Elinvoimavaliokunta, kokous 6.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 68 Jätehuoltomääräykset 2023, Lahden seudun jätelautakunta

HOLDno-2022-283

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Markit Likolammi, vs. ympäristötarkastaja, markit.likolammi@hollola.fi

Perustelut

Viite: Jätehuoltoviranomaisen asianumero 8005/11.05.00.01/202

Lahden seudun jätehuoltomääräykset tulee päivittää jätelain (646/2011) ja -asetuksen (VNa 978/2021) uudistuksen ja tiukentuneiden erilliskeräysvelvoitteiden takia. Jätehuoltoviranomainen pyytää ehdotuksesta lausuntoa alueen kunnilta ja viranomaisilta sekä keskeisiltä yhteistyökumppaneilta. Lausuntopyyntö sisältyy liitteenä olevaan Pöytäkirjan otteeseen 2.6.2022, Lahden seudun jätelautakunta. Ehdotus jätehuoltomääräyksiksi sekä perustelut ja muu tausta-aineisto ovat myös liitteenä. Lausunto pyydetään antamaan viimeistään 16.9.2022. Jätehuoltomääräysten on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2023.

Nykyiset asumisessa syntyvien jätteiden lajittelu- ja erilliskeräysvelvoitteet (Jätehuoltomääräykset 1.6.2021 § 10)

-        kaikilla kiinteistöillä vähintään sekajäte ja energiajäte

-        10 tai enemmän huoneistoa / kiinteistö asemakaava-alueella: sekajäte, energiajäte, biojäte, kartonkipakkaukset, metalli, lasipakkaukset

Jätelainsäädännön uudistus tarkoittaa lajittelun tiukentumista, muovin keräyksen muuttumista pakolliseksi isoilla kiinteistöillä sekä päivityksiä kuljetusjärjestelmään. Laissa määrätään, että biojätteen, kartonki-, muovi- ja lasipakkausjätteen sekä metallin pakollinen keräys siirtyy kunnan kuljettamaksi. Jätehuoltoviranomaisen kunnat ovat sopineet Salpakierto Oy:n osakassopimuksessa, että Salpakierto kilpailuttaa kuljetuksen. Uusissa jätehuoltomääräyksissä esitetään lisäksi, että energiajätteen keräyksestä luovutaan asteittain.

Biojätteen, kartonki-, muovi- ja lasipakkausjätteen sekä metallin pakollinen erilliskeräys

Jätelainsäädännössä määritellään pakollisen erilliskeräyksen minimitaso. Jätehuoltoviranomainen voi halutessaan tiukentaa keräystä, mutta poiketa siitä (lievempään suuntaan) vain määräaikaisesti tiukoin ehdoin (jätelaki 15 § 2 mom). Nämä ehdot eivät alueella täyty, joten erilliskeräys tulee järjestää jätelain minimivaatimusten mukaisesti:

Biojätteen, kartonki-, muovi- ja lasipakkausjätteen sekä metallin pakollinen erilliskeräys vähintään 5 huoneiston kiinteistöissä kaikissa taajamissa.

  • biojätteen keräys alkanut (laajentunut) heinäkuussa 2022; nykyinen kiinteistön haltijan järjestämä kuljetus
  • pakkausjätteiden ja metallin keräys alkaa 2023; Salpakierto jakaa keräysastiat

Biojätteen pakollinen keräys kaikilla asuinkiinteistöillä 10 000 asukkaan taajamissa (ei koske taajama-alueilla mahdollisesti sijaitsevia vapaa-ajan asuntoja).

  • aloitus heinäkuussa 2024

Asetuksen mukainen taajamarajaus on Syken YKR-taajamarajaus; näitä noudatetaan tässä vaiheessa myös Hollolan kunnan osalta (jätehuoltomääräysten liitteet 2 ja 3). Aluerajoista pyydettiin kunnilta ja viranomaisilta lausuntoa keväällä 2021. Hollolan kunnan 13.4.2021 jättämän lausunnon mukaan pakollisen keräyksen aluetta on tarkoituksenmukaista laajentaa (Hollolassa) vasta sen jälkeen, kun minimivelvoitealueet ovat keräyksen piirissä.

