Hyvinvointivaliokunta, kokous 5.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 115 Hollolan kunnan kuljetusohjeistus

HOLDno-2021-524

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Joanna Ikonen, hallintovastaava, joanna.ikonen@hollola.fi

Perustelut

Kunta on velvollinen järjestämään alueellaan asuville esiopetusta ja oppivelvollisuusikäisille perusopetusta (perusopetuslaki 628/1998, 4 §). Esi-, perus- ja lisäopetuksen oppilaan oikeudesta koulumatkaetuuteen säädetään perusopetuslaissa (perusopetuslaki 628/1998, 32 §). Jos perusopetusta tai lisäopetusta saavan oppilaan koulumatka on pitempi kuin viisi kilometriä, oppilaalla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen. Jos esiopetusta saavan oppilaan matka kotoa esiopetukseen tai varhaiskasvatuslaissa tarkoitetusta varhaiskasvatuksesta esiopetukseen on pitempi kuin viisi kilometriä, oppilaalla on vastaavasti oikeus maksuttomaan kuljetukseen kotoa suoraan esiopetukseen tai varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja esiopetuksesta kotiin tai varhaiskasvatukseen. Perusopetusta, lisäopetusta tai esiopetusta saavalla oppilaalla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen myös silloin, kun edellä tarkoitettu matka muodostuu oppilaalle oppilaan ikä ja muut olosuhteet huomioon ottaen liian vaikeaksi, rasittavaksi tai vaaralliseksi. Maksuttoman kuljetuksen vaihtoehtona on oppilaan kuljettamista tai saattamista varten myönnettävä riittävä avustus

Hollolan kunnan hyvinvoinnin palvelualueella on noudatettu pääsääntöisesti Päijät-Hämeen kuntien yhteisiä koulukuljetuksia koskevia periaatteita, joita on kuntakohtaisesti täsmennetty ja täydennetty vuosien varrella. Sivistyslautakunnassa (nyk. Hyvinvointivaliokunta) viimeisiä täsmennyksiä on käsitelty 31.5.2017. Seudullisia koulukuljetusperiaatteita on käsitelty ja päivitetty päijät-Hämeen alueen talousvastaavien kokouksessa  1/2021 sekä  päivitetyt periaatteet on hyväksytty seudullisessa sivistysjohtajien ohjausrymässä 2/2021.

Liitteenä Hollolan kunnan päivitetyt kuljetusperiaatteet.

Ehdotus

Esittelijä

Kim Strömmer, hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi

Hyvinvointivaliokunta päättää hyväksyä liitteen mukaiset Hollolan kunnan kuljetusperiaatteet. Kuljetusperiaatteet tulevat voimaan 1.8.2022. 

Päätös

Keskustelun kuluessa Minna Nieminen ehdotti Pasi Koistisen kannattamana, että Vesikansan oppilaat saavat veloituksettoman kuljetuksen painotettuun koulutukseen Lahteen. 

Puheenjohtaja totesi, että koska asiassa on tehty hyvinvointijohtajan ehdotuksesta poikkeava kannatettu ehdotus, on asiasta äänestettävä. Puheenjohtaja esitti, että suoritetaan sähköinen äänestys.

Ne, jotka kannattavat hyvinvointijohtajan ehdotusta, äänestävät ”jaa”.
Ne, jotka kannattavat Minna Niemisen ehdotusta, äänestävät ”ei”. 
Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 9 jaa-ääntä ja 2 ei-ääntä. Puheenjohtaja totesi, että hyvinvointivaliokunta oli hyväksynyt hyvinvointijohtajan pohjaehdotuksen. 
Hyvinvointivaliokunta päätti hyväksyä liitteen mukaiset Hollolan kunnan kuljetusperiaatteet. Kuljetusperiaatteet tulevat voimaan 1.8.2022. 

Äänestystulokset

Valmistelija

  • Kim Strömmer, hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi
  • Nicholas Nyman, kuljetussuunnittelija, Nicholas.Nyman@hollola.fi
  • Joanna Ikonen, hallintovastaava, joanna.ikonen@hollola.fi

Perustelut

Hyvinvointivaliokunta on kokouksessaan 13.10.2021 §113 käsitellyt Hollolan kunnan kuljetusohjeistusta. Hyvinvointivaliokunnan päättämä uusi ohjeistus on ollut voimassa 1.8.2022 lähtien. Hollolan kunnan kuljetusohjeistuksen pohjana on yhteisesti valmisteltu Päijät-Hämeen koulukuljetuksen periaatteet, jonka valmistelusta on vastannut alueen talousvastaavat. Talousvastaavien esityksen jälkeen ohjeistus on hyväksytty sivistysjohtajien ohjausryhmässä.

