Elinvoimavaliokunta, kokous 4.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 83 Energiakysymysten kokonaisuuden hallinta, elinvoimavaliokunnan lausunto energiansäästötoimenpiteistä

HOLDno-2022-408

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Hollolan kunta on tehnyt valtakunnallisestikin katsoen esimerkillistä työtä toimitilajohtamisen näkökulmasta. Kunnanvaltuusto hyväksyi 16.12.2012 kiinteistöpoliittisen ohjelman, jonka visio oli ”Viisaasti omistava Hollola”. Ohjelman perusteena oli sitoutuminen yhteiseen näkemykseen palveluverkosta, kiinteistönpidon tarkoituksenmukaisuus ja  monikäyttöisyys sekä kiinteistöjen pito toiminnan edellyttämässä kunnossa. Nämä linjaukset johtivat mm. korjausvelan haltuunottoon, vaihtoehtoisten rahoitusmallien tarkasteluun (elinkaarimallit), kiinteistöjen salkutukseen ja tilatehokkuuden ohjaukseen.

Kiinteistöpoliittisen ohjelman toimenpidesuunnitelmaan pohjautuen perustettiin vuonna 2017 kunnan 100 % omistama Hollolan Tilapalvelu Oy. Kiinteistösalkutusta on ajantasaistettu konsernijaoston toimesta vuosina 2019-2020  ja kunnan epäkuranttia/käyttämätöntä kiinteistökantaa on myyty vuosina 2017-2022 yhteensä 22.476 k-m2 ja lisäksi on purettu 1.429 k-m2.

Hollolan Tilapalvelu Oy ja Lahti Energia Oy ovat kehittäneet yhteistyössä energian- ja sisäilmaolosuhteiden seurantajärjestelmän, jolla seurataan Hollolan kunnan ja Hollolan Asuntotalojen kaikkien kiinteistöjen lämmön-, sähkön ja vedenkulutuksia reaaliajassa, sekä siirrettävillä antureilla mitattuja sisäilmaolosuhteita. Mittaustieto tuo esiin energiatehokkuuden todellisen tilanteen, antaa mahdollisuuden päästä nopeasti kiinni ongelmakohtiin sekä tukee päätöksentekoa ja edesauttaa tietoon perustuvaa energiatehokkuuden johtamista. Hollolan Tilapalvelu Oy saanut vuonna 2021 Työ- ja elinkeinoministeriön, Energiaviraston ja valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivan energianerokas tunnustuksen työstään yhdessä Lahti Energian kanssa.

Hollolan Tilapalvelu Oy on vuosina 2021-2022 osallistunut valtakunnallisen Maakuntien tilakeskuksen kuntien tilatieto hankkeen pilotointiin ja tässä yhteydessä Tilapalvelu ja kunnan johtoryhmä on laatinut yhteistyössä tilakeskuksen kanssa mm. kunnan toimitilajohtamisen kehittämisohjelman (luonnos esityslistan oheismateriaalina).

Hollolan kunta on  ollut HINKU-kunta vuodesta 2019 lähtien.  Kunta on tehnyt systemaattista energiasäästötyötä ja HINKU-kunnaksi liittymisen jälkeen on mukana KETS- energiatehokkuussopimuksissa, joista raportoidaan vuosittain. Esm. vuodesta 2020 vuoteen 2021 energiankulutus laski 12 %. Uusiutuvan energian osuus kunnan kiinteistöjen lämmityksessä on 94 %. Kunta hankkii vihreää kaukolämpöä eli kaukolämmöllä lämmitettävät kiinteistöt käyttävät hiilidioksidipäästötöntä kaukolämpöä. Sähkön hinta kunnan ja HAT:n kiinteistöille on kilpailutettu vuosile 2022-2024. Sähkösalkkua hoitaa VENI Energia Oy.

Taloudelliset hyödyt kaikista edellä kerrotuista toimenpiteistä ovat olleet vuositasolla miljoonaluokkaa.

Ilmastonmuutoksen hillinnän osalta EU-tasolla on asetettu useita energiakulutuksen vähentämistavoitteita vuoteen 2030 mm.  -9 %, julkisen sektorin energia loppukulutuksen sitova 1,7 % vähentämistavoite/vuosi ja julkisen sektorin rakennuskannan 3 % vuosittainen peruskorjausvelvoite ns. nollaenergiatasoon. Tulossa on runsaasti myös uusia velvoitteita kuten energiatehokkuus ensin-periaatteen käyttövelvoite, julkisten hankintojen energiavaatimukset sekä energiahallintajärjestelmät ja energiakatselmukset.

