Elinvoimavaliokunta, kokous 6.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 64 Uimahalli-monitoimihallin asemakaavan muutos, ehdotusvaihe

HOLDno-2021-236

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Katariina Tuloisela, kaavoittaja, katariina.tuloisela@hollola.fi
Ilkka Korhonen, Kehitys- ja kaavoituspäällikkö, ilkka.korhonen@hollola.fi
Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Hollolan uimahalli-monitoimihallin korjaus- ja mahdollinen laajennus on tullut ajankohtaiseksi. Hanketta varten on tarve ajantasaistaa asemakaavaa. Asemakaavanmuutos ei ole mukana kunnan tämän vuoden kaavoitusohjelmassa. Kaavamuutoshanke on kuitenkin tarkoitus aloittaa tämän vuoden aikana, joten siitä on tehtävä erikseen päätös kunnanhallituksessa (19.4.).

Kaavamuutoksella tavoitteena on mahdollistaa nykyisen uimahalli-monitoimihallin peruskorjaus ja mahdollinen laajentaminen. Kaavamuutoshankkeessa tulee muutoksia asemakaavamääräyksiin ja mahdollisesti tarkistuksia tontin rajoihin laajennuksen tarpeiden mukaisesti.

Kaavamuutosalueeseen kuuluun uimahallin nykyinen tontti (YU-1) ja sitä ympäröivät liikennealueet, joihin kuuluu parkkipaikka (LPA, Autopaikkojen korttelialue) ja viereinen kevyen liikenteen väylä (pp), sekä noin 10 metriä virkistysaluetta (VL) tontin pohjoisreunassa. Liitekartalla likimääräinen kaavamuutosalue. Mahdollisista paikoitusratkaisujen ja liikennöintimuutoksista johtuen kaava-alueeseen kuuluu liikennealueita.

Kaavamuutoksessa otetaan huomioon tehdyt selvitykset ja ne lisäselvitykset, jotka arvioidaan kaavaratkaisua varten tarpeellisiksi. Uimahalli – monitoimihallista on tehty viimekesän rakennushistoriallinen selvitys, jossa rakennus on todettu rakennushistoriallisesti sekä arkkitehtonisesti arvokkaaksi rakennukseksi, joka edustaa valtakunnallisesti erittäin laadukasta ja kunnianhimoista 1980-luvun julkista rakentamista.

Rakennuksen kunnosta ja korjaustarpeista on tehty erillisiä selvityksiä. Arvioitaessa rakennuksen muutosjoustavuutta on tarpeen huomioida rakennuksen suunnitelleen arkkitehdin näkemykset rakennuksen peruskorjauksen yhteydessä tehtävien muutoksien ja mahdollisen laajennusosan vaikuttavuutta rakennuksen arkkitehtuuriin. Rakennushistoriallinen selvitys sisältää jo arvioita ko. kysymykseen. 

Kunnanjohtajan päätöksellä on 6.5.2020 nimetty uimahallityöryhmä, joka koostuu kunnan asiantuntijoista. Uimahallityöryhmä on mm. kerännyt kuntalaispalautetta ja tehnyt pohjaehdotusvalmistelua, mitä on käsitelty viimeksi valtuustoseminaarissa 5.10.2020. Uimahallityöryhmän työtä on jatkettu kevään 2021 aikana sen jälkeen, kun vastuumuseon kielteinen kanta uudisrakennusvaihtoehdon osalta tuli erilliskeskusteluissa ja valtuustoseminaarissa 28.1.2021 selville. Uimahallityöryhmän antaa vaihtoehtoesityksensä seuraavan kuukauden aikana, jonka jälkeen valtuustoseminaarissa linjataan peruskorjauksen laajuutta ja sisältöä. Kunnanhallitus linjaa tämän jälkeen tarkemmin tarvesuunnittelua.

Tilapalvelupäällikkö, uimahallityöryhmän puheenjohtaja Tuomo Vesikko antaa tilannekatsauksen uimahallityöryhmän valmistelusta.

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus päättää, että uimahalli-monitoimihallin peruskorjausta/laajentamista varten aloitetaan kaavamuutoksen laadinta. 
 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Merk. Asiantuntijoina kuultiin Tuomo Vesikkoa, Reijo Reposta ja Heli Randellia.

