Elinvoimavaliokunta, kokous 6.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 67 Hälvälän ampumarata/ Lahden Ampumaseura ry, ympäristöluvan muutos, kehitys- ja kaavoituspalveluiden lausunto

HOLDno-2022-272

Valmistelija

  • Pentti Klemetti, kaavoitusarkkitehti, pentti.klemetti@hollola.fi

Perustelut

Lahden Ampumaseura ry:llä on toistaiseksi voimassa oleva ympäristölupa ulkona sijaitsevalle ampumaradalle Hälvälässä. Hollolan kunnan valvontajaosto on 22.7.2022 pyytänyt kehitys- ja kaavoituspalveluilta lausuntoa Lahden Ampumaseura ry:n hakemuksesta Hälvälän haulikkoradan ympäristöluvan muuttamiseksi. Ympäristöluvan muutoshakemus koskee ampumaradan rakenteilla olevan meluvallin kokoa, joka on merkittävästi aikaisempaa vallia isompi. Pilaantunut maa-aines on poistettu ja uutta vallia rakennetaan. Uusi valli ottaa vastaan luodit ja vaimentaa ampumamelua. Aiempi pohjaveden valvontasuunnitelma kohdealueella esitetään päivitettäväksi.

Kehitys- ja kaavoituspalveluiden lausunnossa tarkastellaan meluvallin maanrakennushanketta rakennuspaikan nykyisen kaavatilanteen näkökulmasta. Suunnitelma on toteuttamiskelpoinen, mutta tarvitsisi pientä säätöä maisemavaikutuksen osalta sekä toteutuksen jälkeen seurantamittauksia yleiskaavan ja ympäristöluvan meluntorjunta- ja pohjavedensuojelumääräysten takia. Vallin 3 ha ulkokupeet kannattaisi tunnistaa tutkimusresurssiksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta päättää hyväksyä Kehitys- ja kaavoituspalveluiden lausunnon Hollolan valvontajaostolle Hälvälän ampumaradan ympäristöluvan muuttamisesta. 

Päätös

Merk. asiantuntijana kuultin kaavoitusarkkitehti Pentti Klemettiä.

Keskustelun kuluessa Minna Kauhanen esitti ja Paavo Takala ja Kari Aaltonen kannattivat, että teksti luvun Suojavallin suunnitelmien kehittämisehdotuksia poistetaan kolmannesta kappaleesta ("Suojavallin ulkopuolisille kupeilla...) alkaen kokonaan ja korvataan tekstillä "Esimerkiksi männyn istutus luonnostaan mäntykankaalle olisi maisemallisesti sopivin vaihtoehto."

Puheenjohtaja totesi, että on tehty pohjaehdotuksesta poikkeava kannatettu esitys, joten asiasta on äänestettävä. Puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen. Ne, jotka kannattavat pohjaehdotusta, äänestävät JAA. Ne, jotka kannattavat Minna Kauhasen tekemää muutosesitystä, äänestävät EI. Menettelytapa hyväksyttiin.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 2 jaa-ääntä ja 7 ei-ääntä sekä 1 tyhjä ääni.  Puheenjohtaja totesi Minna Kauhasen tekemän muutosehdotuksen voittaneen.

Äänestystulokset

Tiedoksi

Hollolan kunta ympäristövalvonta

Liitteet

Oheismateriaali