Uuteen ohjeistukseen on Hollolan osalta tehty kuntakohtaisia muutoksia esimerkiksi 0-2 oppilaisen kilometrirajoihin, painotettuun opetuksen kuljettamiseen koko kunnan alueella sekä erillisenä päätöksenä harrastustoimintaa kuljettamisen tukeminen. Perusopetuslaki ei velvoita opetuksenjärjestäjää järjestämään kuljetusta alle viiden kilometrin matkoille sekä järjestämään kuljetuksen vain oppilaan ensisijaiseen kouluun.

Koulukuljetusohjeistukseen liittyen oppilaan huoltajalla on oikeus hakea harkinnanvaraista kuljetusta lapselleen. Hakemukseen tulee liittää asiantuntijalausunto. Asiantuntijalausunnon voi antaa esimerkiksi lääkäri, psykologi, riistanhoitoyhdistyksen edustaja tai poliisiviranomainen. Lausunto ei velvoita kuntaa kuljetusta järjestämään vaan se on ulkopuolisen asiantuntijan lausunto jota hyödynnetään päätöksenteossa.

Opetuksenjärjestäjä on myös velvollinen reagoimaan kuljetusten järjestämiseen myös silloin, kun matka oppilaan ikä ja muut olosuhteet huomioon ottaen muodostuu oppilaalle liian vaikeaksi, rasittavaksi tai vaaralliseksi. Maksuttoman kuljetuksen vaihtoehtona on oppilaan kuljettamista tai saattamista varten myönnettävä riittävä avustus (perusopetuslaki 32§).

Hollolassa vaaralliseksi luokitellut tieosuudet vahvistetaan vuosittain valtakunnallisesta Ramboll Oy:n eri viranomaisten kanssa yhdessä tuottamasta Koululiitu- ohjelmasta. Hollolassa koulumatkan pituuden tarkistukset sekä vaarallisuusarvioinnin tarkistuspyynnöt suorittaa kuljetussuunnittelu yhdessä aluerehtorin kanssa yhdenvertaisuusperiaatteita noudattaen. Tarvittaessa he pyytävät lausunnot eri viranomaisilta. Hollolassa kuljetussuunnittelu (kuljetussuunnittelija) määrittää pysäkin/nouto-jättöpisteen paikan yhdessä koulujen kanssa. Hollolassa koulumatkat mitataan keskitetysti hyvinvoinnin palvelualueen hallintopalveluiden toimesta yhdessä palveluntuottajan sähköisen järjestelmän avulla.

Yleisesti harkinnanvaraiset kuljetuspäätökset ovat yksilöpäätöksiä perustuen oppilaan ikää, kykyyn ja mahdollisuuteen kulkea koulumatka. Päätökset harkinnanvaraisesta kuljetuksesta tekee rehtori olemassa olevan tiedon perusteella.

Hollolan kunnan koulukuljetusohjeistus on nostettu hyvinvointivaliokunnan käsittelyyn hyvinvointivaliokunnan puheenjohtajan esityksestä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kim Strömmer, hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi

Hyvinvointivaliokunta käy keskustelun Hollolan kunnan koulukuljetusohjeistuksen muutostarpeesta ja tarvittaessa linjaa ohjeistukseen tehtävät muutokset.

Päätös

Hyvinvointivaliokunta ei nähnyt muutostarvetta 1.8.2022 lähtien voimassa olevaan koulukuljetusohjeistukseen.

Merk.
Keskustelun kuluessa puheenjohtaja Pia Salo ehdotti Petri Palon kannattamana seuraavaa: Ohjeistuksen lause muutetaan muotoon "Kunta voi tehdä omalla päätöksellään poikkeuksen vuosiluokka- tai vuosiluokkaryhmäkohtaisesti tai pimeän vuodenajan osalta (1.11.-31.3.) edellä mainituista kilometrirajoista."

Puheenjohtaja totesi, että koska asiassa on tehty kannatettu muutosehdotus, on asiasta äänestettävä. Puheenjohtaja esitti, että suoritetaan sähköinen äänestys.
Ne, jotka kannattavat puheenjohtajan muutosehdotusta, äänestävät ”jaa”.
Ne, jotka eivät kannata muutosehdotusta, äänestävät ”ei”.
Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 5 jaa-ääntä ja 6 ei-ääntä. 
Puheenjohtaja totesi, että hyvinvointivaliokunta ei hyväksynyt Pia Salon muutosehdotusta. 

Puheenjohtaja Pia Salo ja Pasi Koistinen jättivät eriävät mielipiteet.

Eriävä mielipide

  • Pasi Koistinen
    Mielestäni pimeän ajan määrittely olisi selkeyttänyt toimintaa.

     

    Pia Salo
    Jätän eriävän mielipiteen.

     

Äänestystulokset

Tiedoksi

Tiedoksi: hyvinvoinnin palvelualueen toimistopalvelutiimi ja rehtorit