Valmistelija

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Kunnanjohtajan päätöksellä on 6.5.2020 nimetty asiantuntijoista koostuva uimahallityöryhmä valmistelemaan uimahallin peruskorjauksen/uudistamisen tarpeita. Työryhmä toteutti käyttäjäkyselyn 26.5.-7.6.2020, jossa korostui mm. pukutilojen lisätarve, toiveet höyrysaunasta ja kylmä- ja lämminvesialtaasta, syväaltaasta ja hyppytornista sekä kahvion ja kuntosalin uudistaminen. Judosali ja monitoimisali koettiin edelleen tarpeellisiksi.

Valtuustoseminaarissa 20.5.2021 käsiteltiin mm. uimahallin tarveselvitystä jatkosuunnittelun pohjaksi. Uimahallityöryhmä oli valmistellut kaksi vaihtoehtoista mallia, joista toinen perustui nykyisen rakennuksen peruskorjaukseen sekä sisällölliseen uudistamiseen ja toinen malli rakennuksen peruskorjaukseen ja laajennukseen sekä sisällölliseen uudistamiseen. 

Uimahallityöryhmän valtuustoseminaarin 20.5.2021 esitys oheismateriaalina. Esitystä on täydennetty aikataulujen osalta. Oheismateriaalina on lisäksi laajemman vaihtoehdon hyvin alustava viitesuunnitelma, johon tulee   jatkosuunnittelussa korjauksia ja muutoksia.

Valtuustoseminaarin 20.5.2021 valtuustoryhmien tekemien ryhmätöiden pohjalta laajimman kannatuksen sai uimahallin laajennusvaihtoehto. Laajennus sisältää mm.  6 rataisen altaan sekä hyppy ja sukellusalueen. Kuntosali siirtyy hallintotilojen kohdalle, monitoimisalin näyttämö muutetaan varastoiksi ja saleille tehdään puku- ja pesutilat sekä esteettömät wc-tilat. Nykyisiä altaita muokataan ja erotellaan viitesuunnitelman mukaan erillisiksi altaiksi. Lisäksi tehdään kylmävesiallas, joka sijoitetaan nykyisen altaan toiseen päätyyn. Nykyisestä kuntosalista tehdään toimisto- ja sosiaalitiloja uimahallin henkilökunnalle.

Tarkemmin tilat määritellään hankesuunnittelun yhteydessä. Alustava kustannusarvio on n. 17,4 milj. euroa. Kustannukset tarkentuvat hankesuunnittelun aikana. Uimahallin peruskorjausaste on yli 90 %:a. Uimahallin vaiheittainrakentaminen selvitetään hankesuunnittelun yhteydessä. Tavoitteena on, että uimahallin käyttökatkot jäisivät mahdollisimman lyhyiksi. Vaiheittain rakennettaessa aikataulu on pidempi ja  rakentaminen jakautuu uudisrakentamiseen ja peruskorjaukseen. Uudisrakennus tehdään ensin 3/2023-8/2024 ja peruskorjaus sen jälkeen 5/2024-8/2025. Aikataulut tarkentuvat hankesuunnitelman yhteydessä..

Kahvio- ja kuntosalitoiminta edellyttää kilpailuneutraliteetti säännösten huomioon ottamista jatkovalmistelun ja toteutuksen osalta. Hyvinvointipalveluille haetaan korvaavat tilat. Tavoitteena on, että ne löydetään kunnan omista kiinteistöistä.

Asiantuntijoina kuullaan elinvoimajohtaja Heli Randellia ja rakennuttajapäällikkö Tuomo Vesikko (Hollolan Tilapalvelut Oy).

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus antaa elinvoiman palvelualueelle tehtäväksi toteuttaa uimahallin hankesuunnitelman laajennusvaihtoehdon pohjalta sekä yhteistyössä konsernipalveluiden palvelualueen kanssa valmistelemaan hankkeen toteutukseen liittyvää rahoitusta.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merk. Asiantuntijoina kuultavina olivat elinvoimajohtaja Heli Randell ja rakennuttajapäällikkö Tuomo Vesikko.