Kuljetusten siirtyminen

Biojätteen, kartonki-, muovi- ja lasipakkausjätteen sekä metallin pakollinen erilliskeräys siirtyy jätelain perusteella Salpakierron kuljetettavaksi 2023 – 2024. Biojätteellä siirtymäaika on kolme vuotta, muilla kaksi vuotta lain voimaantulosta.

Jätehuoltomääräyksissä päätetään lakisääteisten kuljetuksen porrastuksesta:

  • Muovipakkausjäte 1.8.2023
  • Kartonkipakkausjäte 1.10.2023
  • Lasipakkausjäte ja metallijäte 1.1.2024
  • Biojäte porrastettuna 1.3.2024 ja 1.7.2024

Pakollisen erilliskeräyksen (taajama-alueet, jätehuoltomääräysten liitteet 2 ja 3) lisäksi tullaan koko alueella tarjoamaan asukkaille myös vapaaehtoista Salpakierto Oy:n kilpailuttamaa keräystä biojätteelle, pakkausjätteille ja metallille.

Energiajätteen erilliskeräyksen poistaminen

Energiajätteen erilliskeräyksen jatkamiselle ei jatkossa nähdä perusteita kierrätysasteen tai talouden näkökulmasta. Lähes 90 % energiajätteen sisällöstä tulisi lajitella muualle kuin energiajätteeseen (esim. muovi- ja/tai kartonkipakkausjätteeseen). Ne jätteet, joita ei erilliskerätä tai viedä Rinki-pisteelle, sijoitetaan sekajätteeseen. Energiajätteen keräys lopetetaan porrastetusti, syksyllä 2023 taajamien isoissa taloyhtiöissä ja kesällä 2024 koko toimialueella. 

Muita keskeisiä muutoksia jätehuoltomääräyksissä

  • Alueelle ehdotetaan sähköistä lukitusjärjestelmää, jota Salpakierto hallinnoisi.
  • Sekajätteen pisintä tyhjennysväliä ehdotetaan lyhennettäväksi 12 viikkoon porrastaen energiajätteen keräyksestä luopumisen aikataulun mukaisesti.
  • 1 - 4 huoneiston kiinteistöillä sallittaisiin biojätteen tyhjennys talvisin maksimissaan 4 viikon välein nykyisen 2 viikon sijaan.
  • Kompostointi-ilmoitus on jäteasetuksen mukaan voimassa 5 vuotta, aiemmin ilmoituksen voimassaoloaikaa ei ollut määritelty.
  • Pieniä tarkennuksia asumisessa syntyvien lietteiden osalta
  • Biojätteen erilliskeräys yleisötilaisuudessa, jos tilaisuudessa tarjoillaan elintarvikkeita.
  • Siirtymäsäännökset on koottu loppuun

Ehdotus

Esittelijä

Sameli Männistö, vs. ympäristösihteeri, sameli.mannisto@hollola.fi

Jätehuoltomääräysten muutosehdotus on hyvin ja perusteellisesti valmisteltu. Tilanteen monimuotoisuus huomioon ottaen teksti on saatu jäsenneltyä niin selkeäksi kokonaisuudeksi, kuin se tässä siirtymävaiheessa on mahdollista.

Valvontajaosto pyytää kuitenkin kiinnittämään huomiota seuraaviin seikkoihin:

Jätteen kuormausajat ovat ristiriidassa Hollolan kunnan ympäristönsuojelumääräysten kanssa. Jätehuoltomääräyksissä (§ 26) jätteiden kuormaaminen on sallittu arkisin klo 6–22 sekä viikonloppuisin ja pyhäpäivinä klo 7–22. Hollolan kunnan ympäristönsuojelumääräyksissä (voimaan 15.11.2017) jätteen kuormaus ja kuljetus on kielletty yöllä klo 22.00 - 07.00 ja sunnuntai- ja pyhäaamuina klo 12.00 saakka. Kielto ei koske jätteiden kuormausta ja kuljetusta tapaninpäivänä klo 9-22 välisenä aikana. Jätehuoltomääräyksissä olisi hyvä huomioida, että niissä annettuja kuormausaikoja voidaan noudattaa vain, mikäli kuntien ympäristönsuojelumääräyksissä ei ole asetettu tätä tiukempia aikarajoja.