Pitkän tähtäimen tavoitteiden lisäksi Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat aiheuttaneet laajoja vaikutuksia energian saatavuuteen ja hintaan vuoden 2022 aikana. Suomi ja koko Eurooppa etsii nyt lisäksi tehokkaita ja nopeavaikutteisia keinoja energiansäästöön ja samalla fossiilisista energialähteistä irtautumiseen. 

Kunnan johtoryhmä valmistelee parhaillaan Tilapalvelu Oy:n johdolla energiansäästöohjelmaa. Kunta on mukana Motivan valtakunnallisessa energiansäästökampanjassa "Astetta alemmas". Kampanjassa kannustetaan jokaista suomalaista tekemään nopeavaikutteisia ja konkreettisia energiansäästötoimia. Kampanjan tavoitteena on saada vähintään 75 % suomalaisista säästämään energiaa ja saavuttaa pitkällä aikavälillä pysyvästi alhaisempi energiankulutus. avoite on kaikille yhteinen kotona, liikenteessä, työpaikoilla ja oppilaitoksissa. Kampanja alkaa 10.10.2022. Ilman energiansäästötoimenpiteitä kunnan energiakustannuksien arvioidaan olevan ensi vuonna 0,4 M€ suuremmat verrattuna vuoden 2021 tasoon. 

Suomen sähköverkon hallinnoinnista vastaava Fingrid Oy ja Suomen Kuntaliitto suosittavat myös kuntia varautumaan energian riittävyyden osalta ensi talvena mahdollisiin sähkökatkoksiin. Kunnan johtoryhmä käy parhaillaan läpi valmiussuunnitelmien ajatasaisuutta energiakatkosten osalta.

Tilapalvelu Oy:n toimitusjohtaja Reijo Reponen antaa katsauksen toimitilajohtamisen kehittämisohjelman ja energiasäästöohjelman valmistelusta. Asiantuntijana paikalla myös elinvoimajohtaja Heli Randell.

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus merkisee tiedokseen tilannekatsauksen.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Merk. Asiantuntijoina kuultavana olivat elinvoimajohtaja Heli Randell ja Hollolan Tilapalvelut Oy:n toimitusjohtaja Reijo Reponen.

Valmistelija

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Perustelut

Kunnan johtoryhmä valmistelee parhaillaan Tilapalvelu Oy:n johdolla energiansäästöohjelmaa. Kunnan johtoryhmässä sovittiin 26.9.2022, että elinvoima- ja hyvinvointivaliokunnilta pyydetään lausunnot energiansäästöohjelman toimenpiteistä.

Kunta on mukana Motivan valtakunnallisessa energiansäästökampanjassa "Astetta alemmas". Kampanjassa kannustetaan jokaista suomalaista tekemään nopeavaikutteisia ja konkreettisia energiansäästötoimia. Kampanjan tavoitteena on saada vähintään 75 % suomalaisista säästämään energiaa ja saavuttaa pitkällä aikavälillä pysyvästi alhaisempi energiankulutus. Tavoite on kaikille yhteinen kotona,​ liikenteessä,​ työpaikoilla ja oppilaitoksissa. Kampanja alkaa 10.10.2022. Ilman energiansäästötoimenpiteitä kunnan energiakustannuksien arvioidaan olevan ensi vuonna 0,​4 M€ suuremmat verrattuna vuoden 2021 tasoon. 

Tilapalvelu Oy:n toimitusjohtaja Reijo Reponen antoi kunnanhallituksessa 19.9.2022 katsauksen energiasäästöohjelman valmistelusta. Kunnanhallituksessa annettu tilannekatsaus ja säästötoimenpiteet on esitetty listan oheismateriaalina. Kunnanhallitus merkitsi tilannekatsauksen tiedokseen.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta antaa lausuntonaan energiansäästöohjelman toimenpiteistä seuraavaa:

Energiansäästöohjelman merkittävimmät toimenpiteet ja myös määrällisesti eniten toimenpiteitä kohdistuu rakennuksiin. Nämä toimenpiteet on tarkoituksenmukaista toteuttaa esityksen mukaisesti säästöjen saavuttamiseksi. Toimenpiteiden vaikutuksia seurataan ja raportoidaan erikseen sovittavalla tavalla.

Yleisiin alueisiin kohdistuvia toimenpiteitä ovat katuvalaistuksen ja ulkoilureittien ja liikuntapaikkojen valaistuksen vähentäminen. Valiokunta esittää, että katuvalojen yösammutusta jatketaan nykyisellä toimintamallilla siten, että yösammutusaika on klo 22.30-05.30 välinen aika (joillakin uusilla alueilla LED-valot eivät sammu yöaikaan). Myös ulkoilureittien ja liikuntapaikkojen valaistus jatkuu nykyisellään.

 

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.