Elinvoimavaliokunta, kokous 6.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 70 Valtuustoaloite - Kunnan toiminnan parantaminen Miekkiössä

HOLDno-2022-214

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Perustelut

Valtuustoaloite Kunnan toiminnan parantaminen Miekkiössä on tehty 2.5.2022. Aloitteessa esitetään, että kunnalla tulisi olla näkyvämpi rooli niiden kylien osalta, joista kyläkoulu on lopetettu, ja että kunta varaa mahdollisuuden antaa taloudellista tukea liikunta- ja harrastuspaikoille, joiden toiminta ei ole mahdollista ilman kunnan tukea. 

Kunta huolehtii niistä liikuntapaikoista, jotka kuuluvat kunnan palveluverkkoon, ja joiden ylläpitoon on varattu määräraha talousarviossa. Liikuntapaikkojen palveluverkkoa on käsitelty kevään 2022 aikana Hollolan liikuntapaikkasuunnitelman päätöksentekoprosessin yhteydessä. Liikuntapaikkasuunnitelman käsittelyn yhteydessä on tuotu esille, että nykyinenkin palveluverkko vaatii enemmän taloudellista resurssia kuin tällä hetkellä on talousarviossa. Valtuusto päättää talousarviosta ja määrärahojen kohdentamisesta.

Lakkautetun Miekkiön koulun kentän ottaminen kunnan hoidettavaksi ja vastuulle edellyttäisi tasapuolisuus- ja oikeudenmukaisuus lähtökohdista, että näin toimittaisiin myös muiden lakkautettujen koulujen osalta. Muutos vaatisi merkittävästi suuremman määrärahan varaamista talousarvioon.

Hollolan hyväksytyn kuntastrategian mukaisesti kunta arvostaa asukkaidensa aktiivista liikkumista ja osallistumista oman elinympäristönsä ylläpitoon ja kehittämiseen. Aktiivinen kyläyhdistys voi hakea hyvinvoinnin palvelualueen avustusta mm. liikuntapaikkojen ylläpitoon (erillisen ohjeistuksen mukaan).

Asiaa on käsitelty kunnan johtoryhmässä 1.8.2022.

 

Ehdotus

Esittelijä

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta merkitsee osaltaan aloitteen loppuunkäsitellyksi ja lähettää aloitteen kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle hyväksyttäväksi.

Päätös

Keskustelun kuluessa Kari Aaltonen esitti ja Seija Aakala sekä Pasi Jalonen kannattivat että aloite palautetaan uudelleen valmisteluun. 

Puheenjohtaja totesi, että on tehty pohjaehdotuksesta poikkeava kannatettu esitys, joten asiasta on äänestettävä. Puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen. Ne, jotka kannattavat pohjaehdotusta, äänestävät JAA. Ne, jotka kannattavat Kari Aaltosen tekemää muutosesitystä, äänestävät EI. Menettelytapa hyväksyttiin.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 2 jaa-ääntä ja 8 ei-ääntä. Puheenjohtaja totesi muutosehdotuksen voittaneen.

Valmistelija

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Perustelut

Valtuustoaloitetta "Kunnan toiminnan parantaminen Miekkiössä" käsiteltiin edellisessä valiokunnassa 16.8.2022. Aloite palautettiin uudelleen valmisteluun.

Liikuntapaikkasuunnitelmaa on käsitelty päätöksenteossa keväällä 2022; hyvinvointivaliokunta 23.2.2022, elinvoimavaliokunta 8.3.2022, kunnanhallitus 25.4.2022 ja valtuusto 2.5.2022. Liikuntapaikkasuunnitelma hyväksyttiin yksimielisesti. Liikuntapaikkojen palveluverkon uudellenarviointia voidaan tehdä liikuntapaikkasuunnitelman päivityksessä kuluvan valtuustokauden aikana.

Mikäli kunnan edellytetään ylläpitävän laajempaa liikuntapaikkaverkostoa, tätä koskeva valmistelu tulee liittää liikuntapaikkasuunnitelman päivitykseen. Mikäli tavoitteena on kannustaa ja aktivoida strategisten linjausten mukaisesti kyliä ja järjestöjä, keinona on avustushakemukset, jotka on kanavoitu hyvinvointivaliokunnan kautta.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta kannustaa kyläyhdistystä hakemaan Miekkiön lakkautetun koulun liikuntapaikan hoitoa varten avustusta hyvinvointivaliokunnasta. 

Elinvoimavaliokunta merkitsee osaltaan aloitteen loppuunkäsitellyksi ja lähettää aloitteen kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle hyväksyttäväksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.