Valmistelija

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Valtuustoseminaarissa 14.10.2021 käsiteltiin valmistelussa olevaa kuntastrategiaa sekä kunnan taloutta. Taloustarkasteluun sisältyi hyvinvointialueuudistus, talouden haasteet ja investoinnit. Suurinta investointia, uimahallin peruskorjausta arvioitiin erikseen päivitettyjen tietojen pohjalta. Vaihtoehtoja koskeva esittely on tämän pykälän oheismateriaalina (valmisteleva asiakirja).

Uimahallin peruskorjaus-laajennustyön kustannusarvio on noussut yleisen kustannustason nousun myötä ja arviossa on päädytty 18 milj. euroon. Suhteessa edessä olevaan hyvinvointialueuudistukseen, jonka myötä kunnan suhteellinen velkaantuneisuus nousee yli 100 % ja  muun kehittämisen tarpeisiin investointikuorman todettiin olevan kunnalle liian suuri. Uimahallin peruskorjauksen kustannusarvio on noin 12,5 milj. euroa.

Valtuustoseminaarissa ryhmien kannanottojen pohjalta päädyttiin siihen, että vuoden 2022 talousarvioon valmistellaan uimahalli peruskorjaus-vaihtoehdon pohjalta peruskorjaus-laajennusvaihtoehdon sijaan.

Uimahallin käyttötilat tulevat kuitenkin lisääntymään, kun uimahallin yhteydessä olevista toimistotiloista luovutaan. Uimahallin peruskorjauksen yhteydessä siihen sisällytetään asiakaspalautteissa ilmaistuja parannuksia ja lisäpalveluja.

Nykyinen uimahalli on rakennushistoriallisessa selvityksessä todettu valtakunnallisesti arvokkaaksi rakennukseksi. Sen peruskorjaus tehdään perusteellisesti, mutta arkkitehtonisia arvoja kunnioittaen.

 

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus linjaa, että talousarviovalmistelussa uimahalli-investointia valmistellaan peruskorjausvaihtoehdon pohjalta. Peruskorjausvaihtoehtoon pyritään sisällyttämään keskeisiä parannuksia esteettömyyden ja  palvelujen toimivuuden näkökulmasta sekä tutkitaan lisäpalvelumahdollisuuksia rajatuissa puitteissa.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Merk. 

Keskustelun aikana Kati Pölönen teki esityksen, että tätä pykälää ei hyväksytä vaan asia palautetaan valmisteluun, koska uimahallin uudisrakentamista ei olla esitetty luottamushenkilöille aitona vaihtoehtona toistaiseksi vielä lainkaan. Esitystä ei kannatettu.

Keskustelun aikana Satu Segersven teki esityksen, että talousarviovalmistelussa uimahalli-investointia valmistellaan seminaarissa esitetyn vaihtoehdon 2 pohjalta. Vaihtoehtoon pyritään sisällyttämään keskeisiä parannuksia esteettömyyden ja palvelujen toimivuuden näkökulmasta sekä tutkitaan lisäpalvelumahdollisuuksia seminaarissa esitetyn vaihtoehdon 2 mukaisesti. Esitystä ei kannatettu.

Eriävä mielipide

Kati Pölönen

Valmistelija

Katariina Tuloisela, kaavoittaja, katariina.tuloisela@hollola.fi
Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi
Sini Utriainen, kaavasuunnittelija, sini.utriainen@hollola.fi

Perustelut

Kunnanhallitus on päättänyt uimahalli-monitoimihallin peruskorjausta/laajentamista varten kaavamuutoksen laadinnan aloittamisesta 19.4.2021. Luottamushenkilöiden käsitellessä uimahallin peruskorjausvaihtoehdon suunnittelua, on osa luottamushenkilöistä esittänyt uudisrakentamisvaihtoehtoa. Tämän vuoksi kaavan hyväksyvälle taholle eli valtuustolle tulisi antaa riittävästi tietoa, jonka mukaan on mahdollista arvioida myös uudisrakentamisvaihtoehto osana päätöksentekoa. Siten kaavamuutoksessa on nähty tarpeelliseksi tarkastella peruskorjaus-/laajennusvaihtoehdon lisäksi uudisrakennusvaihtoehtoa, jolloin vaihtoehtoratkaisuja ja niiden vaikutuksia voidaan vertailla.

