Kunnanhallitus, kokous 13.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 53 Vesiviljelyn mestari-kisälli ESR+ -hanke

HOLDno-2023-226

Valmistelija

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Päijänne-Leader ry on hakemassa  vesiviljelyn mestari-kisälli-hankkeelle ESR+-rahoitusta 20.3.2023 mennessä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta, Pohjois-Suomen rr-alueelta. Päijänne-Leader ry hakee Hollolan kunnan sitoumusta 2000 euroa hankerahoitukseen. Sitoutumissopimus tulee liittää hankkeen hakulomakkeeseen.

Hankkeen toiminta painottuu Pohjois-Suomeen vesiviljelylaitosten sijaintien mukaisesti. Laitoksia on kuitenkin laajalla alueella, joten hankekokonaisuus kattaa käytännössä koko maan. Koko hankkeen kustannusarvio on noin 320 000 euroa. ESR+-rahoituksen tukiosuus on 80 prosenttia hankkeen kustannuksista. Hankkeen 20%:n omarahoitus katetaan mukana olevien yritysten ja kuntien osuudella, molempien osuus on noin puolet omarahoituksesta. Hankkeessa mukana olevat kunnat osallistuvat lähtökohtaisesti 2000 eurolla hankkeen omarahoitukseen.

Sisä-Suomen Kalaleader toteuttaa käynnissä olevaa vesiviljelyn Mestari-kisälli -toimintamallin esiselvityshanketta. Hankkeessa luodaan toimintamalli uusien työntekijöiden rekrytointiin ja kouluttamiseen. Uudentyyppisellä, nopealla ja kohdennetulla koulutusmallilla pyritään vastaamaan olemassa olevaan akuuttiin työvoimantarpeeseen Suomessa. Tarve uusille työntekijöille on syntynyt uusien kalankasvatuslaitosten perustamisen ja vanhojen työntekijöiden ikääntymisen myötä. Esiselvityshankkeessa on myös muodostettu alan yrittäjien, koulutusorganisaatioiden, tutkimuslaitosten ja kehittäjäkumppanien dynaaminen verkosto osaamistarpeiden kartoittamiseksi ja siihen vastaamiseksi.

Esiselvityshankkeen aikana Sisä-Suomen Kalaleader valmistelee ja hakee varsinainen vesiviljelyn mestari-kisälli-hankkeen.  Tuleva hanke on valtakunnallinen ja suhteellisen laaja kokonaisuus, jonka tärkeimmät kumppanit ovat kolme kalatalouden koulutuslaitosta (Ammattiopisto Livia, Koulutuskeskus Salpaus ja Ammattiopisto Lappia) sekä vesiviljely-yritykset. Lisäksi tehdään tiivistä yhteistyötä mm. Luonnonvarakeskuksen ja TE-toimistojen kanssa. Sisä-Suomen Kalaleader on toteuttanut vastaavantyyppisen kalastuksen mestari-kisälli-hankkeen, jonka tuloksena pelkästään Sisä-Suomen Kalaleaderin alueelle on saatu 10 uutta ammattikalastajaa. Nyt valmistelussa oleva Vesiviljelyn mestari-kisälli-hanke on valtakunnallinen, huomattavasti laajempi toiminta-alueeltaan. Hankkeen tavoitteena on rekrytoida ja kouluttaa noin 50 uutta työntekijää vesiviljely-yrityksiin seuraavan kolmen vuoden aikana.

Esiselvityshankkeessa on kartoitettu ja sitoutettu vesiviljely-yrityksiä, jotka ovat valmiina toimimaan tulevassa vesiviljelyn mestari-kisälli-hankkeessa mestareina. Yritykset kouluttavat kisällit käytännön harjoittelun avulla tuleviksi yrityksen työntekijöiksi. Tällä hetkellä mukana on 10 keskeistä vesiviljely-yritystä sekä Luonnonvarakeskus. Yrityksillä on valtakunnallisesti 34 laitosta tulevan hankkeen toiminta-alueella. Mestareina toimivat yritykset ja Luonnonvarakeskus sitoutuvat hankkeeseen mestari-toiminnan lisäksi myös omarahoitusosuudellaan.

Hollolan kunnan alueella sijaitsee Finnforel Oy:n kalanviljelylaitos. Päijänne-Leader ry pitää hankkeen onnistumisen kannalta tärkeänä, että kunta (jonka alueella vesiviljelylaitos sijaitsee) on myös sitoutunut tulevaan rekrytointi-/koulutushankkeeseen. Päijänne-Leader ry toivoo, että kunta toimii hankkeen yhteistyökumppanina, jotta alueen mahdolliset kisällit saadaan tavoitettua. Hankkeen kisälleinä voivat toimia esimerkiksi työttömät työnhakijat, opiskelupaikkaa hakevat nuoret, maahanmuuttajat tai alan vaihtajat. Tavoitteena on, että kisälli saa hankkeen avulla työpaikan ja kunnan elinvoima paranee työllistymisen ja yrityksen kasvupotentiaalin myötä.

Liitteenä lyhyt esittely esiselvityshankkeesta ja varsinaisesta vesiviljelyn mestari-kisälli -hankkeesta sekä sitoutumissopimus-luonnos.

Hankkeen mahdollinen rahoitusosuus 2000 euroa kirjataan kunnanhalllituksen kehittämismäärärahoista.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Hollolan kunta hyväksyy liitteen mukaisen sitoumuksen ja sitoutuu samalla rahoittamaan 2000 eurolla Päijänne-Leader ry:n vesiviljelyn mestari-kisälli-ESR+ hankkeen toteuttamista.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Päijänne-Leader ry

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Hollolan kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hollolan kunta.

Hollolan kunta / Kirjaamo
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, 15870 Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427

Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon vaaditaan oikaisua
  • miten päätöstä vaaditaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite, puhelinnumero ja muut asian hoitamiseksi tarvittavat yhteystiedot. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.