Elinvoimavaliokunta, kokous 4.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 81 Rakennustarkastajan viran perustaminen, elinvoiman palvelualueen perustettavat virat 2022

HOLDno-2020-590

Valmistelija

  • Pekka Laitinen, johtava rakennustarkastaja, pekka.laitinen@hollola.fi

Perustelut

Kunnanvaltuusto on päätöksellään 20.6.2022 § 21, hyväksynyt Strategiset ohjelmat - kokonaisuuden kuntastrategian edistämisen ohjelmaksi. Hyväksyttyyn ohjelmakokonaisuuteen sisältyvän resurssitarkastelun mukaisten uusien tehtävien täyttäminen edellyttää myös uusien virkojen perustamista elinvoiman palvelualueelle. Hallintosäännön 6 § mukaisesti kunnanhallitus päättää virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta.

Ohjelmien resurssilisäyksiin sisältyvä vakituinen kehityspäällikön tehtävä ollaan täyttämässä sisäisin tehtäväjärjestelyin siten, että johtava rakennustarkastaja siirtyy hoitamaan kehityspäällikön vakituista virkaa ja samaan tehtävään yhdistetään myös rakennus- ja ympäristövalvonnan vastuualueen esimiehen tehtävät. Järjestelyn myötä muiden rakennusvalvonta-asioiden hoitamisesta on poistumassa nykyisen johtavan rakennustarkastajan viran työpanos. Hallintosäännön 35 § mukaisesti elinvoimajohtaja päättää em. järjestelyihin liittyvistä nimike- ja tehtävänkuvamuutoksista.

Lakisääteisten rakennusvalvontaviranomaisten tehtävien hoitaminen edellyttää jatkossakin kolmen vakituisen viranhaltijan työpanosta riittävän palvelutason ja kohtuullisten käsitteyaikojen ylläpitämiseksi. Johtavan rakennustarkastajan työpanoksen korvaaminen rakennusvalvonta-asioissa edellyttää kolmannen rakennustarkastajan vakituisen viran perustamista.

Elinvoiman palvelualueella on nykyisin kaksi vakituista rakennustarkastajan virkaa. Virassa käytetään sekä suoraan lainsäädännössä määriteltyä, että hallintosäännössä jo nykyisin säädettyä päätösvaltaa, joka on kaikkien kolmen viran osalta sama. Rakennustarkastajan kelpoisuusehdoista säädetään suoraan lainsäädännössä, maankäyttö- ja rakennusasetuksen 4 § ja 108 §, joten kelpoisuusehtoja ei määritetä erikseen viran perustamispäätöksellä. Perustettava rakennustarkastajan virka kuulu nykyisten rakennustarkastajan virkojen kanssa teknisten sopimuksen samaan tehtäväryhmään. Rakennusvalvontaviranomaisen tehtävissä käytetään julkista valtaa, joten rakennustarkastajan tehtävää on hoidettava aina virkasuhteessa (Laki kunnallisesta viranhaltijasta 304/2003).

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta esittää kunnahallitukselle, että rakennus- ja ympäristövalvonnan vastuualueelle perustetaan uusi vakituinen rakennustarkastajan virka.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Palvelussuhdeasiat, johtava rakennustarkastaja

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.