksi tai lopettamiseksi Hollolan ruokapalveluissa sekä kiinnittämällä lisää huomiota ympäristömyönteiseen tuotantotapaan.

Elinvoimavaliokunta totesi 1.2.2022 mm., että uudelle valtuustolle on esitelty kestävän kehityksen ruokapalvelut 11.10.2021 Ilmastotyö strategiassa tilaisuudessa (teams). Tilaisuudessa esitettiin toimintaperiaatteet koskien ympäristörasituksen minimointia ruoka- ja siivouspalveluissa. Samassa tilaisuudessa palvelupäällikkö Simolin kertoi, että ruokapalvelu panostaa elintarvikkeiden mahdollisimman korkeaan kotimaisuusasteeseen. Ruokapalveluissa jatketaan hyvää kehitystyötä nykyisen linjauksen mukaisesti.

Kunnanhallitus 11.4.2022:
Kunnanhallitus totesi, että ruokapalveluissa jatketaan hyvää kehitystyötä nykyisen linjauksen mukaisesti. Kunnanhallitus totesi aloitteen osaltaan loppuunkäsitellyksi ja antaa edellä selostetun vastineen kunnanvaltuustolle tiedoksi. 

11. HOLDno-2021 735

Minna Niemisen valtuustoaloite 13.12.2021:Yhteinen vaatimus PHHYKY:lle säilyttää Vesikansan terveyspalvelut.

Kunnanhallitus 20.12.2021: Valtuuston kokouksessa 13.12.2021 valtuutettu Minna Nieminen on jättänyt aloitteen koskien Vesikansan palveluja. Aloitteessa esitetään kunnan valtuutettuja ja virkamiehiä kirjoittamaan Vesikansan terveysaseman säilyttämisen puolesta adressin.

Kunnanhallitus totesi vastauksena valtuutettu Minna Niemisen 13.12.2021 jättämään valtuustoaloitteeseen, että aloitteessa esitetyt näkökulmat on otettu esille Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän kanssa 2.12.2021 järjestetyssä neuvottelussa. Adressien allekirjoittaminen on vapaata kansalaistoimintaa, eikä siihen voida velvoittaa tai sitä edellyttää.

 

Ehdotus

Valtuusto merkitsee selvityksen valtuutettujen tekemistä aloitteista loppuvuodelta 2021 tiedoksi.

Ne aloitteet, joita ei ole vielä loppuun käsitelty, tuodaan käsittelyn jälkeen valtuustolle tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Tiedoksi

-

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.