Kaavamuutosaluetta on tarkistettu ja siihen kuuluvat uimahallin nykyinen tontti (YU-1) ja sitä ympäröivät liikennealueet, joihin kuuluu parkkipaikka (LPA, autopaikkojen korttelialue) ja viereinen kevyen liikenteen väylä (pp), Terveystien katualuetta sekä urheilu- ja virkistyspalvelualuetta (VU-1) tontin pohjoisreunassa.

Koska kaavan tavoitteet ovat muuttuneet, päivitetään osallistumis- ja arviointisuunnitelma tavoitteiden sekä vaikutusten arvioinnin osalta, ja pidetään se nähtävillä kaavaluonnoksen nähtävilläolon yhteydessä.

Liitteenä kaava-alueen rajaus.

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus päättää, että uimahalli-monitoimihallin kaavamuutosta jatketaan tarkastelemalla eri kaavaluonnosvaihtoehtoja, jossa peruskorjaus-/laajennusvaihtoehdon lisäksi tarkastellaan uudisrakennusvaihtoehtoja.

Päätös

Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti.

 

Merk.

Keskustelun kuluessa Kati Pölönen esitti, että uimahalli- monitoimihallin kaavamuutosta jatketaan tarkastelemalla vain uudisrakennusvaihtoehtoa ja että uimahalli kannattaa suunnitella eri paikkaa kuin missä se nyt on. Rambolilla teetetään uusi historiallinen selvitys, pelkästään jo siitä syystä, että vanha terveyskeskus on jo purettu, eli postmoderni rakennusympäristö on uimahallin ympäriltä murentunut.

Koska tehty esitys ei saanut kannatusta, puheenjohtaja totesi esityksen rauenneen kannattamattomana.

Valmistelija

  • Sini Utriainen, kaavasuunnittelija, sini.utriainen@hollola.fi

Perustelut

Uimahalli-monitoimihallin asemakaavamuutoksen luonnosvaihtoehdot olivat nähtävillä 5.5.-3.6.2022 välisen ajan. Nähtävillä oli kolme luonnosvaihtoehtoa, joista ensimmäinen oli nykyisen uimahallirakennuksen peruskorjaus- ja laajennusvaihtoehto. Toinen ja kolmas vaihtoehto esittivät uudisrakennuksen sijoittumista nykyiselle pysäköintialueelle nykyisen uimahallirakennuksen jäädessä pysäköintialueeksi. Kaavaluonnoksista saatiin 7 lausuntoa ja 1 mielipide. Viranomaislausunnot puolsivat jatkosuunnitteluun peruskorjaus- ja laajennusvaihtoehtoa, eikä uudisvaihtoehtoja pidetty maankäyttö- ja rakennuslain mukaisina. Luonnosvaiheen palaute ja siihen annetut vastineet ovat luettavissa selostuksesta. Luonnosvaihtoehdot ja luonnosvaiheesta saatu palaute esiteltiin valtuustoseminaarissa 15.6.2022.

Luonnosvaiheen jälkeen alueelle on laadittu luontoselvitys sekä päivitetty hulevesiselvitystä.

Kaavaehdotusta lähdettiin valmistelemaan saadun palautteen mukaisesti luonnosvaihtoehdon VE1 pohjalta. Kaavaehdotuksessa on osoitettu rakennusoikeutta yhteensä 5100 k-m2, josta suojeltavan rakennuksen rakennusalalle on osoitettu 3000 k-m2, laajennukselle 2000 k-m2 ja erilliselle talousrakennuksen alalle 100 k-m2. Laajennusosaan on lisätty rakennusoikeutta. Suojeltavan rakennuksen suojelumääräystä on täsmennetty. Kaavaselostusta on täydennetty.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

 

Elinvoimavaliokunta asettaa Uimahalli-monitoimihallin asemakaavamuutosehdotuksen MRL 65 §:n ja MRA 27 §:n mukaisesti nähtäville.

Päätös

Merk. asiantuntijoina kuultiin kaavasuunnittelija Sini Utriaista ja kaavoitusarkkitehti Pentti Klemettiä.

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

suunnitteluavustaja, kaavasuunnittelija, osalliset (erillinen täytäntöönpano-ohjeistus)