Kunnanhallitus, kokous 13.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 52 Osaomistusyhtiön osakkeiden lunastusoikeuden käyttämättä jättäminen - prosessin täsmennys

HOLDno-2023-46

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi

Perustelut

Hollolan kunta on osaomistajana useassa kuntien yhdessä omistamissa yhtiöissä. Useissa tämän kaltaisissa yhtiöissä, omistajilla on halutessaan oikeus lunastaa myyntiin tulevat osakkeet. Tämän tyyppisisä yhtiöitä ovat mm Sarastia, Oy, Monetra Oy, Kuntien Tiera Oy, sekä Provincia Oy. Lunastustilanteen ilmetessä, hallintosäännön mukaan lunastus (osakkeen osto) kuuluu kunnanhallituksen toimivaltaan. Hallintosääntö ei ota kantaa tilanteeseen, jossa lunastusoikeutta ei haluta käyttää. Tältä osin on nähty tarpeelliseksi määrittää toimivalta sen osalta, kun osakkeen lunastusoikeutta ei käytetä.

Kunnanhallitus on syksyllä 2021 määrittänyt omistajaohjauksen periaatteet. Määrityksessä kunnan kokonaan tai osin omistamat yhtiöt on salkutettu, omistuksen tavoitteellisuuden näkökulmasta. Yhtiöitä, joiden omistus perustuu taloudelliseen kokonaisratkaisuun ovat: Salpakierto Oy, Työterveys Wellamo, Provincia Oy ja Kymenlaakson Sähkö Oy. Strategisia tavoitteita palvelevia yhtiöitä ovat: Lahden seutu - Lahti Region Oy, Lahden kaupunkiseudun elinkeinoyhtiö Ladec Oy.

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnahallitus päättää, että kunnan osaomistamien (Salpakierto Oy, Työterveys Wellamo, Provincia Oy, Kymenlaakson Sähkö Oy, Lahden seutu - Lahti Region Oy ja Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy) yhtiöiden osakkeiden lunastusoikeuden käyttämättä jättämisestä päättää kunnanjohtaja. Hänen ollessaan esteellinen, lunastusoikeuden käyttämättä jättämisestä päättää hallinto- ja talousjohtaja.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti kunnanhallituksen yksimielisellä päätöksellä siten, että päätös käyttämättä jättämisestä tuodaan kunnanhallitukselle tiedoksi.

Valmistelija

  • Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi

Perustelut

Kunnanhallitus on kokouksessaan 6.2.2023 §23 päättänyt, että kunnan osaomistamien (Salpakierto Oy, Työterveys Wellamo, Provincia Oy, Kymenlaakson Sähkö Oy, Lahden seutu - Lahti Region Oy ja Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy) yhtiöiden osakkeiden lunastusoikeuden käyttämättä jättämisestä päättää kunnanjohtaja. Hänen ollessaan esteellinen, lunastusoikeuden käyttämättä jättämisestä päättää hallinto- ja talousjohtaja.

Delegointipäätöksessä ei ole otettu kantaa yhtiöihin, joissa kunnan omistusosuus on selkäesti pienomistajan roolissa, eli alle 5% omistusosuus. Kyseisissä yhtiöissä kunnan omistusosuus perustuu enneminkin ostettaviin palveluihin, kuin itse omistukseen. Asiakokonaisuuden luonteen vuoksi on paikallaan, että kunnanhallitus arvioi lunastusoikeuden käytön prosessia kokonaisvaltaisesti.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus toteaa, että hallintosäännön mukaisesti osakkeiden hankintaa koskevan määräysvallan perusteella, osaomistusyhtiöiden osakkeiden lunastusoikeuden käyttämisestä päättää kunnanhallitus.

ja

Kunnanhallitus päättää, että saapunut ilmoitus osakkeen/-iden lunastusoikeusmahdollisuudesta tuodaan kunnanhallituksen tietoon, ilmoituksen saapumista seuraavan kunnanhallituksen kokouksen esityslistan Ilmoitusasiat pykälässä. Tämän päätöksen myötä, 6.2.2023 tehty delegointipäätöksen voimassaolo päättyy.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

palvelualuejohtajat, kirjaamo

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.