Aluerajoissa (liitteet 2 ja 3; https://salpakierto.fi/jatelakiuudistus/mika-jatehuollossa-muuttuu/; erilliskeräyksen velvoitealueet kartalla) pyydetään tarvittaessa kiinnittämään huomiota reuna-alueisiin siten, että yksittäisten kiinteistöjen lisäksi myös esim. päättyvän kadun kohdalla rajaus muodostaisi selkeän ja tarkoituksenmukaisen kokonaisuuden (lähekkäiset asuinkiinteistöt sisältyisivät rajaukseen samalla tavalla).

Jätehuoltomääräyksissä voisi tuoda selkeästi esiin myös sen, että kiristyneet lajitteluvelvoitteet koskevat nykyisellään vain vakituista asumista. Hollolassa taajama-alueen rajausten sisälle jää myös vapaa-ajan asuntoja, mikä esim. § 12 tai liitteen 3 osalta saattaa aiheuttaa sekaannusta.

Siirtymäsäännöksissä (§ 43) kiinnittyi huomio siihen, että asukkaan ja muiden jätteentuottajien tulee itse huolehtia (pakollisten) kuljetusten tilaamisesta Salpakierrolta annettujen aikarajojen mukaisesti. Tiedottamiseen on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Salpakierron sivuilla todetaan asiasta näin (tilanne 18.8.2022):

Biojätteiden ja pakkausjätteiden (muovipakkaukset, kartonkipakkaukset, lasipakkaukset ja metallijäte) jätekuljetukset (tyhjennykset) siirtyvät kunnan järjestämäksi eli Salpakierto Oy:n kilpailuttamaksi, eikä kiinteistönhaltija enää itse sovi näiden jätelajien kuljetuksesta tai kilpailuta niitä.

Lakivelvoitteen piiriin kuuluvan asiakkaan ei itse tarvitse irtisanoa ao. jätteenkuljetussopimuksia, vaan siirtymä yhteisiin jätekuljetuksiin tapahtuu automaattisesti (https://salpakierto.fi/jatelakiuudistus/mika-jatehuollossa-muuttuu/; Siirtyminen Salpakierron jätekuljetuksiin)

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Perustelut

Lahden seudun jätehuoltomääräykset tulee päivittää jätelain (646/2011) ja -​asetuksen (VNa 978/2021) uudistuksen ja tiukentuneiden erilliskeräysvelvoitteiden takia. Jätehuoltoviranomainen pyytää ehdotuksesta lausuntoa alueen kunnilta ja viranomaisilta sekä keskeisiltä yhteistyökumppaneilta, 

Lahden seudun jätehuoltomääräykset tulee päivittää jätelain (646/2011) ja -​asetuksen (VNa 978/2021) uudistuksen ja tiukentuneiden erilliskeräysvelvoitteiden takia. Jätehuoltoviranomainen pyytää ehdotuksesta lausuntoa alueen kunnilta ja viranomaisilta sekä keskeisiltä yhteistyökumppaneilta, jätehuoltoviranomaisen asianumero 8005/11.05.00.01/202.
Lausuntopyyntö sisältyy liitteenä olevaan pöytäkirjan otteeseen 2.6.2022,​ Lahden seudun jätelautakunta. Ehdotus jätehuoltomääräyksiksi sekä perustelut ja muu tausta-​aineisto ovat myös liitteenä. Lausunto pyydetään antamaan viimeistään 16.9.2022. Jätehuoltomääräysten on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2023.

Elinvoimavaliokunnan valvontajaosto on käsitellyt asiaa 24.08.2022 pykälässä 81. Asian käsittely liitteineen (4 kpl) löytyy historiatiedoista.


 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta merkitsee tiedokseen valvontajaoston lausunnon ja toteaa, että valvontajaoston lausunto toimii myös kunnan lausuntona.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.